• 9.379.405 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Edgar Jacobi / Moloch the Mystic

Hollis Mason / Nite Owl

avatar van brawljeff

brawljeff

Na 3 jaar toch maar eens herkeken. Wat blijft dit toch een geweldige film! Minpunt was echter wel dat het verhaal veel te lang was voor een film van 3 uur. Had toch de behoefte aan meer. Tweede minpunt was het karakter van Malin Akerman, vond haar maar een slecht uitgewerkt karakter.

Voor de rest: echt heel dichtbij de 5 sterren voor mij. Visueel hoogstandje, geweldige personages (Roschach en the Comedian vooral) en een erg sterk script. Zack Snyder heeft vooral een erg goede Koude Oorlog setting neergezet. Briljant. Na The Dark Knight voor mij de ultieme comic book related film.

avatar van kathmandu

kathmandu

Erg goed....

avatar van Zeriel

Zeriel

kathmandu schreef:

Erg goed....

Huh? Serieus... halve ster ? Even je sterren aanpassen dan.

avatar van timWTF

timWTF

Ik vind dat ze in die 3,5 uur je blijven weten te boeien. De sfeer is goed en de opbouw ook. Ook de scenes in dat stripboek met die kapitein zijn geweldig.

avatar van Pete_033

Pete_033

Is die Ultimate cut ook ergens te koop in Nederland of staat die op de bluray uitgave?

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Mijn mening blijft, grandioze film! Op velerlei punten, zoals ik eerder erg enthousiast beschreef

De TV staat wederom aan, hoewel ik het vanavond ook erg druk heb met een nieuwe laptop uitzoeken, dat is ook heel plezierig

Nu vielen mij trouwens wat filmposters op aan het begin, van 300 en Nostalghia en van een of twee waar ik het plaatje niet van ken en geen tekst of titel bij stond. Weer nieuwe details

O ja, ik wil ook zo'n masker als van Rorschach, fascinerend om naar te blijven kijken

(hoewel het altijd nóg mooier kan)

avatar van TimZor

TimZor

heel simpel, het blijf gewoon een geweldige film, zag hem op tv en toen meteen mijn dvd weer aan gezet omdat ik een hekel heb aan de reclames die ook echt storend zijn in een film als deze.

Zag dat ik nog geen stem had uitgebracht dus een dikke 4 is welverdiend.

avatar van AC1

AC1

Snyder sprak onlangs nog over Watchmen (en The Avengers).

Er wordt ook een Ultimate Cut uitgebracht in combinatie met het stripverhaal. De meest volledige versie, zeg maar.

Lees

avatar van Dutch Ownage

Dutch Ownage

Heb deze film destijds in de bioscoop gezien, en gisteren maar weer eens herzien, dit maal de ultimate cut. Nu kan ik mijn niet meer precies herinneren hoe ik mij voelde toen ik de de film de eerste keer keek, maar wat ik wel weet is dat de 3.5 durende ultimate cut het meer dan waard was om te kijken. Het verhaal wordt zoveel meer uitgediept en ook de strip 'Tales of the Black Freighter' voegt meer aan het sfeertje toe. Ik heb zo'n gevoel dat deze film nog niet echt de credits krijgt die het verdiend, maar dat dit in de toekomst misschien nog wel kan veranderen. Want zoals Snyder al zei is dit inderdaad in soort van anti-Avengers movie. Een film die zich kan onderscheiden van de rest van de superheldenfilms die in deze periode allemaal zijn uitgekomen of nog gaan uitkomen.

avatar van Boeff

Boeff

Ik heb een beetje een wisselend gevoel bij deze film. Op sommige momenten zat ik zeer geboeid te kijken, op andere momenten vond ik de film langdradig en leek er geen eind aan te komen. Rorschac vond ik wel geweldig en de setting was ook goed neergezet.

avatar van DeWolff

DeWolff

Deze film kon mijn aandacht niet vasthouden en na drie kwartier maar uitgezet.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

En dan nog wel een voldoende eraan geven?

avatar van Lefgozer

Lefgozer

2,5 * 2 = 5,00. Is net aan een onvoldoende?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tja, bij mij is het een voldoende. Sterren zijn net wat anders dan cijfers, Niet zomaar maal 2 te doen. Er zijn er zelfs die 2* nog voldoende vinden.

avatar van missl

missl

Wat een domper! Raar verhaal, rare situaties, vreemde personages. Film neemt wel de tijd om het verhaal te vertellen maar deze film neemt wel heel veel tijd. Moeilijk om doorheen te komen.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

3.36, really..?

Deze verdiend toch op zijn minst boven de 3.50

Maar goed dat is mijn mening.

Heb de strip nooit gelezen en laat deze dus ook de filmervaring niet verpesten.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik ben ook een enorm fan van de graphic novel maar heeft niet nadelig gewerkt, integendeel. Beetje jammer dat gemiddelde ja, en dan wel weglopen met The Avengers .

avatar van legian

legian

Dat laat maar weer zien dat het tegenwoordige filmpubliek liever simpele standaard actie ziet, dan een film met een goed verhaal.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Naomi Watts schreef:

Wat ik overigens ook een goede film vond hoor, maar dit is toch vele malen beter. Waarschijnlijk zijn de meeste hierin gegaan met de gedachte een film vol actie te zien en vinden dit dus saai.

Ik vind het juist een verademing, een superheldenfilm met hersens, die zie je niet zo vaak.

avatar van Movie Kris

Movie Kris

Gewoon een must see. Geweldige film. Wel eentje voor op het grote scherm, want ik vermoed dat er op televisie heel wat kracht verloren gaat. En toch: dan geef ik hem nog een zeer hoge score. Het verhaal is duister. Doet me denken aan Sin City en het beschrijven vind ik niet echt passend. Het is gewoon: laten meesleuren en blijven kijken. Een aantal zaken wordt tijdens de film vanzelf wel duidelijker. Er gaat heel veel tijd naar de karaktertekeningen, wat je zeker in comic book verfilmingen wel eens mist. En dan dat idee van tijdsgeest: Nixon bleef president en kijk hoe grimmig de wereld door hem geworden is ... Topper. En ja: veel losse zinnen in deze bespreking ... Maar ik kan mijn enthousiasme haast niet onderdrukken. Geweldige geluidseffecten trouwens.

avatar van shamn

shamn

Geweldige film, samen met The Dark Knight de beste stripverfilming.

avatar van wilofski

wilofski

Jammer dat ik geen nul sterren kan geven.

Een superhelden film waar de meeste superhelden geen speciale krachten hebben behalve een beetje sterker te zijn? Belachelijk gewoon.

Oké, de clou van de film klopte voor de verandering wel en was goed bedacht, vandaar dat het half sterretje er toch mag zijn. Maar een film kan onmogelijk steunen op1 klein feitje in de film. Erg langdradig ook.

Maar voor de rest? Dat verhaal sloeg op niets wtf doen die op glazen tandwielen op mars?, die dr. manhattan was een saaie kwiet (de enige held met echte krachten trouwens) en de spanning/mysterie/actie (of welke drijfveer deze film ook kon hebben) was er gewoon niet.

En visueel hoogstandje? Mwa, ook niet echt. Iedereen kan met een supercamera filmen, en grafische designers kunnen dat beeld dan nog wat opkrikken. Wat niet wilt zeggen dat er ook iets mooi en interessant op u scherm staat.

Verspilling van mijn tijd

Ik snap trouwens niet hoe iemand deze film 2.5* geeft als hij die na 3 kwartier uitzet?
Als hij saai is en daarom uitgezet wordt dan verdient hij toch het minst mogelijke punten (of geen)?
Het punt van een film is om mij te amuzeren, slaagt hij daar niet in? -> dikke buis.

avatar van marvelfreak85

marvelfreak85

wilofski schreef:
Jammer dat ik geen nul sterren kan geven.

Verspilling van mijn tijd

Batman,Ironman,Blackwidow en hawkeye zijn ook helden zonder super of speciale krachten enzo kan ik er nog meer opnoemen een held heeft niet altijd superkrachten nodig dus die gedachte van jouw vind ik persoonlijk gewoon belachelijk .

Op de manier hoe je dr manhatten beschrijf en de zin ( het verhaal sloeg nergens op ) of tewel je hele review is belachelijk hieruit kan ik alleen concluderen dat de film zijn verhaal en karakters boven je pet uitstijgen, Dat je het gewoon niet snap is ook niet erg maar de film ervan de schuld geven vind ik wel erg.
zo dit was ook weer een verspilling van mijn tijd.

avatar van JBass

JBass

Erg deprimerende film. Slecht en langdradig verhaal. Nucleaire dreiging tussen Amerika en Rusland kon nog in de jaren zeventig en tachtig, nu echt niet meer. Film duurt veel te lang en heeft geen echte climax die je verwacht van een groep 'superhelden'. Effecten en regie zijn goed, daarom nog 1 ster.

avatar van MRDammann

MRDammann

Herziening en met 1 punt omhoog. Twee jaar geleden ongeveer, toen ik deze film voor het laatst zag begreep ik hem niet helemaal. Nu twee jaar later heb ik het gevoel dat ik de film beter begrijp.

Interessant verhaal, goeie muziek en goeie actie. Dus 4 sterren na herziening.

avatar van Lucaij

Lucaij

JBass schreef:

Rare opmerking, want de film speelt zich af in de jaren 80. Vind het raar dat je dit ontgaan is en dat je het nu nucleaire dreiging aangeeft als kritiekpunt.

En deze film is niet te vergelijken met de standaard superheldenfilm dus ik kan begrijpen dat je andere verwachtingen had.

avatar van macrobody

macrobody

Gisteren nog eens bekeken want zoals wel vaker kon ik me er maar bar weinig van herinneren. Het was in ieder geval geen standaard superhelden film maar een heel andere insteek. Deze film gaat meer om het verhaal en het plot wat zich langzaam uit de doeken doet. De vertelstijl en filmstijl deden me denken aan de game Max Payne met veel slow motion momenten.

Ik vond 162 minuten wel genoeg en ik kan me niet voorstellen dat de 215 minuten versie nog veel meer kan brengen. Misschien dat het waarom nog meer uitgediept wordt?

avatar van thunderball

thunderball

Deze zondagavond nog maar eens bekeken.

Het vreemde aan deze film is dat ik hem destijds in de bioscoop zwaar vond tegen vallen, maar dat hij daarna thuis bij iedere vertoning voor mij steeds beter en beter is geworden.

Nog vreemder is dat de bezwaren die ik destijds had er feitelijk nog steeds zijn, maar dat ze op de een of andere manier voor mij steeds minder belangrijk zijn geworden en voor het kunnen genieten en apprecieren van de film volledig naar de achtergrond zijn verschoven.

Dit geldt overigens dan wel alleen voor de director's cut op blu ray (de gewone bioscoopversie heb ik al in geen jaren meer bekeken en herinner ik mij als stukken minder goed).

Mijn nieuwe cijfer na vanavond: 4,5 ster (was in 2009 nog 2,5 ster).

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Herzien zonder dat de verveling toesloeg.

avatar van wilofski

wilofski

marvelfreak85 schreef:

zo dit was ook weer een verspilling van mijn tijd.

Feit, dat zijn ook allemaal superhelden zonder speciale krachten maar den met een groot verschil vind ik toch: de reden van hun speciaal zijn is wel degelijk uitgewerkt, voornamelijk dan a.d.h.v. hun gadgets/vecht stijl.

Batman en ironman: stinkend rijk met allerhande gadets (+batman kan goed vechten)
hawkeye: kan zot goed boogschieten met arsenaal speciale pijlen + zot sterk,snel,...
black widow: ken ik niet

Rorschach: ??? zak met inkt + kan goed in de weg staan? Niet echt speciale vind ik.
comedian: ook niet echt super want word al direct uit zijn ruit gesmeten en is dood

En film niet snappen? Ik snap wel wat de film bedoeld, of kan er toch grip op krijgen. Ma het is gewoon een hoop quasi-psychologisch gelul waar mensen zich slim mee kunnen voelen, of ook gewoon snoerhard vervelen. Het is niet dat ik niet snap wat er verteld word op da reuzenrad, het gaat mij gewoon om het feit dat het een glazen reuzenrad op mars is... (dat trouwens moeiteloos door mars kan scheuren maar direct kapot gaat na 1... (te lang geleden gezien om te herinneren door wat precies)

Vreemd ook dat door mijn beschrijving van dr. manhattan mijn review opeens belachelijk is. Als ik dat figuur nu saai vind, dan mag dat toch?
En oké, het feit dat hij zich nu in een speciale staat bevind en belachelijk slim is zal zijnen denkwereld hoogstwaarschijnlijk veranderd hebben, mogelijks op de manier die hier voorgesteld word. Maar dat neemt toch niet weg dat da een oersaai karakter is?

Soit, ieder zijn ding. Gij moogt die film super en diepgaand vinden, ik blijf hem in ieder geval oersaai vinden met slechte karakters.