Naked (1993)
Geregisseerd door: Mike Leigh
Met onder meer: David Thewlis, Katrin Cartlidge en Claire Skinner
Releasedatum: 3 februari 1994
Plot Naked
"When unbalance leads to submission"
Johnny is de ultieme antiheld van de jaren negentig; koud, cynisch en immoreel, maar op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij is uit Manchester gekomen om een vroegere vriendin, Louise, op te zoeken. Een doel heeft hij verder niet. Na korte tijd ontvlucht Johnny het huis omdat hij het benauwd krijgt van Sophie, de huisgenote van Louise. In de straten van Londen spreekt hij mensen aan om zich aan ze op te dringen zonder dat ze dat merken. Mannen valt hij lastig met weldoordachte filosofische uiteenzettingen, vrouwen valt hij seksueel lastig of ontvlucht hij na ze voor zich ingenomen te hebben.
Johnny
Maggie
Woman in Window
Cafe girl
Paulie Cicero
had de film eigenlijk een beetje als blinde gok besteld, omdat Mike Leigh mij enorm aanspreekt en omdat het verhaal mij erg aansprak.
Bovendien vind ik zwarte komedie een erg mooi genre.
Vanaf het begin boeide deze film mij al en viel mij op dat het camerawerk echt verbluffend is. Wat extra belichting zodat je de bleke gezichten duidelijk ziet en altijd een grauwe sfeer.
Zoals bijna elke zwarte komedie wordt het naar het einde toe steeds serieuzer en grimmiger.
Het verhaal is ook triest, maar wordt gecamoufleerd door typisch Britse droge, sarcastische humor. Bovendien zijn de dialogen erg scherp en is mij ook duidelijk geworden dat Mike Leigh een zeer intelligent filmmaker is. Dit is de eerste film die ik heb gezien van deze regisseur, maar er zullen zeker meer volgen!
Joyy
ik denk, koninginnedag, laat ik eens een vrolijke film halen ipv me klem te zuipen op de markt , werd naked
later meer, maar ik heb zo het id dat ik hem al ooit gezien heb en toen bijzonde rgoed en gezlelig vond;)
Malick
De grote doorbraak van Mike Leigh zorgde overal voor prijzen en lofuitingen. Deze regisseur mag zich tot één van de beste acteursregisseurs noemen. Ik heb David Thewlis nog nooit zo geweldig zien acteren. Terwijl de film voor hem ook de opening was voor het grotere geld. In deze film speelt hij een vrij intelligente filosoof die zijn uitlatingen over van alles en nog wat tegen de mensheid uitspuugt. Het teken van het beest, de Apocalyps, zinloosheid van het bestaan en ga zo maar door. Schitterend ook hoe Johnny steeds naar de titel van de film verwijst doormiddel van ‘’stuur je me weer naar buiten’’ ‘’daar ergens’’ daarbuiten in de vrieskou’’. Ons naakte bestaan op de wereld, één worden met jezelf, zodat je geen bescherming nodig hebt laat staan primaire behoeftes. Netzo machtig hoe de film eindigt want hoe zal het met Johnny aflopen? Daar weet niemand toch een antwoord op. Johhny is een metafoor voor de mensheid. Hoe loopt het met de mensheid af? De film is intens rauw, smerig en lekker deprimerend. Niet voor iedereen weggelegd maar als je er open voorstaat zul je een aparte ervaring meemaken. Eentje die je niet snel zou vergeten daarvoor maakt Johhny teveel indruk op de kijker. Dus Mike Leighs kijk op het einde van de wereld is duister, smerig en donker.
Joyy
nee, vrolijk werd ik er niet van en ja ik had um al ooit gezien, heel lang geleden
je gaat wel nadenken over je eigen positie in de maatschappij en wat je zelf bijdraagt
realistisch drama met een hoofdrolspeler waar je u tegen zegt
denk niet dat dit door iemand anders beter vertolkt had kunnen worden
verder is alles al gezegd over deze film
al met al een 4, kheb hem van begin af aan tot end in 1 ruk uitgekeken
(verwijderd)
Typisch zo'n film, die uitnodigt om meer dan een maal te bekijken. Onder het motto: Er zit meer in dan je denkt.
Zo vraag ik me af in hoeverre de personages rond Johnny echt danwel 'verbeelding' zijn; voor wie of wat staan ze symbool? Bijna alle figuren vertonen net iets teveel karikaturale elementen (waarschijnlijk bewust gekozen).
Kortom, die DVD gaat er binnenkort nogmaals in, met heel veel aandacht en plezier.
TerryA
... Dit is de eerste film die ik heb gezien van deze regisseur, maar er zullen zeker meer volgen!
dan moet je deze week naar de bioscoop hier in nederland want zijn nieuwste film is gisteren hier in premiere gegaan!
ik had ook Naked weer recent gekeken - blijft een van Leigh`s betere films en ook een van de beste Britse dramas van de afgelopen 20 jaar. een aanrader!
Apollinisch
Prima film, maar niet het meesterwerk waar ik op hoopte. Van mij had alles nog wel een stuk grauwer en somberder gemogen. Het acteerwerk, de personages en dialogen zijn van bovenmaats niveau, maar het leed wordt nooit tastbaar. Ten aanzien van de getoonde hoeveelheid pessimisme en zwartgalligheid had ik me veel ongemakkelijker kunnen en moeten voelen. Aangezien subtiliteit niet meteen van toepassing is op deze film, zou zelfs Clint Mansell-achtige muziek kunnen helpen.
Aan de fotografie had ook het een en ander gedaan mogen worden. Nu onderscheidt de film zich vrijwel niet van een willekeurige tv-film met goedkoop ogende, troosteloze settings en weinig opvallend camera- dan wel kleurgebruik. De film hoeft er echt niet gelikt uit te zien, maar een goed gekozen kleurenfilter kan nooit kwaad.
Plank
is er nog iemand akkoord met volgende stelling: in de tekst staat dat Johnny Manchester verlaat en naar Londen komt enkel om Louise op te zoeken, maar als je het mij vraagt zit er meer achter dan dat.
In het begin van de film wordt die vrouw waarmee hij te ruw was nogal kwaad en ze roept dan dat ze het zal zeggen tegen iemand...(ben eventjes kwijt wat ze precies roept). Dus ik denk eerder dat Johnny vlucht uit Manchester (omdat die iemand misschien gevaarlijk is) en niet wetend waar hij anders heen zou moeten, besluit hij dan maar naar londen te gaan om Louise op te zoeken.
in ieder geval geweldige film...
Querelle
Ja dat klopt ook. Ik geloof dat de meesten het op die manier begrijpen.
Johnny zegt ook op het einde van de film dat hij vluchtte voor klappen maar uiteindelijk toch klappen krijgt.
Plank
Kan iemand eigenlijk de titel van de film verklaren? Waarom Naked...
er is eigenlijk veel aan deze film dat ik nog tracht te begrijpen (waarom valt hij steeds als hij de trap opwandelt, enz...)
Querelle
Zie het commentaar van Wouters een stukkie terug.
*Nientjah*
Hmm ik verwachtte heel veel van deze film en heeft me denk ik daarom teleurgesteld. Sommige ontmoetingen met verschillende mensen zitten leuk in elkaar maar eindigen weer in filosofisch gebrabbel waarvoor ik niet echt in de stemming was. Omdat Johnny zo onsymphatiek is leefde ik niet echt met hem mee en bleef de film vrij emotieloos. Het geheel was vrij langdradig en de hele sfeer pakte me niet. Toch helemaal geen slechte film.
3 sterren.
niethie
Dacht er precies het zelfde over destijds, verschrikkelijk deprimerende film vol saaie filosofisch gesprekken en erg onsympathieke koude personages, kwalitatief zeer interessant en redelijk boeiend maar vooral door de eerder genoemde punten gewoon erg ontoegankelijk, wist dan ook begod niet wat ik er mee aanmoest, misschien moet ik hem maar eens herkijken binnenkort.
*Nientjah*
Precies, het liet me echt met een compleet leeg gevoel achter.
Sutherland
Ik weet niet zo goed wat ik van deze film moet denken. Ik vond hem nogal verwarrend, hij bracht me echt van m'n stuk. De dialogen zijn geweldig, maar vol cynisme als je het mij vraagt. Er is niet één vrolijk moment die de (hoofdrol)speler(s) beleven. De film is keihard, maar zit vol (zwarte)humor. Wat moet ik nu met deze film? Ik stem nog maar even niet...
TerryA
voor veel mensen is het leven niet altijd vrolijk - deze is een goed beeld over hoe britten er mee zouden om gaan. ook dus een film dat nooit door amerikanen zou worden gemaakt!
hier dus geen "i love you daddy" momenten
en voor die reden een aanrader en een 8 of 8.5 uit 10 waard
deze film is wel intussen een beetje gedateerd (was gemaakt net voordat Labour regering in kwam met Blair) maar blijft schitteren!
Erwinner
Ik had deze al een tijdje geleden gezien, maar wist niet meer wat ik er van vond, behalve dat ie niet slecht was. Het thema sprak mij aan dus wilde ik deze wel een 2e kijkbeurt gunnen. Misschien dat ik bij de 1e keer niet ontspannen heb kunnen meeleven. Iets wat me nu wel lukte zonder problemen.
Wel, een heerlijk zwartgallig filmpje gezien en me prima kunnen inleven in de personages. Goed tempo, heerlijke zwarte humor en memorable momenten kwamen er in voor.
Dit zijn de films waarin ik een zwak voor heb. Overtuigend neergezet en weinig negatieve dingen kunnen vinden, alleen de beeldkwaliteit viel tegen maar dat werd gemakkelijk gecompenseerd door het verhaal.
Vind dit een hele geschikte film om hem over 5 jaar nog eens te herzien.
Dikke 4 sterren waren makkelijk te plukken.
The One Ring
Ligt het aan mij of heeft de Home Screen dvd een vreselijke slechte overzetting gehad. Het beeld was erg dof.
En waarom heeft deze film zo'n afgrijselijke poster?
Gelukkig is de film op zichzelf wel te pruimen. Uit andere berichten is wel duidelijk waardoor deze film zo goed is. Door David Thewlis en zijn karakter Johnny. Hij is niet echt iemand waarin ik me goed herken, maar een boeiend personage is het wel. Vooral fijn dat hij gewoon een klootzak blijft, maar toch met een bepaalde symapthie gebracht werd. Zijn zwerftocht is mooi en vooral de ontmoeting met de portier is prachtig. Het personage Sophie won daarnaast ook wel sympathie bij mij.
Zover zo goed, dus, maar het is geen perfecte film. Ik vind de film al minder boeiend worden ls Johnny zelf niet in een scène voorkomt, maar het personage Jeremy is dan weer zo'n flauw karikatuur dat de film er bijna bij instort. Ik snap het contrast met Johnny wel, maar hij lijkt er wel haast in te zitten omdat Leigh bang leek te zijn dat we Johnny niet aardig zouden vinden als er geen slechter personage in zit. Ook de scène waarin Johnny op de grond begint te flippen en Jeremy op de gang komt vond ik té gemaakt.
Jammer, want de film is verder toch altijd wel geloofwaardig. Ik zou trouwens wel eens willen zien hoe een scène tussen Johnny uit deze film en Poppy uit Happy-Go-Lucky zou verlopen.
Querelle
Haha dat zou ik ook wel willen zien, Ben alleen geneigd te denken dat zo'n ontmoeting niet lang duurt. Maar wel leuk.
Apollinisch
Vind het sowieso een leuk idee. Zijn er eigenlijk zulke films waarin personages uit verschillende films samenkomen?
Querelle
Palindromes van Todd Solondz schiet me als eerste te binnen. En in zijn nieuwste film komen ook weer personages uit Happiness terug.
En in Domicile Conjugal van Francois Truffaut ontmoeten Antoine Doinel en monsieur Hulot elkaar.
The One Ring
Het personage van Michael Keaton in Jackie Brown keert ook terug in Out of Sight.
En je hebt natuurlijk nog films als King Kong tegen Godzilla en Alien versus Predator
Querelle
Oh ja dat is waar, die laatste vond ik stiekum heel leuk
Nog meer: Dracula vs. Frankenstein en League of Extraordinary Gentlemen en Who Framed Roger Rabbit.
Hier zou eigenlijk een nieuw topic voor gemaakt moeten worden,
Warren Stantin
Grandioze film met fantastische rollen van Cartlidge en vooral Thewlis.
De dialogen zijn bijzonder sterk. Thewlis heeft zich na deze film helaas nooit meer overtroffen.
Ceeda7
Ik ben minder positief over deze film. Vond de dialogen juist NIET interessant. Constant dat eindeloze gemekker van iemand met een irriterend engels accent over dat Apocalyptisch gedoe...
Er bestaan nochtans vele films met eindeloze dialogen die net WEL interessant, heb ik het over Before Sunrise/Sunset waar er nog zinnige, mondiale levenslessen en moralen in verwikkelt worden.
Ik heb ook totaal geen empathie, laat staan sympathie, voor de karakters in de film, ze laten mij compleet koud omdat er geen zak aan te beleven valt.
je80roen
Was zeer aangenaam verrast door deze film. Toch wel een van de meest zwarte komedies die ik gezien heb, als je het al een komedie mag noemen. De hoofdrolspeler draagt deze film, echt een topprestatie. Muziek vond ik ook super!

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Festen
Drama, 1998