• 9.374.212 stemmen

Geregisseerd door: Mike Leigh

Met onder meer: David Thewlis, Katrin Cartlidge en Claire Skinner

Releasedatum: 3 februari 1994

Plot Naked

"When unbalance leads to submission"

Johnny is de ultieme antiheld van de jaren negentig; koud, cynisch en immoreel, maar op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij is uit Manchester gekomen om een vroegere vriendin, Louise, op te zoeken. Een doel heeft hij verder niet. Na korte tijd ontvlucht Johnny het huis omdat hij het benauwd krijgt van Sophie, de huisgenote van Louise. In de straten van Londen spreekt hij mensen aan om zich aan ze op te dringen zonder dat ze dat merken. Mannen valt hij lastig met weldoordachte filosofische uiteenzettingen, vrouwen valt hij seksueel lastig of ontvlucht hij na ze voor zich ingenomen te hebben.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Een titel zegt niets over de film zelf. Naked is inderdaad een komedie, maar wel superzwart.

avatar van Zavo

Zavo

Ik vind het absoluut geen komedie en wat de titel met de score te maken heeft ontgaat me volledig.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Ik vind het in zekere zin wel een komedie, met al die gekke teksten van David Thewlis, en zijn dialogen met bijv. die nachtwaker.

avatar van as

as

Zavo schreef:

Naakt scoort ... Maar dan hebben ze niet goed opgelet.

avatar van film_kaza

film_kaza

een film of boek moet wel een bijpassende titel hebben.

avatar van Zavo

Zavo

Ik heb nu de Criterion Collection dvd's van Naked. Hele mooie uitgave met commentaartrack (met Leigh en Thewlis), Engelse ondertitels en een aantal ander extra's.

FisherKing

Op volle sterkte de crew van Mike Leigh, Andrew Dickson met een puike score, Dick Pope met verschrikkelijk mooi camera-werk.

Bij herziening valt weer eens op hoe gigantisch goed die bewakingscene is. Een van de grootste momenten in filmhistorie.

En David Thewlis, hé! Magnifiek.

Er rest weinig anders dan een volledige score hier uit te reiken. 5*

avatar van Freud

Freud

Hopsa, bij mij mag er ook een halfje bij .

kos schreef:

op op 6 december 2002, 12:32 uur]

Ik hoop deze snel nog eens te zien.

4,5 *

DVD lenen?

avatar van starbright boy

Geweldige film die ik nu even moet laten bezinken. Hoge verwachtingen worden waargemaakt. Later meer.

avatar van dave

dave

prachtige film

doet je echt nadenken over van alles...

geweldige acteerprestaties en één van de mooiste eindes ooit.

by the way, iemand zei me voor ik hem had gezien dat hij wat op 'any way the wind blows'( van tom barman, red.) maar dat is niet gebleken..

goed voor 4* en een plaats in mijn top 10

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Prachtige film met vele memorabele personages!!!!

Het is al weer een paar weken geleden dat ik hem zag, en inmiddels alweer herzien. 4,5*

Met dank nogmaals aan Axel Kouderdijk!

avatar van jherb

jherb

5je. kan er weinig over kwijt dan dat t een meesterwerkje is

avatar van Querelle

Querelle

Vind ik ook. Ik had eerst moeite met de hoofdpersoon met wie ik het de helft van de tijd niet eens was. Zo intelligent vond ik hem ook niet. Pas bij de tweede keer kijken viel me op hoe getekend en beschadigd hij is. Aangrijpend is de scene nadat hij in elkaar is geslagen en bij Sophie thuis geestelijk instort. Verder zijn alle bijrollen geniaal gekozen. Aparte vergelijkingen en verhoudingen.

Op naar meer werk van Mike Leigh, Topsy Turvy vond ik ook al fantastisch.

avatar van v.i.c.t.o.r.

v.i.c.t.o.r.

Bijzonder goed. Lijkt op een boek van Donleavy: The Ginger Man, ook goed

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Johnny is een 27-jarige zwerver die van Manchester naar Londen is getrokken om er zijn vroegere vriendin Louise op te zoeken. Hij is de perfecte anti-held: koud, cynisch en immoreel. Maar onder dit sarcastische gelaat schuilt een teder filosoof die moeiteloos Louises kamergenoot, de verlepte punkster Sophie kan verleiden. Hij stapt, nadat hij zijn driften op haar heeft gebotvierd, op om aan een nachtelijke dwaaltocht door de Londense straten te beginnen. De confrontatie met een reeks excentriekelingen bij deze tocht inspireren hem van zeer komische tot diep tragische uitlatingen over haat en liefde, goed en kwaad en de uiteindelijke zinloosheid van het bestaan.

De engelse meester-acteursregisseur Leigh maakt een vlijmscherpe, sociaalbewogen tragi-komedie, die wordt ondersteund door prachtig spel in alle rollen (let op Ewen Bremner uit TRAINSPOTTING) en uitmuntende muziek. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes voor Beste Film en Beste Acteur (Thewlis).

Leigh zelf over NAKED: "Mijn gevoelens over Naked zijn net zo ambivalent als mijn gevoelens over onze chaotische twintigste eeuw en waarschijnlijk net zo ambivalent als de film zelf die net zo mooi als lelijk, net zo meelevend als afschuwelijk en net zo verantwoord als anarchistisch is. Maar ik wil zeker niet over deze film preken, ik laat hem liever voor zich spreken".

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Johnny (de hoofdrolspeler) is dominant, filosofisch, praat veel en ligt in de clinch met zichzelf en zijn omgeving. Hij kan zijn instincten/driften niet echt onderdrukken, heeft scheit aan heersende normen en zonder enig tact voert die "monologen" met andere mensen.

M.i. goede film omdat de hoofdrolspeler op een irritante, droge, scherpe manier relativeert, communiceert. Hij wijkt af van verwachtingspatronen en raakt hierdoor verzeild in komische, tragische situaties.

Het aanzien waard!

avatar van Reinbo

Flinke herwaardering is op zijn plaats van 1* - 4*. Mooie muziek overigens, maar waar ken ik die nog meer van?

avatar van AHWA

AHWA

Thewlis speelt een heel mooie rol en het stuk met de portier/nachtwaker is fantastisch, maar helaas was niet alles van hetzelfde hoge niveau, behalve Thewlis dan.
3,5^*

Leuk dat Thewlis zich afvraagt hoe het is om een weerwolf te zijn. Jaren later speelt hij er een in Harry Potter & The Prisoner Of Azkaban. Leuk feitje.

avatar van Louis2703

Louis2703

Verschrikkelijke film.

Na een kwartier al afgezet.

Ik ga dus ook niet stemmen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Reinbo schreef:

Secrets & Lies?? All or Nothing??

Mike Leigh werkt vaak met dezelfde componist, Andrew Dickson, en ik herkende zijn score ook in meer of mindere mate van andere films van Leigh.

avatar van niethie

niethie

Wat een ontzettend deprimerende film was dit zeg, ik zag op een rommelmarkt eens de videoband liggen en wist dat de film een cult status heeft dus heb hem maar meegenomen twee nachten later bekeken en ik wist werkelijk niet wat ik zag, ik had zin in film maar was niet voorbereid op zo'n zware korst, de film is vanaf de eerste minuut tot de laatste seconde somber, leeg en (vreemd), normaal gesproken zie je dat wel vaker in een film maar hier werd het wel heel erg in je gezicht gesmeten (in de hele film is werkelijk geen grijntje liefde of warmte te bekennen. Na de film gezien te hebben kan ik niet precies uitleggen wat ik voelde aan de ene kant voelde ik me kapot en gebroken net of dat ik meerdere malen met een mes gestoken was en aan de andere kant voelde ik me gewoon niet geschikt voor de film (al dat filosofische gelul de hele tijd om gestoort van te worden), ik heb zelf even gedacht ik was hier gewoon te jong voor was, en weet dan ook niet precies hoe ik dit nou precies moet beoordelen of wat ik er precies van moet vinden, in ieder geval. Prachtig acteerwerk, kan me maar weinig films herrineren waar de acteurs allemaal zo overtuigent speelde als in deze film, sommige scenes in de film waren zo diep en indrukwekkend gebracht dat ik werkelijk dacht dat het echt voor mijn neus gebeurde en dat ik niet naar een film aan het kijken was. Na mijn kijkbeurt voelde in me de volgende dag helemaal leeg en heb ik me ook hierna nog even erg kut gevoelt, en wat ik ook keek van de vrolijkste komedies tot de vrolijkste films ik bleef met deze film in mijn achterhoofd zitten, ik weet dan ook niet of ik de film in de aankomende 5 jaar nog eens wil herzien. Kortom een film die me zowel geraakt heeft als me koud heeft gelaten ik weet nou nog steeds niet precies wat ik ervaan moet denken, goed acteerwerk, prachtige indrukwekkende diepe scenes maar voor de rest, vond ik dit toch vooral een erg deprimerende film die niet echt aan mij besteed is, toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen deze film een onvoldoende te geven, aangezien hij zo'n indruk of mij heeft gemaakt, daarom.

3 sterren (maar als ik er goed bij nadenk is de film veel meer waard)

avatar van dave

dave

niethie schreef:

Precies om die reden staat die in m'n top 10

Ramon K schreef:

Die Jeremy is in mijn ogen echt een overbodig karakter.......hij voegt werkelijk niks toe! En waarom belden die meiden de politie niet ipv op voorhand te zeggen dat de politie toch wel niks zal doen? Ook had ik wat moeite met die laatste huisgenoot. Ze was een erg irritant mens (en ja, die mensen zullen er echt wel zijn) en had ook nog eens weinig of niks toe te voegen aan het verhaal.

Juist om de agonie van Johnny relief te geven, is het karakter van Jeremy bedacht. Hij is alles wat Johnny niet is, en andersom. Johnny heeft teveel gevoel, Jeremy schakelt elk gevoel uit. Maar wrang genoeg komen ze allebei op hetzelfde punt uit. seks als daad van verveeld geweld.

De huisgenote(Sandra) op het laatst plaatst alles in een kader. quote; 'with people like you, how will the world'.... johnny: 'end ?'. ze belichaamt in mijn ogen de rationele mens die heel graag wil geloven dat de wereld niet naar de klote is, en dat alles geen enkel wezenlijk doel dient, dat god niet gewoon een grote grap met ons uithaalt.

Verder is deze film elke keer dat ik hem kijk meer en meer. Er zijn niet genoeg regeltjes in de ondertitels om alles weer te geven wat er gezegd en bedoeld word. Ik indentificeer me erg met Johnny, kan me goed in hem inleven, al ben ik bij lange na niet zo zwartgallig. Gelukkig.

Het mooie aan Johnny vind ik dat hij zich in mensen verplaatst. Soms cru, soms niet. Vooral die scene met het meisje uit de cafetaria benadrukt dat maar eens. Zo aangrijpend, ze is zo verloren in de wereld die niet meer de hare is. 4 keer vragen of hij Bonen wil, heb je een hond gehad etc etc, en dan omdat ze door Johnny zo met zichzelf geconfronteerd wordt, hem wegjagen omdat het allemaal te dichtbij komt.

Johnny, de man met de encyclopedische kennis. Vooral de scene met de nachtwaker is briljant, die zet ik af en toe gewoon eens op, blijft boeien en intrigreren. 2 verloren zielen die kijken naar een vrouw die in haar eentje loopt te dansen. Het apparaatje dat aangeeft dat de nachtwaker 'bestaat'.

Al het menselijke low life met al hun goede bedoelingen die het toch maar niet redden in de wereld. En hoe mooi gebracht. Soms gewoon een close-up, met een getekend gezicht, soms een briljante dialoog. Zwart en wit als hoofdkleuren in de film. Bleke gezichten. Troosteloosheid. Weer komt dat personage sandra hier om de hoek kijken, zij is alles wat de rest van de hoofdpersonen niet is; verpleegster, vaste baan, ambities, net terug van vakantie, opgeruimd etc etc maar tegelijkertijd is ze precies hetzelfde of juist erger. Omdat ze niet doorheeft hoe doelloos het allemaal is. Een wrang contrast.

Johnny, de man die maar blijft praten. Want als je praat dan hoef je niet continue bij dingen stil te staan. Te beseffen dat je maar een klein stipje bent in het heelal. De briljante one-liners. "I'm not homophobic, I love the ilias", "Is this a stick-up". Zijn wervelende theorieen. Overal ondersteund door een geweldige score en meesterlijke acteerprestaties(vooral Thewlis).

De titel is op vele wijzen te verklaren. Maar in mijn ogen gaat het hierom, Deze film werpt de kijker en de personages erin terug op zichzelf, het gaat hier om het pure zijn, zonder kleren, zonder opsmuk, zonder bescherming, zonder geborgenheid, alsof je in de vrieskou in je nakie in de wildernis ligt. (wordt ook steeds aangehaald door Johnny: "stuur je me weer terug de vrieskou in, daarbuiten? "). Het essentiele zijn.

Het einde: hoe loopt het af met Johnny? Hoe loopt het af met de mensheid ? Wie zal het zeggen?

5* en een top 10 notering.

film_kaza schreef:

een film of boek moet wel een bijpassende titel hebben.

de titel past perfect bij de film. maar dan moet je em wel begrepen hebben.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een rauwe en een van glazurenlaag ontnomen film. Ver verwijderd van vele andere gelikte drama `s. Daardoor weet de film, vooral geholpen door middel van zijn sarcastische en aan de onderlaag van de maatschappij levende personages te schitteren.

Het sarcasme waarmee Johnny door het leven gaat en zijn omstanders erin mee laat gaan, leidt tot een bijzonder komische film. Die op dramatisch vlak ook nooit te zwaar te behappen is. Goede combinatie van genres dus, verder geweldige dialogen. Alleen jammer van de net wat te standaard muziek. 4 Stabiele sterren, in tegenstelling tot de personages die in de film rond lopen.

Wouters

muziek is top mijns inziens. niet overheersend maar qua mood perfect bij de lading van de scene die het begeleid. Maar goed meningen verschillen zullen we maar zeggen.

avatar van starbright boy

Ligt al een tijdje in diverse 3 voor 25 bakken.

25 euro is duurder.

Koop je weer films die je anders wellicht niet gekocht had.