Naked (1993)
Geregisseerd door: Mike Leigh
Met onder meer: David Thewlis, Katrin Cartlidge en Claire Skinner
Releasedatum: 3 februari 1994
Plot Naked
"When unbalance leads to submission"
Johnny is de ultieme antiheld van de jaren negentig; koud, cynisch en immoreel, maar op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij is uit Manchester gekomen om een vroegere vriendin, Louise, op te zoeken. Een doel heeft hij verder niet. Na korte tijd ontvlucht Johnny het huis omdat hij het benauwd krijgt van Sophie, de huisgenote van Louise. In de straten van Londen spreekt hij mensen aan om zich aan ze op te dringen zonder dat ze dat merken. Mannen valt hij lastig met weldoordachte filosofische uiteenzettingen, vrouwen valt hij seksueel lastig of ontvlucht hij na ze voor zich ingenomen te hebben.
Johnny
Maggie
Woman in Window
Cafe girl
LucretiaBorg
Vanavond toch nog maar even opnemen, want ondanks dat ik hem vroeger waarschijnlijk al heb gezien, alleen al omdat hij van Mike Leigh is,maar heb ondertussen zóveel gezien, dat ik het niet meer zeker weet. Ben wel benieuwd i.i.g. helemaal na alle reviews te hebben gelezen...
Phoenix
Weggeblazen door deze film. Morgen maar eens wat typen. Proberen in ieder geval.
Lupussy Galore
Toen de film net begonnen was realiseerde ik me dat ik hem al gezien had. Ik meende me te herinneren dat ik hem toen fascinerend vond. Dat vond ik nu weer. Ik ben dan ook gefascineerd blijven kijken want ik herinnerde me de details niet meer.
Deprimerend en onthutsend om te zien hoe een intelligent mens zo nihilistisch kan of wil leven. Er ook niet aan onsnappen wil als hij de kans krijgt en dus verder, nu hinkelend doorstrompelde in zijn wereld van het nihilisme........
Weinig positieve personages in deze film die vermoedelijk (1993) geinspireerd is op de Thatcher periode in de UK.
Een fantastische rol van David Thewlis. Ook de actrice die zijn ex-vriendin uit Manchester speelt vond ik geweldig.
Ben een beetje somber nu, maar ja, hij maakt geweldige films Mike Leigh, maar vrolijk word je er nooit van.
Threeohthree
Geniale film. Vanaf het begin geintresseert en geboeid gekeken!
Klassiek mooi gewoon. Ook johnny heeft een leuke kijk op de wereld, met zijn eindeloze praatjes en geweldige donkere humor.
Heb me kapot gelachen af en toe!
JDSsmetje
Te veel en te lang. Normaalgezien is filosofie toch wel een onderwerp dat me interesseert. Zeker als het van een negatieve kant wordt bekeken met eventuele donkere humor. En dat heeft me in Naked ook weer geïnteresseert, enkel pas voor een tijdje want het was gewoon teveel hetzelfde. Ook in de verkrachtingsscènes zou ik normaalgezien mijn mond moeten opentrekken maar hier kwam het niet choquerend genoeg over om dat te doen. De film kent verder wel een goede sfeer en mooie setting en doet je gewoon verplichten een hoge score te geven maar nogmaals: te veel en te lang.
Timtim
erg goede film, met veel subtiele en minder subtiele humor. Johnny's visie op de wereld was aardig interessant en ik vond de zo nu en dan lange dialogen geen moment vervelend worden. Heerlijke personages ook. Het enig minpuntje van de film vind ik de confrontatie tussen Johnny en sebastiaan/jeremy. Ik bleef maar wachten totdat zei elkaar tegen kwamen en er iets hevigs los zou barsten.
Phoenix
Mja, fantastisch dus. Over een gozer die slimmer is dan goed voor hem is. Die overal verbanden ziet, alles probeert te rationaliseren, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat onwetendheid misschien inderdaad wel zaligmakend is. Iemand die constant balanceert tussen zwelgen in zelfmedelijden en brutale arrogantie. Ik kon mezelf verontrustend goed in zijn denkwijzen en karakter herkennen.
Heerlijke verwijzingen naar Derrida (binnen/buiten-stukje), Socrates, de Bijbel, Griekse mythologie ("hè, de pizzabezorger!"
), Nostradamus, etc. Een feest voor geesteswetenschappers, maar ook uitermate confronterend gezien de verdere boodschap en resterende verwikkelingen van de film.
Toch, nu ik een nachtje heb geslapen (en rationeler erover kan denken) was die 5* een beetje overdreven. Visueel vond ik het weinig. De muziek ging nog wel. En op het laatst sloop er toch een klein beetje ongepaste humor in (dat gestotter van die Sandra). Al maakte dat laatste shot op dat gebied wel weer veel goed.
4,5* Enorm onder de indruk van spel en dialoog, maar voor 5* had hij audiovisueel nog wel iets interessanter gemoeten.
goongumpa
voor 5* had hij audiovisueel nog wel iets interessanter gemoeten.
Boeiende film deze eerste Leigh voor mij, vooral dankzij een geweldige David Thewlis. De manier waarop hij praat, hoe hij met mensen in discussie gaat, zijn bijdehandte gedrag en zijn toch wel grote kennis van sommige zaken, zorgen voor een enorm boeiend personage, dat eigenlijk ver boven de rest van de film uitsteekt.
De beelden van de film zelf vond ik maar erg lelijk. De kwaliteit van de film zelf leek ook niet al te best te zijn, ik weet niet of dit bewust gedaan is door Leigh, maar beter wordt de film er niet door. Verder is Jeremy ook maar een matig en slap personage, dat nauwelijks indruk wist te maken. Gelukkig is zijn speeltijd t.o.v. Johnny veel minder.
Tja toch wel een geweldig personage die Johnny, een van de beste ooit zelfs denk ik. Hij draagt in zijn eentje de film en de scenes met de nachtwaker en met de "hardhorende Schot" zijn welhaast onvergetelijk.
Ik ben minder positief over deze film. Vond de dialogen juist NIET interessant. Constant dat eindeloze gemekker van iemand met een irriterend engels accent over dat Apocalyptisch gedoe...
Er bestaan nochtans vele films met eindeloze dialogen die net WEL interessant, heb ik het over Before Sunrise/Sunset waar er nog zinnige, mondiale levenslessen en moralen in verwikkelt worden.
Ik heb ook totaal geen empathie, laat staan sympathie, voor de karakters in de film, ze laten mij compleet koud omdat er geen zak aan te beleven valt.
Juist ik had precies hetzelfde
Erg vage en saaie film, er wordt erg veel gepraat niet boeiend
Sfeer is redelijk en acteurs goed.
Verdient echt geen positie in top 250.
2,5 ster
Pfff als nou ergens eindeloos over totaal oninteressante zaken (mondiale levenslessen en moralen
) geleuterd wordt is het Before sunrise/set wel. Vreselijk clichematige personages ook. Nee, doe mij dan maar een antiheld als Johnny.
maerk
Een ellendige film.
In tegenstelling tot de de meesten hier ben ik niet zo enthousiast. Sarcasme en cynisme in films kan ik wel hebben, soms is het zelfs erg leuk, maar dit ging veel te ver. David Thewlis speelt een ongelooflijke klootzak. Wat een sarcast, wat een cynist, ik hoopte eigenlijk dat iemand hem snel om zeep zou helpen want zo'n vreselijk persoon zit iedereen toch maar in de weg. Een zeer irritant personage en in dat opzicht is Thewlis er goed in geslaagd het personage in te vullen. Alleen jammer dat hij soms wat overacteert. De rest van de cast is wel aardig, vooral Ewen Bremner deed het leuk. Maar de film was te saai en te veel van hetzelfde. Thewlis valt iemand lastig, doet de laatste druppel overlopen en dat steeds opnieuw, opnieuw en opnieuw. Visueel is de film ook geen spektakel dus viel er voor mij weinig te genieten. De pluspunten zijn:
-De scène met Ewen Bremner, heerlijke acteur en een erg leuk stukje ook.
-Het meisje dat uit Zimbabwe komt. Wat een geweldig typetje, hier kon ik wel om lachen.
-De muziek is erg goed.
En dan heb ik de pluspunten wel gehad, er weinig he?
dutchtuga
Strontvervelende film. Ik had de tirades van Johnny na 10 minuten al helemaal gehad en vroeg mij af hoe ik de 120 volgende minuten in hemelsnaam door moest komen. Dit ging dan ook erg moeilijk. De aangehaalde onderwerpen zijn interessant, maar het getormenteerde personage van Thewlis zorgde ervoor dat het me niets meer kon schelen. Het script is verder bijzonder matig en audiovisueel viel er werkelijk niets te beleven. Naked is monotoon op meerdere vlakken en dit deed de kijkervaring zeker geen goed.
speranza
Dit is wat film moet zijn: grauw, ruw en kil! Heerlijk!
illMattie
Na 3 kwartier uitgezet. Dat de hoofdpersoon onsympathiek is is tot daar aan toe, maar ik heb me geirriteerd aan vrijwel ieder karakter, dialoog en de hele manier van acteren in deze film, tot ik het niet meer trok.
De "grauwe" sfeer en de muziek zijn de enige enigzins positieve puntjes.
Desalniettemin voor mij onbegrijpelijk dat deze film zo'n hoge rating krijgt.
Le Edzel
Ik beaam al de negatieve feedback op deze film, vond 'm destijds heel erg vervelend, deze film.
eRCee
- 1978 stemmen
De scene met de portier was ook voor mij het hoogtepunt van de film. Jammer van de wat stereotype bijpersonages. Verder boeiend maar niet verbluffend.
Threeohthree
De "grauwe" sfeer en de muziek zijn de enige enigzins positieve puntjes.
Desalniettemin voor mij onbegrijpelijk dat deze film zo'n hoge rating krijgt.
Kunst word vaak ondergewaardeerd...
sinterklaas
Ghe ghe,
De hele film Naked was aan een stuk door een brok cynisme, botte humor en geweld. Gekleed in een troosteloos jasje. Die Johnny was me toch ook zo'n vogel, hij ziet er heel bekakt uit maar ondertussen is het een zwaar gestoorde gek die een seksprobleem heeft en een hobby heeft om mensen op straat te zieken en te beledigen.
In wat voor vorm controversieel dit is durf ik niet te zeggen. Het is meer een lach met een oei moment en ik denk ook een beetje een kritisch boodschap tegen de maatschappij.
Wat ook een hele onvergetelijk leuke scene was was die met die "Schot"
Verder gewoon wel moeilijk om er verder nog wat aan toe te voegen want eigenlijk is het niet echt een verhaal maar meer een uitzichtloze belevenis van die Johnny en een absurde reis voor de kijker. Maar verder is de film wel heel goed en sterk in elkaar gezet.
Fortune
Mike Leigh - Naked
Wat een geweldige film en ontzettend blij dat ik hier op gestuit ben.
Ten eerste het acteerwerk van David Thewlis is ontzettend fraai, alsof hij het echt is, niet eens aan het acteren is.
Soundtrack is ook goed het terugkerend deuntje vind ik er perfect bij passen.
Waar Jonny ook komt de omgeving is altijd grauw en troosteloos. Net zoals de personen die hij tegenkomt.
Het absolute pluspunt is humor wat een geniaal scherpe sarcastische opmerkingen komen hier aan te pas.
Ik zat ook de hele tijd te popelen wie Jonny nu weer tegen zal komen en wat voor dialoog er daar uit voor komt.
Wat een humor, doet me denken aan sommige opmerkingen die ik maak, alleen Jonny is daar nog 10 keer beter in.
Het dramatisch aspect is ook erg sterk, een intelligent persoon met bepaalde leed uit verleden (komt hier niet achter wat het is, wel dat het iets met zijn vader te maken heeft) met soort afschuw tegen alles en iedereen probeert hij iedereen te overtuigen dat het leven niks voorstelt en dat het gewoon klote is.
Zijn gedrag is ontzettend origineel en en kan misschien wel omschreven worden als intelligent, depressief en hatelijk.
Dan hebben we de yup die nog een stuk erger is, eigenlijk nog meer afschuw tegen mensen en een stuk lomper. Ik dacht eigenlijk dat Jonny en hij elkaar op het einde tegen zouden komen en dat er dan echt een rollercoaster van sarcastische opmerkingen zouden komen, maar daar was niks van waar.
Briljante film met veel memorabele scenes en quotes, ontzettend zwartgallig en een film naar mijn hart. Zeer snel een keer herzien.
4.5
otherfool
Er valt misschien wel het één en ander af te dingen op een aantal karakters in Naked (de stamelende zuster bijvoorbeeld), maar het feit dat deze film van Leigh nu al een weekje door m'n hoofd spookt zegt ook wel het nodige. Thewlis is fascinerend en captiverend als Johnny, die zijn intelligentie en welbespraaktheid botviert op een niet-begrijpend en waarderend publiek, en zich feitelijk met zijn leven geen raad weet. Vaak verre van sympathiek en soms zelfs een vervelende kwelgeest, maar het is toch vooral hij zelf die het grootste slachtoffer hier van is.
Inktzwarte humor, fantastische dialogen, een meeslepende soundtrack, een pareltje van een film. 4,5*.
dave
Reeds vijf jaar bekleedt deze film een vaste positie in mijn top 10, en dat terwijl het al vijf jaar geleden is dat ik hem heb gezien. De impact van toen is verkleind, maar nog steeds enorm groot. Naked zuigt me leeg als een bloedzuiger en overspoelt me met ellende. Thewlis speelt een complex man met een zware cynische blik in zijn ogen, omringt door koude en trieste persoonlijkheden. In plaats van zich te verstoppen, houdt hij echter nooit op met confrontaties aan te gaan. De botsing met de nachtwaker komt het hardst aan, omdat deze als enige lijkt te luisteren naar wat Johnny te zeggen heeft, en helemaal niet bang of verstoord lijkt door zijn apocalyptische feitjes. Dit gesprek draagt hij ook mee tot op het harde eind dat, onder luid gelach van God, de essentie bevat.
Don't waste your life.
Arnie
Prachtige film van Mike Leigh, de tweede die ik van zijn hand zie. Happy-go-lucky was de andere, en daarin viel me al op hoe intens en met bewogenheid hij randfiguren in de samenleving portretteert. Johnny danst, evenals Poppy in Happy-go-lucky, met een lichtvoetigheid en poëzie door het leven, dringt daarbij (bedoeld of niet) zijn levensstijl op aan de personen in zijn omgeving, die erdoor worden aangeraakt. De ontmoeting met de nachtwaker is bijzonder, maar die met Archie en Maggie ontroerender. Naked is ondanks alle bruutheid bijna romantisch, ware het niet dat je door Johnny's antiheld-gedrag alsnog vervreemdt van de film. Voor de beleving is dit misschien niet heel bevorderlijk, maar het is wel ontzettend goed... Leigh is na 2 films al een regisseur wiens werk ik vaker ga zien.
LimeLou
- 2048 berichten
Ah nog een 'de maatschappij zuigt'-film zo te zien aan het plot.
Must watch voor mij dus
Ik hoop alleen niet dat dit zo iets is als Man Bites Dog . Ik heb liever geen pseudo zwartkomisch gedoe.
LimeLou
- 2048 berichten
Ah ik ga mijn verwachtingen weer neutraal maken. Maar met welke andere film valt deze film het best te vergelijken?
mister blonde
Wat een verschrikkelijke poster en dat terwijl er zulke mooie zijn.
Querelle
Charlie Chaplin, maar dan met sex, geweld, pseudo filosofie, zelfhaat en ander gezellig menselijk gedrag.
yorgos.dalman
Deze film is vrij uniek en onvergelijkbaar. Met name omdat een in wezen onsympathiek karakter de hoofdrol speelt. Dit gebeurt zelden (zie "A Clockwork orange" of "Clean, shaven" of ook wel Viggo Mortensen in "The Indian runner"). Daarbij is "Naked" ook op alle fronten van een ongekend hoog niveau - hij staat in elk geval rotsvast in mijn top 3, voor zover dat iemand iets wil zeggen...

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen