• 9.374.710 stemmen

Alternatieve titels: De Stille Getuige / De man aan het Venster

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter

Plot Rear Window

"It only takes one witness to spoil the perfect crime."

L. B. Jefferies (James Stewart) is een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft schakelt hij de benen van vriendin Lisa (Grace Kelly) in om de zaak te onderzoeken.

L.B. Jefferies

Woman on Fire Escape

Man on Fire Escape

avatar van Dk2008

Dk2008

Ok bemoeial, ik zal volgende keer een dergelijk bericht proberen te negeren. Zo goed.

avatar van Insignificance

Insignificance

Je kan er ook serieus op ingaan en/of eens gaan kijken wat voor film Disturbia is. In het laatste geval moet je wel tot de conclusie komen dat een vergelijking, ondanks diverse verschillen, natuurlijk best te maken is en zelfs voor de hand ligt.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Heb deze film eens gekeken omdat de score vrij hoog is hier op MM, maar ik moet zeggen dat het best tegenvalt. Op zich niet heel slecht maar ik had `m spannender verwacht. Het is eigenlijk een vrij slome film waar eigenlijk vrij weinig gebeurd. Alleen het laatste kwartier gebeurd er eindelijk eens wat. 2,5 ster

avatar van Zinema

Gaat deel uitmaken van ALFRED HITCHCOCK: THE MASTERPIECE COLLECTION. V.a. 10 oktober een limited box blurays in de Nederlandse winkels, uitgebracht door Universal. De box bevat 15 films.

avatar van Eraser2

Eraser2

Zelden een film gezien die zo spannend is als deze Rear Window.

Om te beginnen kan ik mij erg vinden in de interesses van de hoofdpersoon. Als ik vroeger ziek was vond ik het ook heerlijk om naar buiten te kijken om te zien wat mensen allemaal zo aan het doen waren door de dag heen. Het mooie is dan ook dat er in deze film heel wat te beleven valt in de buurt waar Jefferies woont. Allerlei verschillende personages krijg je te zien door zijn ogen en ze zijn allemaal op hun eigen manier even interessant. Omdat de hele film zich zo'n beetje afspeelt vanaf één locatie, blijft er genoeg ruimte over om te fantaseren over hetgeen iedereen uitspookt in zijn of haar huis. Dit is natuurlijk ook de kracht van de film, aangezien Hitchcock je het gevoel geeft dat je naast Jefferies op bank zit mee te gluren. Ontzettend knap gedaan, omdat op deze manier de spanning bij momenten tot het ondraaglijke wordt opgevoerd.

Het acteerwerk van zowel James Stewart als Grace Kelly is schitterend. Ze zitten zo goed in hun rol en zijn bij vlagen heerlijk cynisch.

Ik kan hier van blijven genieten, heerlijk.

NB. Het decor moet zo'n beetje één van de mooiste zijn die ik ooit gezien heb. Zeker voor die tijd is het haast niet voor te stellen dat er een heel, op sommige stukken zelfs volledig zelfstandig werkend, huizenblok is gecreeërd in een filmstudio.

avatar van kidDYNAMITE

kidDYNAMITE

Ten eerste vind ik langdradige films prettig maar hier was het niet nodig imo.

Ik heb de hele film dus zitten wachten op de laatste 15 minuten terwijl zelfs dat voorspelbaar was.

Als Grace Kelly er niet inzat had ik het niet eens kunnen afkijken wat ik eigelijk nooit doe.

Tuurlijk verwachtte ik geen actie ben ook geen fan van echte actie films.

Ik vind het jammer dat ik me tijd hieraan heb verspild en van de andere kant ook niet want ik had Rear Window heel lang uitgesteld en terecht zo te zien.

Andere mensen waarderen deze film wel en geven het een hoge score, smaken verschillen gelukkig anders zouden we in een hele saaie wereld leven.

Ik had gehoopt dat ik meer verrast zou worden door het verhaal zelf dus het maakt niks uit of het 1954 is, 2012 of 2070.

Voor Grace Kelly en sfeer een 1,5.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Rear Window, vind het niet Hitchcocks beste. Het slimme uitgangspunt van de vaste locatie heeft z'n al vaak geroemde voordelen, maar aan de andere kant gaat het na een tijdje teveel op een gekunstelde poppenkast met rare typetjes lijken (waarin hijzelf trouwens alles kan zien, maar de buren hem vreemdgenoeg vrijwel..geen enkele keer, maar dat terzijde.).
Toch, blijft boeien tot het einde, mooie vertolkingen, alleen wat spanning betreft valt het me iets tegen.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Deze zijn straks niet los verkrijgbaar op BluRay toch? Volgens mij komen alle Hitchock films uit in een grote BluRay box.

avatar van TimBo123

TimBo123

Echt een meesterlijke film. Z'n eenvoud, decor, dialogen, mooiste actrice ooit, climax en het leuke thema voyeurisme maken dit voor mij een top 10 film. Kan me voorstellen dat velen dit niet zullen begrijpen aangezien moderne snelheid en effects totaal niet aan de orde zijn. Alleen voor de liefhebber dus...

De beeldkwaliteit van de Blu-ray editie (onderdeel van de mooie Blu-ray box) valt overigens wel wat tegen.

Leland Palmer

Bijna vijf jaar geleden zag ik deze 'Rear Window' voor het eerst. Sindsdien heb ik de film volgens mij één keer herzien en ik had ineens zin om deze film vannacht voor een 3e keer op te zetten.

Woorden schieten tekort om dit meesterwerk van Alfred Hitchcock te omschrijven. Dit was de 1e film die ik ooit van de beste man zag.. en het blijft z'n allerbeste. 'Rear Window' is in alle opzichten geniaal. De setting is een briljant fundament, de sfeer die Hitchcock hier schept is ongeëvenaard en de cameravoering niet minder dan meesterlijk. Ik hou van Jefferies z'n appartement, want wat vanuit daar wordt geschept is één van de mooiste filmervaringen die ik ooit heb gehad. Puur genieten.

Hitchcock is een meester in het scheppen van een portie heerlijk duistere humor, terwijl er allemaal morbide dingen aan de hand zijn. Zo ook in deze film; het is lachen geblazen, terwijl je eingelijk wel weet dat de overbuurman z'n vrouw in stukjes heeft gezaagd.. en ondertussen voel je als kijker (ik in ieder geval) dat de spanning en het mysterie met de seconde stijgen. Ontzettend knap gemaakt.

Knap ook dat Hitchcock de twijfel er eigenlijk de gehele speelduur ook nog eens in weet te houden. Je weet niks zeker, tot het tegendeel is bewezen, daar zorgen o.a. een aantal verklaringen van Detective Doyle wel voor. Toch ben je bang en je weet dat er iets aan de hand is.. het moment dat overbuurman Lars Thorwald dan de trouwring om Kelly haar vinger ziet en vervolgens recht in de ogen (lens) van Stewart kijkt is angstaanjagend en gaf me wéér de bibbers. De scéne die hieraan vooraf ging is trouwens ontzettend spannend en meeslepend. Je verplaatst je als kijker in de schoenen van Jefferies en je zit machteloos toe te kijken hoe Kelly aan de overkant in Thorwald z'n appartement rondsneupt.. en gepakt wordt. Kippenvel en genieten van die spanning met open mond.

Humor, spanning, romantiek.. 'Rear Window' heeft het. De chemie tussen Kelly (mooiste vrouwelijke rol ooit) en Stewart is bijzonder, de humor is (ongeacht de spanning) van de eerste tot de laatste minuut aanwezig en de film kent een ontknoping als geen andere; op het puntje van de bank. Wederom. Het moment dat Jefferies naar beneden valt uit z'n raam vind ik altijd nog één van de meest memorabele scénes ooit. De spanning heeft op dat moment zo'n hoogtepunt bereikt dat zoiets op je netvlies staat gebrand. Eigenlijk best bijzonder dat de film wederom zo'n indruk achterlaat. En dat een film van bijna 60 (!) jaar oud, één van de spannendste en meest sfeervolle films ooit voor me is.

En dat is deze 'Rear Window' uit 1954 niet alleen; dit is (voor mij) één van de allerbeste films ooit gemaakt. De sfeer, setting, alles wat achter de raampjes en in de tuintjes gebeurd.. alle mensen, ieder is met z'n eigen ding bezig.. werkelijk fenomenaal. Schitterend gebracht door Hitchcock. En dan Jefferies, z'n gebroken been, Lisa en het mysterie. Suspense van het hoogste niveau. Briljant!

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Over deze film is veel gezegd, maar zelden zo mooi.

Dank, Harm Jan.

avatar van Eraser2

Eraser2

100% eens met je review Harm Jan!

Dank jullie wel, heren.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ik vind het ook een hele goede film, alleen kan ik het niet zo goed op waarde schatten. Met andere woorden, mijn beoordeling staat niet echt op punt. Leuk trouwens dat je echt het gevoel krijgt dat naarmate de film vordert alle puzzelstukken op zijn plek vallen.

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Heel mooi geschreven Harm Jan

Ik ben het zelden zo eens met een recensie.

Waarom denk je dat je de film niet op waarde kan schatten Illum Sphere?

MatthijsGr00t schreef:

Heel mooi geschreven Harm Jan

Ik ben het zelden zo eens met een recensie.

Thanks!

Ben de laatste tijd meer persoonlijke favorieten aan het herzien. Zal me later ook weer eens buigen over een top 10.. en deze 'Rear Window' zal daar zeker in staan. Maar dat kan nog wel ff duren.

avatar van vdc

vdc

Mooie recensie Harm. Ik zou er nog aan toevoegen dat ik nooit eerder in een film zo onwaarschijnlijk treffend de belevingswereld van de doorsnee man/vrouw uit de doeken zag doen als in deze film. En hoe dit zo subliem in de dialogen werd gegoten (met de nodige humorpassages, maar dit haalde je dan wel weer aan).

avatar van Bottleneck

Bottleneck

vdc schreef:

hm vond dat juist theatraal..

avatar van frolunda

frolunda

Vaak nagedaan,nooit overtroffen,zelfs niet bij benadering.Tijdloos Meesterwerk

avatar van missl

missl

Mooie film, begint wat traag maar wanneer het eindelijk op gang komt dan houd het ook de spanning vast. Alles vanuit de woonkamer van een man die de boel in de gaten houdt, het leek me op voorhand geen interessante film maar ik ben blij dat ik deze, dankzij de hoge score hier, toch heb gekeken.

avatar van RuudC

RuudC

Ondanks dat ik niet zo van pottenkijkers houd, vond ik Rear Window een best interessante film. Vaak met Vertigo beschouwd als de beste werken van Alfred Hitchcock. Of dat voor mij ook zo is, kan ik nog niet oordelen. Daarvoor heb te weinig van de grootmeester gezien. In elk geval behoort Rear Window tot een van de betere kijkervaringen. De hoge noteringen vind ik wel wat overdreven, maar daar kan ik me verder weinig druk om maken.

Wat in elk geval erg leuk is, is dat alles op een plaats gebeurd. Niet zozeer een kamer, zoals bijvoorbeeld in 12 Angry Men het geval is, maar alles is wel vanuit een standpunt geschoten (begrip wel iets ruimer nemen). Zoals ik al aangaf ben ik niet zo van de pottenkijkers, maar tijdens de film wordt je gedwongen net zo makkelijk mee te gluren. Het is een heel originele benadering van een misdaadplot en daarbij goed uitgevoerd. De hoofdpersonen kibbelen er op los en als kijker weet je dat er iets gaat gebeuren. Het is lange tijd nog wel de vraag wanneer en bij welke buren dat gebeurt. Zelden heb ik zo intensief mensen in de gaten gehouden. Hitchcock laat dus zien dat het ook voor de toeschouwer nog behoorlijk spannend kan worden. De relatie tussen Jeff en Lisa (wat was Grace Kelly toen een mooie vrouw zeg!) wordt mooi uitgediept en vormt zodoende een leuk extraatje.

Rear Window is een prettig te kijken film waar de spanning misschien wat lang op zich laat wachten. Vervelen doet hij nergens en dat is bij veel leeftijdsgenoten toch anders.

avatar van Straatbord

Straatbord

Ondanks dat het zich constant op één plek afspeelt is de film erg spannend en is de exacte afloop lastig te voorspellen. Ik vind de weergave van het appartementencomplex erg leuk gedaan. Met alle ramen open heeft het wel iets weg van een kijkdoos, en dat is precies wat Jefferies aan het doen is.

In wetenschappelijke essays is veel geschreven over de 'male gaze' en voyeurisme in relatie tot deze film.

avatar van grunt

grunt

Ik zal waarschijnlijk een van de weinigen zijn, maar ik was blij toen deze film erop zat. Dit kwam voornamelijk doordat ik heel veel suspension had verwacht maar dit werd niet ingelost. Ook kwam er geen schot in de zaak; de oninteressante anekdotes van mevr. Kelly duurde mij te lang en de niet-relevante appartementen zijn naar mijn smaak teveel uitgediept. Er was voor mij een beetje sprake van een anti climax. Het acteerwerk was dik in orde, met name van Thelma Ritter. Wat een actrice, relatief onbekend en goed, zo heb ik ze het liefst. De benieuwdheid & spanning die ik o.a. wel voelde bij Strangers on a train, Psycho en North by northwest bleef bij deze 'klassieker' uit.

2,5 *

avatar van vdc

vdc

Deze kan groeien, grunt.

Toen ik hem voor het eerst zag, vond ik het ook één van de mindere Hitchcocks. Het was in een periode dat ik vooral spanning en suspense zocht in films.

Eerder toevallig zag ik de film enkele jaren nadien terug, en toen keek ik er al op een totaal andere manier tegenaan. Sindsdien kan ik het niet laten om de film met een vaste regelmaat her te bekijken - ik heb hem momenteel op 3 staan in mijn top 10, maar soms denk ik dat ie nog hogerop moet.

avatar van grunt

grunt

vdc schreef:

Deze kan groeien, grunt.

Oke deze kan groeien Misschien ben ik toch meer een supsense-persoon want mijn Hitchcock top 3 is Psycho, Strangers on a train en North by Northwest. Ik bedoel maar, Vertigo blijft hier ook buiten wat sommigen wellicht onbegrijpelijk zullen vinden. Jouw woorden ga ik echter in gedachten houden en ik waag over een paar jaar een nieuwe poging Rear Window..

Desalniettemin vind ik het interessant dat iedereen films op een andere manier beleefd en waardeert.

Groet!

avatar van Angelo2

Angelo2

Me 2e Hitchcock film die ik gezien heb en wederom een topper. De film neemt uitgebreid de tijd voor de hoofdpersonen en kabbelt aangenaam voort. Ook hier wordt de spanning langzaam opgevoerd. Echt heel eng wordt hij niet behalve bij het einde, de film moet het toch hebben van de sfeer en suspense! Het acteerwerk is prima, beetje "overacting" wat we vaak zien bij oude films. De ingekleurde blu-ray uitgave is fantastisch en aan te raden. Een 8

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Wil hem graag zien. Alleen heb ik gehoord van mensen dat hij echt erg verouderd is, niet spannend, stijf acteerwerk. Ik weet het niet maar het concept van de film vind ik wel heel mooi.!

Kopen??

avatar van RuudC

RuudC

De film is bijna zestig jaar oud. Wat verwacht je dan? Het zijn gewoon andere films dan wat tegenwoordig uitgebracht wordt, maar als je geen moeite hebt met de gemiddelde film uit de jaren vijftig, dan kan Rear Window best een aangename verrassing zijn.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Vanuit zijn woning bespioneert James Stewart zijn buren door een verrekijker en meent in een van de appartementen een moord te zien gebeuren. Het thema van deze thriller is voyeurisme. In feite is het kijken naar een film niets anders dan gluren en zijn we dus allemaal min of meer voyeurs. In 1985 is hetzelfde gegeven terug te vinden in Body Double van Brian De Palma, een regisseur die duidelijk beinvloed is door Hitchcock. Beide films zijn bloedstollend. Grace Kelly ziet er schitterend uit.

avatar van PSV.

PSV.

JeroenFR08 schreef:

Kopen??

Spannend is ie zeker, acteerwerk is goed alleen zijn vriendin vind ik niet zo goed acteren , maar haar verschijning maakt een hoop goed

Zou hem zeker downloaden als ik jou was