Genre: Thriller / Mystery
Alternatieve titels: De Stille Getuige / De man aan het Venster
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter
Plot Rear Window
"It only takes one witness to spoil the perfect crime."
L. B. Jefferies (James Stewart) is een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft schakelt hij de benen van vriendin Lisa (Grace Kelly) in om de zaak te onderzoeken.
L.B. Jefferies
Songwriter
Miss Torso
Woman on Fire Escape
Man on Fire Escape
De dialogen, de sfeer, de humor, het spel van Stewart, Kelly en Ritter, al die ramen waar van alles in gebeurd, de manier waarop achtergrondgeluiden te horen zijn, het fascinerende verhaal, het camerawerk. Allemaal geniaal.
Ik heb nog maar weinig Hitchcock gezien (naast deze alleen The birds en Vertigo) maar van die drie vind ik dit verreweg de beste.
mister blonde
wat ik vooral erg sterk had tijdens het kijken van deze film, was dat ik het gevoel had dat ik zelf door het raam zat te gluren, naar mijn overburen.
PatrickL
Zeer vermakelijke film. Leuk plot, leuke dialogen, goed acteerwerk, en fijne beelden. Ik vind het erg knap dat Hitchcock me 2 uur lang weet te vermaken met het naar binnengluren bij de buren
T.O.
Voorlopig geef ik 3,5 ster.
Gisteren weer gezien, halfje erbij. Erg 'relaxte' film, vooral voor een thriller, zonder het doel te verliezen. Knap gedaan.
O ja en ik heb m nu in kleur gezien
Hij is altijd al in kleur geweest hoor.
eerdekes
Prachtig gefilmd, extreem spannend. Perfect acteerwerk. Gewoon een geniale film
Erg leuk hoor ... Stewart kijkt .. je ziet wat stewart ziet .. je ziet zijn reactie .. Perfect gewoon ...
eerdekes
feanaro surion
Heb ik een paar jaar geleden gezien, vond hem toen redelijk goed al was ik nogal jong toen. 3.5Sterren.
Kai
Volgende week volgens de top lijsten de betere Hitchcock's (Rear window en Vertigo) ik heb er nog nooit een van gezien maar ik ga ze deze keer zeker kijken!
danuz
Hele amusante en vermakelijke film, net op school gekeken. Ik moet zeggen dat ik niet op het puntje van me stoel zat, dit komt misschien doordat we tegenwoordig wel wat gewend zijn op het gebied van thrillers. Wat ik wel opmerkte waren de grappige opmerkingen die hier en daar gemaakt werden en het schitterende kleur gebruik, thanks to technicolor. 4*
U-96
- 2066 stemmen
Waarom waarom waarom laten ze deze film altijd 's middags zien? Dit is al de derde keer dat ik het zie.
Omdat er genoeg mensen 's middags thuis zitten en wel wat anders willen dan de tell-sell reclames en de disney filmpjes.
as
De week begint weer goed. En het was vorige week al zo goed. De 4*en van mij vliegen je om de oren.
Benninf
Ik kijk vrijwel nooit 's middags een film, maar voor deze klassieker maakte ik een uitzondering.
Originele, spannende film (vooral aan het einde) met goed acteerwerk. Jammer dat de film ietwat laat op gang kwam. Ik geef hem een half punt hoger dan dat ik de remake heb gegeven: 3.5 ster.
Dat die Mr. Jeffs het gluren naar de buren vaak belangrijker vond dat zijn knappe vrouwtje kan ik niet begrijpen!
Lukic
Ik zag het hoge cijfer niet in deze film alhoewel ik er ook niet goed voor ben gaan zitten. Ik vond het wel mooi gedaan maar de echte spanning heb ik niet gevoeld. Ik vond de sfeer meer gezelligheid uitstralen. De relatie van de hoofdpersoon met zijn geliefde was wel vermakelijk... Ik geef voorlopig 3,5 ster.
Kai
Nou he, he, eindelijk gezien.
Pas had ik Verigo "al" gezien en dus Rear Window.
En die laatste is toch mijn favoriet.
Ik vond het acteerwerk bijvoorbeeld geweldig vooral van James Stewart _o_ maar de hele cast was goed zoals Grace Kelly en Thelma Ritter. Ik vond het verhaal ook heel goed telkens als ik dacht te weten wat er gebeurt was kwam er iets waardoor ik weer iets heel anders dacht.
De flat zag er ook wel grappig uit het was allemaal nog al nep, waardoor je meer in die sfeer van oudere films komt.
Grappig feit: De 3000 lampen (2000 als zon en 1000 extra lampen) produceerden zoveel warmte dat de sprinkler installatie geactiverd werd. (bron gonemovies.com)
FisherKing
Tja Herziening, het leidt meteen tot een 5* (nee stond ie al)
Dialogen zijn briljant. En tijdloos. Wat een klasse !
Wat een Grace Kelly en James Steward geweld. Dat overkomt je zelden.... Laat alle hollywoodbonzen maar eens kijken wat good acting is. En good scripting
E V
Echt spannend wil deze film niet worden.
Na het zien van Rear window noem ik Hitchcock niet de 'Master of suspense'
North by nortwest vond ik vele malen spannender.
Wel is deze film leuk en ook grappig. James Stewart en Grace Kelly had ik nog nooit in een fil gezien, maar ik vond ze goed acteren.
DieGo
Tja Herziening, het leidt meteen tot een 5* (nee stond ie al)
Dialogen zijn briljant. En tijdloos. Wat een klasse !
Helemaal mee eens. Ik begon met een 4 maar hij hoort natuurlijk die volle mep te krijgen. Wat een sfeer weet Hitchcock hier toch te scheppen, echt fantastisch! 5* en in mijn top10!
FisherKing
Qua genre vind ik het gewoon Drama (maar ik ben slecht in genre-aanduidingen- wat ik eigenlijk ook bij complexe films totaal overbodig vind).
Chainsaw
Eén van mijn eerste Hitchock films en ik ben behoorlijk onder de indruk. En aangezien zo'n beetje alles al gezegd is over deze film, hou ik het kort: Rear Window heeft een voortreffelijke sfeer, boeiend plot, goeie dialogen, prima acteerwerk (vooral dat van Stewart) en is van tijd tot tijd best spannend.
4 sterren.
gemaster
Mijn eerste Hitchcock: echt een fantastische film zeg. Het is inderdaad prachtig hoe de sfeer wordt gecreeerd. Het mooiste was dat ik me, net als anderen hier, zelf de 'peeping Tom' voelde. Echt meesterlijk gedaan. 4*
Pacino88
Eerste Hitchcock die ik gezien heb,en toch een van de spannendste films ooit gemaakt.Vooral de 2e helft is zeer goed opgebouwd en kan je je ogen niet van het scherm afhouden(ook de scenes zonder Grace Kelly
Toch had er wat meer vaart in kunnen zitten,vooral het eerste deel,waarbij je vooral veel geloer in andermans huizen ziet,zonder dat er wat gebeurt.
Poisonthewell
Simpel, stijlvol en spannend. Niet mijn favoriete Hitchcock, maar wel een genot om naar te kijken.
bates
Je moet het toch maar doen. De film speelt zich heel de tijd in die kamer af en toch zo een suspense momenten maken. Sterke film dit, vooral dat einde als de moordenaar in die kamer komt. Hitchcock op zijn best. Verder vond ik James Stewart goed acteren en Grace Kelly was chic in deze film. 4 sterren
Chr.s
Meesterlijke film dit.
Fantastische dialogen, razend spannend, constant boeiend.
Dikke 4,5*
Toch maar eens wat meer Hitchcocks kijken.
Pieter Montana
Jongerns Jongens
WAT EEN FILM!
Ik had geen problemen om mij nog wakker te houden tot en met 1.10.
Geweldige thriller!
Die James Stewart begint langzaam aan mijn top 3 van favoriete acteurs binnen te sluipen.

C'era una Volta il West

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
verpleegsterfotograafisolatierolstoelsuspicion of murdervriendinbuurmansalesmanwhodunitbitingappartementconvalescence voyeurismevoyeurtechnicolormissing wifehomeboundpsychotic obsessionssuspicious behaviorflower bedvisiting nurse suspensefulthe boy who cried wolf admiringaudacioussuspense mystery