Genre: Thriller / Mystery
Alternatieve titels: De Stille Getuige / De man aan het Venster
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter
Plot Rear Window
"It only takes one witness to spoil the perfect crime."
L. B. Jefferies (James Stewart) is een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft schakelt hij de benen van vriendin Lisa (Grace Kelly) in om de zaak te onderzoeken.
L.B. Jefferies
Miss Torso
Woman on Fire Escape
Man on Fire Escape
De Knip
Eerst gebeurt er een hele tijd niks, dan nog minder en dan nog minder en dan nog minder, dan wordt het spannend en dan is het afgelopen. Maar goed wel goed geacteerd enzo.
Tuurlijk jongen....volgens mij heb je tussendoor tennis gekeken of idd wel gecomputerd.
dttom
Ik net 112 minuten+ reclame zitten kijken hoor
. En ik geef 3 sterren!!! dus
narva77 (crew films)
Heerlijk, Rear Window, en tijdens de reclames lekker naar de overburen sneaken met het raam open, lekker zeebriesje (hier in Zeeland)
yosemite44
prachtige dialogen en een erg vermakelijk verhaal. helaas wordt het door de (vrolijke) muziek nooit echt spannend muv de eindscene.
trouwens, voor mij steelt niet stewart of kelly de show, maar thelma ritter als stella.
Goodfella
Voor het eerst sinds tijden weer gezien, maar nog steeds vind ik het niet het meesterwerk dat velen er blijkbaar in zien. Tuurlijk, het onderwerp is best leuk en erg origineel, maar het is een groot deel van de speelduur zo verrekte onboeiend om naar te kijken. Als ik hier nu uit het raam zou gaan koekeloeren zie ik bij wijze van spreken hetzelfde. Natuurlijk is het ook best knap van Hitch dat de kijker als het ware zélf de 'Peeping Tom' wordt, maar of dat een film nou meteen tot een meesterwerk maakt..? Bovendien heerst er een chronisch gebrek aan spanning, op de laatste 10 minuten na dan.
Als geheel zeker niet onaardig, ik geef zelfs een half puntje hoger dan die 3* van enkele jaren geleden, maar ja.. just... overrated.
Ralfke
- 2075 stemmen
Ik ben het eens met Goodfella's betoog; gewoon niet spannend genoeg. En het einde... tja, is toch ook niet bepaald spektaculair te noemen. Ik geef *** voor deze Hitch-klassieker. Het decor ziet er uiteraard wel subliem uit, evenals de belichting!
andolini
Voor de 2e maal gezien. Dit keer op het grote scherm. Leuk zo'n 50+middag in de pathe, met gratis koffie en koek
Jammer dat deze prachtige film niet ook onder jongeren wordt gepromoot. De film is bijna 50 jaar oud, maar totaal niet gedateerd, klasse!
vdc
Gewoon niet spannend genoeg.
Voor mij is het de enige Hitchcock-film waarvan ik het gevoel kreeg dat niet enkel het criterium "spanning" belangrijk was bij het geven van een quote. Ik vond de unieke sfeer in deze film overweldigend. Hitch laat je niet alleen mee kijken en luisteren naar de buren ; hij brengt je echt zover dat je mee de dagwisselingen gaat beleven (avond, ochtend) ; hij doet je mee de hittegolf en het onweer ‘voelen’ ; echt, ik vind het gewoon onbeschrijfelijk. En dit alles gedurende de ganse film vanuit één enkele lokatie. Subliem gewoon. Dat het enkel op het einde echt spannend werd, zag ik eerder als de kers op de taart, dan wel als een gemis gedurende de ganse film.
Het uitgangspunt in deze film is erg interessant, maar er wordt naar mijn mening te weinig mee gedaan. Het eerste uur gebeurd er helemaal niks. Dan wordt je toch een beetje nieuwschierig, maar ik vond alleen het laatste kwartier écht goed. Dit was spannend en mysterieus tegelijk. Maar dit vond ik eigenlijk ook het enige echt goeie uit de film. Ik vond het verder zo inhoudsloos. Er gebeurd veel te weinig. 2*
Vooruit 2,5*, voor de erg sterke cast en het goeie laatste kwartier.
Idd..alleen de chemie tussen Stewart en Kelly alleen al is onovertroffen.
Peter
Eén van de beste hitcock-films. Vertigo is de beste. Toch het maximaal aantal punten voor de beste regisseur naast Roman Polanski: 5 sterren.
Zojuist hitchcock-ontmaagd met deze film en ik ben onder de indruk. Fantastisch camerawerk, prachtig hoe verzorgd de verschillende raamopname's zijn. Ontzettend goede dialogen. Geweldig geacteerd, spannend en bovendien ook nog behoorlijk grappig vaak. De manier waarop het burengeluid op de achtergrond te horen is, de zomersfeer. Bijna een perfecte film.
Een dikke 4,5*
Phoenix
Perfecte verwoording van mijn ervaring van de film (was ook mijn eerste Hitchcock( alleen vond ik het eerste uur een beetje saai. Misschien dat dat omhoog gaat (of omlaag) als ik wat andere Hitchcocks heb gezien zodat ik een beetje kan vergelijken. 4* voor nu.
T.O.
Zeer sterke hoofdrolspelers, mooi en bijna literair taalgebruik en een origineel uitgangspunt. Helaas vond ik het niet zo spannend als pakweg Dial M for Murder of Strangers On A Train. Voorlopig geef ik 3,5 ster.
Marcoval
Prachtige film!! Blijft voorlopig mijn nummer 1.
Als je de kans krijgt moet je deze zeker eens in de bioscoop gaan zien.
De setting is beperkt (kamer met uizicht op en hofje) maar Hitchcock slaagt er wederom in om er een spetterende film van maken dat is nu briljant.
(zie ook Rope en Dial M for Murder en Lifeboat).
Goede cast, goeie mix van spanning romantiek en humor en wie kijkt er nu niet eens stiekem bij zijn buren naar binnen......
Ik geef hem een 5.
Phoenix
4* voor nu. Misschien dat dat omhoog gaat (of omlaag) als ik wat andere Hitchcocks heb gezien zodat ik een beetje kan vergelijken.
Ik had het al wel verwacht. Na North By Northwest te hebben gezien haal ik hier een halve * af. Vond hem iets minder namelijk.
Beetje raar vind ik dit. Beoordeel gewoon de film an sich.
Phoenix
Ik vond Northwest (nog) niet goed genoeg voor 4 en een halve ster. En deze vond ik slechter dan Northwest. Om mijn geweten (ik wil natuurlijk niet beinvloedend stemmen
) te sussen haal ik er dus een halve ster af
superloef
Film kon mij niet echt verschrikkelijk boeien, maar dat neemt niet weg dat het een goed uitgevoerd stukje cinema is. Helaas wordt hij nergens spannend naar mijn mening, en ziet alles er wel erg "set-achtig" uit. Maar ja, dat zal dan wel de bedoeling zijn.
DieGo
Slap begin, sterk einde. Zat op het puntje van mijn stoel, erg goed opgebouwd.
Ik vind de 29e plek voor de film ietwat overdreven.
Jordy
Je geeft 'm anders hetzelfde cijfer als dat 'ie gemiddeld heeft hier
DieGo
klopt ik vind het ook een goede film, vind alleen dat er meer betere films zijn dan deze
ps. jij bent snel met je antwoord
John Doe
Denk dat ik denk meer had kunnen waarderen als ik 'm in de jaren 50-80 had gezien. Door latere films eerst gezien te hebben, waarin soortgelijke dingen zijn gebruikt, werd ik niet erg geboeid. Nu kon het mij niet eens schelen dat Thornwall een gevaar voor een tweetal personen werd, hij zal wel worden opgepakt als hij nog een moord begin. Ook voor mij voorspelbaar dat hij naar de gluurder in spe toekwam, maar nog steeds was het laatste bedrijf van de film sterk 3.5 ster.
John Doe
De allerbeste Hitchcock, met stip. Echt een geniale film!
Wat vind je er zo geniaal aan? Oke de toneel sfeer en de manier van filmen is erg goed, maar geniaal...voor die benoeming zijn een paar andere films van Hitchcock misschien beter geschikt.

C'era una Volta il West

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
verpleegsterfotograafisolatierolstoelsuspicion of murdervriendinbuurmansalesmanwhodunitbitingappartementconvalescence voyeurismevoyeurtechnicolormissing wifehomeboundpsychotic obsessionssuspicious behaviorflower bedvisiting nurse suspensefulthe boy who cried wolf admiringaudacioussuspense mystery