• 9.381.296 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.564)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van sportfan27

sportfan27

rayman schreef:

Goede film, heel veel actie en spectakel, maar haalt toch net niet het niveau

Gebruik nou eens spoilertags !!

avatar van rayman

rayman

psychopath schreef:

Ik vind persoonlijk de Burton batman's de betere batman film,

Tim Burton's Batman's blijven absoluut de beste batman's ooit gemaakt.

sportfan27 schreef:

Gebruik nou eens spoilertags man !!!!

spoilertags geplaatst bij vorige post

avatar van eppy

eppy

@psychopath

Juist deze Batmanreeks heeft de Batman-feeling, Burton maakt alles naar eigen hand en plaatst alles in zijn eigen fantasiewereld.

Niet dat ik de eerste twee niet goed vond integendeel ze waren geweldig.

Voor de rest was ik een beetje teleur gesteld, Cain had volgens mij een te kleine rol en ik miste het Gotham gevoel wat zo sterk was in de vorige delen.

Ach ik wacht wel op de blueray uitgave en dan ga ik 'm weer kijken, deze is waarschijnlijk een stuk langer aangezien Nolan zo'n vier uur aan filmmatriaal had.

avatar van The Oceanic Six

When Gotham is ashes, you have my permission to die.

The Dark Knight Rises, de afsluiter van een toch wel legendarische Batman trilogie. Ik vraag me af of dit ooit nog overtroffen zal worden. Perfect is de trilogie niet, maar het komt in de buurt.

Om meteen duidelijk te zijn: TDKR haalt niet het niveau van TDK. Waarom niet? Ik denk dat het door de afwezigheid van The Joker komt. Ledger zijn Joker bracht TDK naar een enorm hoog niveau. Zijn rol leverde schitterende dialogen en momenten op. TDKR vind ik vooral een enorm sterke misdaadfilm met een Batman achtergrond. Als pure Batman-film valt de film misschien iets tegen. Net als in de vorige films is het ook dit maal geen standaard superhelden film. Dit gaat veel dieper. Politiek, maatschappelijke thema's en kritieken, diepgaande gedachten over het leven...het komt allemaal voorbij. Bij TDK was het vooral een Joker-show, hier draait het weer meer om Bruce Wayne zijn leven. Op zich een goede keuze, want Bale zet zijn karakter weer erg sterk neer. Als Batman is hij uitstekend, maar als Wayne zeker ook. Wel vond ik dat Batman zelf er in de film soms wel erg karig vanaf kwam. Lange tijd doet hij gewoon niet mee. Wayne zijn dialogen met bijvoorbeeld Fox en (vooral) butler Alfred zijn gelukkig erg pakkend. Michael Caine weet ook nu weer te schittereren in de rol van oude, wijze butler. Ditmaal krijgt hij nog meer screentime en krijgt zijn rol meer diepgang.

Verder krijgen we te maken met Selina Kyle, ook wel Catwoman genoemd al komt die naam in de film niet voor. Vooraf was ik erg benieuwd wat ze kon, want ze speelt normaal een beetje op safe qua filmrollen. Maar ze heeft naast een mooi figuur en leuk koppie ook genoeg talent, want ze is een overtuigende Catwoman. Regelmatig duikt ze op en uiteindelijk wordt ze ontzettend belangrijk richting het einde. Wel is het soms een wat vage rol, omdat je verder niks over haar te weten komt. Dit wordt in Batman Returns van begin jaren 90 beter uitgelegd.

De tegenspeler van Batman is Bane. Dapper dat Tom Hardy de rol geaccepteerd heeft, want ga er maar staan; hij moest Ledger zijn Joker doen vergeten als Batman villain. Nou is dat niet gelukt, want ik zou Joker boven Bane verkiezen, maar zijn rol is toch indrukwekkend en boeiend. The Joker was psychologisch erg sterk, Bane is zowelpsychologisch als fysiek een waardige tegenstander. Imposant hoe Hardy eruit ziet. Dat gasmasker maakte het goed af, het gaf hem een onaantastbare uitstraling. Zijn stem is wel wat vaag, maar niet storend. Wat ik sterk aan Bane zijn rol vind is dat hij ook precies weet wat hij wil en dit perfect uit weet te voeren. De scene met het footballstadion was echt gigantisch goed. Zijn krankzinnige belegering van Gotham was ook erg boeiend. Totale chaos en paniek. Wel erg suf dat niet Batman maar Catwoman hem weet te doden, nog wel op een suffe manier. Zo had het niet moeten eindigen!

Ik las ook dat TDKR vol met actie zou zitten, maar dat vond ik nog wel meevallen. Voor mijn gevoel was dit bij TDK meer aanwezig. Maar deze 3e Batman heeft weer een verhaal dat pakkend is. Later kom je ook achtergrondzaken te weten. Het maakt het gecompliceerd en misschien ook wat vreemd. Ieder geval zag de actie die je te zien kreeg er wel weergaloos uit. Het laatste half uur is dan ook erg sterk. Uiteindelijk was het moment van de ''dood'' van Batman prachtig. De scene met Alfred bij het graf was daarna ook hartverscheurend mooi. Daar slaagt The Dark Knight Risis dan ook goed in, de film een emotionele lading meegeven. Dit wordt versterkt met een constant aanwezige soundtrack die wederom absoluut schitterend is.

Wat me trouwens wel wat stoorde waren wat gaten in het plot. Hoe wist Wayne na zijn ontsnapping uit de put waar Selina Kyle was? En hoe wist hij van de timer van de bom? Zulke fouten zijn wel wat slordig, al vind ik het niet zo heel erg.

Dit was het dan. Het was een prachtige trilogie. Eigenlijk zouden ze nu de komende 10 jaar minimaal van de Batman franchise af moeten blijven als filmmakers. Maar dat gaat toch niet gebeuren. Nolan, bedankt. Ik heb genoten.

avatar van Reinbo

Degelijk. Pluspunten winnen het nipt van de minpunten. Film kent veel verhaal en te weinig goede actie. Eigenlijk enkel aan het begin en op het eind zit goede actie. Verder blijf ik Nolan een visueel saai regisseur vinden. Er zit geen enkele dynamiek in de beeldvoering en de film ontleent de spanning dan ook voor 90% op de immense audio. Daarnaast is hij compleet humorloos en heeft hij weer veel te veel behoefte alles uit te leggen. Er wordt werkelijk niets over gelaten aan de intelligentie of fantasie van de kijker. Ook vond ik Bane een hilarisch slechte bad guy met zijn Sean Connery stemvervormer. Complete misser, zeker wanneer Batman ook zijn gadget aan zet.
Verder is het verhaal veel te uitgesponnen en had er zo een uur uitgekund.

Maar dat zijn de minpunten, want verder heb ik met niet erg verveelt en ook soms best vermaakt. Vind de art direction weer top en het verhaal best aardig. Verder was het gewoon degelijk.

Kleine 3,5

avatar van Curly1985

Curly1985

Gister met mijn vriendin TDK gekeken. Nu willen we vanavond naar de film in de bios maar ze heeft begins nog niet gezien.. gaat dit een probleem opleveren?

avatar van Reinbo

Nee hoor. Het is niet bepaald intelligente cinema. Gewoon een flinke bak popcorn kopen en je komt de 2,5 uur el door.

Curly1985 schreef:

Kan wel, maar is niet echt heel handig omdat zaken uit BB in deze film terugkeren.

avatar van psychopath

psychopath

eppy schreef:

@psychopath

Niet dat ik de eerste twee niet goed vond integendeel ze waren geweldig.

En daarom deel ik de mening van een andere gebruiker uit een andere post.

liars schreef:

Alleen de Burton films zijn goede batman films. De gewichtigheid die Nolan eraan geeft toont dat hij er niets van begrepen heeft. Batman is fantasie en die hoeft niet realistisch gemaakt te worden, op het moment dat je hem echter wil maken, maak je hem alleen maar belachelijk. En dit is de batman van Nolan; een idiote gepantserde, getormenteerde kung-fu debiel.

Nou vind ik Bale niet echt een debiel want vond tdk geweldig maar ik snap ze punt wel.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Allemaal overbodig plot. Het enige waar het in wezen om draait is dat de boeven de stad willen opblazen en Batman ze moet stoppen.

Reinbo schreef:

Grappig hoe jij altijd je favoriete films zit aan te prijzen tot bijna moderne kunst. Je weet zelfs het Pocahontas verhaaltje bij Avatar nog goed te praten, maar bij een serieus diepgaande film als deze is het ''maar een verhaaltje met boeven die een stad op willen blazen''.

avatar van Jellesteeg

Jellesteeg

Gisteravond in de bioscoop gezien en ik heb werkelijk helemaal zitten te genieten van deze film. Veel mensen vinden het iet wat realistische wat Nolan eraan geeft overdreven of niet waardig voor Batman, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Juist het realistische trekt mij heel erg aan in TDK en TDKR.

Het acteerwerk is uitstekend, en vooral Bane en Catwoman waren geweldig. Wat ik dan wel weer vrij irritant vond is het stemgeluid van zowel Bane als Batman achter het masker. Wij hebben dan ondertiteling maar ik kan begrijpen dat mensen in Amerika en Engeland die geen ondertiteling hebben, er soms geen zak van verstaan.

Het angstaanjagende en criminele gevoel van Gotham in TDK had ik in dit deel dan weer helemaal niet. Want juist dat heeft samen met The Joker van TDK een heel groot succes gemaakt na mijn mening.

Bane die The Joker overtreft? Absoluut niet. Bane speelt fantastisch, angstaanjagend, bruut en ga zo maar door. Dat spreekt iedereen wel aan. Hij heeft op een bepaalt moment ook daadwerkelijk de touwtjes in handen. The Joker had absoluut niet de touwtjes in handen, en richtte daardoor op zijn manier weinig aan. Waar The Joker ook absoluut niet bruut was was hij wel angstaanjagend en mysterieus. En een vijand van de Batman moet toch ook wel een beetje het mysterieuze met zich meedragen? Nee ik blijf The Joker het allerbeste vinden van deze Batmanreeks.

The Oceanic Six schreef:

Nee, ik geef juist (en ook bij Avatar) aan dat het niet om verhaal gaat maar om uitvoering. Nolsn vvoert zijn Batman film uit met veel te veel niet boeiend plot. Verder ontbreekt het totaal aan spannende cinematografie.

En diepgaand...

avatar van RobertKR

RobertKR

TDK had misschien Joker, maar ik vond toch echt dat TDK:R een veel betere Bale en Caine had. Daarnaast werd ik haast verliefd op Hathaway. Wat een vrouw.

Minpunten aan TDK:R vind ik eigenlijk dat de film wat traag op gang komt, en dat sommige scenes en karakters wat meer uitgediept hadden moeten worden. Zoals inderdaad Selina Kyle, de prison, Tate etc. Daar had Nolan meer mee moeten doen. De scenes aan het einde en dan vooral de manier waarop Bane afgemaakt wordt en Talia het loodje legt had beter gekund..

Maar ik heb echt genoten, nog meer dan van The Avengers.

avatar van psychopath

psychopath

RobertKR schreef:

Daarnaast werd ik haast verliefd op Hathaway. Wat een vrouw.

Nou.... gelukkig smaken verschillen, vond Pfeiffer en Berry(al dan niet gefaald) er stukken lekkerder uitzien als catwoman.

Reinbo schreef:

Nee, ik geef juist (en ook bij Abatar) aan dat het niet om verhaal gaat maar om uitvoering. Nolsn vvoert zijn Batman film uit met veel te veel niet boeiend plot. Verder ontbreekt het totaal aan spannende cinematografie.

En diepgaand...

Ik ken dit gedrag bij jou wel. Doe je wel vaker bij films die je niet hebt ''geadopteerd''.

avatar van The Thing

The Thing

Prima film. In TDK was de actie echter beter en de Joker verraste daar de gehele film door genialiteit. Bane was zeker goed, maar kon niet tippen aan Joker. Had verder wel wat meer flitsende Batman-actie verwacht in de zin van vechtmoves en andere skills.

Verder wat droge dialogen tussen Batman en Bane ('ik ben hier op je tegen te houden....' ) en Bane die een wat roemloze dood tegemoet gaat door simpelweg gewoon te worden neergeschoten door Catwoman, had liever een mooie vechtscene met als climax de dood van Bane gezien.

avatar van voskat

voskat

rayman schreef:

Tim Burton's Batman's blijven absoluut de beste batman's ooit gemaakt.

Als je fan was van de Batman uit de jaren 60 en 70, toen er een soort camperige kermis-show van werd gemaakt, dan is Tim Burtons versie inderdaad jouw pakkie an.

Ik ben meer van de originele Batman, die veel meer "noir" was. En die gelukkig weer helemaal terug kwam na die jarenlange kermis-ellende. Dat is de Batman waar Christopher Nolan vanuit is gegaan.

Tsja, smaken verschillen.

avatar van The Oceanic Six

De Burton films waren toch ook vrij serieus? Niet zo serieus als Nolan zijn films, maar toch wel redelijk serieus? Bij mij is altijd de gifgas parade bijgebleven, heel sterk. Die Schumacher films waren wel vrij belachelijk van sfeer.

Mischa schreef:
Batman die Bane opeens wél aankan, het einde van Bane,

Nee, niet opeens.
In de gevangenis werd toch het een en ander uitgelegd over Bane, waardoor Batman wist wat Bane's zwakke plek was, namelijk dat maskertje (daar sloeg hij op gegeven moment ook vaak op, waardoor Bane verzwakte)

avatar van legian

legian

Jellesteeg schreef:

Ik lees bijna overal dat Bane Joker niet overtreft, maar dat ligt er maar net aan waar je naar kijkt.

Zoals je zelf al zegt heeft Bane op een gegeven moment de touwtjes in handen, iets wat The Joker niet gelukt is.

daarnaast, Joker richt op angst en chaos, Bane daarentegen richt op complete vernietiging.

Joker is inderdaad angstaanjagend en mysterieus, wat in zijn voordeel werkt om chaos te creëren, maar je gaat me niet vertellen dat Bane niet angstaanjagend is.

Bane heeft een plan, en voert dat uit. Alles en iedereen die daartussen zit moet het bekopen met zijn leven, zijn enige doel is om Gotham te vernietigen Batman zit er alleen maar tussen.

Joker daarentegen speelt met Batman, en doet er alles aan om hem zijn enige regel te laten overtreden.

Ik blijf er daarom bij dat ze totaal niet te vergelijken zijn.

moet wel zeggen dat The Joker mijn favoriet was (al voor de films) maar dat Bane hem wel doet verbleken, want zeg nou zelf hoeveel heeft The Joker nou eigenlijk aangericht in vergelijking met Bane ?

avatar van RobertKR

RobertKR

Wat Bane betreft vergeet niet dat het uiteindelijk allemaal is bedacht door Talia. De Al Ghul's zijn de echte schurken van deze trilogie, met de Joker periode er tussenin

jokemeistah schreef:

Nee, niet opeens.

Dat niet alleen, het is sowieso in lijn met het plot van de lazarus pit uit de comics, dat je daar sterker en 'herboren' uitkomt.

jokemeistah

Naomi Watts heeft gelijk.

Het einde van de film kan belanden in een spin-off.

Ik denk niet dat het gebeurt, maar de mogelijkheid bestaat.

RobertKR schreef:

Klopt, dat ook, was ik even vergeten

avatar van Jellesteeg

Jellesteeg

legian schreef:

Ik blijf er daarom bij dat ze totaal niet te vergelijken zijn.

Als je goed hebt gelezen zeg ik ook dat Bane angstaanjagend is, maar dat ik The Joker dat ook zeker vind en nog wel erger.

Het gaat mij er hier om wie beter en angstaanjagender was, niet wie het meest heeft vernietigd. Daarin is Bane inderdaad veel erger, maar zeg nou zelf Bane had ook wel een heel groot leger achter zich staan en alle politie was weg gewerkt en de Batman voor een paar dagen ook. Dat maakte het voor Bane gemakkelijker om alles te vernietigen en de touwtjes in eigen handen te nemen. The Joker had dat alles niet, hij moest het zowat allemaal alleen doen, had altijd Batman tegenover zich en ook nog altijd de politie.

The Joker blijft voor mij dus de overtreffende, gewoonweg omdat die wat je zelf ook al zegt, helemaal speelt met Batman. Het mysterieuze, angstaanjagende. Het blijft je gewoon bij. Bane blijft me ook bij, maar niet zo erg als The Joker.

avatar van filmkenner1

filmkenner1

Super mooie film. op bouwende spanning. puntje van je stoel zitten film.

jokemeistah

The Joker blijft geniaal, en kan niet overtroffen worden. (Heath Ledger)

Maar we moeten niet flauw gaan doen over Bane.

Bane werd ook fenomenaal neergezet door Tom Hardy, kijk bijvoorbeeld alleen al hoeveel die man moest aankomen voor deze film.

avatar van Feanatieke

Feanatieke

Ik heb de film gezien omstreeks 06:00 uur. Hoewel ik geen seconde in slaap ben gevallen en niet het gevoel had vermoeid te zijn, ben ik toch benieuwd of ik bij een herziening nog dingen zie die ik in eerste instantie gemist heb.

Ik heb namelijk het teleurstellende idee dat deze film gewoon een kleine 'misser' is na de eerste twee films. Ja zeker, entertainment wordt geboden en het ziet er fraai uit, de muziek doet zijn werk. Ik zei al dat ik zeer royaal was met 4,5*.

Misschien heb ik het mis en is dit toch de topfilm waar ik op hoopte. Het is absoluut tijd voor een herziening. Maar het 'tweede voorgevoel' is opnieuw niet goed. Batman Begins en The Dark Knight waren toppers die het genre ontstegen en uitermate in balans waren, allebei op hun eigen manier. In Batman Begins was het voorwerk gedaan en Batman en zijn vijanden konden 'schitteren' in optima forma in The Dark Knight. Wát een sensatiefilm.

The Dark Knight Rises... een tikkende tijdbom... wederom net als in deel één iets dat wordt ingezet wat eigenlijk gecreëerd is door Wayne Enterpises (zelfde plot). Zelfs in dat leeghoofdenamusement van The Avengers (dat ik zelf overigens wel kon waarderen) wordt de wereld gered van een kernbom. Jammer.

Ik betrap me zelf er op dat ik amper heb 'ge-wow-d' in deze film. Bij de andere twee films was het anders. Het is alsof de Nolans hun fantasie zijn verloren. En dat voor wat de ultieme bekroning had moeten worden van de trilogie der trilogieën... maar wie weet ben ik bij een herziening toch weer positief.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Maar heb je nog andere argumenten die wel steek houden? Ik stel altijd dat ik het bij dit soort verhaaltjes juist fijn vind als ze het basic houden en op de actie focussen. Zoals bij Avatar en Expendables het geval is en niet bij bijv. Inception en deze.

Veder ben ik erg benieuwd wat jij hier dan zo diepgaand aan vindt? is het de boodschap dat weeskinderen kunnen opgroeien tot miljardair of is het de kunst van de spraakvervorming die je intellectueel geprikkeld heeft?

Verder ben ik alleszins mild over deze film, er zijn zat redenen om 'm finaal de grond in te boren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Gisteravond in Pathe de Munt gezien, zaal was letterlijk overvol. Begrijpelijk natuurlijk.

Christopher Nolan is toch echt een held en wist met de nieuwe Batman reeks toch wel de beste reeks van allemaal te maken door der wat meer bij toe te voegen ipv alleen maar boefjes vangen. De eerste 2 delen waren al echt zeker verrassend. Dit deel is ook weer echt een subliem en meesterlijk vervolg. Ik denk zelfs dat ik deze de beste vind van de drie. Aan alle kanten is de film gewoon weer behoorlijk sterk opgebouwd, het sfeertje is weer lekker donker en de reeks word alleen maar serieuzer. Nu gaan we meer focussen op het ingestorte leven van Wayne, nadat hij de schuld van de moord op Dent uit deel 2 in zijn schoenen heeft geschoven, de film krijgt daardoor ook vaak een erg sterk drama gehalte. Echt zoveel zien we Wayne niet het Batman-pakkie aantrekken. Daarnaast gaat TDKR erg de maatschappelijke en politieke kant op en dat levert later ook alleen maar verrassingen op. Christian Bale is in iedergeval weer op een stijgend niveau en ik zeg het nogmaals: Hij speelt als beste de rol van Batman.

Dan krijgt de stad te maken met een nieuwe bad-guy genaamd Bane. Een overtreffelijke gestoorde terrorist die prachtig is neergezet door Tom Hardy. Ik denk trouwens wel dat als Heath Ledger nog geleefd had dat Bane gewoon nog The Joker was geweest. Bane lijkt hierbij ook een beetje op een reserve-bad guy. Maar dat is zeker niet verkeerd. Hij kwam imo erg overtuigend over. Wayne moet zijn overgebleven ik weer bijeen schrapen en zijn Batman pak aantrekken om deze terrorist tegen te gaan, die erg duistere plannen heeft met Wayne enterprises en Gotham city zelf. Hierbij maakt hij kennis met Sylena Kyle. Ook een zeer leuke personage, gespeeld door Anna Hathaway, die heerlijke onliners heeft en een paar fraaie trucjes om der tegenstanders neer te leggen. Verder word die personage ook met het moment interessanter aangezien ze veel meer weet dan je zou denken. En ja, de verdere acteurs zijn alweer om te smullen. Michael Caine en Morgan Freeman doen het weer perfect als Batman's companen, Gary Oldman is ook weer terug en ik vond Joseph Godon Levith ook weer helemaal fantastisch. Na zijn perfecte rol in Nolan's vorige Inception mag hij hier weer met zijn personage als de stoere politieagent Blake, wat rolletjes van anderen stelen op verschillende momenten. Ook Michael Caine trouwens, ik vind dat hij hier weer behoorlijk sterke en emotionele momenten plaatst die ik van hem niet meer zo gouw zal vergeten.

Verder is de film zelf gewoon weer zo uitgebreid en met aandacht in elkaar gezet. Het verhaal puilt aan alle kanten uit met verrassende wendingen en daarnaast zijn de kat en muis scenes spannend en worden we vaak overladen met prachtige actie en/of oorlog achtige scenes, Oorlogachtig, wanneer de pleuris uitbreekt in de straten van Gotham. Met dat moment dat Bane de stad heeft overgenomen, die bomaanslagen (met name die spectaculaire bomaanslag in die stadion) en ook die stijlvolle riot-scenes tussen de politie en Bane's handlangers wil de film nog wel eens de post-apocalyptische kant op gaan, dankzij de nogal verpauperde achtergrond die ervan over gehouden is. Gotham levert hierdoor gewoon behoorlijk gevarieerde en indrukwekkende oogstrelende beelden op. Het bombasme en de torenhoge rekeningen aan schade is ook weer perfect aan de orde.

Ook keren we terug naar die klooster uit deel 1 (als ik het goed begrepen heb) Waar Wayne nu opnieuw moet uit ontsnappen omdat hij daar door Bane is verbannen. Wil op psychologische gebied ook nog wel werken (vooral bij dat klimmen om eruit te komen) Ook die geplande en gewilde atoombom geeft ook weer een hoop knipoogjes naar de realiteit.

Verder is Nolan ook wat subtieler geworden wat personages betreft: eigenlijk is Sylena Kyle Catwoman, maar ze loopt niet in een kattenpakje rond en Blake is eigenlijk Robin. Nolan wou zeker de film zo volwassen mogenlijk houden door niet iedereen in een pakkie rond te laten lopen.

En hoe het eindigt, daar ga ik geeneens spoilers voor gebruiken, dat moet je echt maar zelf zien, maar het zal je wel behoorlijk naar je strot grijpen en je zal het ook niet zo gouw zien aankomen. Dat geef ik wel op een briefje mee. Het hele scene daarna is ook een behoorlijke brok in de keel en ook bloed en bloed mooi en is ook een perfect slot voor de trilogie.

En dat brengt dus gewoon een schitterende deel en Nolan is wat mij betreft gewoon weer een held. Ook Christian Bale natuurlijk die me echt in elke rol van hem weet aan te spreken of te raken. Verder moet je Gordon Levith, Hathaway en Caine ook zeker nomineren. Dit is gewoon een klassieker, die er, denk ik, voor zorgt dat het niet meer nodig is om in de toekomst weer een reboot/remake te gaan maken. Beter dan dit kan gewoon niet.

5,0* Perfecte bioscoopervaring, zonder traangas en kogels overgens.