The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Fili
Kili
Dwalin
blurp194
Het boek geeft een heel korte uitleg over de hobbits, en komt daarna in de setting van het feestje om de intro van het gezelschap en de reis te geven. Narratief toch veel sterker dan een voiceover - tenslotte, een voiceover is eigenlijk een soort noodmaatregel als je het niet voor elkaar krijgt om iets uit te leggen door gebeurtenissen. Ik zou het echt sterker gevonden hebben als het boek hier letterlijk gevolgd was - en dat zou zeker ook een wat vlotter intro opgeleverd hebben.
Volgens mij is het hetzelfde Rivendel als uit LOTR, gebaseerd op dezelfde tekeningen. Wat zijn dan die 'verbeteringen' volgens jou ?
De tekeningen die ik bedoel zijn een tamelijk klein huisje in een grote vallei. Wat we hier te zien krijgen is een enorm paleis. Wellicht vergelijkbaar met LOTR, ik zei dan ook 'het valt me *nu* op'.
Klopt! Daarom ook dat ik dat vinkje gezet heb 'mijn persoonlijke mening'. Daar wil ik overigens niemand iets mee opleggen, wat je er van vindt is aan jezelf.
anne J
Wat ik helemaal niet begrijp is waarom jij denkt dat ze het narratieve talent van Tolkien willen verbeteren ? Volgens mij is dat talent namelijk niet echt aanwezig, en heeft hij vooral hard moeten werken op een paar boeken. Let wel : aan fantasie geen gebrek, maar zijn boeken staan er ook wel om bekend dat ze moeilijk door te komen zijn.
Dat laatste is niet waar hoor. Gewoon de originele versies geschreven door Tolkien (daarmee bedoel ik Engels dus) zijn heel makkelijk te lezen en prima/vlot 'door te komen'. Lord of the Rings en The Hobbit zijn goed geschreven, bevatten goede spanningsbogen, je wil graag doorlezen, etc.
De Nederlandse vertalingen daarentegen..(ik heb zowel de Nederlandse als de Engelse boeken gelezen).. Die zijn van In de Ban van de Ring bijvoorbeeld inderdaad gewoon niet goed en het is allemaal vrij houterig om te lezen en niet vloeiend en doorlopend genoeg vertaald. Dit is met de vertaling van De Hobbit beter gesteld overigens. Vandaar dat je inderdaad nogal wat mensen soms hoort klagen hier in NL over de boeken als ''moeilijk leesbaar'', maar die hebben vaak dan ook alleen de NL boeken gelezen, of hebben geprobeerd tot. Maar dat ligt aan de NL vertalers naar mijn mening...
Ik weet niet op welke wijze (goed/slecht) het in andere landen is vertaald. Maar hoe Tolkien het zelf heeft geschreven is het heel nice vind ik. Sowieso... Waarom verkoopt het anders al decennia als een trein in GB.
nakada
Ik vind het ook geen slechte boeken hoor. Maar in het eerste deel van LOTR zitten toch taaie stukken. Bovendien is hij ook een keer gewoon opnieuw begonnen. Verder staat de Silmarillion toch ook niet bekend als 'lekker leesvoer'. Ook De kinderen van Hurin leest niet echt vlot weg. Wat overigens niet wil zeggen dat ik het niet prachtig vind. Veel boeken heeft Tolkien ook verder ook niet geschreven. Daarom mijn stelling dat Tolkien het niet moest hebben van een groot talent voor verhalen schrijven, maar dat zijn verhalen tot stand kwamen door hard werken.
blurp194
Ik weet niet op welke tekening jij doelt
Deze op Wikipedia. Op zich met je eens dat het wellicht niet een heel realistisch plaatje qua grootte van het gebouw. Maar, het is wel van de man zelf.
Op zich interessant wel ook als je op Wikipedia het artikel over het boek erbij pakt, waarin staat dat er eerder een andere versie van het hoofdstuk Riddles in the Dark was - waarin Bilbo de ring min of meer vrijwillig afgaf. Dat was ik weer vergeten... dat moest dus herschreven omdat anders de LOTR verhalen niet op de Hobbit konden volgen.
TomaskeX
Een heel goed begin van de Hobbit-trilogie, maar de scène in het huis van Bilbo met de dwergen duurde veeel te lang. Had gerust 10 minuten korter gemogen
schoonetoonen
Waarschijnlijk. Er is ook nog wel het een en ander gesleuteld aan het boek de Hobbit, nadat Tolkien LotR had geschreven, om beide boeken beter op elkaar te laten aansluiten.
dreambrotherjb
Veel positieve en ook negatieve dingen te zeggen over deze film.
Vanaf minuut 1 zat ik meteen weer in die heerlijk magische Lord of the Rings-sfeer, wat het zeer aangenaam maakt om 169 minuten naar het scherm te kijken.
Martin Freeman is méér dan goed, en Ian McKellen weer op post is een geweldige houvast in de reeks.
De nieuwe personages vallen me eerder wat tegen. Al de dwergen lijken net iets te "gemaakt". Van Gimli geloofde je direct: Dat is een dwerg en altijd al een dwerg geweest.
Wanneer ik naar de 13 dwergen in The Hobbit kijk zie ik acteurs waar te zeer hun best bij is gedaan met vlechtjes en baarden en haar om van de acteur een dwerg te maken.
Oké, het is natuurlijk niet simpel om 13 dwergen zodanig vorm te geven dat je ze enigszins uit elkaar kan halen en je niet gewoon "13 Gimli's" hebt, dus ik begrijp de moeilijkheid hier wel.
Ook de boosaardige wezens vond ik toch niet echt geslaagd. Daar waar je in de LOTR-trilogie een sporadische Brits-sprekende ork nog aannemelijk kon vinden, voelt het hier toch eerder wat "ongeloofwaardig" (haha, in een fantasy-film) aan. Je weet wat ik bedoel.
Ik vond de trollen, aardmannen en dergelijken ook té zeer geanimeerd. Het leunde te dicht aan bij computer, bij een 'geacteerde animatie', daar waar je bij Lord of the Rings dichter bij een geanimeerde acteur zat, so to speak...
Desondanks deze minpuntjes had ik het gevoel dat ik zo vertrokken zou kunnen zijn om de hele trilogie alvast in één keer af te kijken (indien dat mogelijk was geweest). En dat voor iemand die zijn meeste films in 2 keer kijkt (dus als pluspunt kan dat wel tellen!).
Ik kijk alvast erg uit naar de volgende delen.
shrink
Een leuke film om een keer te zien, maar in mijn optiek, heeft het totaal geen toegevoegde waarde ten opzichte van de 'Ring' films. Wederom gevechten tegen vele soorten bewoners van deze planeet en wederom 3 uur zonder een einde.
Ik wil gewoon een film zien van ongeveer 2 uur met een einde. Kan anders net zo goed een boek lezen. Dat duurt me gewoon veel te lang !!
VincentL
Als je een film kijkt waarvan je weet dat er nog 2 vervolgen komen hoe kan je dan een gesloten einde verwachten? En het boek kan je ook lezen, dan hoef je de 2 delen daarna niet te zien
[quote]shrink schreef:
Hannibal
"The Hobbit" was in mijn vroege tienerjaren lange tijd mijn favoriete boek. Ik fantaseerde dat iemand er een film van zou maken. Nu is hij er dan, in een nieuw tijdperk, waarin op filmgebied alles mogelijk lijkt te zijn, en ik heb er van genoten.
Martin Freeman is als Bilbo Balings perfect gecast. Zijn sullige aandoenlijkheid zorgt ervoor dat je meteen sympathie hebt voor deze Hobbit. Ik kijk een stuk liever naar deze jonge Bilbo dan naar dramaqueen Frodo.
De film is een stuk rauwer dan het boek, zoals ik wel had verwacht. Ondanks dat zat ik nog niet op het puntje van mijn stoel van de spanning, maar dat kan nog komen in de volgende delen. Ik kan me zo voorstellen dat dat moment gaat komen wanneer de avonturiers een bezoekje brengen aan Smaug. Daar was in het boek tenminste de spanning te snijden.
De CGI ziet er, op een aantal uitzonderingen na, goed uit. Ik schoot nog wel even in de lach toen Cate Blanchett als de elf Galadriel haar enige zinnetje uitsprak. Het leek wel een parodie, met die lage monotone stem.
The Hobbit is voor mij jeugdsentiment, en het is een goede verfilming geworden, ik kijk erg uit naar de volgende delen.
dreambrotherjb
Dat is ook niet helemaal waar. Er zit wel degelijk een limiet aan de tijd die een film moet bespannen. Daar hebben de hoeveelheid gebeurtenissen wel degelijk vat op. Het gaat dan vooral om de invulling en uitvoering van die lange tijd. In The Hobbit vind ik persoonlijk dat die goed is ingevuld, maar er zijn ook film waarin net zo veel gebeurd maar die voor het gevoel veel te lang duren.
Dat weet ik wel, maar ik bedoelde, wanneer de hoeveelheid gebeurtenissen en het tempo/ontwikkelingen in de film zijn aangepast aan de duur van de film, kan een film van 180 min boeiend blijven, of een van 75min. 'saai' worden.
Ik kreeg de indruk bij zijn quote dat élke film (no matter what) over de 120 min voor hem in sé 'te lang duurt' en dus 'slecht' moet zijn... En daar kan je het toch niet anders dan over eens met me zijn dat dat niet waar is:)?
dreambrotherjb
Dat weet ik wel, maar ik bedoelde, wanneer de hoeveelheid gebeurtenissen en het tempo/ontwikkelingen in de film zijn aangepast aan de duur van de film, kan een film van 180 min boeiend blijven. Wanneer dat niet het geval is, kan zelfs een film van 75min. 'saai' worden.
david bohm
Ik zal het kort houden, dit is niets voor mij.
De Lord of the Rings trilogie kon me ook al niet bekoren dus het was te verwachten.
Het boek The Hobbit heb ik gelezen tijdens de middelbare schooltijd voor het vak Engels en ik vond het wel een aardig boek. De film echter doet wat oubollig aan met kinderachtige 'humor' en een voor mij weinig pakkend verhaal, misschien ook door de rommeligheid van het script.
Had mijn tijd liever anders besteedt. Ik ga de andere delen dan ook niet proberen.
Over tijd gesproken, in de 8 à 9 uur die deze trilogie zal gaan bestrijken kun je(bijna) een heel seizoen zien van een serie als Breaking Bad of Game of Thrones, of 5 of 6 andere films kijken. Of het boek lezen.
Nou ik weet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat.
baspls
Ik zal het kort houden, dit is niets voor mij.
Ach toch niet weer zo eentje
Ik zal het kort houden, dit is niets voor mij.
Zo te lezen houdt je van zelf pijniging en verloren tijd die je beter had kunnen besteden
oemoemenoe
SCHITTEREND van de 1e tot de laatste minuut een superstory onovertroffen>>>
meesterwerk op alle fronten

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Western / Actie, 2012

Fantasy / Avontuur, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit