The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Fili
Kili
Dwalin
Jordy
Vond het niet zo goed werken allemaal. Had gewoon 1 leuke film gemaakt van 2 uur, ipv met veel pijn en moeite te proberen om van een grappig jeugdboekje een grootst episch verhaal te maken, door er van alles bij te halen. En die ellenlange CGI vechtscenes kennen we nu ook wel.
Dat HFR had een minder grote impact dan ik had gedacht. Het gaf de boel hooguit nog iets meer een digitaal uiterlijk ipv een lekker ouderwets filmgevoel. Maar goed, ik ben bang dat we daar maar aan moeten wennen.
Pluspunten: Paar leuke scenes waarin het oude LOTR gevoel terug kwam, bv. het kijkje in de oude dwergenwereld, of de scenes met Gollem. Leuke rol van Freeman ook.
Vinokourov
Yoyoyo, ook ik ben naar die Hobbit geweest. Ik trek die fantasyshizzle nooit zo heel goed, maar eerlijk is eerlijk. Dit zag er best gaaf uit, die battles met trollen en goblins enzo. Ook mijn favo Tolkien-karakter is weer van de partij: Gollum. Wat een held is dat
. Wel heeft het her en der wat kinderachtige humor, maar ik heb me laten vertellen dat het boek The Hobbit ook op kinderen gericht was. Ik zie het maar door de vingers!
zxstyle
Zojuist the Hobbit afgekeken in de bios in 3D.
Wanneer je de film puur als entertainment ziet, dan is de hobbit een uitstekende film.
Echter, wanneer je meer zoekt dan alleen actie en mooie plaatjes, dan is the hobbit lastig aan te raden.
JohnWilliams
Een film vol avonturen en geweldige acties gevuld met humor...dat is wat ik van The Hobbit had verwacht. Ik kreeg een deel van mijn verwachtingen, het andere deel lieten ze even buiten beschouwing...Een film met torenhoge verwachtingen maar duidelijk minder dan ik had durven dromen.
Om nou te zeggen dat dit een afschuwelijke film is zou onterecht zijn, de film zit goed in elkaar maar het feit is dat hij te lang duurt. Veel stukken hadden eruit gekund, zeker de raadsels met Smeagol. Ze bleven maar doorpraten...Verder was het leuk om verwijzingen te zien naar LOTR deel 1 en zat de humor er prima in. De dwergen zijn geweldig, in de volgende film hoop ik toch op iets meer Gloin!
Verder een prima film maar een te lange zit en af en toe vond ik dat er wel teveel toevaligheden waren. Op zulke momenten verlang in naar iets meer realisme (in de trant van Game of Thrones).
Verder natuurlijk geweldige muziek die de film zeker op veel momenten een boost geeft. De epische scenes kwamen zeker door Howard Shore en door de mooie camerabeelden. Veel mooie shots van de geweldige natuur van Middle-Earth / Nieuw Zeeland. De acteerprestaties waren ook zeer te pruimen. Met name Freeman en onze oude vertrouwde Ian Mc.Kellen waren zeer goed.
4* maar duidelijk minder als de LOTR-triologie.
anne J
In het boek zitten nog een paar raadsels meer
Ik vond het al een aangename verassing dat ze er tenminste genoeg van gebruikten, en er niet na drie ofzo al mee stopten
Blur
Jammer dat steeds meer kijkers de film te lang vinden. Volledig onterecht, want door de, in al z'n details, uitgewerkte rustige scenes, knalt de actie daarna door het doek de zaal in.
De hobbit bioscoopversie is goed te vergelijken met de extented dvd van LOTR. Voor de echte liefhebbers dus. Wellicht zal er een ingekorte Hobbit dvd komen..; voor die liefhebber.
Maar ik heb graag de langst mogelijke versie.
The Hobbit: An Unexpected Journey
The Lord of the Rings is een station waar we een decennium geleden langs zijn gekomen. Sinds die tijd zijn we bestookt met fantasy, waarbij eigenlijk alleen Harry Potter zich echt kon meten met Tolkien zijn onbetwiste meesterwerk. Modale films als Eragon en Narnia kwamen bij lange na niet in de buurt van bovengenoemde films en werden al snel veroordeeld tot Oblivion. In een decennium tijd een karige oogst (incidentele uitschieters als bijvoorbeeld 'El Laberinto del Fauno' buiten beschouwing gelaten) , al werden we tot voor kort op jaarlijkse basis zoet gehouden met activiteiten uit Zweinstein.
Nu dan de langverwachte prequel die na wat gestoei uiteindelijk toch in de capabele handen kwam van PJ. Guillermo Del Toro zou ongetwijfeld er iets aparts van gemaakt hebben, beter zou het absoluut niet geworden zijn. Iemand die een dergelijke staat van dienst heeft in Middle-Earth en een feeling heeft met grotendeels weer dezelfde cast en crew kan en mag niet van de troon gestoten worden. Of zoals ze in Engeland zeggen: ' If it ain't broke, don't fix it'. PJ heeft nog altijd de honger die een dergelijke klus vereist.
Net als in The Lord of The Rings wijkt men weer vaak van de geschreven koers af. Duizenden hardcore fanboys hebben weer van zich laten horen toen dit naar buiten kwam; ten onrechte in mijn optiek. Concessies zijn een onvermijdelijke factor wanneer je voor een zo breed mogelijk publiek een boek in dit specifieke genre wilt verfilmen, helaas dat de kortzichtigheid bij zulke mensen nog altijd een gegeven is. Het belangrijkste is dat men de rode draad blijft volgen en zodoende in hoofdlijnen trouw blijft aan het boek. Zodoende was bijvoorbeeld de nadrukkelijke aanwezigheid van Radagast geen storende factor, ondanks dat hij in het boek niet een rol van betekenis heeft. Nog sterker, Radagast was een welkome aanvulling in mijn optiek, net zoals de inmiddels veel bekritiseerde Azog. Dankzij zijn aanwezigheid in de film (in het boek was hij er namelijk ook niet) maken ze toch weer een concessie die ten goede uitpakt. Het geeft Thorin een extra dimensie en creëert tevens een dreigende atmosfeer die als een onweerswolk constant het gezelschap volgt. De vergelijkenis met Lurtz is dan ook een correcte. Tevens heeft men er goed aan gedaan om Azog zijn posse te pimpen en vol te stouwen met anabolen. De schriele orcs en goblins uit The Lord of The Rings degradeert men zodoende tot lichtgewichten, iets wat wellicht discutabel te noemen valt maar wel te begrijpen is.
Toch kent deze film zijn minder sterke aspecten. CGI was op sommige momenten verre van indrukwekkend tot ronduit lelijk. De achtervolging in de berg is daar het beste voorbeeld van. Toch wat slordig van Weta Digital die me in de laatste producties nooit teleurstelde. Wellicht dat ik met een wat te kritisch oog oordeel in het geval van Tolkien zijn legacy, feit blijft natuurlijk dat in deze film de effects van zeer hoog niveau zijn. Zo ziet Erebor er prima uit, en zijn ook Gollem en Azog top-notch (al lijkt laatstgenoemde op een afkeurde versie van ' The Engineers' uit Weta's eerdere productie 'Prometheus'.
Nieuw Zeeland kon natuurlijk niet ontbreken. Prachtige shots kregen we wedermaal voorgeschoteld van de meest fantastische landschappen, des te jammer dat er zoveel geschoten werd in de studio uiteindelijk. De outdoor geeft namelijk toch een constante magische lading over het geheel, een honger die nooit gestild kan worden. Bag End ook weer prima op orde, de tuinmannen van dienst mogen altijd langs komen in mijn Bourgondische Brabant om de boel wat te renoveren.
Thorin dan. De nieuwschierigheid naar hoe zijn karakter zich zal ontwikkelen is meer aanwezig dan bij Bilbo.Hoe het namelijk met Bilbo vergaat weten we allemaal al, terwijl het lot en de ontwikkeling van Thorin momenteel nog in het duister verblijft (al weten wij lezers wel hoe het afloopt met Thorin). Zijn queste (de hele film draait immers om de queste van Thorin) en de vete met Azog zijn de ontwikkelingen die net zo nadrukkelijk aanwezig zijn als Bilbo zijn transformatie legendarische Hobbit. Een half dozijn dwergen blijft tot nu toe (noodgedwongen) onderbelicht, de andere helft komt mooi uit de verf. Kili en Fili doen hun boekgeschreven karakters eer aan met de nodige humor, Balin is ook meer dan prima. Gandalf net zo vertrouwd als verwacht, zij het met wat meer ouderdoms perikelen. Hij pakt zijn oude rol in ieder geval prima op en vertolkt Gandalf the Grey precies zoals hij in the Hobbit beschreven staat. Saruman (hoewel niet aanwezig in het boek) is leuk voor de fans, het was wel schrijnend om te zien hoe moeilijk hij mee kon komen in de dialogen. De leeftijd (90) begint zijn tol te eisen, al kwam dat een jaar geleden al akelig naar voren: YouTube - Christopher Lee 2011 Christmas Message. Part 1
Het legertje oude bekenden mag dan wel geen concessie zijn, een leuke aanvulling is het wel degelijk. Galadriel, Elrond, Saruman, Frodo; niet aanwezig in het boek maar ó zo leuk om ze weer eens te zien in Middle Earth. Legolas zwerft rond in Mirkwood dus iets zegt me dat hij dadelijk in deel twee zijn opwachting maakt. En ja, zelfs Sauron en the WitchKing mochten even verschijnen in Dol Gundur. Chronologisch klopt het voor geen meter wanneer je de datums naast elkaar legt,gebaseerd uit Tolkien zijn andere werken. Maar wie maalt er om.
Een 4.5* voor dit voorgerecht, het hoofdgerecht over 12 maanden en het dessert over 24. Het was weer een prachtige ervaring, maar om in de trend van vergelijken te blijven; niet gelijkwaardig aan de verfilming van The Lord of The Rings.
martijn011
- 2034 berichten
Ik ben een zeer groot fan van LOTR en zag dan ook enorm uit naar deze film. Het boek heb ik niet gelezen, dus ik had geen vergelijkingsmateriaal. Dat er veel dingen verzonnen zijn door Jackson en zijn schrijvers neem ik ze dus ook helemaal niet kwalijk, als het de film maar ten goede komt.
Er was één ding waar ik vooraf erg op hoopte, namelijk dat er iets van de geweldige sfeer van LOTR weer terugkwam.
Gelukkig was dat het geval, binnen een half uur voelde alles weer vertrouwd aan. Hobbits, de Gouw, Gandalf, de geweldige muziekscore en ga zo maar door.
Jackson neemt wederom ruim z'n tijd en overhaast niks. Na een spectaculaire openingsscene worden de dwergen geïntroduceerd en wordt het verhaal gevormd. Precies zoals het in LOTR ook ging ondernemen de hoofdpersonen een lange reis met een hoop moeilijkheden onderweg om tenslotte het einddoel te bereiken.
Onder die moeilijkheden zijn gelukkig ook weer Orcs. Ik was haast blij dat ze weer terug waren, fantastische monsters zijn dat toch.
De scene met Gollem was ook fantastisch. Mooi om de ring terug te zien komen.
Ik ben wel blij dat Jackson het roer wederom in handen had. Hij weet als geen ander wat het is om een drieluik van zo'n omvang te maken.
Ook heeft hij wederom een geweldige sfeer gecreëerd en ook al is de Hobbit geen LOTR, het is van hoog niveau en zeer vermakelijk. Daar komt nog bij dat het er werkelijk adembenemend uitziet, vooral in de bioscoop natuurlijk en ik vond het 3D ook geen ergernis. Dat is wel eens anders geweest.
Ik kan niet wachten tot volgend jaar eigenlijk!
Vier dikke sterren.
Ari..
Hele vervelende film!
Was dol op de Lord of The Rings,
maar dit verhaal zat als losse flarden aan elkaar.
Beetje proberen de sfeer van LOTR terug te halen door gekke anekdotes, beetje fantasie, en de mooie muziek. Mooie beelden, mooie sfeer, maar erg saai geheel.
Zwakke dialogen, verhaallijn dat van de hak op de tak gaat,
Beetje jammer..
Starmaster501
@Materny
Godsamme wat schrok ik toendertijd toen ik Christopher Lee in dat filmpje zag, hij ziet eruit alsof hij elk moment overlijdt! Knap dat hij gewoon nog mooi in films speelt met kleine rolletjes!
Lekker doorgaan zolang het nog kan.
Al ziet hij er hier weer wat beter uit YouTube - The Hobbit: An Unexpected Journey - Christopher Lee Interview - Saruman (2012) HD
schram101
Heel sterk.
Jackson flikt het weer. The Hobbit is misschien niet zo goed als onze vorige kennismaking met Middle Earth maar het lijkt er op dat we weer een nieuwe trilogie op top niveau krijgen over de wondere wereld van hobbits, dwergen en elfen.
Zoals bij de meeste al bekend was, is An Unexpected Journey en misschien wel de hele trilogie, een stuk luchtiger dan de Lord of the Rings reeks. Qua humor en personages neemt Jackson het net allemaal wat minder serieus, wat ongetwijfeld met het bronmateriaal van Tolkien te maken heeft, The Hobbit is namelijk een kinderboek. In het begin was dat wel degelijk even wennen maar zodra dat het geval is laat de prent je ook direct niet meer los. Want ondanks de luchtigheid is er van een gebrek aan avontuur en spanning absoluut geen sprake.
Het terugkeren van alle herkenbare personages, locaties en ook de score van Howard Shore zal door sommige worden gezien als een herhalingsoefening waar op zich weinig tegen in te brengen is. Erg vernieuwend is het namelijk allemaal niet want Jackson doet zijn eerdere succes nog eens dunnetjes over en schroomt daarbij niet af en toe eens wat werk uit de oude doos te kopiëren. Gelukkig is dat voor mij een feest van herkenning.
Dan de cast. Martin Freeman is uitstekend als Bilbo. Sowieso qua uiterlijk zie je vrijwel direct gelijkenissen met zijn soortgenoten als Frodo en Peppin, ook de manier waarop hij zijn karakter neerzet is prima. McKellen is vrijwel dezelfde Gandalf als in de eerdere trilogie en dat gaat het nog steeds prima af. Richard Armitage is als Thorin dan wel weer wat minder. Een echte held zoals Lord of the Rings dat had met Viggo als Aragorn vond ik dan eigenlijk ook ontbreken in The Hobbit. Thorin is een boeiend karakter maar had beter kunnen worden ingevuld. Nu zijn we natuurlijk het charisma van Gimli gewend, waardoor de lat hoog ligt, echter mag dat ook wel bij een productie als deze.
Hoogtepunten van de film zijn toch wel de scene's met Gollum, die met de leider van de aardmannen en eigenlijk het hele laatste uur is sterk. Zeker de gevechten met de aardmannen in de grot zijn uitstekend.
Hopelijk volgt er snel een herziening want daar kijk ik nu al naar uit!
Strike0ut
Jawel, hoor. 1 van de grootste problemen van deze film is dat we het allemaal wel al een keertje gezien hebben.
Vat het niet verkeert op hoor, want ik ben niet uit op een eindeloze discussie
Materny
Deze film kan niet bestaan zonder lotr,
Toontje35
Dit is toch wel weer een mooi gemaakte film. LOTR cyclus staat bij mij bijna op 1.
Waanzinnig mooie beelden. Echter.....
in het begin vond ik de film wat langdradig; de vaart ontbrak. Uiteindelijk kwam toch wel een beetje de verhaallijn van LOTR terug.
Dat was het grote verschil met LOTR: de verrassing ontbrak en daardoor de magie.
3,5 of 4? Toch maar het laatste: prachtig gemaakt met liefde en ik ga die andere 2 zeker zien!
Bardie
Mooi, heel mooi gemaakt. Prachtige beelden, alles ziet er gewoon tip top uit zoals ook wel te verwachten viel. Maar wat vreselijk uitgemolken en langdradig. Op het moment datBilbo Smeagoll ontmoet in nadat hij door de Orks niet meegenomen is en de dwergen wel. Tergend langzame raadseltjes.. Ik snap dat de tijd die de dwergen nodig hebben om naar buiten te komen opgevuld moet worden maar op deze manier kan ik ook wel 3u film maken.
baspls
maar op deze manier kan ik ook wel 3u film maken.
theonering
Dit is juist één van de belangrijkste scènes van het boek, heeft niks met opvullen te maken.
Rizz

Cinema072
DAT KUN JIJ NIET!!!
Een jochie van 13 met een grote mond!
Maar maakt niet uit we zijn allemaal zo jong geweest!
@Materny
Lekker doorgaan zolang het nog kan.
Ik vond het wel jammer dat ze Lee als een chagrijn neerzette, was dit in het boek ook zo? Hij hoort nu toch juist aardig te zijn en niet een naïeve tovenaar.
ricone
prima film, nee, geen LOTR, en ja hij is te lang, maar heerlijk vermaak van Peter jackson!!!
wel kijken in de BIO S en met 3D
afwachten naar deel 2
Co Jackso
- 21924 berichten
Een prima film, goede casting en ook heb ik geen moeite met de lange tijdsduur. Alleen vind ik het jammer dat dit een volwassen film is geworden met een aantal kinderlijke momenten. Jackson zou wat mij betreft een keuze moeten maken, maar ik ben bang dat hij dit niet gaat doen.
Materny
Saruman komt in het boek niet voor. En wat heet aardig zijn, hij is alleen skeptisch over datgene wat hij hoort. Tevens heeft hij nooit de charme/vrolijkheid gehad die een Gandalf of Radagast wel met zich meedragen.;
JohnWilliams
Dat Galadriel er niet in voor kwam wist ik wel maar Saruman ook niet? Ah ok!
Ik had hem alleen niet zo naïef willen zien omdat hij nou ook al als iemand over kwam waarvan je niet weet of hij goed of slecht is. En dat terwijl hij voor zijn connecties met Mordor/Sauron een goed mens was.
Timecop
wel kijken in de BIO S en met 3D
afwachten naar deel 2
Helmaal mee eens.
Sergio Leone
Dat Galadriel er niet in voor kwam wist ik wel maar Saruman ook niet? Ah ok!

Saruman was ten tijde van Bilbo's avontuur al zo corrupt als de pest. Hij zocht in het geheim naar de Ring en als later duidelijk wordt dat die in de Gouw is beland, zoekt hij een bondgenoot in Sauron, maar dat is eigenlijk zijn plan B aangezien hij zelf de Ring wou om Sauron te onderwerpen.
Dat men hem toen nog niet verdacht komt omdat hij de machtigste tovenaar is in Midden-Aarde en hij zal een reputatie gehad hebben.
Malli
Ik was en ben helemaal weg van de extended editions van LOTR. The Hobbit is helaas gewoon op vele vlakken een heel stuk minder. Met al dan niet echte liefhebbers heeft het weinig te maken.
Malli
[Deze film kan niet bestaan zonder lotr, omdat hij teveel hangt op het concept van lotr. In deze tijd met de beelden die we zien in genoeg andere films, is dit echt een film die er niet bovenuit steekt. Terwijl in de tijd van lotr er veel minder te vergelijken materiaal aanwezig was. En ik denk omdat mensen juist vergelijken en de wereld kennen, deze film een veel hogere beoordeling krijgt.
Zonder LOTR hadden we nu voor het eerst kennisgemaakt met het concept van een reizend genootschap, de wondere fantasy-wereld van Tolkien, de weidse Nieuw-Zeelandse landschappen, enz. Ik ben ervan overtuigd dat die aspecten het vederlichte, veel te lang uitgerekte scenario grotendeels onder de mat hadden geveegd. Vandaar dat ik denk dat de LOTR-erfenis eerder een nadeel dan een voordeel is.
Chainsaw
Als fan van Peter Jackson's trilogie (en Jackson in het algemeen), keek ik best uit naar zijn terugkeer naar Midden-Aarde. Met natuurlijk in het achterhoofd dat zo'n terugkeer best tegen kan vallen en niet het effect zou hebben dat The Lord of the Rings destijds had.
Te beginnen bij iets positiefs; Freeman is zonder meer 10 keer een betere lead dan Elijah Wood destijds. Fijn om eens een wat meer cynische en geestige Hobbit te zien dan zo'n zuchtende, kreunende aansteller. Enkel jammer dat van alle nieuwe gezichten hij de enige is die echt weet op te vallen. De groep dwergen zijn stuk voor stuk typetjes (de stoere, de dikke, de normale etc), maar geen van hen blijft je echt bij. Had aan het einde van de film nog geen idee wie nu wie was. En echt boeiend of geestig waren ze ook niet. Vooral die eendimensionale leider begon me op een gegeven moment wel een beetje te vervelen, daar zat al helemaal geen leven in. Ik leefde in ieder geval een stuk minder met dit gezelschap mee dan bij het groepje uit The Lord of the Rings. Maar ik merkte sowieso dat de momenten die een connectie hadden met Rings me veel meer deden. Beste scène van de hele film was in mijn ogen de scène tussen Bilbo en Gollum.
Verder is het vrij duidelijk dat Rings een iets jongere doelgroep lijkt te hebben. Uiteraard zitten de smerige orcs er nog wel in, maar de humor en de sfeer lijkt veel kindvriendelijker. Zo kan ik me herinneren dat de grote trollen uit The Lord of the Rings vooral werden ingezet als pure brute krachten om hard te werken en te vechten. Dan is het toch wel vreemd om ineens drie zogenaamd komische trollen te zien met bijna cartooneske stemmen. Beetje hetzelfde als die Goblin King. Had best een awesome karakter kunnen worden, maar het is nu vooral een uit de kluiten gewassen clown, waar weinig dreiging van af komt. Tel daar de dwergen en die Rada-gast erbij op en je hebt een waslijst aan zogenaamd komische karakters.
Maar goed, alle kritiekpunten opzij geschoven; The Hobbit is verder toch wel weer genieten. De score van Howard Shore, de settings, de kostuums, de effecten; aan alles voel je dat je weer helemaal terug bent in Midden-Aarde. En ook blij dat Jackson terug is, hoe graag ik ook Guillermo del Toro deze film zag doen, je merkt wel dat de film volledig bij de serie past. Toonzetting wellicht iets afwijkend, maar qua sfeer is het weer helemaal terug. En, mede daarom, tof om een aantal karakters weer terug te zien (ook al zou een Saruman niet in het boek voorkomen). En als laatste is The Hobbit gewoon een ontzettend vermakelijke film. Had ook geenszins het idee naar een film van 170 minuten te kijken, het ging voor mij (op een wat stroeve start na) allemaal vliegensvlug. En (zoals destijds ook bij Fellowship en Two Towers) aan het einde zit je in de bioscoopstoel met het gevoel niet een jaar te willen wachten op de volgende. Laat Smaug maar komen!
4 sterren.
Sacrifice
Saruman komt als het goed is wel voor in The simmarilion, waar na het verschijnen van de necromancer het overleg plaatsvind die verfilmd is. Ook is mirkwood nu pas corrupt aan het worden in de film, terwijl dat al jaren eerder gebeurd is in de boeken. Wat er verfilmd is klopt redelijk, te tijdlijn echter niet.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Western / Actie, 2012

Fantasy / Avontuur, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit