The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Fili
Kili
Dwalin
DonPeliculón
Superleuk, bedankt! Staat nu al een half uur op
Alleen jammer dat ik over 5 minuutjes weg moet. Ook nog terug te zien verder denk je?
Die kans zit er wel in, heb destijds de première van HP & the Deathly Hallows ook nog teruggezien.
JohnWilliams
Mhow, ik vind de meeste reviews toch vrij kritisch. Inclusief die van mijzelf. Maar daarom is de film nog wel een erg mooie terugkeer naar de wereld van Tolkien, dat gelukkig wel.
4* = een 8.
Het kan natuurlijk hoger maar allemaal keurige 4* vind ik nog geeneens zo slecht. Ik had ook zeker niet verwacht dat The Hobbit beter zou worden dan de LOTR-triologie.
benni
Genoten, echt genieten geblazen! Zat met 6 mesnen om 16.15 in de bios. Alleen 3 D. Als ik alles zo lees, moet ik hem nog eens zien met 48 fps. Heel benieuwd naar. 's Kijken waar die hier in de buurt zo vertoond wordt!
4* = een 8.
Bij mij zit het tussen 3,5* en 4* in. In cijfers zou ik hem een 7,7 geven ofzo. Maar ik ben gun en rond maar omhoog af.
Op de schaal van LOTR valt het cijfer me toch tegen, maar het is natuurlijk wel een hele behoorlijke film. Maar had je verwacht dat dit laag zou scoren dan?
Heerlijk.
Mocht iemand mij vragen of De Hobbit dan wel In de Ban de Ring het moeilijkst te verfilmen boek is, zou ik zonder twijfelen het eerste antwoorden. Ja, De Hobbit is véél minder dik, maar dat heeft niks maar dan ook niks met de inhoud te maken. De hoogste horde is het tempo waarin De Hobbit geschreven is: de ene pagina zit Bilbo nog in z'n hobbithol, de volgende pagina ontmoet hij Gollem en weer een pagina verder zit hij op een adelaar.
Dit gegeven biedt zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat Tolkien veel ruimte openlaat (oké, hij heeft later nog passages beschreven, maar het is toch anders), het nadeel is dat ... veel ruimte opengelaten is. Een film die het boek pagina per pagina zou volgen, zou ontzettend vermoeiend en overhaast zijn. Ondanks veel kritiek en ander ellendig gejengel was ik blij dat Peter Jackson besloot het boek op te delen in, jawel, drie delen. Niet alleen zou een nieuw drieluik de kans bieden onbeschreven passages een gezicht te geven, het zou ook een brug met de "originele" trilogie kunnen vormen (door evenwichtig verdeelde cameo's van overlappende personages).
Na jaren wachten en twee kippenveltrailers later waren mijn verwachtingen hooggespannen, zeker ook gezien het feit dat 2012 absoluut niet de beste blockbusters heeft voortgebracht. Voor zij die om eender welke reden niet verder willen lezen, ik kan u verzekeren: An Unexpected Journey is het beste wat 2012 heeft voortgebracht.
Geheel volgens de traditie start ook An Unexpected Journey met een adrenalineverhogende proloog: op de ochtend van z'n 111e verjaardagsfeest begint Bilbo aan zijn memoires, hetgeen de flashback waarop ik hoopte meebrengt - de vernietiging van Erebor (inclusief een eerste indruk van Thranduil!) en de kennismaking met Thorin (en als bonus ook Balin). Het laatste shot van Thorin als smid - gekrenkt in z'n eer - komt voorbij en ik zit opgescheept met waterige ogen, klamme handjes en kippenvel. De film is dan zo'n vijf minuten bezig.
Tijd om te bekomen is er evenwel niet, want met de komst van Gandalf in De Gouw begint ook Bilbo's avontuur. De ontmoeting met de dertien dwergen loopt niet geheel op wieltjes. Dertien is veel en dat is soms wel merkbaar. Ook later in het verhaal blijven enkele dwergen wat op de achtergrond, maar de belangrijkste dwergen (Balin want hij zal Bilbo's vriend worden, en Kili en Fili want zij zijn de neven van Thorin) worden genoeg belicht.
De onverwachte ontmoeting zet evenwel de juiste toon. Het nietsvermoedende van Bilbo gemengd met de doordachtheid van Gandalf en de trots (en koppigheid) van Thorin is een nagenoeg perfecte weerspiegeling van het boek.
Met het verlaten van De Gouw richt het verhaal zich op dezelfde weg als in Het Reisgenootschap van de Ring: ook hier fungeert Rivendel als eerste tussenpoos. De tocht loopt echter niet van een leien dakje: er passeren trollen (niet meteen mijn favoriete passage in het boek, maar degelijk verfilmd) en Radagast brengt niet zo goed nieuws met zich mee - een schot in de roos: de spanning beperkt zich niet alleen tot een actiescène, maar richt zich ook op het verhaaltechnische aspect.
Eenmaal in Rivendel aangekomen gaat men er terecht van uit dat de kijker enige voorkennis heeft en spitst de aandacht zich dan ook toe op de Witte Raad: iets wat wederom vragen oproept en een geslaagde brug vormt met de rol die Saruman later zou betekenen.
De film zit dan over de helft en schotelt z'n beste scène voor: raadsels in het donker. De scène ademt het boek uit en zeker voor de fans is dit puur genieten.
Het is dan ook een beetje spijtig dat de rol van de aardmankoning bespottelijk is: het luchtigere gaat tot zijn intro perfect samen met de tragische ondertoon die de dwergen met zich meebrengen. Deze paar minuten zijn evenwel de enige missers.
Maar ook het einde is niet perfect. De jagende orkentroep lijkt een gemakkelijke oplossing om tot een climax te komen (en is het enige dat zich ook effectief herhaalt), maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat die zet geen slechte is. Daar zijn verschillende redenen voor: 1) Thorin blijkt geen perfecte leider; 2) de trots die tot zijn roekeloosheid leidt is fantastisch en zorgt voor dat tragische dat nog een essentiële rol zal spelen; 3) er zijn geen pratende wargen, hetgeen in het boek wél het geval is. Wat vooral het minpunt is is de redding van Thorin: had hem gewoon gewond laten wezen, die verrijzenis door Gandalf vind ik echt niets.
Die paar missertjes daargelaten is het verhaaltechnisch zorgvuldig opgebouwd, waarbij het boek (en meer) erg trouw gevolgd wordt, tot in de dialogen toe.
En voor ik het vergeet... An Unexpected Journey begint niet alleen zoals ik gehoopt had, maar eindigt ook zoals ik gehoopt had: met het oog van Smaug.
Mensen leren uit hun fouten en zo ook de mannen en vrouwen van de castingafdeling. In plaats van het personage aan te passen (Frodo is eigenlijk 50 als hij aan z'n avontuur begint, net zoals Bilbo hier, maar wordt neergezet door een 20-jarige), heeft men nu een acteur gecast die de oorspronkelijke leeftijd kan voorstellen. Maar Martin Freeman is niet alleen uiterlijk een perfecte Bilbo, ook qua acteren (wat uiteraard ook niet geheel onbelangrijk is) zet hij een uitmuntende Bilbo neer. Hij speelt Bilbo zoals ik het ervaar wanneer ik het boek lees: niet alleen bij aanvang van het avontuur, maar zeker ook qua karakterontwikkeling.
Wie ook perfect aan mijn beleving voldoet is Richard Armitage, die hier Thorin Eikenschild neerzet. Ik kende hem niet, maar na het zien van de eerste trailer was ik erg onder de indruk. Wie dat nog was kan gerust zijn: het koppige, norse en soms zelfs egoïstische is volledig in balans met het edelmoedige en tragische dat Thorin zo kenmerkt: de ogen van Armitage vertellen zowat alles.
Naast die twee hoofdrollen zijn er uiteraard nog de bekende gezichten: Ian McKellen, Cate Blanchett, Andy Serkis (wederom fantastisch), Christopher Lee, Ian Holm, Hugo Weaving en Elijah Wood passeren de revue. We weten ondertussen uiteraard hoe zij hun rol invullen, al doet McKellen het ietsjes anders, meer volgens het boek.
Wie het ook erg goed doet is Ken Stott, die Balin speelt. Zij die het boek gelezen hebben en zijn verdere leven (waarvan ik hoop dat het aandacht krijgt in het laatste deel) kennen gaan hem ongetwijfeld kunnen smaken.
Ik heb An Unexpected Journey overigens niét in 3D 48 fps gezien, maar in 2D. Omdat PJ niet langer gebruik ging maken van miniaturen maar volledig inzette op CGI nam ik liever niet het risico dat mijn beleving van Midden-Aarde helemaal verstoord zou raken. Nu, de CGI is van de goede soort. De gekende wezens (wargen, orks,...) zien er schitterend uit - hoewel voorzien van een ander (maar zeker even goed) design én niet helemaal computergeanimeerd - en ook Gollem is weer ontzettend realistisch weergegeven. Niettemin had ik meer moeite met het aanvaarden van CG-decors. Zo vind ik het Demsterwold niet geheel vlekkeloos verfilmd (nu ik er over nadenk: dit is het enige, Dal en Erebor zijn levensecht). De actiescènes zijn dan weer magistraal in beeld gebracht - hoe die camera overal overheen vliegt en in beeld brengt getuigt van talent, véél talent. Ik heb het zelfs 9 jaar lang niet gezien.
Maar niet alleen daarvoor verdienen Jackson en co krediet: de manier waarop elke dwerg een beetje anders is (en ook alle andere zaken die iets te maken hebben met art direction en aankleding) kan ik alleen maar toejuichen. De dertien dwergen zijn perfect uit elkaar te halen: zij het door een uiterlijk kenmerk (de bijl van/ in Bifur, de lengte van Dwalin,...), zij het door wapens (ja, dwergen gebruiken ook gewoon een zwaard en pijl en boog).
Een epos kan een epos niet zijn zonder fantastische muziek en ook Howard Shore moet dat gedacht hebben, want die levert hier weer schitterende muziek af. Niet alleen de soundtrack (inclusief de reeds bekende thema's, waaronder het geweldige hobbitdeuntje) is genieten geblazen, maar ook de gezongen liederen - wat toch iets moeilijker kan zijn - zijn een dikke plus.
Ondanks mijn nog jonge leeftijd (20 herfsten jong) klaag ik wel eens over het feit dat het leven zo snel gaat, maar dat onbehaaglijk gevoel is vandaag een stukje minder geworden. Laat die volgende films maar snel komen.
4,5
"I wasn't talking to you!"
SnakeDoc
Ik ga een rustig nachtje slapen over mijn stem, maar vind het nu al één van de meest overgewaardeerde films van dit jaar.
Weinig vernieuwing en vervelend veel toevalligheden. Komt sowieso niet in de buurt van de LOTR trilogie.
Madecineman (moderator films)
Vanavond gezien in Tilburgs nieuwste aanwinst een IMAX zaal.
Vond hem ook iets minder dan de LotR trilogie maar zeker spectaculair en aangename terugkeer naar Middle Earth. Weet niet hoe Jackson het voor elkaar krijgt maar ook de stad van de dwergen was bijna exact zoals ik het me had voorgesteld toen ik het boek las. Voelt toch een beetje als thuiskomen.
3D actiescenes (en daar zijn er heel veel van deze keer) van verbluffende kwaliteit.
Ik ga dr ook een nachtje over slapen. Ik vind het moeilijk om de film te beoordelen, vooral omdat je het eigenlijk als onderdeel van een groot geheel(trilogie) moet zien. Dus de voor- en nadelen van een openingsdeel in een doorlopende trilogir (het is één verhaal, dus nog veel vragen onbeantwoord en een open einde) komen weer naar voren.
Verder lijkt het me duidelijk dat je qua stijl vooral hetzelfde kan verwachten, dus ik weet niet wat voor vernieuwende elementen jij zou verwachten, qua cgi is het wel een grote vooruitgang iig. Trouwens, Lotr hangt ook van toevalligheden aan elkaar, dus dat is ook niets nieuws onder de zon
SnakeDoc
Ik ga dr ook een nachtje over slapen. Ik vind het moeilijk om de film te beoordelen, vooral omdat je het eigenlijk als onderdeel van een groot geheel(trilogie) moet zien. Dus de voor- en nadelen van een openingsdeel in een doorlopende(het is één verhaal) komen weer naar voren.
Ik hoopte toch op hele nieuwe landschappen, en meer van die massa gevechten zoals met de ORCS in LOTR regelmatig het geval is bij de muren van grote steden.
Nu alleen even die battle met de trollen. Maar dat hield ook niet echt over.
Deze film moet het hebben van de visuele aspecten. Prima, maar dat alleen maakt natuurlijk nog geen toffe film. Vond het verhaal ook net even iets te makkelijk.
De scenes met smeagol zijn wel fantastisch. Sowieso veel lach momentjes in deze film. Viel echt op!
Misschien dat het nachtje slapen mijn stem nog wat hoger maakt. Maar vind het op dit moment gewoon een 'prima' 3tje!
Absoluut geen onvoldoende dus!
pummetje
Nou kom net binnen van de premiere van de Hobbit en ik had al wat meningen gelezen over dat de film traag is dus ik dacht jee drie zitten nou ze zijn omgevlogen die uren , ik persoonlijk vond hem geweldig mega mooi film maar je moet hem zeker in de bioscoop kijken want thuis komt hij niet tot ze recht denk ik .
Zwak.
Langdradig, flauwe humor, vervelende dwergen. Tamme 3d fotografie. Laatste 45 minuten van LotR 3 waren al saai en deze film sleept zich op dezelfde wijze plichtmatig verder. Pas als na 2 uur Gollem in beeld komt wordt het aardig. Zo ook de eindscene waar eindelijk goed gebruik gemaakt wordt van 3D. Verbijsterend eigenlijk dat Jackson daarmee niets gedaan heeft en gewoon exact dezelfde cinematografische benading heeft als 10 jaar geleden bij LotR. Dit eerste deel van deze reeks had makkelijk in 25 minuten afgedaan kunnen worden. In wezen is er vrijwel niets gebeurd.
HFR is een goede ontwikkeling, maar niet wereldschokkend. Brengt wat meer scherpte en rust in het beeld. Vraagt wel om uitgekiende belichting en daar schort het nog al eens aan. Vooral in het begin, op het eind kom het echter zeer goed tot z'n recht.
John Lee Hooker
De Lord of the Rings trilogie maakte destijds een grote impact en het is vrijwel ongeeëvenaard gebleven maar alhoewel The Hobbit ook afkomstig is van meneer Jackson lagen mijn verwachtingen niet torenhoog. Want ik had voorspeld dat er hier een andere weg in zou worden geslagen met een hoop nutteloze dwergen die een beetje rondkloten. Ik was dus aangenaam verrast toen bleek dat er weer een waanzinnig avontuur op het programma stond. Wederom de verbluffende landschappen en vrijwel ieder shot is met uiterste zorg behandelt. De kostuums zijn goed uitgezocht, de camera sleept je genadeloos mee, effecten zien er overtuigend uit en de soundtrack past geheel bij de omstandigheden. Soms wordt het net iets té chique (gesprek bij de elfen waar de - relatief onbelangrijke - vrouw met haar witte jurk schitterend voor het zonlicht staat met de bergen op de achtergrond). Ook vond ik het jammer dat Gandalf de groep steeds weer uit de brand hielp zodra ze boven een afgrond hingen of op het punt stonden om appelmoest te worden. Verder bijzonder weinig op aan te merken.
darthconner
Eindelijk! Na letterlijk jaren wachten is hij dan toch uitgekomen! Alleszinds het eerste deel. Ik ben hem dan ook meteen gaan zien.
De film begon naar mijn mening onder het niveau van LOTR, wat een teleurstelling was. Het eerste deel van 'The Hobbit: An Unexpected Journey' kwam te kinderachtig over. Ok, het boek is dan ook minder serieus dan de LOTR-trilogie, maar Peter Jackson had het anders kunnen brengen. Hij had moeten kiezen voor een minder kinderachtige sfeer. De liedjes daarentegen waren dan weer wel aangenaam. Aangezien er veel liederen voorkomen in het boek, was Jackson natuurlijk verplicht er enkele in de film te steken. Ze geven een kleine meerwaarde aan de film vind ik.
Naarmate de film vordert, werd hij er alleen maar beter op! Die schitterende fantasiesfeer kwam weer boven waar ik echt van kon genieten. Zeker de actiescènes blonken uit. De combinatie van vechten en ontsnappen in meerdere scènes was prachtig uitgewerkt. Je werd er volledig door meegesleept. Het zeer hoge beeldkwaliteit maakte dit er alleen maar beter op.
Het acteerwerk was naar mijn mening zeker in orde. Martin Freeman doet uitstekend werk als Bilbo. Ook McKellen is weer erg leuk om hem terug te zien keren als Gandalf the Grey. De rol van Thorin Oakenshield werdverbazingwekkend goed neergezet. En de andere dwergen werden ook goed gespeeld.
Ik kan nog veel uitgebreider over deze film blijven doorgaan, maar dan zou mijn bericht wat te lang worden vrees ik. 'The Hobbit: An Unexpected Journey' krijgt van mij net geen 5 aangezien het eerste deel van de film een beetje tegensloeg. MAAR het is een heuse aanrader die je niet mag overslaan.
darthconner
Dit gebeurd dan ook zo in het boek. Je kan bepaalde zaken niet zomaar aanpassen wanneer je een boek verfilmt. Maar ik begrijp je punt.
PinoPowerdrift
Gisteren naar de 3D versie geweest, schitterende film. Het verhaal uit het boek wordt deels gevolgd maar er zitten ook extra elementen in. Met snelle acties schokt het beeld wat en Is de film moeilijker te volgen. Daarom wil ik misschien nog een keer naar de high framerate versie
harpastum
deze in AP 3D gezien, maar ik vond het verhaal erg traag. Het eerste anderhalf uur mochten ze van mijn part gewoon schrappen.
horned_reaper
Ik snap niet waarom mensen klagen over het feit dat de informatiedichtheid van deze film wat aan de lage kant is?
Ja, natuurlijk had dit verhaal in 25 minuten verteld kunnen worden. Peter Jackson had ons ook gewoon een samenvatting kunnen geven van het boek.
Ik ga naar de drie hobbit films om zo lang mogelijk en op zo veel mogelijk verschillende manieren te kunnen genieten van midden aarde, de prachtige muziek, de personages en het verhaal van Tolkien. Wat mij betreft maakt een lange speelduur het er hier voor mij alleen maar beter op.
joffrey19
Gister in de nieuwe Imax 3D zaal op de Spui Markt gezien. Ten eerste wil ik daar over zeggen dat deze tegenvalt gezien er geen HFR was (dat was tijdens het reserveren nog niet bekend) en het enige wat gedaan is, is het scherm tot de randen van de muur gevuld in een bocht. Echter is een IMAX arena veel groter voor mijn gevoel. Het geluid was wel goed, maar de prijs van € 14,50 p.p. is toch wel discutabel te noemen.
Nu the Hobbit. Ben fan van de Lotr delen dus verwachten waren hoog. Ik heb express alle trailers vermeden en ging erin als ene open boek. The Hobbit is een fantastische film met weer sterke visuele effecten welke nostalgische Lotr herinneringen oproept. Aan het einde was ik helemaal voldaan. Maar de film haalt het helaas niet bij de Lotr, maar is met name een herhaling van zetten. Het verhaal toont veel vergelijkenis met deel 1 van Lotr en is daardoor weinig verrassend.
Maar wat mij meer stoorde is de miscast van acteurs, die weinig tot slecht uitgelicht worden. In Lotr had je enkele hoofdrollen die perfect gecast waren en waar je graag naar kijkt. De dwergen nu en Thor voerde heel erg een bijrol en waren weinig memorabel.
Toch is het een must see, maar kom ik niet verder dan 3,5 ster wegens gebrek aan vernieuwing en niet memorabele momenten.
horned_reaper
Een gebrek aan niet memorabele momenten is juist positief.
Materny
Ik heb de LOTR trilogie nog helemaal niet gezien, en wil dat binnenkort gaan doen. Kan ik beter eerst de Hobbit kijken? Wat vinden jullie?
Geluksvogel
astonm
De verhalen lenen zich het best om in volgorde te kijken. Bovendien is de LOTR toch iets beter.
Maar 2 jaar wachten is ook geen optie inderdaad.
astonm
Ik denk dat niets met miscasting te maken heeft. Bilbo was sowieso fantastisch. Veel dwergen worden inderdaad niet erg goed uitgediept maar dat komt misschien met de 2 en de 3e film vanzelf. Wat wil je met 13 dwergen. Het is moeilijk ze allemaal de volle aandacht te geven.Wel jammer, maar wat had PJ anders moeten doen. Het verhaal in het boek gaat immers over 13 dwergen. Anders had hij dat aan moeten passen.
Jammer trouwens dat Imax tegenvalt. Klinkt als een manier om ons wat extra geld af te troggelen.
Heerlijke film!
Heel veel is er niet toegevoegd eigenlijk. Vooral Azog die op de groep jaagt wat het verhaal toch wat meer spanning moet geven. Verder heeft Radagast ook nog een significante rol in vergelijking tot het boek. Je moet de film echt als een avontuur zien. Dan is hij leuk. De enige tekortkoming is, is dat het geen LOTR is en het is eigenlijk praktisch onmogelijk om de LOTR weg te denken omdat beide Trilogieën zoals het nu is gewoon zo mooi in elkaar doorlopen. Qua verhaal, acteurs en complete opmaak. Bij een vergelijking moet de Hobbit het toch afleggen. De Hobbit is niet vernieuwend (want de LOTR was eerder) en het verhaal van de LOTR heeft toch net iets meer body. Het blijft toch ondanks de slimme toevoegingen van PJ een boek wat gewoon leuk is om te lezen maar geen meesterwerk is.
Daarom dus een 9 of 9.5/10. Ik kan dus nog zakken naar 4,5/5 Ik laat het afhangen van een volgende kijkbeurt. Maar ik nu al uit naar de volgende film.
HFR had ik trouwens nul problemen, sterker nog, ik merkte er eigenlijk bijna niets van.
Het beeld is werkelijk prachtig scherp en helder, subliem gewoon maar dat heeft volgens mij niets met de framerate te maken. Ik ga hem z.s.m. vergelijken met de 24 fps versie. Anderen die met mij waren moesten wel een beetje wennen in het begin.
En SMEAGOL is briljant.
Film Fan
Film in HFR gezien. De kwaliteit was prima en ik blijf 3D prachtig vinden. De film viel absoluut niet tegen hoewel er hier en daar wel wat op aan te merken viel. Het verhaal was niet overal even vloeiend en de cgi was niet overal top. Dit klinkt misschien erg negatief maar dit is niet de bedoeling. Laten we eerlijk zijn, de perfecte film zal wel nooit gemaakt worden. De beleving van deze film was geweldig. Hij ligt volledig in de lijn van de andere films en dat is op zich al knap gedaan. Natuurlijk moet je van dit genre houden maar ondertussen weet iedereen al wat de LOR inhoud dus het zou wel heel dom zijn om, als je hier niet van houdt, toch naar deze film te gaan. Jammer dat we zo lang op de volgende delen moeten wachten.
Sergio Leone
Hoewel mensen dit krampachtig gaan zitten vergelijken met The Lord of the Rings is dit nog steeds een verfilming van een boek dat prima op zichzelf kan staan. In het boek krijgt ook niet iedere dwerg een eigen verhaal, dus waarom zou dat hier wél moeten?
astonm
Nja, als je van de film in meesterwerk wil maken zul je toch iets moeten doen aan het verhaal. Het boek is gewoon geen meesterwerk.
Niks moet, maar het zorgde er wel voor dat de emotionele betrokkenheid van mij als kijker minder groot was. Het zou me niks uitmaken als de helft door Orcs gedood was ofzo. Dat was wel anders met het reisgenootschap uit LOTR. Veel kleinere groep, meer diversiteit (Lees: niet iedereen was een dwerg) en meer karakteruitdieping.
Jackson volgt bij The Hobbit toch het boek niet helemaal las ik, er is een hoop bij gedaan dat uit ander Tolkien werk komt. Nou, had dan ook een paar dwergen misschien weggelaten?
Freud
Nou, had dan ook een paar dwergen misschien weggelaten?
Ga je mond spoelen, nu!
Stel je voor dat Walt Disney dezelfde redenering gevolgd had, dan zaten we nu met Sneeuwwitje en de drie dwergen - want behalve de norse, de niezende en de leidende dwerg kun je die ook niet uit elkaar houden... Ik vind dat ze het juist uitstekend hebben gedaan - maar ik snap dat als je niet zo thuis bent in het boek het wat duurt voor je ze uiteen kan houden. Maar er komen nog films he! En Bombur, het duo Kili & Fili, Balin, Dwalin en Thorin hebben toch al duidelijk een eigen rol gekregen, net als Ori, Dori en Nori als trio. Ik geef toe dat ik op dit moment niet meteen een beeld kan oproepen van Oin en Gloin noch van Bofur en Bifur, maar dat komt dan later nog wel.
Een tip is natuurlijk om ze niet per se als individuen te willen zien, maar eerder als families - binnen één familie hebben ze gelijkaardige namen en gelijkaardige karakters, dat helpt een hoop. En dat Kili en Fili op elkaar lijken maakt ze niet minder belangrijk als duo...
Sergio Leone
Nogmaals: het boek is géén In de Ban van de Ring. Af en toe schrijft Tolkien zelfs in de ik-vorm. En Peter Jackson heeft effectief iets gedaan aan het verhaal. Naast het verloop van het boek heeft hij nog een zijplot toegevoegd met Azog, iets wat in de volgende films wellicht tot een dikke climax zal leiden. En uiteraard heeft hij zaken zoals de Witte Raad en de perikelen omtrent Dol Guldur aandacht gegeven, iets wat in de volgende films mogelijk een grotere rol gaat spelen. Ik ben overigens ook benieuwd naar wat die familiereünie in Ered Luin nu juist inhoudt.
En er is wel degelijk rekening gehouden met de achtergrond van sommige dwergen (voor mij zijn Thorin, Balin, Dwalin, Kili en Fili genoeg aandacht gegeven; dat zijn 5 van de 13 dwergen, en dan zijn er nog 2 films te gaan). Tijdens het gevecht tussen die steenreuzen zie je Kili afgescheiden raken van Fili en er is dan heel even een moment waarop de camera hun mimiek benadrukt. Zulke dingen zal niet iedereen gezien hebben, maar zij die het boek gelezen hebben weten dat zij broers zijn en dan zijn zulke subtiele hinten in de film toch wel leuk en bewijzen dat Jackson het begrepen heeft.
Sergio Leone
Ik raad je ten zeerste aan het boek te lezen. Je leert dan niet alleen enkele personages kennen, maar je zal dan ook inzien dat deze film absoluut een emotionele lading met zich meebrengt.
En dwergen weglaten is uiteraard absurd.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Western / Actie, 2012

Fantasy / Avontuur, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit