• 9.379.473 stemmen

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Drama / Thriller | 158 minuten

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Zweden / Noorwegen

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Daniel Craig, Rooney Mara en Stellan Skarsgård

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 19 januari 2012

Plot The Girl with the Dragon Tattoo

"What is hidden in snow, comes forth in the thaw."

Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.

Mikael Blomkvist

Lisbeth Salander

Erika Berger

Cecilia Vanger

Dragan Armansky

avatar van nitsuj2

nitsuj2

Ik heb de boeken nooit gelezen. En mogelijk daardoor vind ik het een hele vette film. De film duurt toch een 2.5 uur, maar vond hem van de eerste minuut tot de laatste boeiend. Erg goed geacteerd en zeker erg spannend.

avatar van Mikemans

Mikemans

Het fijne aan deze versie was dat ik niet de ondertiteling las maar echt genoot van de film.

Daarnaast was de spanning beter opgebouwd en kreeg ik eerder een band met de personages.

De Zweedse versie was niet slecht, maar door een onbekende taal en geen vertrouwen te hebben in ondertiteling pakte het me net niet.

Top film!

avatar van VforVictor

VforVictor

Gister gezien, een beetje een mwah film, soms was ie moeilijk te volgen, visueel zah het er wel prachtig uit, ttoch bleef ik achter mety een onbevredigd gevoel, een 3

avatar van snarfje5508

snarfje5508

De huidige score van 3,76 lijkt me aan de hoge kant. Zondermeer een aardige film maar na 2,5 uur kijken merk je dat de aandacht inmiddels is verslapt. Het was al snel duidelijk wie de gezochte persoon was. Acteerprestaties zijn goed. Zeker Craig vertolkt zijn rol met verve.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Nu zelf vind ik de 2.5 uur best ok, in het begin had ik nogal moeilijk om mee te volgen, voornamelijk met al die namen kon ik amper mee,zweedse namen zijn niet echt mijn specialiteit,zelfs op het einde had ik nog steeds zo van 'Wie is nu Gotffried ook alweer?' of 'Wie is Martin ook alweer??' Maar zelf naast dat vond ik het een zeer boeiende film. Vooral Rooney Mara speelt een indrukwekkende rol als 'psycho bitch' alhoewel dat niet al te correct uitgelegd was, ze is op een manier niet echt normaal en ziet er ook niet normaal uit maar als ik in de plaats van Mikael was ik ook op haar avances gesprongen .
ben zelf nog benieuwd naar de 2 vervolgen van Amerikaanse makelij.
Zelf heb ik de boeken net gelezen, alhoewel ik de eerste deel (deze film) thuis heb liggen maar niet de tijd heb gehad om het te lezen.

soom

Ik stond bij de automaat bij Rembrandt, en ik wilde een kaartje kopen. Alleen had ik graag willen kiezen, als er wat te kiezen was. Dat ging niet door, omdat waarschijnlijk er maar één film draaide of wat dan ook? Ik kan er niets anders van maken, want hoe kan ik het feit verklaren dat de machine voor mij besliste dat ik deze film ging zien? Ik probeerde dan ook 2 keer te kiezen, maar genadeloos kreeg ik de Filmkeuring voor m'n plaat tot 2 keer toe, dus rondde ik het gedoe af en zat ik bij the Girl with the Dragon Tattoo. Ik had echt geen idee wat en hoe, zoals wel vaker het geval is, probeerde ik het boek te lezen, maar kwam ik niet verder dan de eerste paar bladzijden van 2 boeken. Hoe dan ook, dit ging ik zien.

Crisis.

Hoe krijgt Amerikaan David Fincher het voor elkaar om de Zweedse sfeer zo goed in beeld te krijgen? Met een grotendeels Amerikaanse cast? Dat naargeestige, dat donkere, het inderdaad wat trieste wat Zweden hebben, dat krijgt Fincher op de een of andere manier heel goed in beeld. Rooney Mara is verbluffend. Lisbeth Salander is een onwijs gecompliceerd meisje, en haar bewegingen, haar taalgebruik, het klopt allemaal. Ook een erg sterke Yorick van Wageningen en Daniel, die net zo verbijsterend op hun plaats zijn.

Machtig interessant gegeven. Mooie rollen. En op naar de trilogie.

avatar van hugo2

hugo2

nou ik zelf vond hem wel leuk maar de zweedse 3 luik versie vond ik zelf beter

avatar van Wikkie1977

Wikkie1977

Ik heb het boek gelezen en die vond ik zeer goed, echte page turner. Ik kan zeggen dat ik de film net zo goed vond als het boek!! Toppertje, begin tot eind superspannend en er waren momenten die ik zeer heftig vond.

avatar van maerk

maerk

Recensie The Girl with the Dragon Tattoo

The Girl with the Dragon Tattoo is een remake van de Zweedse film Män som Hatar Kvinnor die in 2009 verscheen. Ik vind het maar een arrogante houding van Hollywood om iedere succesvolle niet-Engelse film te remaken, omdat Amerikanen blijkbaar te lui zijn om ondertitels te lezen. Toen ik hoorde dat Män som Hatar Kvinnor geremaked werd slaakte ik een grote zucht.

Waar ik pas later achterkwam is dat niemand minder dan David Fincher de regie op zich nam. David Fincher is een van de interessantste regisseurs van deze tijd en heeft meesterwerken als Se7en en Fight Club op zijn naam staan. Aan de ene kant vond ik het jammer dat hij zich aan dit project waagde, aangezien ik remakes van recente films overbodig vind. Aan de andere kant ben je altijd benieuwd naar een nieuw project van je favoriete regisseur.

Ik ga niet te veel vergelijkingen maken met het origineel, maar ik moet zeggen dat ik Fincher’s versie beter vind. Ten eerste heeft Fincher eerder het boek Mannen die Vrouwen Haten verfilmd dan een klakkeloze remake gemaakt van de Zweedse versie.

Ten tweede is The Girl with the Dragon Tattoo audiovisueel veel interessanter. De originele versie leek eigenlijk meer op een soapserie en bevatte niet zo veel sfeer. Fincher zorgt er door middel van een zeer mooie cinematografie en een sterke soundtrack voor dat de film juist sfeer uitademt. Het begint al met de geweldige opening credits ondersteund door een opgepompte verise van Immigrant song. De opening credits in Finchers films zijn altijd van een bepaalde schoonheid. De geweldige fotografie kenmerkt de films van David Fincher altijd en ook deze film streelt onze ogen. Fincher maakt opnieuw gebruik van zeer donkere beelden in combinatie met steadycamshots die langzaam naar de gebeurtenissen toe zweven. Het ziet er allemaal heel gelikt uit en in veel shots is er sprake van symmetrie en centrale plaatsing van objecten en personages. De soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross maakt het geheel helemaal af. Een heerlijke elektronische soundtrack die het onbehaaglijke gevoel van de film erg goed overbrengt.

Natuurlijk mag de cast niet vergeten worden. Daniel Craig levert, net zoals de rest van de cast, gewoon een goede prestatie. Rooney Mara steelt echter alle aandacht. Noomi Rapace zette Lisbeth Salander heel goed neer, maar Rooney Mara doet daar niet voor onder. De makers hebben Salander meer achtergrond gegeven in deze verfilming en wist mij meer te interesseren dan in de originele versie. Mara speelt haar rol met verve. Als Nederlanders mogen we ook trots zijn op Yorick van Wageningen die de sadistische Björman speelt.

Ook is deze versie nog een stuk harder en explicieter dan het origineel. De beruchte verkrachtingsscène is niet bepaald een pretje om naar te kijken. De film slaagt in zijn opzet om akelig en dreigend over te komen, zoals we gewend zijn van Fincher.

Een erg goede en sfeervolle film met een vleugje zwarte humor die de gehele 2,5 uur blijft boeien. Ik hoop echter niet dat David Fincher zich gaat bemoeien met de remakes. Ik hoop dat hij iets interessanters onderneemt en bijvoorbeeld weer eens een boek van Chuck Palanhiuk (Fight Club) oppakt.

4*.

avatar van wildod

wildod

in 1 woord top. Goed geacteerd, mooie beelden, spannend verhaal

avatar van Kasper

Kasper

soom schreef:

Ik kom uit op een totaal van twee...

Zeer goed geacteerd, vooral Rooney Mara schitterde in haar rol..Ik vond haar en Daniel Craig een goed team samen en het verhaal was boeiend..De film vergelijken met het boek is niet slim want het boek was natuurlijk erg uitgebreid maar over het algemeen is het wel een aanrader..de vrouwonvriendelijke scene's waren niet prettig om te zien maar na een tijdje wordt daar zand overheen gegooid

avatar van knapen1234

knapen1234

hugo2 schreef:

nou ik zelf vond hem wel leuk maar de zweedse 3 luik versie vond ik zelf beter

Dat ik het daar helemaal mee eens ben (Män Som Hatar Kvinnor (2009

avatar van The Thing

The Thing

Prima film. Wel erg raar dat ze Martin eerst gewoon laat gaan ipv hem op z'n minst bewusteloos te slaan. Verder diepgaand verhaal, wat me aanspreekt.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

The Thing schreef:

De verklaring over dat rare komt inderdaad later in het verhaal

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Net iets beter.

Gisteren ben ik uiteindelijk gaan kijken naar deze film. De verwachtingen zijn gedeeltelijk ingelost, maar ik had toch dat tikkeltje meer en beter van Fincher en co verwacht.

Laat het duidelijk zijn, voor de kijker die eerder de Zweedse trilogie heeft gezien is het een domper dat deze Amerikaanse verfilming later komt. Dit is er wat ik van denk. Waarschuwing: vergelijkingen tussen beide versies aanwezig! De Zweedse versie heb ik wel 2 jaar geleden bekeken, dus gaten zijn er.

De cinematografie is indrukwekkend zoals verwacht en de acteerprestaties beter. Niet zo veel beter, maar dit heeft te maken met de uitstekende casting. Het personage die Rooney Mara vertolkt komt veel brozer en realistischer voor dan de Zweedse. Palace doet het uitstekend bij de Zweedse versie dat niet, maar haar personage is extremer, harder en uiterlijk minder kwetsbaar (voor de kijker, vind ik althans). Ook in combinatie met de charismatische teddybeer die Daniel Craig is zorgt dit voor een veel duidelijke en begrijpbare romance tussen de 2 hoofdpersonages. De duffe uitstraling die Blomqvist had bij de Zweedse versie paste maw niet met de ruwe Salander door robuste Palace gespeeld.

De soundtrack of score of wat je het ook mag noemen is pure kunst. Ik heb Trent & Reznor leren kennen pas via The Social Network en ik was weggeblazen. Het maakt de film spannender, zorgt voor een extra en diepere dimensie. Ik vond het zelfs jammer dat het geluid in de cine nog redelijk stil was.

De montage is veel voortvarender. En dat bleek mij een groot verschil met de Zweedse versie.
Continu flits- en knipwerk tussen de 2 verhaallijnen van de hoofdpersonages maken het interessanter, terwijl bij de Zweedse versie ik af en toe de vaart miste die de film verdient.

Negatieve punten: de opbouw en afbouw en speeltijd. Ik geef het toe: het vergt bijzondere aandacht om een zorgvuldig uitgeplozen script te creëren om de kijker in het verhaal te mengen en de interesse blijven op te wekken. Dialogen, beelden moeten in continue symbiose het verhaal op zo'n snel mogelijke manier voortbrengen, en toch had ik het gevoel dat de speeltijd wederom te lang was. Toch alle respect voor de makers, het is nu eenmaal niet eenvoudig om kloefen van boeken te verfilmen. Maar een 2de sex-scène leek mij toch overbodig (met alle respect voor Mara haar prachtige lichaam

Ik begrijp ook de reactie van vele users dat het hoofdverhaal te snel afgelopen was, en dat de werkelijke dader voorspelbaar was. Volledig mee eens, er komen te weinig verdachten in beeld en door castkennis van vorige films is het overduidelijk => Maar dat is algemene cliché wat net het boek spannender maakt dan de film imo.

Conclusie: Goede Fincher, maar niet subliem.
Ik blijf er bij met alle respect: domper dat ik de Amerikaanse versie niet eerst heb gezien.

avatar van mordang

mordang

Goede film, echter ik vond het origineel beter. Daar was de zoektocht m.i. duidelijker, tastbaarder. Ik kan me voorstellen dat als deze versie van Fincher (eerder) ziet dat je dat misschien niet zou hebben, maar ik heb niet het gevoel dat de beeld uit me langer bij zullen blijven dan Män som Hatar Kvinnor .

Maar het is gewoon een mooie film, dus meesten zullen zich hier geen buil aan vallen.

avatar van Rothko

Rothko

Prachtig, heb toch al wat thrillers en suspence gezien maar hier toch wel een juweeltje ( heb t zweedse deel nog niet gezien, wacht ik ook nog even mee ) een film die qua opbouw, tempo en cast alles volledig op z'n plek had. heerlijk een keer 2,5 uur genieten van vakmanschap en laten we niet vergeten vakvrouwschap. Zeer overtuigend!!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Wikkie1977 schreef:

Wikkie, had jij niet het gevoel dat de film veel te snel ging en de detaillering die het boek (de hele serie overigens) zo goed maakte?

Staat buiten de discussie over de Zweedse of Amerikaanse versie, beide zijn eigenlijk een uittreksel van het boek, waarin alle figuren helemaal tot leven komen. De films zijn wel aangenaam, maar halen het niet bij de boeken. Je kunt het eigenlijk ook niet vergelijken. Iets wat ik meestal vind als ik het boek heb gelezen waarop een film is gebaseerd. Er zijn maar een paar films die wat toevoegen aan een boek.

avatar van king16

king16

• 1904 stemmen

Ik heb me, ondanks mijn enigszins skeptische houding vooraf, erg goed vermaakt bij deze remake. Pakweg vanaf de openingstitels met de heftige cover van Led Zeppelin's "Immigrant Song" zat ik gekluisterd voor het scherm, ondanks dat ik het plot al kende.
Wat ik echter als enige echte minpuntjes vond, vergeleken met de Zweedse film (ik heb de boeken in de kast staan maar ben nog niet aan lezen toegekomen) waren dat je niet, zoals in de Zweedse versie, de brandstichting van Lisbeth's vader in beeld te zien krijgt, wat ik toch wel een meerwaarde vond hebben in het origineel. En wat ik, wat betreft het karakter van Lisbeth, in deze film vond tegenvallen was dat op het einde, tijdens de achtervolging, Lisbeth in deze film niet voor de keuze komt te staan of ze Martin, de sadist, de vrouwenhater, de moordenaar, moet redden uit de verongelukte auto, of dat ze hem in vlammen laat opgaan. In deze remake kiest men voor het enigszins cliche truckje door de auto te laten ontploffen wanneer mevrouw er op af loopt.
Toen dat gebeurde moest ik toch ff zuchten, want voor de rest bleef de film lekker grauw en was het niet de Hollywood rollercoaster waar ik voor vreesde.

Ceeda7 schreef:

Palace doet het uitstekend bij de Zweedse versie

Rapace . Niet Palace.

avatar van S. Russell

S. Russell

Had vooraf mjn bedenkigen - Hollywoord-remakes zijn doorgaans slechter dan het origineel - maar deze is helemaal OK. Komt wellicht ook doordat er in Zweden gefilmd is met veel Zweden vnoor en achter de camera. En Mara is goed gekozen voor de rol van Lisbeth, niet knap maar wel op een bepaalde manier aantrekkelijk. Past beter dan bijvoorbeeld Scarlett Johanssen, die ook genoemd is voor de hoofdrol.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Qua casting op eerdere films zou Scarlet Johansson niet misstaan (Girl with the Pearl Earring), maar door haar volupteuze lichaam en haar bouw zou ze niet passen. Ik heb de boeken niet gelezen, maar Rapace en Mara lijken beide frele vrouwtjes en misschien werd dit in het boek zo beschreven.

avatar van queenie

queenie

Wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het is een mooie film. Sfeer bouwt lekker op.

Vrouwelijke hoofdrol is een beetje vreemd, maar past wel in de film. Ik kon de boeken niet ook niet de andere film, vandaar dat ik einde een beetje anders verwacht had. 3,5*

avatar van hanibaloss

hanibaloss

ik vond het een geweldige film.

avatar van Baasje

Baasje

mooie film maar ik vond het origineel beter

Kasper schreef:

Ik kom uit op een totaal van twee...

Rooney Mara, Daniel Craig, Robin Wright, Joely Richardson, Geraldine James (Goran Visjnic, Donald Sumpter), zijn in elk geval Engels sprekende cast leden .

avatar van jokemeistah

jokemeistah

Heerlijke film dat je helemaal meesleurt in het verhaal van begin tot eind.

Ik vind deze remake persoonlijk beter dan het origineel.

Verhaallijn zit wat beter in elkaar en er word beter geacteerd, met name Rooney Mara zet een fenomenale rol neer.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Even snel mijn mening kwijt d.m.v. simpele plus- en minpunten.

Pluspunten:

- IJzersterke Art Direction en Cinematografie zorgen voor een onderhoudende, donkere sfeer

- Sterk acteerwerk, vooral van Rooney Mara; Daniel Craig laat zijn Bond-imago achterwege in deze film: knap!

- Script is sterk

- Goed dat ze tijdens het maken van de film geen roze bril op hebben gezet door de grove verkrachtingsscènes weg te knippen

- David Fincher zorgt voor goede suspense

- De opening-titles zijn erg goed, met een gave versie van de Immigrant Song

Minpunten:

- Beetje vreemd dat ze in Zweden allemaal Amerikaans of Brits zijn, terwijl ze wel Zweedse namen hebben - had het dan gewoon in Amerika af laten spelen

- De film gaat na zijn climax nog eens bijna 15 minuten door, wat naar mijn mening net te lang was (daar had echt wel wat van geknipt kunnen worden)

- Ik kan niet nalaten te voelen dat het, met de inmiddels wereldberoemde en recente Zweedse versie, lichtelijk onnodig was deze film te maken

Maar soit, David Fincher bewijst maar weer eens dat hij een van de betere Hollywood-regisseurs van vandaag is - The Girl is een sfeervolle, suspensevolle en goed geacteerde film met een boeiend verhaal.

4,0 sterren

avatar van Barry83

Barry83

Ik was totaal niet bekend met het verhaal zoals de Zweedse versie of de boeken. Maar vond het een geweldige film die me zeer aangenaam verrast heeft. Film blijft van begin tot einde boeien. Dus echte aanrader!