menu

The Shining (1980)

mijn stem
3,97 (5362)
5362 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Horror / Mystery
115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

geregisseerd door Stanley Kubrick
met Jack Nicholson, Shelley Duvall en Danny Lloyd

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=ANKdpe4J2h0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Vidi well
5,0
m1chel schreef:
Oh dat verwar ik zeker niet hoor. Een onzeker figuur neerzetten kan op vele manieren, maar wat Duvall hier doet is dingen gewoon van een papiertje (althans, zo lijkt het) oplezen. Het is niet eens dat ik het karakter Wendy irritant vind en ik wil over The Shining, wat nog steeds een van mijn favoriete films is, zeker niet slecht spreken, maar dit is gewoon een gegeven feit. Het acteerwerk van Duvall is niet voor niets genomineerd geweest voor een Razzie, plus dat de meerderheid het ook al aangeeft. Ik snap je punt, maar ben het daar alleen op een respectvolle manier niet mee eens. Zo heeft iedereen natuurlijk zijn eigen mening.


Ik vind Duvall echt zeer overtuigend acteren in deze film. Haar zinnen komen niet altijd overtuigend over, maar dat vind ik nu juist heel sterk: ze klinkt als een vrouw die verdomd goed weet dat er van alles mis is, maar aan zichzelf en de buitenwereld dit nog niet wil laten merken. We zien dus letterlijk een vrouw die zichzelf voor de gek houdt dat het allemaal wel meevalt met de ellende in haar gezin, en haar eigen eenzaamheid. Ze verontschuldigt zich ongemakkelijk als Jack haar afblaft en blijft aardig, probeert onhandig een kletspraatje aan te knopen via de zender... de hele tijd doet ze ondanks de moeilijke situatie moeite om het vooral gezellig te houden voor iedereen, totdat de bom uiteindelijk toch barst en haar angsten werkelijkheid blijken.
Ik denk dat Duvall voor een groot deel verantwoordelijk is voor de ongemakkelijke sfeer die we als kijker ervaren, omdat wij haar angsten ook voelen.


5,0
Geweldige film, als 14 jarige in de Bioscoop gezien. Toentertijd de spannendste film ik ooit gezien had. Tot ik ergens laat in de 90er jaren misschien ook wat later een dvd speler kocht en de DVD van The Shining. Zo een keer per jaar misschien ook soms 2 jaar krijg ik echt zin in The Shining en kijk hem weer eens, heerlijk!

Een hele tijd geleden heb ik ergens gelezen dat er behoorlijk geknipt is in de film, en er ook een uncut versie moet zijn. Weet hier iemand iets vanaf, wat is er anders of zo? Is deze ook met Ned ondertitel te krijgen? Als er iemand is die hem heeft en mij wil verkopen PB svo, bedankt alvast

avatar van Valak
5,0
Uiterst zeldzame cut met nooit eerder vertoonde beelden van The Shining wordt geveild:

Mega Rare Cut of 'The Shining' With Never Seen Deleted Scene Goes Up for Auction - Bloody Disgusting - bloody-disgusting.com

avatar van Vidi well
5,0
Josla.com schreef:
Geweldige film, als 14 jarige in de Bioscoop gezien. Toentertijd de spannendste film ik ooit gezien had. Tot ik ergens laat in de 90er jaren misschien ook wat later een dvd speler kocht en de DVD van The Shining. Zo een keer per jaar misschien ook soms 2 jaar krijg ik echt zin in The Shining en kijk hem weer eens, heerlijk!

Een hele tijd geleden heb ik ergens gelezen dat er behoorlijk geknipt is in de film, en er ook een uncut versie moet zijn. Weet hier iemand iets vanaf, wat is er anders of zo? Is deze ook met Ned ondertitel te krijgen? Als er iemand is die hem heeft en mij wil verkopen PB svo, bedankt alvast


De Amerikaanse versie is een stuk langer, een half uur volgens mij. Misschien kun je het proberen op Amazon of Ebay?

The Shining (1980) Comparison: US vs Non-US version - YouTube

avatar van bakuratje
5,0
Beste Kubrick film ooit wat mij betreft! Wat een perfectie!


avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Er is al veel gezegd over deze klassieker. Ik ben niet bepaald fan van de stijl van Kubrick, al kan ik wel begrijpen waarom veel mensen toch kunnen genieten van zijn films. De film van The Shining verschilt wel iets van het boek dat toch ook een klassieker is. Qua verhaal is het boek zeker beter. Maar Kubrick brengt zeker wat sfeer. Nicholson en Duvall passen in dit geheel, al komen ze voor mij wat te karikaturaal over. De creepy sfeer van het hotel zit dan weer wel goed. Het rammelt hier en daar wat. De overgang van Jack die stilaan gek wordt is niet bepaald uitgewerkt en ook het einde is in het boek toch beter. Toch met voorsprong de beste film van Kubrick.

avatar van AC1
4,0
AC1
Film Pegasus schreef:
Het rammelt hier en daar wat. De overgang van Jack die stilaan gek wordt is niet bepaald uitgewerkt ...


Wat scheelt eraan?

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
AC1 schreef:
(quote)


Wat scheelt eraan?


Ik zet het even via spoilers: In het boek werd Jack stilaan paranoia en 'gek' als je het zo wil omschrijven. Jack Nicholson wordt ook gek in de film, maar dat komt vrij plotseling en ik had daar graag meer opbouw in gezien. Nu is dat vrij snel en plots, wat voor mij afbreuk doet aan het personage.

avatar van AC1
4,0
AC1
Haha, dat doet me er aan denken: Sommige vinden Jack Nicholson al gek voor hij nog maar één voet in het hotel heeft gezet.

4,5
Ik vind het toch niet zo snel gaan.
Telkens wanneer we Jack in beeld zien zie je dat hij wat meer afgegleden is naar krankzinnigheid om dan helemaal te ontsporen wanneer hij ontdekt dat zijn zoontje hulp van buitenaf probeert op te roepen. Eerst met starende blikken en daarna ook met daden. En ja misschien heb je dat gevoel al van in de eerste scène waar we hem in zien.

5,0
Dezer dagen met het gezin in een hotelkamer verbleven en na een dag van bijna 40 graden over een tapis plein gewandeld richting kamer 506, want elke verdieping ging maar tot 20 en kamer 237 was dus niet bestaande.
Mijn dochter liep voor mij, was min of meer actiever, nam afstand, stond voor de kamerdeur, draait zich om en wijst me de weg richting hotelkamer ... op dat tapis plein-gedoe.

'The Shining' staat vanaf nu op nummer 1 in mijn top tien

5,0
Voor de rest is mijn dochter trouwens een aardig kind!

avatar van Grindhouse62
4,5
Een dijk van een film. Een super thriller. Wat een ontzettende goeie rollen van Jack Nicholsen en Shelley Duval onder de formidabele regie van Stanley Kubrick De spanning is om te snijden. Gewoon gaan kijken en laat de remake maar achterwege.

avatar van Cikx
3,5
Ook na deze tweede kijkbeurt kan ik hier helaas geen meesterwerk in terug zien.

Laat ik vooropstellen dat de cinematografie magnifiek is. De film staat bol van geweldige tracking shots. Het is telkens weer genieten wanneer Danny op zijn driewieler door de lange hallen van het hotel fietst. De hallucinaties zijn ook erg sterk uitgebeeld en zijn zonder twijfel mijn favoriete onderdeel van de film. Het sound design is uitmuntend en ik heb zelden zo'n zenuwslopende score gehoord. Het Overlook Hotel is ook nog eens uitermate sfeervol en de perfecte setting voor een film als deze. Dat soort dingen kun je allemaal wel aan Kubrick overlaten, perfectionistisch als hij is.

Waar ik me echter aan stoorde was de karakterontwikkeling, die eigenlijk gewoon amper aanwezig is. Het idee van een hoofdpersoon die vanwege zijn isolement langzaam maar zeker compleet doordraait kan ik zeker waarderen, maar Jack Torrance is van begin af aan al een doorgedraaide kwal waardoor dit principe totaal niet uit de verf komt. Het is een verdomd eendimensionaal karakter zonder enige redeeming quality. Daarnaast legt Jack Nicholson het er veel te dik bovenop wat mij betreft. Zo'n rol is veel meer gebaat bij nuance en subtiliteit. Daar is Nicholson gewoonweg niet de juiste acteur voor met zijn irritante maniertjes. Het karakter van Duvall brengt het er niet veel beter vanaf. Het enige wat zij mag doen is verontwaardigd zijn en de boel bij elkaar krijsen. Wat een ondankbare rol zeg. Van enige chemie tussen die twee personages is ook geen enkele sprake. Eeuwig zonde, want als dat van zulke kwaliteit was als het filmtechnische aspect had The Shining ongetwijfeld tot een van mijn favorieten behoord. Nu blijft die op een magere 3.5* steken.

avatar van Stanvijf2001
5,0
Dit is nog steeds een van mijn favoriete films en ik kan niet meer bijhouden hoe vaak ik hem al heb gezien. Jack Nicholson acteerd gewoon zo goed dat je je wel eens afvraagt of hij wel acteerd, de spanning word in deze film heel goed opgebouwd en de creepy muziek helpt daar ook goed aan mee. Alleen een beetje jammer van Shelly Duvall, dat was wel echt een miscast.

Toch 5,0 sterren omdat Nicholson de boel goed omhoog houd in z'n eentje.

avatar van Shadowed
3,5
Goed.

Kubrick is toch wel een favoriet van me geworden. Alhoewel ik dit niet zijn beste film vind (2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange vind ik bijvoorbeeld veel beter), weet hij een hele aardige sfeer te creëren. Het hotel, of Hotel Overlook is prachtig gekozen voor de locatie en Nicholson legt een meesterlijke prestatie af als Jack Torrance.

Misschien is de film in de tijd van tegenwoordig lang niet zo eng meer. Mensen zijn meer gewend en zien de film eigenlijk over het oog. De film weet desondanks nog erg aardige scenes te maken en is het cameragebruik weer van topniveau.

Je krijgt wat je gewend bent van Kubrick, al is de film toch wel wat saai op sommige momenten. Bij sommige scenes is er ook een beetje een WTF-gehalte aanwezig waardoor de aandacht niet altijd even sterk is. Desondanks een van de beste horrorfilms.

4,0
Misschien wel door de hoge verwachtingen een lichte tegenvaller. Sfeer is zeer goed, zeer goed geacteerd (vooral Nicholson en Duvall), maar karakters hadden beter neergezet kunnen worden (een kerel die langzaam paranoia wordt terwijl hij nu de hele film al knettergek is, vrouw is iets te hysterisch neergezet wat maar 1 karaktereigenschap laat zien) en echt spannend is het niet. Kan me voorstellen dat het in 1980 dit top of the bill was, maar nu prik je een beetje door die hoge viooltoontjes heen ofzo? 3.5*

avatar van T1000
Nou, je kan alles zeggen over actrice Duvall naar wat ik hierboven lees, wat je waarschijnlijk niet wist is dat Kubrick haar op de set haar juist zo emotioneel over moest laten komen, ook al vond ze het te zwaar, is echt gebeurt. Dan nog is The Shining een geweldige film, zowel als door het sterke script en de beklemmende sfeer.


avatar van hvdriel
2,5
In 1980 had ik de film een 5 gegeven. Vanavond herzag ik hem (op TV, eerlijk is eerlijk) en wat houdt-ie niet stand na bijna 40 jaar. Veel geschmier, pretentieuze griezelmuziek en beelden. Veel hysterie en ja, geweldige art direction.

In mijn herinnering zie ik alleen maar griezelbeelden voor me, maar nu slechts uitgesponnen scènes en veel would-be gedoe tot en met de achtervolging in het doolhof. De driewieler en natuurlijk de rijers die het ding volgen door de gangen van het hotel blijven klassiek. Maar verder?

Wat jammer, wat jammer. Je moet favoriete films van lang geleden ook niet terug willen zien. Les geleerd.

avatar van Spunnek
3,5
Aardige film, deze horror klassieker!

Het verhaal komt van mystery/suspense bestseller schrijver Stephen King.
Dat is om te beginnen al een mooi pluspunt, voor mij.


Deze film bevat prachtige shots op mooie sets, die erg op de verbeelding doen inwerken .

Opmerkelijk is ook de begeleiding van valse , monotone muziek daarbij,die zeer intens op de zenuwen werkt.

De altijd even maniakale Jack Nicholson acteert hier vrij doorzichtig . Soms teveel zichzelf ( vooral als hij weer overdreven articuleert) , soms weer bijna lachwekkend serieus, maar weet eenmaal als schizo toch leuk te overtuigen.
Ook leuk om te zien is , hoe deze man drama met humor kan combineren door middel van zijn onmiskenbare mimiek en gevoel voor timing.

Shelley Duvall speelt de lijzige echtgenote, (die emotioneel instabiel is en zich ondergeschikt opstelt naar haar man) en zit daarbij prima in haar rol.
Haar veelvuldige, diep ellendige gejammer schraapt werkelijk door merg en been, en ze schept daarmee verbluffend veel drama, iets wat goed van pas komt als ingrediënt voor deze geslaagde psychologische horror-thriller .

Minpunt vind ik de manier waarop bepaalde (slow-motion) beelden telkens weer herhaald worden , gedurende de film, met name de liftscène.
Slechte truc van regisseur Stanley Kubrick
en ook slecht edit werk.

Al met al een vermakelijke film.

3.5*

avatar van Illmaticly Ill
5,0
5 jaar geleden zag ik deze angstaanjagende, intense film. In die periode 2013-14 heb ik vrijwel alles van de grootmeester gezien en geen enkele film stelde me teleur. Nu, een paar honderd films verder, was het tijd om er weer eens eentje te herzien. Mijn vriendin zou ook meekijken, zij vindt films van voor de jaren '70 niet leuk om te kijken en houdt wel van wat horror. Dus welke Kubrick is dan het meest geschikt om mee te beginnen...?
Ik was destijds totaal omver geblazen na het zien van dit werk. Hoezeer een film ook indruk maakt -- enkele scènes staan op je netvlies, andere vervagen toch weer wat. De meesterlijke opbouw van spanning, de algehele sfeer die de film weet te presenteren en de onnavolgbare verweving van wat surreëel is en wat echt is, maakte deze keer nog veel meer indruk op mij. Ik heb zo'n voorgevoel dat als ik Full Metal Jacket en Eyes Wide Shut ga durven herzien, precies het zelfde gebeurt. Kubrick drukt een stempel op je ziel met zijn cinema. Wat ik zo fantastisch vind aan zijn stijl is dat al zijn films zo uitblinken in het tonen van het absurde en de complexiteit van de mens, het onderzoeken van wat goed en kwaad is, het uitnodigende karakter om de content beter te proberen begrijpen (zaken open laten voor interpretatie).

avatar van Walter White
5,0
Deze film is een meesterwerk en zal voor eeuwen zo blijven.

avatar van fappie
4,5
geplaatst:
Nog steeds een briljante film. Jammer alleen dat Kubrick nogal een arrogante houding had tov Stephen King, door zijn schrijfstijl 'weak' te noemen en zijn geschreven script niet eens te lezen. Stephen King vond ook dat Jack Nicholson de rol vanaf begin af aan al een beetje 'gek' speelde. De hoofdpersoon in het boek is blijkbaar doodgewoon en verandert in een doorgedraaide mafkees. Bij Kubricks versie krijg je meer het gevoel dat Jack Torrance al een beetje gek van zichzelf was. Of dat verkeerd is? Ik vind van niet, maar ik kan mij voorstellen dat anderen het een gemiste kans vinden. Laten we in discussie gaan..

avatar van Boenga
5,0
geplaatst:
fappie schreef:
Stephen King vond ook dat Jack Nicholson de rol vanaf begin af aan al een beetje 'gek' speelde.

Ligt toch wel voor een deel aan Nicholsons uiterlijk, denk ik. Als je een pasfoto ziet, zou je al denken 'wow, rare kerel'...

avatar van Basto
5,0
geplaatst:
fappie schreef:
Nog steeds een briljante film. Jammer alleen dat Kubrick nogal een arrogante houding had tov Stephen King, door zijn schrijfstijl 'weak' te noemen en zijn geschreven script niet eens te lezen. Stephen King vond ook dat Jack Nicholson de rol vanaf begin af aan al een beetje 'gek' speelde. De hoofdpersoon in het boek is blijkbaar doodgewoon en verandert in een doorgedraaide mafkees. Bij Kubricks versie krijg je meer het gevoel dat Jack Torrance al een beetje gek van zichzelf was. Of dat verkeerd is? Ik vind van niet, maar ik kan mij voorstellen dat anderen het een gemiste kans vinden. Laten we in discussie gaan..


Hoofdrolspeler in het boek is een herstellende alcoholist die weer aan de drank gaat. Kubrick heeft dat element er helemaal uitgehaald.

avatar van thunderball
4,0
Dat zit er toch wel in?
In de film wordt duidelijk dat Jack een paar jaar eerder zijn zoontje verwond heeft, door hem blijkbaar te hard weg te duwen, zodat het jongetje is gevallen en daarbij zijn arm had gebroken en daarna heeft Jack aan zijn vrouw beloofd niet meer te zullen drinken.
Echter al snel in het hotel wordt hij naar de bar getrokken en besteld dan denkbeeldig een drankje, wat dan tot zijn verbazing ook voor hem blijkt te staan en wanneer hij wilt betalen krijgt hij te horen dat zijn geld niet wordt aangenomen en hij gewoon alles wat hij wil kan bestellen. Toegegeven: dit speelt zich hoogstwaarschijnlijk geheel in zijn hoofd af en hier begint hij duidelijk tekenen van gekte te vertonen, maar voor hem is het wel op dat moment de realiteit, dus heeft hij zelf wel het gevoel dat hij weer aan het drinken geraakt is.

avatar van Basto
5,0
In het boek komt dat in mijn beleving veel sterker aan de orde. Daar heeft hij een constante zucht naar drank en is daar ook de hele tijd naar op zoek.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:34 uur

geplaatst: vandaag om 07:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.