• 9.379.969 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.818)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Lijkjuh schreef:

The Shining is erg goed.

Die 2ling die erin voor komt is echt eng xD

Als iemand nog een leuke Horror/Thriller weet.. Meld het maar ^^

The Ring is één van de spannendste filmen die ik al heb gezien....

En qua sfeer en spanning zeker even goed als The Shining....

avatar van sabsabsab

sabsabsab

de eerste paar geluidjes in de film moest het me denken aan iets buiten aards. en later werd de tijd door elkaar gehaalt. dat was wel heel bizar.

avatar van Sjossa

Sjossa

Geweldige film met een sublieme Nickelson. Heerlijk! Ben al een tijdje op zoek naar het boek maar nog niet tegengekomen. Weet iemand of er ook een Nederlandse versie van te krijgen is?

Pastichio Rocker

Uiteraard. Vast wel te vinden in pocketformaat bij de V&D, Bruna of Broese.

niethie

Jaren geleden dat ik deze voor het laatst zag en kan me herrineren dat hij best sterk was en Nicholson geweldig speelde maar dat ik de hoge status van de film net echt snapte en er dus niet het meesterwerk in zag wat de grote horde andere mensen hier wel doet. Zal hem snel weer eens herzien voor een beter oordeel want als groot Kubrick fan kan dit natuurlijk niet. Tot die tijd houd ik het maar op-

3,5 sterren

rokkenjager

Heb jij überhaupt recentelijk wel een film gezien?

avatar van Fryce

Fryce

Meestelijk acteerwerk van Nickolson...heerlijk om hem langzaam te zien veranderen in een psychopaat. Verhaal vind ik goed, camerawerk is duidelijk in de stijl van Kubrick, daar moet je van houden. Doe ik zelf niet altijd. De film op zich vind ik niet leuk om naar te kijken. Hij laat een vervelende nasmaak na, maar ik denk dat dat de intentie is.

avatar van ®Tc

®Tc

Gekomen bij de laatste Kubrick dvd die ik had liggen en moest zien. Hier stelt hij ook niet teleur.

Z'n spannende film heb ik nog nooit gezien, dat is duidelijk. In het begin is het allemaal losjes maar na een tijd gaat het snel met spannende scènes. De kracht van deze film vind ik ook dat je nooit schrikt, althans ik toch niet. Maar wel een hele tijd met ogen open de spanning te te aanschouwen.

Waarom Stephen King zelf niet tevreden is over deze film begrijp ik niet, met voorsprong is dit de beste horrorfilm aller tijden. Spannend, Veel sfeer die z'n films nodig hebben. Goede actie, Geacteerd op een enorm niveau vooral door de 2 mannen en perfecte decors en camerawerk.

Mss is een 5 sterren wat teveel maar een minpunt vind ik niet terecht dus laat ik ze toch maar uitrijken.

*****

®Tc schreef:

Omdat het boek in de verste verte niet lijkt op de film. Het boek legt de nadruk meer op de gevaren van alcoholmisbruik, iets waar King jarenlang mee kampte. Kubrick heeft gewoon een paar elementen uit het boek gelift en er een film van gemaakt.

avatar van Adrenal

Adrenal

Redelijk overschatte film.

Nu ben ik geen fan van Stephen King, ik vind zijn verhaaltjes en personages te geknutseld en dus niet echt geloofwaardig, en ik ben ook geen fan van Kubrick. Op technisch vlak is hij weliswaar prima, zijn films zijn vaak saai en pretentieus.

Toch begint de film al prima. Kubrick laat zien dat hij wat met een camera kan en dat niveau wordt de hele film aangehouden. Geweldig sfeervol geschoten met de steadycam, vooral die scène in het doolhof en de scènes als hij het jongetje op zijn fietsje volgt. Als je goed oplet zie je ook al snel dat een spiegel een belangrijk onderdeel van deze film is.

Ik heb al gezegd dat ik Stephen King's karakters en verhaaltjes behoorlijk ongeloofwaardig en vlak vind, en in deze film is dat niet anders. Ook laten Jack Nicholson en Shelley Duvall zich regelmatig betrappen op overacting, naast het feit dat Duvall's personage ronduit irritant is.

Spannend? Eng? Dat vind ik zeker niet. De beroemde "Here's Johnny"-scène, die als ik me niet vergis vaak tot een van de engste scènes ooit wordt gerekend, vind ik verre van indrukwekkend, net als de climax.

Wat mij van deze film bijblijft zijn acteurs die een rol spelen, en nooit die rol zijn , een klassiek spookhuisverhaaltje, enkele scènes die dolgraag eng zouden zijn, wat hen niet lukt, en prachtig camerawerk.

avatar van bart_31

bart_31

bij deze zat ik echt aan de tv gekluisterd. Wat ik vooral goed vind aan deze film is is dat ie een soort sfeertje met zich meebrengt, waar je na de film nog steeds in zit.

avatar van LDeVries

LDeVries

Jack Nicholson speelt echt geweldig (zoals bijna altijd) en ik vond Shelley Duvall niet echt overuigend acteren.

avatar van playah26

playah26

Vandaag nog weer eens na jaren gezien! wat blijft het toch een heerlijke film. jack nicholson is echt geknipt voor zijn rol! fantastische acteer prestatie van iedereen overigens.

avatar van John  Frusciante

John Frusciante

Jack Nicholson en Danny Lloyd spelen prima, maar wat is Shelley Duvall iritant zeg..

avatar van Nasir

Nasir

Irritant en een vreselijke miscast

Pastichio Rocker

De rol van naieve huissloof die in het nauw wordt gedreven door een geflipte alcoholist is prima neergezet door Duvall.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Pastichio Rocker schreef:

Inderdaad. Wendy moest naïef en irritant zijn en dat weet Duvall perfect neer te zetten. Een prestatie die net zoveel eer verdient als Nicholson's acteerwerk. En wat moet je er verder over zeggen? Dé horror-film die laat zien dat een enge sfeer creëren genoeg is om je rillingen te bezorgen, in plaats van terug te vallen op de 'makkelijke' jump scares.

avatar van Stephan

Stephan

Ik denk dat de rol Duvall meer bloed zweet en tranen heeft gekost dan Nicholson. Tenminste als je de 'making of' mag geloven. Ik vrees dat men "en masse" haar het leven op de set zuur heeft gemaakt om haar nóg neurotischer te krijgen dan ze al was.

En dat is dan ook prima gelukt

rokkenjager schreef:

Heb jij überhaupt recentelijk wel een film gezien?

Ja hoor genoeg. Jij dan?

niethie schreef:

Ja hoor genoeg. Jij dan?

LOL! meer dan je zou denken. Bovendien ben ik niet zo kortzichtig om op films te stemmen die ik 'n decennia geleden heb gezien.

niethie

Blij om te horen dat er dan tenminste nog een van ons tweeën verstandig handelt.

avatar van wwelover

wwelover

Briljante film. Ik ga het ook geen horror noemen, maar meer een erg angstaanjagende thriller, en ik ben al een held op sokken met dit soort films.

Het verhaal is briljant, dat hebben zowel Kubrick als natuurlijk King goed gedaan. De personages zijn goed en bedoel ik natuurlijk Danny en Jack Torrance. En die jongen heeft die rol goed neergezet en Jack Nicholson is echt werkelijk briljant. Op Wendy kom ik later terug...

De Muziek is ook gewoon briljant, ik schrok zelfs van de tussentitels van welke dag het was. En zo zitten er nog een paar kleine eigenlijk grappige schrikelementen in.

Minpunt in deze films is Duvall, door haar geef ik ook geen 5* aan deze film. Zij verneukte het nogal. En dan snap ik ook wel dat haar rol niet makkelijk was en dat ze vreemde personage had, maar ik vond dat zij het gewoon te onnatuurlijk bracht, ik had ook het gevoel dat ik naar Plien (of Bianca) zat te kijken.

Opvallend weinig awards gewonnen, had sowieso wel een prijs voor de muziek verwacht. En voor Nicholson. En de 2 razzieawards zijn ook best opvallend, okay die van Duvall snap ik maar Kubrick niet. De film zal dan zeker pas later echt gewaardeerd zijn.

avatar van minjatje

minjatje

Heerlijke film, heb er erg van genoten

Jack acteerde top, vond het de moeite waard hem te zien veranderen. Alleen Shelley...

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

ik had er eerlijk gezegd iets meer van verwacht, maar dat maakt niet uit.. ik vond jack nicholson wel erg sterk spelen zeg! maar ik krijg geen hoogte van het personage Jack Torrance.. wat eigenlijk wel zou moeten.. al met al wel een erg goede film

avatar van serpico

serpico

Dat Kubrick een bovenmenselijk getalenteerd filmmaker is, daar was ik wel uit na A Clockwork Orange en 2001: A Space Odyssey. Het is zelfs raar om je te realiseren dat die vent, net als wij, ook 'maar een mens' was.

Niet zo vreemd dan ook dat ik van The Shining wolkenkrabbende verwachtingen had. En wanneer heeft dat een film ooit goed gedaan? Zaken uit het verleden bieden geen uitsluitsel voor de toekomst, en dit ís nota bene een Kubrick, de favoriet van mijn ouders nog wel, mét Jack Nicholson, dus zou The Shining het allemaal waar kunnen maken?

Een verlaten huis. Er is ooit een moord gepleegd. Een geflipte bijlmoordenaar. Ring a bell? Ik had eigenlijk iets meer originaliteit verwacht van een verhaal dat Kubrick zou verfilmen, maar ehm, die bleek er dus niet te zijn. Het hele verhaal achter 'The Shining' is het onderscheid, maar dat is ook niet echt spectaculair.
Maar Kubrick zou niet in zijn eigen doen zijn wil hij een onoriginele film maken. The Shining is dan ook moeiteloos de best uitgevoerde versie van het verlaten huis en de mysterieuze, bloederige moorden. En waarom? Omdat Kubrick aan het roer staat. Uiteraard.

Maar genoeg over Kubrick, wat heeft The Shining te bieden? Een hoop lol, dat staat vast. Ik heb het niet zozeer eng alswel vreselijk grappig gevonden als die verlaten hal weer in beeld kwam waar zo'n onmogelijk grote hoeveelheid bloed doorheen stroomde. Of als de twee dode meisjes weer om de hoek kwamen kijken. Of als het (briljant acterende!) jongetje REDRUM op de deur kalkte. Het is allemaal zo absurd, zo vervreemdend, zo maf, dat je niet anders kan dan er keihard om lachen. Nicholsons dronken overpeinzingen met ingebeelde vriendjes, nog zoiets. Of de muziek. Best wel eng hoor, maar echt angstaanjagend? Neuh.

Maar ik heb zelden een film gezien die zo briljant is voorbereid. De luchtshots, de tracking shots, maar eigenlijk iedere camera-positie leek de perfecte. De aankleding, het acteerwerk, de scène-opbouw, het verhaal zelf: allemaal top-notch! Jack Nicholson voorop, als hij eenmaal zijn bijl heeft gevonden is hij te goed voor woorden. Alles wat hij opmerkt is raak, en je kunt de maniakale furie uit zijn ogen voelen spuiten. Fantastisch! Shelley eveneens, wie had er beter met haar handjes wapperend om hulp kunnen gillen dan zij? Heerlijk om ze door het huis te zien stieren. Maar nog altijd niet écht eng.

Of het aan mijn mede-publiek lag of aan de film weet ik echt niet. Maar de film heeft teveel humor, lol, plezier en overrompelende genialiteit in zich om niet aan een goede score te komen. En het voelt alsof die alleen maar kan stijgen.

Wel een beetje anti-climax dat Nicholson zijn gezin niet gewoon lekker de pan inhakt. Ook al had ik het jongetje en Tony nog een lang leven gegunt.

serpico schreef:

avatar van serpico

serpico

Deusje

Ik meende het.

avatar van R1992

R1992

het was debedoeling van kubrick om shelly duvall mentaal brak te maken zodat ze goed zou spelen in de film en hij beïnvloedde haar een tijdlang tijdens en om de opnamens heen,

maar ik denk dat ze juist daarom zo fking irritant overkwam in de film, een paar scenes lang loopt ze irritant te schreeuwen,met een mes te zwaaien en zo mentaal gestoord met der grote ogen rond tekijken dat et grappig werd, en tijdens de 'here's johny' scene overdrijft ze

misschien was het wel de bedoeling van kubrick om haar irritant over te laten komen? ik wou niks liever dat torrance met zn bijl in dr hakte dus bij mij gelukt

verder dankzij jack nicholson,het verhaal, het camerawerk en de muziek een vette horror/thriller maar dankzij shelly een half punt eraf;)

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Jammer dat horror films van dit kaliber niet meer gemaakt worden. Er zaten weer lekkere typische Kubrick dingen in zoals de frames die heel onverwacht door het beeld schieten. Hij was vroeger uiteraard een stuk enger maar ik kon me op een of andere manier toch een net iets engere film herinneren.

avatar van Chloe Moretz

Chloe Moretz

Zelfs ik vond dit wel een goede film kan ik me herinneren ik heb 'm gehuurt en hij was wel redelijk eng vooral het thema van deze film is zeer aardig inderdaad goed acteerwerk ook en vooral leuk met dat jongetje op die driewieler kortom wel een leuke goede horror/thriller