• 9.375.882 stemmen

Met onder meer: James McAvoy, Michael Fassbender en Rose Byrne

Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch

Releasedatum: 2 juni 2011

Plot X: First Class

"Witness the moment that will change our world."

'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.

Charles Xavier (24 Years) / Professor X

Alex Summers / Havok

avatar van alegria

alegria

lars-pixar schreef:

‘Hier komt geen eind aan’

Dit is eigenlijk een soort van begin van een nieuwe reeks Xmen films. Het verhaal (en de film) is erg vermakelijk ook de casting is verrassend en het acteer werk is ook goed, het begin is erg indrukwekend van af dat moment zat ik te denken van dit wordt wel een vijf sterren film maar die ene indruk wekende scène daar bleef het bij dus wordt het een drie verder was het een goede actie film. 3,0*

Yup, prima verwoord als je het mij vraagt!

avatar van puckb96

puckb96

Hehe, ik heb X-Men: First Class eindelijk gezien. Ben er ook kei blij om, want vind het weer een topper van een X-men film. Mijn persoonlijk favoriet in de reeks is X-Men Origins: Wolverine, maar deze komt daar zeker achter te staan.

Mooie effecten, erg goed verhaal en gewoon goede vertolkingen, van met name Kevin Bacon, dus ik vind deze film echt wel super.

avatar van cor1946

cor1946

Wat een film, slaat nergens op. De effecten waren leuk maar de rest gauw vergeten. De vorige x-men films vond ik beter met Jackman die nog even te zien was.

avatar van Montorsi

Montorsi

Helemaal niks mis mee dit blockbustertje.

Erg vlotte film, die net wat meer doet dan normaal. Die geschiedvervalsing maakt het allemaal net wat meer de moeite waard, en plaatst niet alleen de aanzet van het X-men gebeuren in een tijdsbeeld, maar ook andersom. Erg veel stelt het niet voor, en het oorlogsgebeuren is wat klef, maar het tempo ligt hoog genoeg om daar niet al te veel bij stil te staan. Mede door de leuke regie van Vaughn gaat de film niet vervelen.

Een paar leuke actiescenes en verwijzingen naar latere tijden in het X-Men universum. En de film ziet er mooi uit, al vielen de SFX wat tegen, maar de soundtrack mocht er absoluut zijn. Als het bekende deuntje inzet voel je dat het weer los gaat. Personages zijn buiten de bekende figuren wat vlak, maar met name Fassbender en in mindere mate McAvoy zetten sterke types neer.

Beter dan de andere X-Men films die ik heb gezien, wat meer in een interessante context. Al met al blijft de X-Men reeks mij toch het meest aanspreken van de superhelden, vooral vanwege Magneto, Joods jongetje, maar gedraagt zich later nog wel meer als ubermensch dan de Nazi's. Blijf het een interessante rand vinden die altijd wat meer diepte geeft aan dit gebeuren.

Kleine 3.5*

avatar van Seifer

Seifer

Prima film, eigenlijk beter dan de meeste X-Men films die er gemaakt zijn. Ook wel grappig dat Wolverine er nog in voor kwam. Wat ik wil jammer vind van de X-Men saga, is dat de geschiedenis die Raven (Mystique) en Xavier (Professor X) hebben, pas verteld wordt in deze film en nooit ten sprake is gekomen in de oudere films.

avatar van FillumGek

FillumGek

Steeds na het zien van een X-Men film word ik er maar weer eens aan herinnerd hoe saai ons mensenleventje eigenlijk is. Veertig uur per week naar school of werk, in het weekend wat leuks doen als je geluk hebt en de volgende week weer hetzelfde liedje. Een en al routine, zonder poespas. De enige superkrachten die wij bezitten komen vrij na een paar biertjes of een bordje bruine bonensoep. Maar wat zou het fantastisch zijn om zelf speciale powers te bezitten. Lekker met je laserstralen de hand der wet helpen, of een ravage aanrichten natuurlijk. Ja, mezelf verplaatsen in het lichaam van de X-Mannen lukt me dan ook wel.

De film doet in principe niet zoveel anders als in de voorgaande delen. Smijt een dik budget neer en laat de explosies en CGI-beelden van het scherm spatten, recht in het gezicht van de kijker. Hoewel ik vroeger regelmatig de cartoon keek heb ik de comics nooit gelezen en ik was eigenlijk ook alweer vergeten hoe het universum nu precies in elkaar steekt. Een prima opfrisser dus deze prequel. We krijgen te zien hoe verschillende X-Men samen komen. De ene bekend, de andere gloedjenieuw. En er zitten weer een paar erg leuke krachten bij. Azazel was wel een favorietje.

Sterk geacteerd door met name Fassbender en McAvoy, maar eigenlijk overtuigt de hele cast wel. Vaughn houdt het tempo er gelukkig flink in waardoor de film echt geen minuut verveeld. Het is echt leuk dat diverse oude bekenden hun opwachting maken (Wolverine) en hoe er diverse malen wordt verwezen naar het heden en verleden. Typisch een film waar de dikke twee uur vliegensvlug voorbij vliegen. Laat de volgende episode maar komen!

avatar van Glacius

Glacius

Het film universum heeft niks te maken met die van de comic. Totaal verschillend, just saying.

avatar van FillumGek

FillumGek

Glacius schreef:

Oke, wist ik niet dus

avatar van K. V.

K. V.

Door deze ben 'k aangenaam verrast. 'k kende enkel de reeks door de 3 films en dit is een goeie toevoeging. Niemand van de originele cast keerde terug (behalve een heel klein rolletje voor Hugh Jackman (Wolverine)), maar storend was het niet. Het was een frisse nieuwe wind.

'k vond het een interessante film. Ze geven heel wat uitleg over het ontstaan van de X-men en hoe bv Professor X in een rolstoel is belandt. Het was een mooie mix van verhaal en indrukwekkende special effects.

Enkel de reden waarom Mystique uiteindelijk is overgelopen vond 'k een beetje onrealistisch.

De film duurt meer dan twee uren, maar 'k heb me geen ogenblik verveeld. 'k vond het een absolute aanrader.

avatar van Chupacabras

Chupacabras

Ik ben geen echte superheldenfilmliefhebber (mooi scrabblewoord ) maar deze heb ik toch met veel plezier zitten kijken. Goed verhaal, goede effecten. Zeker een van de betere in dit genre wat mij betreft.

avatar van dave

dave

Eerste klasse, en dus per definitie de beste 'X-Men' uit de reeks. Over deze prequel is overduidelijk nagedacht. Verscheidene details kruisen elkaar en bezorgen de brave kijker een herkenbare slag in het gezicht. De film blijft bovenal bijzonder boeiend, al strompelen onze bovennatuurlijke vriendjes wel steeds meer bergafwaarts naarmate het einde vordert. Maar dat zal een kudde X-Fans worst wezen. Een schitterende Fassbender, een cameo van heb ik jou daar en geslaagde FX sluiten moeiteloos aan.

3,50

avatar van ExToR

ExToR

vond het toch niet helemaal geslaagd. het geheel was toch wel redelijk voorspelbaar en bevatte een aantal irritante/puberende 'sub verhaaltjes'. qua special effects vond ik het ook niet voldoende. toch was het verhaal boeiend en werd de film leuk opgebouwd. wel vraag ik me af waarom ze kiezen voor een prequel? het concept is dan wel aardig, maar begint toch ook wel enigszins uitgemolken te raken (eerdere x-men, fantastic four, dark angel etc)?

op zich een aardige film, niets bijzonders en er had meer aandacht naar de special effects mogen gaan.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

acceptabele film door de acteerprestaties van Xavier en Magneto.... Special effects zijn bedroevend slecht voor wat je van een xmen film mag verwachten.. Alles had op mij een wat geldbesparende en afgeraffelde indruk

avatar van aburex

aburex

Prima film met erg goede speciale effecten. Goede rol van Kevin Bacon en ook de andere acteurs wisten mij te boeien. Zeer goede film over het ontstaan van de X-Men

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Opnames van de sequel starten begin 2013 En ook niet onbelangrijk, Fassbender, Lawrence McAvoy en Jones zullen terugkeren. O fuck me, this is good news.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

En door het goede nieuws maar weer herzien. Blijft als een huis staan. De perfecte mix tussen comic truth en eigen story arc, de geweldige character development van Mystique, het overweldigende acteerwerk van Fassbender, de X-Men lore en bovenal gewoon een hele sterke vertelling. Nu met het vervolg aangekondigd is het zeker, X-Men heeft eindelijk een franchise die haar eer aan doet.

avatar van runescapemate

runescapemate

ik ben niet echt een x-man film, en ik heb deze film in het Frans zonder ondertiteling gezien, maar alsnog vond ik deze film zeker vermakelijk.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Voordat X-Men: First Class in de maak ging, waren er verhalen over een prequel over Magneto, en als je deze film ziet, vraag je je sterk af waarom die film er nou niet is gekomen. Want het is tijdens het kijken van First Class duidelijk dat zijn verhaallijn het interessantst is. De coolste scènes zitten dan ook aan het begin als hij op zoek is naar zijn oude nazivriendjes. Op zich is dat trouwens al een tof uitgangspunt, een oud slachtoffer van de concentratiekampen die wraak gaat nemen op de verantwoordelijken; dat hij daarbij ook nog eens superkrachten heeft maakt het extra cool. Helaas gaat de film gauw genoeg een andere kant op en moeten we onze aandacht richten op een stel vervelende pubers - een euvel waar X-Men wel vaker aan lijdt. Toch zijn er wel nog wat leuke dingetjes hier en daar, zoals de manier waarop de Cubacrisis in het verhaal wordt verwerkt, maar al met al valt de film toch wel een beetje tegen in het licht van wat het had kunnen zijn. Namelijk een badassfilm over een bad ass motherfucker die op bad ass wijze wraak neemt op de mensen uit zijn verleden. Niet heel erg X-Menachtig, maar wel vet.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een ontstaansgeschiedenis die qua flow lange tijd wel wat weg heeft van het tweede deel. Het schakelt best vlotjes door de jaren en plaatsen heen en de opmaat heeft ook enkele leuke momenten. Bacon als nazi, maar vooral Fassbender neemt de film even bij de hand in het Argentijnse café. Het schip biedt het nodige spektakel, hier is het rekruteren wél te doen en de split screens tijdens de training geven het zowaar een dosis flair.

Zo heb je niet al te veel last van enkele saaie mutsen die de cast hebben gehaald en wordt het zelfs even serieus grappig tijdens Jackman's cameo. De kids daarentegen zijn me toch echt iets te suf en tijdens de voorbereiding op de crisis neuzelt het naar bedenkelijk niveau. De crisis zelf is natuurlijk al dwaas en met al die mutantentruukjes wordt het ook nog eens een enorm circus, maar vooruit. Als geheel nog wel redelijk verteerbare onzin.

avatar van Montanafan1990

Montanafan1990

Tijd om het gemiddelde weer een beetje op te krikken.

De film bevat niet veel actie scenes maar als er een in voor komt is deze werkelijk geweldig in beeld gebracht; daarmee heb ik ook gelijk mijn mening over de Special effects gegeven.

Op het acteerwerk heb ik werkelijk niets aan te merken, op het acteerwerk van Kevin Bacon na. De manier waarop hij de grote schurk neerzet had van mij iets minder standaard gemogen. James McAvoy speelt goed en Michael Fassbender speelt werkelijk geweldig.

Als laatste geef ik mijn mening over de soundtrack, wat is die pakkend. Het heeft weken geduurd voordat ik het Magneto thema uit mijn hoofd kreeg en daar had ik totaal geen probleem mee.

Conclusie: uitstekende film 4,0.

avatar van remorz

remorz

Goed.

Vaughn weet de essentie van de charme van het X-menuniversum redelijk goed weer te geven:

Ten eerste doorweeft hij de film met een (niet al te serieuze) wetenschappelijke ondersteuning. Mutanten zijn een logische volgende stap in de evolutie en als kijker ga je er gemakkelijk in mee. De maatschappelijke en politieke tweedeling die het oplevert wordt net genoeg aangeraakt om een vleugje drama toe te voegen maar niet te veel, hey. Het moet wel vermakelijk blijven. De morele dilemma's die Eric en Charles uiteindelijk uiteendrijven worden wat dik aangezet maar voelen wel écht. Je snapt ze beiden.

Ten tweede moet er wat frivoliteit gepaard gaan met het superkracht-exhibitionisme, snap ik. Vooral bij de jongeren is dit begrijpelijk en het levert meteen wat kleurrijke effecten en training-sessiemontages op. Iets té, misschien. Bovendien zijn niet alle gaven/mutanten even interessant maar Eric en Sebastien Shaw stelen voor mij toch wel de show. Het mag allemaal wat enthousiast zijn, ik vermaak me wel. Bovendien fijn acteerwerk van zowel Bacon en Fassbender en voor mij als verrassing McAvoy.

Minpunten. Visueel is het niet altijd wat het zou moeten zijn, zowel de effecten als de make-up hier en daar. De soundtrack moet beter. Afgezien daarvan ook wat kleine irritaties in het plot waar je niet te veel bij stil moet staan (enórme sattelietschotel gebouwd om mutanten over de héle wereld te rekruteren en dan eindig je met een lullig groepje van een stuk of 10). Soit.

Vroeger was ik idolaat van de animatie, dat ebde snel weg bij de vorige serie. First Class blaast het weer leven in. En X-men verdient dat. Laat de sequels maar komen. Solide 3,5*

avatar van Annik

Annik

De zin 'I can't feel my legs' zal me voor eeuwig bij blijven. Mijn god wat is James McAvoy een goede acteur! En wat laat hij dat toch goed blijken in deze film.

avatar van ManuelGnR

ManuelGnR

Toen deze film uitkwam had ik nog geen enkele X-Men film gezien. Ik wilde ze bekijken in de volgorde waarin ze uitgebracht waren, dus ben ik een tijdje geleden de eerste gaan kijken, en zo verder.

Nu ik bij deze film ben aangekomen, vraag ik me af, of dit geschreven is vóór of na het eerste deel. Het sluit namelijk erg goed aan bij de rest, en is het passende (eerste) puzzelstukje voor de reeks. Erg goede film, met sterke nieuwe acteurs voor Professor X, Magneto, Raven, etc. Ook de cameo van Wolverine is erg grappig!

Erg sterke film! Goed te zien als je de rest niet kent, maar natuurlijk nog leuker als je de rest wel kent!

avatar van Feanatieke

Feanatieke

Het blijft een pareltje.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1952 berichten

Ik dacht dat dit niet zo'n geweldige film zou zijn, maar had hem toch maar eens gehuurd. Maar ik moet zeggen dat dit een zeer vermakelijke actie film is. Veel goede special effects. Het verhaal kon mij niet zo boeien, maar de personages waren allemaal fris en goed op dreef. Mooie veranderingen, speciaal die van die blonde dame als ze zo'n spiegel uiterlijk krijgt. Heel leuk allemaal. Zeker een goede film. Ook zeer mooi effect met die kettingen die een boot doorboren.

avatar van disneystore

disneystore

Snap de hoge score hier echt niet... De effecten waren rampzalig om nog maar te zwijgen over het acteerwerk. Het verhaal sloeg letterlijk op niets. Heb zelfs moeite met deze film serieus te vinden. James McAvoy vond ik te irritant voor woorden in deze film terwijl hij best meeviel in Wanted. De vorige X-Men films waren puur entertainment, maar dit..

avatar van pierrrke

pierrrke

eerlijk is eerlijk voor een fatsoenlijke verhaalopbouw kan the avengers hier nog wel wat van leren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Prima prequel van het hele X-Men gebeuren en de regisseur van Kick Ass is weer lekker creatief bezig. Hierin maken we dunnetjes kennis met de hele X-men crew en de film bouwt de boel rustig op. Het begin uit de eerste X-men deel word hierin hergebruikt, met een klein vervolgje hoe Magneto met die Nazi's in conclaaf gaat. Daarna maken we kennis met de rest van de crew en iedereen heeft zo zijn eigen verhaal, begin van hun superheldenleven (behalve Wolverine dan, want die heeft zijn beurt al in Orgins gekregen)

En ja, wat je dan krijgt: dat de X-Mannen die later vijanden van elkaar werden en oorlog met elkaar voerde eerst gewoon vrienden van elkaar waren. De setting tijdens de koude oorlog is trouwens ook totaal niet overbodig want eerst gingen ze de koude oorlog te lijf, voordat ze oorlog met elkaar gingen voeren. Dat levert ook nog een paar fraaie shots op en een hoop actie en peperdure effecten waar de vonken van af vliegen. Ook de vele mixen tussen de waargebeurde geschiedenis en de fantasy van X-Men is perfect uitgewerkt. Mc Avoy en Fassbender zijn geweldig als X en Magneto.

Dit is gewoon weer een prima blockbuster vermaakt met een leuk geschiedenisje. Niks mis mee.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

pierrrke schreef:

The Avengers had op zich al een aardige opbouw met alle voorgaande films van de karakters die erin spelen.

avatar van psychopath

psychopath

Beter dan ik verwacht had al zaten er voor mij persoonlijk wel wat minpuntjes in. Hoewel ik Kevin Bacon een top acteur vind, vind ik hem totaal niet in deze film passen ook ze Duits was werkelijk verschrikkelijk slecht. Ook een aantal dialogen vind ik ook barslecht maar welke er echt tussenuit springt is wanneer Magneto tegen X zegt i thaught i was alone, terwijl die al meerdere mutants was tegengekomen ook een aantal special effects,hoewel voornamelijk goed, waren niet goed afgewerkt.
En ik vind de mystique uit de vorige films een stuk hotter dan deze.

Maar al met al een aardige film.