X: First Class (2011)
Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch
Releasedatum: 2 juni 2011
Bekijk via Disney+
Plot X: First Class
"Witness the moment that will change our world."
'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- X-Men: First Class (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Man in Black Suit
Azazel
Alex Summers / Havok
Sergio Leone
De twee hoofdrolspeler zijn uitstekend gecast. Een wat kwadere Bacon en een gladde galante Charles. Beide rollen zijn sterk vervuld, ook hun vriendschap is goed geacteerd.
Ik denk dat je hier Fassbender bedoelt, en niet Bacon.
mjk87 (moderator films)
Ja, haalde die door elkaar even, aangepast maar. Beiden speelden overigens prima.
Noodless
Prima vermaak met voor zijn genre een toch wel opmerkelijk goed opgebouwd verhaal dat een duidelijk beeld geeft over het ontstaan van X-Men. Niet alleen het verhaal, maar ook heel wat details uit deze prequel sluiten goed aan bij de volgende delen. De actiescènes zijn top en overzichtelijk. Het acteerwerk van McAvoy, Fassbender en Bacon is goed en geeft een surplus aan deze film. Sommige mutanten komen wat vlakjes of niet zo cool over. Maar dat terzijde.
Dus een uitstekende prequel die mij althans wist te verrassen. 8/10
thunderball
Vraagje:
heeft iemand anders ook afspeelproblemen met de blu ray en dvd combi van deze film?
De blu ray speelt bij mij hier en daar vreemd af:
het logo aan het begin speelt haperig af en tijdens de film zie je af en toe wat flitsen.
Bij de bonus dvd speelt het geluid niet af.
Het kan aan mijn speler liggen, maar dit zijn wel de enige schijfjes waar dit bij gebeurt.
eltorro
Vraagje:
De blu ray speelt bij mij hier en daar vreemd af:
Bij de bonus dvd speelt het geluid niet af.
Had ik pas geleden ook met de film Pitch black en heb ik wel vaker met andere bluray films gehad, maar bij die film kreeg ik van te voren een waarschuwing dat het kan voorkomen dat de bluray niet optimaal afspeelt omdat het een nieuw systeem is. En mijn bluray speler is aardig oud dus ik ging er van uit dat het daar aan lag.
thunderball
Mijn blu ray speler is nog geen jaar oud.
Tja, ik heb hem gisteren terug gestuurd naar Bol.com en meteen een andere besteld, dus die zal vandaag wel in de bus liggen. Even kijken of het daar ook bij is. Verklaard natuurlijk nog niet, dat de dvd geen geluid afspeelde.
El ralpho
Terug naar de oorsprong.
Deze prequel neemt je mee terug naar het begin, terug naar hoe het ooit allemaal begonnen was. Hoe hebben Charles Xavier en Erik Lensherr elkaar ontmoet? En hoe is het gekomen dat ze in de eerder uitgekomen X-men films, lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan? First class geeft je antwoord op deze en andere vragen. Een leuk concept, omdat het interessant is te zien hoe de setting in het eerste oorspronkelijke deel van de reeks zich gevormd heeft. Ook is de prequel een mooie kans voor mensen die de overige films nog niet gezien hebben om op deze manier in te stappen zonder iets te missen en op deze manier interesse te wekken voor de overige films.
Er wordt de tijd genomen om een sterk verhaal neer te zetten en de relatie tussen de twee hoofdpersonages wordt sterk en uitgebreid in beeld gebracht. Toch is het niet alleen maar rozengeur en mannenschijn en zijn er ook nog genoeg dingen die beter kunnen. Zo komen sommige personages zoals Screamer, angel en met name Beast nogal knullig uit de hoek. Met name laatst genoemde zag er in Last stand een stuk beter uit dan deze mislukte transformatie van een uit de kluiten gewassen Gummi beer. Enkele gevechten tussen de overige twee genoemde personages kwamen nogal knullig over en maken wederom maar weer eens duidelijk dat sommige gevechten die gemakkelijk in een comic of cartoon geplaatst kunnen worden er gewoon niet geloofwaardig en slecht uitzien in een film met acteurs.
Toch is de opzet verder leuk, en nodigt de film ook kijkers die de eerdere delen gezien hebben wederom uit om deze een herziening te geven. X-men biedt geen overdreven veel actie en zit vooral verhaal technisch ijzersterk in elkaar, in tegenstelling tot het matige last stand, wat met name op dat gebied behoorlijk ondermaats scoorde. Echter blijven dit soort films jeugdsentiment, en zijn ze zelden tot nooit zo goed en leuk als de tekenfilms die je vroeger zag, maar first class komt echter flink in de buurt!
o0Timmy0o
Wat ik zo goed vind aan de film is dat ze nergens uitschieten met het verhaal. Elk onderdeel dat je weet uit de X-men series klopt als een bus en het is dan ook leuk om te zien hoe karakters zich ontwikkelen en hoe ze uiteindelijk zijn geworden zoals je ze kent.
Ik vond het daarom ook niet erg dat Wolverine er niet in zat. Hier hebben ze al een complete film over gemaakt, maar toch leuk dat hij even in de film zit, met zijn typische attitude.
Het acteren is goed, iedereen vult zijn rol perfect. Vooral Beast is bij mij erg blijven hangen. Erg goed gedaan. Ook vind ik het tof hoe de simpele Mystique uiteindelijk Magneto kiest en uiteindelijk uitbloeit tot een dodelijke machine (Xmen 1,2,3). Ik ben dan ook totaal niet eens met El Ralpho, al ben ik het wel eens dat hij in Xmen 3 veel vetter gepresenteerd word.
Ik heb dan ook X-men Wolverine, 1,2 en 3 (in die volgorde) in een week hier voor gekeken en ben niet bekent met de strips. Erg vet, maar ik zou het nog wreder vinden als ze na de trilogie toch nog een 4de deel uitbrengen. In deel 3 is er gewoon een te open einde.
Ook komen sommige scenes nogal knullig over, waar de ander weer ongelofelijk goed gedaan is (Xavier en Lensherr met de schotel).
Ook is het soms wat raar hoe sommige mutanten gepresenteerd worden. Zo is Magneto aan het eind echt een slechte schurk met veel rood en zwart kleur zowel op zijn helm en cape, terwijl die in de trilogie gewoon grijs en zwart zijn. Door dit soort kleine dingetjes ga je je gewoon afvragen wat de reggiseur hier mee wou doen? Overdrijven? Moderniseren? Wat het ook is, het is mislukt.
Al met al wel een waardige prequel.
NightSpirit
Onverwacht goeie film. Na deze gezien te hebben snap ik het verhaal ook veel beter. Ik vond X-men fantastische films, maar het verhaal werd me nooit 100% duidelijk. Ik had gedacht dat het slappe hap zou gaan worden, maar nee dus! 4*
meneeroldhand
Fan-tas-tische film! Ik heb echt genoten! De decors waren werkelijk schitterend en cinematografisch was het van uitzonderlijk niveau, petje af voor deze film!
jpbeenen
Leuk .. goed geacteerd ook wel.
Gewoon weer een X -men en leuk hoe er ditmaal veel meer characterbuilding in zat
ricone
volledig eensmet de recensies, <goeie prequel met bij vlagen gewoon sterk acteerwerk en ook een paar mindere fases
bacon is top, en ik was onderweg in het gevecht plots wat mutanten kwijt????
desalnietemin een lekkere film!!!
Betamax
Vond dit echt de beste uit de serie.
Het onstaan van de x-men word hie mooi en duidelijk uitgelegd.
Jammer genoeg waren de special effects af en toe te duidelijk onecht..
Tarkus
Prima film, die een antwoord geeft op alle vragen die je je in de vorige filmen hebt gesteld.
Ik was een beetje bang dat de prent niet zo goed zou zijn aangezien er van de originele cast niemand aanwezig is, (op een cameo van Hugh Jackman na), maar geen probleem hoor, iedereen doet het prima.
Het scenario is zeer de moeite waard, aardig gevonden dat men een ware gebeurtenis in het verhaal heeft verweven, echt puik.
Alle X-Men filmen op een rijtje gezet, dan steekt deze er met kop en schouder boven uit en mag men gerust nog een vervolg aan deze episode breien wat mij betreft.
theonering
Waarom niet, misschien gaan ze nog wel een deel maken hoe je kunt zien hoe Xavier studenten op de school heeft gekregen, en hoe het verder gaat met magneto. maar het kan ook zijn dat dit het laatste deel was (hoop het niet).
Minotaures
Nee, de X-Men films zijn vermakelijk en hebben mij op weinig punten teleurgesteld, terwijl ik een fanatieke animatie-kijker was vroeger. Van mij mag er nog 1 of 2 andere delen komen.
Nicholas
Ik zou zeggen een deel 2! Maar dat kan natuurlijk niet
Er is al lang aangegeven dat dit het eerste deel in een nieuwe trilogie moet worden. Logisch ook. Tussen First Class en X-Men zit nog te veel ruimte.
Metalfist
Mutant and proud
In het begin stond ik nogal weigerachtig ten opzichte van deze nieuwe X-Men verfilming. Een geheel nieuwe cast en ook nog eens het feit dat ik nogal gehecht ben aan de origine en dat ze dat hier precies nogal te grabbel gooien en er hun eigen ding van maken, leek me persoonlijk niet het bewijs voor een succesvolle verfilming. Toch, als enorme X-Men liefhebber kon ik het niet laten om de film eens uit te testen en daar ben ik blij om want First Class is een film geworden die zich kan meten met de beste comic verfilmingen tot nu toe, misschien zelfs de beste maar daarvoor wordt het nog wachten op The Avengers.
X-Men First Class is een mengeling geworden van de originele X-Men, Uncanny X-Men en (het meest logische) X-Men First Class comics. Dat was dus hetgeen waar ik schrik voor had maar het pakt gelukkig een heel stuk beter uit dan ik had verwacht. Voornamelijk doordat er hier ontzettend veel bekende gezichten in zitten in de vorm van oude bekenden (Cyclops, Storm, Xavier, Magneto, Beast en nog anderen) tot gezichten die nog niet eerder waren te zien in de X-Men verfilmingen zoals Banshee en Havok. Ik vond het in ieder geval fantastisch om zoveel mutants te zien en hiermee zit dan ook meteen de kracht van de film voor mij, ze worden allemaal herkenbaar neergezet. Bij sommige van dit soort adaptaties (dan heb ik het voornamelijk over game verfilmingen maar dit geldt voor eender welke adaptatie van een bepaald medium naar het grote scherm) is het enorm moeilijk om te zien wie wie nu eigenlijk moet voorstellen maar hier is geen enkel probleem te bespeuren. Vaughn weet wat hij doet en doet het goed. Ook qua effecten zit dit trouwens wel erg degelijk in elkaar. De actiescènes zien er dan ook soms verbluffend mooi uit maar het is vooral het design dat soms echt erg geslaagd is. Tot in de kleine details wordt het X-Men universum uitgewerkt en naast de kostuums is het een feest van herkenning.
Qua verhaal is dit dus best wel een gewaagdere zet geworden. Naar zo'n vier films met de bekendste mutanten uit het X-Men universum, wordt er gekozen voor een groepje relatief onbekenden maar het werkt voornamelijk doordat het scenario gewoon als een huis staat. De relatie tussen Charles en Erik wordt ontzettend sterk uitgewerkt maar de film vervalt nergens in stomme one-liners (herinnert er zich nog iemand 'I'm the Juggernaut, bitch!' uit The Last Stand?) en in combinatie met de Cuba crisis, krijgen we gewoon een heerlijk plot voorgeschoteld. Alleen jammer dat er qua continuïteit compleet niet wordt omgekeken naar de vorige delen (hoewel ik een enorme voorstander ben van het feit dat Beast hier al verder muteert naar zijn blauwe furry vorm, clasht dit natuurlijk met de televisie cameo die we in één van de vorige delen te zien kregen) maar langs de andere kant spraken de voorgangers elkander ook al enorm tegen dus storen doet het niet echt omdat dit toch beschouwd moet worden als een reboot, anders zou men niet de moeite hebben gedaan om het ontstaan van The X-Men nog eens uit de doeken te doen.
Toen de eerste namen bekend werden vervulde mijn hart zich met schrik. James McAvoy als Xavier, Michael Fassbender als Magneto, Kevin Bacon als Shaw, ... Wat was me dat allemaal maar gelukkig is mijn mening wel enorm hard gedraaid na het zien van de film. McAvoy maakte al indruk op mij in The Conspirator maar hij speelt Xavier werkelijk geniaal. Hij is de perfecte belichaming van een jonge Charles en speelt dan werkelijk voortreffelijk. Ook Fassbender mag trouwens ook gezien worden. Ian McKellen zal altijd ten boek staan als de meester van het magnetisme maar verdomme, Fassbender mag gerust blijven voor de flashbacks. De chemie van beide acteurs is dan ook om je vingers van af te likken. Ik zei daarjuist al dat ik enorm blij was met de keuze van X-Men maar ze worden stuk voor stuk ook nog eens erg sterk neergezet. Nicholas Hoult als Beast, Caleb Landry Jones als Banshee, Lucas Till als Havok en nog zoveel meer. Iedereen speelt echt uitstekend en zijn perfect gecast in hun rollen. Enige nadeel was Jennifer Lawrence als Mystique, dan was Rebecca Romijn daar beter in geslaagd. January Jones als Frost was ook mooi meegenomen natuurlijk. En dan zou ik bijna nog Kevin Bacon vergeten die de rol van arch-villain op zich neemt, Sebastian Shaw. Sowieso al erg blij dat ze The Hellfire Club introduceren maar met Shaw hebben ze ook één van mijn favoriete personages uit één van mijn favoriete story arcs (The Dark Phoenix saga) te pakken. Bacon speelt dit dan ook uitstekend, geheel tegen verwachting in want ben niet zo'n grote fan van hem.
Ik begon hieraan met 4* maar nu ik er eigenlijk nog eens goed over nadenk kom ik tot de conclusie dat dit simpelweg meer verdient. Als comic liefhebber is dit een waar festijn om naar te kijken en Vaughn weet er echt enorm veel in te steken (die cameo van Wolverine!) waardoor First Class een heerlijke film is geworden. Design, plot, effecten, ... Alles zit bijzonder goed in elkaar en een 4.5* is hier dan ook wel gerechtvaardigd.
larsk0
Ik ben geen kenner van de strips, hoewel ik vroeger wel eens wat gelezen heb, geen kenner dus.
Deze film heeft mutanten in het verhaal die iets minder tot de verbeelding spreken, op een paar na. Ik vond dit een aardige film maar toch niet geweldig, maar zeker geen verspilling van mijn tijd. Een X-men film zonder Wolverine mist toch dat scherpe randje, (ondanks de cameo).
Het verhaal staat, het acteerwerk is acceptabel, vooral de twee hoofdpersonen, Xavier en Magneto, zijn sterk bezig. Hoewel Kevin Bacon goed acteert, vind ik hem persoonlijk niet echt goed gecast...Hij heeft simpelweg niet het hoofd van een superschurk ( met dat wipneusje). . Maar al en al een vermakelijke film.
J.Ch.
Deze film wilde ik zo graag zien, en ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik eergisteren daar heel onverwachts de kans voor kreeg. De reden voor mijn voorbarige enthousiasme was niet omdat ik groot fan ben van de trilogie, want daar weet ik de helft al niet meer van omdat ik de films heel lang geleden en in de verkeerde volgorde gezien heb. Bovendien heb ik laatst X-Men Origins: Wolverine gezien en daar was ik helemaal niet over te spreken. Mijn voornaamste redenen zijn James McAvoy en Michael Fassbender! McAvoy kan bij mij niet meer stuk sinds Atonement en ik heb in de laatste tijd op onverklaarbare wijze een enorm zwak ontwikkeld voor Fassbender. Zij samen in één film is dus veelbelovend, en mijn verwachtingen waren hoog. Gelukkig ben ik daarin niet teleurgesteld!
De film begon al goed met de scène die ik mij het best kan herinneren uit de hele trilogie: het concentratiekamp, Erik Lensherr die wreed van zijn moeder wordt gescheiden en vervolgens flipt. De scène die hierop volgt was hartverscheurend, arme Erik. De film had mij toen al voor zich ingenomen (en toen had ik Fassbender nog niet eens gezien!)... Erik loopt natuurlijk een trauma op en ontpopt zich als een nazi-jager. Hier moet ik meteen even de gelegenheid te baat nemen om deze film te bejubelen op het feit dat de talen kloppen! Schmidt en Erik praten Duits tegen elkaar, Erik praat Frans in Frankrijk en de Russische soldaten praten zelfs Russisch (dat neem ik in ieder geval aan)! Groot compliment hier!!!
Even later wordt ook de ietwat gladde Charles Xavier gepresenteerd, uitstekend gespeeld door de immer charmante James McAvoy. Echt leuk wordt het pas als Erik en Charles elkaar ontmoeten. Zij verschillen erg van elkaar en toch kwam hun vriendschap helemaal geloofwaardig over. Weliswaar zijn het niet de eerste de beste acteurs, maar toch, ik was verrast door de chemie die er duidelijk was tussen hen. De beste scène was misschien nog wel die waarin Erik zo'n enorme satellietschotel probeert te verplaatsen. Dit lukt hem niet totdat Charles diep in Eriks geheugen een mooie herinnering op weet te duikelen. Deze scène had gemakkelijk in een sentimenteel fiasco kunnen uitlopen, maar de ontroering bij zowel Erik als Charles is zo oprecht dat het een prachtige scène geworden is. Alleen maar lovende woorden voor de twee heren!
Er komt natuurlijk nog veel meer bij deze film kijken; er worden behoorlijk wat nieuwe personages geïntroduceerd en er is vanzelfsprekend ook nog een plot. De Cuba-crisis doet bij mij wel een belletje rinkelen maar het fijne weet ik er niet van, dat maakt me verder ook niet zo veel uit. Het plot verloopt wel mooi, waarbij er voor alle belangrijke personages genoeg ruimte is voor ontwikkeling. Serieuze karakterontwikkeling in een superheldenfilm, dat kom je niet héél vaak tegen maar bij mij scoor je er zeker punten mee! Wolverine komt eventjes langs, heel leuk, nog leuker dat hij verder niet meedoet. De actie ziet er goed uit, de muziek is goed. Het acteerwerk is ook in de kleinere rollen goed, vooral Rose Byrne als Moira vond ik leuk om te zien. Eigenlijk heel weinig op aan te merken!
Ik merk dat ik deze film vooral waardeer om zijn dramatische aspecten. Ik leef helemaal mee met Erik en kan het hem helemaal niet kwalijk nemen dat hij uiteindelijk Magneto geworden is. Sterker nog, al vanaf het begin van de film hoopte ik dat Schmidt vermoord zou worden en dat Erik degene was die het zou doen. Michael Fassbender speelt Erik/Magneto fantastisch, en dat terwijl Ian McKellen de lat toch erg hoog gelegd heeft. Ik wou bijna zeggen dat dit echt Magneto's film is, maar daarmee zou ik geen recht doen aan McAvoy als een geweldige Charles Xavier. Bovendien is dit ook weer eens een intelligente superheldenfilm, en dat kan ik absoluut waarderen!
Voorlopig krijgt 'ie 4 sterren, wat vrij magertjes bij zo'n lovende recensie, besef ik. Echter ligt de film me nu nog erg vers in het geheugen en is mijn enthousiasme nog niet bekoeld. Als de film na een tweede kijkbeurt nog overeind staat, kan hij er een halve bij op krijgen.
hutsekluts
Ik ken de serie niet, had niet zoveel op met dit genre maar heb me laten verrassen en uiteindelijk 130 minuten lang uitstekend laten vermaken door deze pretentieloze maar zeer onderhoudende film. Leuk verhaal. Sterke cast.
notsub
Zonder dat ik de serie ken heb ik deze film gezien. Het viel me niet mee. De special effects zijn geweldig, maar voor de rest had ik idee naar een soort "Super A-Team SF" te kijken, die midden in een James Bond verhaal terecht zijn gekomen. De grootsheid waarmee het verhaal wordt aangepakt, gaat me een stap te ver. De mutanten op zich zijn best leuk bedacht en zijn gaaf om te zien, maar het over de top gaan van de film is onbedoeld komisch.
Jeroen-van-Doorn
Verwachte er niet veel van maar god wat is dit een goede film. Iedereen die de X-men ooit leuk heeft gevonden in strips, tekenfilms, etc. zal het met me eens zijn dat deze film niets af doet aan wat fans van de serie vinden! 4*
ibendb
X-Men of The Hangover? Dat was de vraag de we stelden toen we in de cinema waren voor mijn verjaardag (juni). Na een lange discussie besloten we dat een vriend en ik naar The Hangover ll zouden gaan en mijn mama en broer naar X-Men: First Class. De volgende dag wilden ze de rest van de serie zien en ze hebben een marathon gehouden. Mij interesseerde het niet dus ik keek niet mee. En ik heb 10 minuutjes meegekeken naar het derde deel. Ik was nog steeds ongeïnteresseerd.
Vandaag hebben ze mij eindelijk overhaald om aan de serie te beginnen. Tegen mijn zin keek ik mee. Het eerste deel was best aardig. Er waren ook wat trieste momentjes waarvan ik toch even moest slikken. Maar daarna gaat het bergaf. Ik kon mijn aandacht er niet goed meer bijhouden. De actie was te overwelmend. Ik kende de mutanten van horen, en ik vond het wel leuk om te zien wat hun achtergrond is.
Over het acteerwerk valt zeker niet te klagen want het was erg goed. De special effects waren ook zeer onderhoudend. Een mooie 3*.
clockwork72
Zeer goeie film, ook leuk om het verhaal achter de X-Men te zien.
Rodger
ja.. mooie film, special effects waren zeer goed gemaakt.. en vermakelijk om te zien..
3**
Julie
Goede prequel.
Zoals al eerder gezegd zijn de special effects om je vingers af te likken. Ik vind het leuker als ze zo verfijnd zijn zoals in deze film, en niet zo extreem groot als in andere (niet dat er geen grote special effects in voorkwamen).
Exelente keuze qwa acteurs voor zowel Erik als Charles. Ze deden beiden een uitstekende job. De rest van de cast bracht het er ook goed van af.
Meer dan een andere x-men film vond ik het echter niet hebben. Ik had eigenlijk gehoopt op iets extra's, iets wat dit net hoger zou tillen dan de vorig gemaakte X-men's. Dat was er voor mij niet bij, maar dat maakt het er niet minder op dat deze film erg vermakend was in zijn genre.
ohh en: grappig als Hugh Jackman eventjes in the picture komt. Leuke verschijning
simone1
Xavier en Magneto zijn uitstekend gecast. Bacon ook goed. En Jones viel me ook mee. Een type als in de Bondfilms. Vond het acteerwerk van Jennifer Lawrence dan weer vrij matig. Heel vlak. En Beast had beter 'aangekleed' kunnen worden. Eerder in de film wel een sympathiek aantrekkelijk personage.
borretto
zeer leuke film! Zeer vermakelijk
alleen spijtig dat ze deze film niet als eerste gemaakt hebben! Dan kon je X-men 1 & 2 beter volgen !

Dark Phoenix
2019