• 9.377.249 stemmen

Met onder meer: James McAvoy, Michael Fassbender en Rose Byrne

Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch

Releasedatum: 2 juni 2011

Plot X: First Class

"Witness the moment that will change our world."

'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.

Charles Xavier (24 Years) / Professor X

Hank McCoy / Beast

Man in Black Suit

Alex Summers / Havok

Rascal schreef:

Aangenaam verrast. Zoals toen al te zien bij Wolverine, maar ook bij deze X 1st class het brute geweld tegenover X-Men uit 2000, die beetje soft uit de mand komt. Zelfs braaf. Voor de echtheid, erg leuk om de cameo's even te zien van Romijn en Jackman. Jaaa, er kunnen nog aardig wat delen op de proppen komen Can't wait. Vroeger de comics gelezen, maar mutanten als Azazel en Angel Salvatore zeggen me niks.

****

Komen uit de New X-men serie...

wimnoot

Hij refereerd naar The Watchmen waar bij de begincredits, JFK doodgeschoten wordt door the Comedian een van de karakters in die film.

louisvf

Niemand de Stan Lee Cameo gezien? Amateurs...

wimnoot schreef:

Ja maar slaat op niets! Dc universe en Marvel niet door elkaar halen... Dan kan je er evengoed Oswald bij halen!

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Ik zie nu pas dat Angel wordt gespeeld door dochter van Lenny Kravitz!

avatar van eppo349

eppo349

Goede, vlotte, superhelden film. De dreiging van "Magneto" komt goed tot uiting in deze film en de schoonheid van Miss January Jones in de persoon van "Emma Frost" is een mooie aanvulling.

Chapeau voor de filmmakers om niet toe te geven aan de 3D trend. Het enige voordeel van die brilletjes in de bioscoop is dat men niet kan zien dat ik zit te slapen (onlangs nog bij Pirates Of The Caribean 4).

avatar van macromark

macromark

Fantastische film!!:)

JacoBaco

Zeer X-Men waardig! Beter dan X-Men 1, 3 en Wolverine. Lekker serieus, maar met een klein toefje humor erin verwerkt. De film doet wel een beetje denken aan X-Men 1 omdat er van alles geïntroduceerd moet worden. (alweer dus eigenlijk) Dat lijkt saai, maar wat vaak gebeurd, is dat het vervolg dan ineens toch een stuk minder is. Net als Ironman 1 bijvoorbeeld. De introductie zit erop en je verlangd naar deel 2 die dan nog beter is, (hoop je) maar op de 1 of andere manier verkloten ze het dan juist vaak.

Maar nu even de eerste X-mannen dus. De film neemt z'n tijd en dat is niet erg. Veel dialoog en vrij weinig actie. Zelfs op het einde is de actie iets wat mat Misschien jammer, misschien ook niet.. Magneto heb ik altijd al een boeiend persoon gevonden. Boeiender dan die kale professor X, maar James McAvoy weet zich gelukkig prima te redden. Hij is nu veel minder slaapverwekkend dan in de andere delen. Maar alle eer gaat naar mijn held natuurlijk. Michael Fassbender! Door hem is mijn heteroseksualiteit een beetje gereduceerd. Deze man is een geschenk uit de hemel, een engel van God!

X-Men: First Class is wel wat aan de lange kant, maar dat was wel nodig denk ik. Althans, daar valt over te twisten.

Matthew Vaughn's X-Men: First Class

Het eerste wat me opviel is wat een ontwikkeling Vaughn doormaakt als regisseur. Waren Layer Cake en Stardust nog gewoon degelijke films, bij Kick Ass liet hij al meer van zich spreken, en het zou me niet verbazen als die film juist het opstapje was naar een nieuwe verfilming in de X-Men franchise. En de film is meer dan geslaagd! Allemaal niet al te uitbundig maar zeker doeltreffend in beeld gebracht door deze jonge Engelsman.

Dat Fassbender en McAvoy de grootste rollen gingen vervullen was geen verassing, daarom was ik benieuwd hoe veel de andere castleden in melk te brokkelen hadden. Vooral de rondborstige January Jones als Emma Frost was ik erg nieuwsgierig naar. Helaas is haar rol te snel voorbij en zien we haar alleen op het eind vluchtig nog even. Dan Jennifer Lawrence als Mystique, ze speelt eigenlijk net als in Winter's Bone een breekbare jonge vrouw met een groot verantwoordelijkheids gevoel, en die rollen passen gewoon goed bij haar. Kevin Bacon doet het ook gewoon naar behoren als Sebastian Shaw, zij het niet dat ik zijn Duits niet zo best vond. Nu ik het toch over de gesproken taal heb, wil ik nog even vermelden dat ik soms een beetje het zelfde gevoel kreeg als bij Inglourious Basterds, we horen Fassbender Engels, Duits, Spaans en Frans spreken en Bacon heeft nog een conversatie in het Russisch. Sowieso had die korte scene in Argentinie wel in een Tarantino gepast en dat maakte deze film toch wel een bijzondere Marvel verfilming.

Wat vaak het leukst is aan dit soort films is de introducties en de trainingen, helaas gaat dit gedeelte net even te vlot, ik had het gevoel dat het even tussendoor er in gepropt werd, en dat is jammer. Hoewel de film ook niet langer had moeten duren. Verder verloopt het allemaal redelijk standaard, net als in de eerste drie X-men films. Verder beviel me net als bij The Watchmen het hele historische vermengd met fictie me wel, het geeft de boel allemaal net wat meer authentisiteit. Verder heeft de film niet echt een soundtrack die me erg bijgebleven is, en dat is jammer, want dat maakte Kick Ass net zo leuk.

X-Men:First Class is een degelijke aanvulling op het X-men universum en ben benieuwd of Vaugn er ook drie mag maken, daar zou ik persoonlijk geen probleem mee hebben. Ik geef deze film een 4 +. Nog net geen 4,5 want daar kwam de film net iets voor te kort.

louisvf

Goede x-men... Goed geacteerd en cinematografisch zeker in orde.

Hier en daar toch ook weer wat fouten qua verhaallijn en dat blijft jammer.

Ook iets teveel drama wat betreft Hank en Raven...

Geen cameo en geen scene na de aftiteling, toch ook hier ietwat teleurgesteld...

Al bij al een goeie x-men en leuk om ook deze kant van het verhaal te mogen aanschouwen.

@ wimnoot : Waarom een Tarantino vergelijking? Die scene had ook in Layer cake, Snatch of Lock stock kunnen passen... tenzij je enkel naar Tarantino verwijst omwille van de aard van het gesprek.

Onderschat Matthew niet !

wimnoot

Ik kan nog wel een vracht films noemen waar die scene al dan niet ingepast had. Maar ik moest heel erg aan Inglourious Basterds denken, met name de barscene en vooral om de verschillende talen, de spanning en niet te vergeten de geweldadige afloop.

Verder denk ik dat ik Vaughn precies op waarde schat. Hij is nog geen auteur als Tarantino, en hij weet nog steeds geen "Vaughn" stempel op een film te zetten. Geeft allemaal niet, want hij doet het gewoon keurig.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Geweldige film naar mijn mening, met goede special effects en een mooi opgebouwd verhaal.

Deze film kwam boven mijn verwachtingen uit omdat alles goed in elkaar zat. De acteerprestaties waren oké, vooral die van Fassenbender, ik vond hem erg sterk spelen.

De verhouding tussen Prof. X en Magneto kwamen mooi naar boven aan het einde van de film. Eerst vrienden en daarna deelden ze toch echt een andere mening. Ik heb de andere X MEN films niet gezien maar ik ben nou toch wel erg benieuwd!

De muziek was perfect en zit 1 uur na de film nog steeds in mijn hoofd, echt geweldige muziek die in de film tot zijn recht kwam! Henry Jackman krijgt van mij dus al het lof. Deze film is zeker 4* waard, misschien na een herziening nog wel 0,5* hoger!

wimnoot

Die vent heeft mijn halve recensie gepikt....

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

wimnoot schreef:

Die vent heeft mijn halve recensie gepikt....

Lijkt me sterk aangezien hij dit al op 4 juni had geschreven.

wimnoot

Oh..... Nou ik heb dit vanmorgen ook gewoon zelf verzonnen dus!

Great minds think alike zal maar zeggen!

Bof.

Vond de derde X-Men film best meevallen, Wolverine vond ik erg slecht. Deze film lijkt vooral in het eerste deel de goede kant op te gaan, maar vervalt op het einde volledig in het soort cinema waar ik nu net niet van hou.

Vaughn doet knap werk met de setting en de personages in het eerste uur. Best leuk uitgewerkt, met als hoogtepunt de leuk vormgegeven training. De jonkies voegen jammer genoeg niet veel toe. Ze zitten er blijkbaar in om maar wat effecten op het scherm te kunnen tonen, maar interessant of boeiend oogt het niet echt. Het film draait duidelijk rond Xavier, Eric en Shaw, met Mystique als verre vierde.

Eens het hele plotje met de oorlog begint is de lol er echter snel af. Voor een blockbuster als deze blijf ik me soms verbazen over matige special effects (die rakettenregen of de blackbird), ook de muziek was in het laatste half uur soms erbarmelijk slecht, bijna een parodie.

Als menselijke personages vallen de X-Men best mee, maar als superhelden is het een suf stelletje. De hanglangers van Shaw en het jonge grut van Xavier zijn redelijk vormeloos en boring, Magneto staat er ook maar een beetje lomp bij terwijl hij z'n superkunstjes uitvoert. Als keyscenes (de sub die uit het water getild wordt dan ook nog onindrukwekkend zijn is een film als deze niet echt geslaagd.

Cameo van Jackman was trouwens wél erg grappig.

Zeker niet de slechtste Marvel verfilming, de eerste twee X-Men films binnenkort ook maar eens kijken, maar Vaughn mag toch weer wat wilder werk op z'n schouders nemen, gaat hem beter af vind ik.

Schrik me wild, 2 sterren

avatar van thunderball

thunderball

louisvf schreef:

Er zaten toch echt twee cameo's in die erg leuk waren en iedereen -behalve jij blijkbaar- zijn opgevallen.

wimnoot

Vooral het gebruik van het F-woord was schokkend, volgens mij deden ze dat in de vorige films niet.

JacoBaco

De grootste fout is denk de verlamming van X.

Professor X raakt hier in 1962 verlamd. Maar in X-Men 3 wat zich (op dat moment even) afspeeld in de jaren 70, loopt hij gewoon. Hij brengt dan samen met Magneto een bezoekje aan Jean. En volgens mij is er nog een moment in 1 van de X-Men's wat zich vrij lang na 1962 afspeeld en dan staat X te wachten bij dat vliegtuig van ze.

Het kan mij niet zo heel veel schelen, maar dan kan ik nog wel benieuwd zijn waarom ze hiervoor gekozen hebben.

Het verschil zit hem denk in 20th Century Fox en Marvel Studios. We mogen ze dus niet met elkaar vergelijken. Ze zijn blijkbaar niet gerelateerd aan elkaar.

avatar van Sasja

Sasja

JacoBaco schreef:

De grootste fout is denk de verlamming van X.

Ik had op een ander forum gelezen dat X daarna weer een paar keer gevoel in z'n benen terug krijgt in de strips. En over die andere scene is volgens mij X-men origins: Wolverine

JacoBaco

Juist ja. Dat verklaart dan natuurlijk weer een heleboel in dat geval.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Het is maar hoe je het bekijkt.

Begin scene van X3 zou zich ook kunnen afspelen tijdens First Class-periode.

Bijvoorbeeld wanneer ze op zoek gaan naar allereerste groep X-Men.

Maar ze keuren Jean af omdat ze te jong en te onstabiel is.

Dan klopt gewoon alles, behalve kale kop van Xavier

JacoBaco

Volgens mij is het begin van X-Men 3 de jaren 70, maar dat weet ik even niet zeker.

Imdb zegt er dit over:

Incorrectly regarded as goofs: We see at the end of _X-men Origins: Wolverine (2009)_, set around 1979, a glimpse of Xavier who is clearly walking, however Xavier becomes paralyzed at the end of this film which is set in the 1960s. This is not a continuity error because this film is a reboot of the X-men movies.

Beetje flauw, zo kunnen we alles wel goedpraten.

avatar van rep_robert

Beetje flauw? Was toch al wel duidelijk dat dit een reboot is?

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Noem me dom, maar ik vat 'em niet. Reboot?

'Reboot' of geen 'reboot', het is gewoon een "continuity error".

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Als het een reboot is kan het geen continuity error zijn, lijkt me logisch.

avatar van rep_robert

Reboot betekent dat de serie overnieuw begint en dat je je dus niet aan de dingen uit de oude reeks hoeft te houden en zelf met je eigen concept kan komen. Het is een stand alone film en borduurt niet op de 3 oude films door(Wolverine klopte ook al niet met die 1e drie films).. Dus het is dus ook geen continuity error.