• 9.381.214 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

SilverGun

Wat is er precies zo karikaturaal aan de misdadigers? Die zijn nou net veel interessanter neergezet dan wat je zou verwachten in een film met dit uitgangspunt.

Standard zou in een film van een mindere regisseur als obstakel tussen Driver en Irene worden geplaatst. Nadat Irene het telefoontje krijgt waarbij ze hoort dat hij weer vrijkomt verwacht je als vanzelfsprekend een wraakzuchtige bad-guy. Hij blijkt echter een onverwacht redelijke vent te zijn, die zich oprecht schaamt voor zijn daden en een gezonde argwaan heeft richting Driver. Hij begint in te zien dat Driver zich daadwerkelijk om het welzijn van zijn gezin bekommerd en heeft een zeer plausibele reden om de aangeboden hulp van Driver te accepteren.

Bernie en Nino bungelen ergens onderaan de voedselketen in het misdaadwereldje. Nino probeert zich wanhopig groter voor te doen dan hij is en gerespecteerd te worden door de grote jongens in Philadelphia, Bernie ziet het allemaal hoofdschuddend aan maar heeft een voelbare, langlopende vriendschap met hem die hij voorop stelt. Bernie's relatie met Shannon is ook bijzonder. Hij toont empathie voor hem en zou graag willen dat de zaken anders waren gelopen wanneer hij niet anders kan dan Shannon zo respectvol mogelijk afmaken.

Het zijn stuk voor stuk tragische figuren met sterk uitgewerkte verstandshoudingen en boeiende karaktereigenschappen, wanneer je iets verder kijkt dan je neus lang is.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Toch vind ik het verloop van het verhaal niet sterk genoeg. Het begin is origineel en ijzersterk: vooral de stoicijnse houding van Driver geeft een soort spanning die nieuwsgierig maakt, maar naarmate het verhaal vorderde en zeker op het eind, overviel mij een gevoel van terleurstelling: er had meer in gezeten...

Het plot is hélaas te plat voor mij, gelukkig maken sfeer, ondehuidse romantiek en de stijlvolle beelden veel goed.

avatar van Valii

Valii

Het valt mij op dat de nadruk zo vaak wordt gelegd op de relatie tussen Driver en Irene, waar ik van mening ben dat de relatie tussen Driver en Benicio (de Gezegende) minstens zo belangrijk is. Het verhaal van de beschermengel zou ik wel willen aanvullen met de stelling dat Driver een Deluxe version van Standard Gabriel is. Standard is in bijna alle opzichten een gefaalde vader en echtgenoot, Driver daarintegen, is waarschijnlijk tofste vader die een kind zich kan wensen. Daarnaast is Driver onmiskenbaar een engel (ofwel een Gabriel).

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Nou nee, Driver is dan juist de Michael in de engelen mythologie.

avatar van El ralpho

El ralpho

Anders betekend niet in alle opzichten beter

Een lastig te beoordelen film. Aan de ene kant snap ik de commotie om de film heen wel degelijk. Het is verfrissend en anders dan menigeen film uit Hollywood. Dit wil echter niet zeggen dat het ook meteen beter is. Zo is het verhaal (hoewel origineel) in zijn eerste helft toch behoorlijk tam, en ook al wekt het verhaal wel je interesse; je zit steeds te wachten op spectaculaire scene's die niet vlug komen. Als deze scene's uiteindelijk komen gaat Drive ongegeneerd los en is de film ook ineens behoorlijk expliciet in zijn geweld. Het mag dan ook gezegd worden dat de film op dit gebied ook absoluut niet teleur weet te stellen. Deze scene's zitten erg sterk in elkaar en kunnen ook met gemak een cult-status gaan bereiken.

Toch wordt de film in mijn optiek een beetje overschat. De film is met name in zijn eerste stuk veel te traag. Hierdoor lijkt het of het daadwerkelijke verhaal van de film pas in de tweede helft van de film naar voren komt. Kortom: in de eerste helft van de film gebeurt er gewoon te weinig.

Wat Drive eigenlijk wil doen is de heist film naar een nieuw niveau tillen door arthouse achtige elementen in zijn film in te bouwen. Dit creert een aperte sfeer die men normaal niet vlug in een hollywood film zal verwachten wat de film direct al gauw uniek en in dit geval ook populair maakt. De Deense Regisseur Refn die ook bekend is van de Pusher trilogie heeft een uitstapje naar Hollywood gemaakt en zal naar dit ongekende succes dan ook ongetwijfeld wel blijven hangen. In het geval dat hij films zoals Drive levert is dit ook helemaal niet erg want de film is namelijk vrij sterk. Echter kan ik hem de status van klassieker niet toebedelen omdat de film (met name in zijn eerste helft) gewoonweg te rustig is en ook hier meer ''drive'' had kunnen gebruiken zoals in zijn tweede helft wel van toepassing is.

Valii schreef:

Leuke gedachtegang.

avatar van Valii

Valii

Naomi Watts schreef:
Nou nee, Driver is dan juist de Michael in de engelen mythologie.

Ben er ook niet helemaal zeker van, daarom poneer ik het ook als een stelling. Misschien zoek ik inderdaad wel naar dingen die er niet zijn, maar ik vind het een mooie interpretatie om Driver als meer dan een beschermengel, als een bovenaardse vervanger van Standard te zien. Is het toeval dat de foto van Standard in een spiegel hangt en Irene eigenlijk naar het spiegelbeeld van Driver kijkt als ze de woorden: 'that's Benicio's father' uitspreekt?

Stel dat Driver overigens inderdaad Michael is en Standard Gabriel, dan zijn de twee aartsengelen al ingevuld in dit verhaal en bestaat er dus wel degelijk een sterke link tussen Driver en Standard.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wat ik ook een hele interessante tselling vind en zelf ook wat mee komt. Dat nou nee komt wat verkeerd over, lees in dit geval maar: niet helemaal mee eens . Ook nu weer een interessante stelling, was mij nog niet opgevallen. Zal er eens op gaan letten.

avatar van synec

synec

Valii schreef:

Leuk! Zo zag ik het nog niet.

avatar van AC1

AC1

El ralpho schreef:

Volgens de meeste is het andersom: De eerste helft is knapper dan de wat meer op sensatie beluste tweede helft.

avatar van givemehouse

givemehouse

Wat een ongelovelijke trage film.. Ik snap totaal de ophef niet over deze film.. Persoonlijk een van de slechtse films die ik gezien heb. Ik heb de film gekeken met nog 3 anderen die het 100% met mij eens waren. Ik snap werkelijk niet waar al die ophef vandaan komt.. Deze film was egt een verpilling van mijn tijd!

avatar van givemehouse

givemehouse

Cinema58 schreef:

Aangetrokken door de hoogte van de gegeven sterren deze toch maar gekeken maar wat een beroerde film, Ryan Gosling die in zijn hoofdrol klaarblijkelijk cool moet overkomen maar op mij alleen maar sloom overkwam met af en toe een stukje actie waarbij hij gelijk uiterst agressief werd, paste totaal niet bij zijn karakter, een halve ster al zou het alleen maar zijn om het gemiddelde omlaag te brengen voor deze productie die eigenlijk niet kijkwaardig is,het kijken was zonde van mijn tijd!!

Compleet mee eens wat een tijdverspilling was deze film!! Bij sommige cult films kan ik me nog wel indenken dat iemand het een goede film kan vinden, ook als ik het niks vind. Maar dit is echt slecht naar mijn mening..

AC1 schreef:

Dat er wat meer actie in de tweede helft zit betekent niet dat die sensatiebelust is. Minstens zoveel subtext en diepgang dáárin en absoluut niks sensatiezuchtigs.

avatar van richiedoom

richiedoom

Ik heb m toch maar aangeschaft op bluray, omdat ik toch wil zien of een herziening op mn kamertje een hoger cijfer oplevert, dan in een bioscoopzaal vol vervelende gasten voor wie de film blijkbaar te traag ging!

avatar van Glacius

Glacius

Naomi Watts schreef:

Wat!?

avatar van AC1

AC1

SilverGun schreef:

Toch wel. Je hebt niet goed gekeken. Ik heb het niet over de actie maar over de nadruk op 'cool violence'. De hele film is begaan met stijl en de violence van de tweede helft maakt daar geen uitzondering op. De violence is duidelijk bedoeld om (een verwend publiek) te 'prikkelen'.

SilverGun

De violence is duidelijk bedoeld om (een verwend publiek) te 'prikkelen'.

Zelf niet goed gekeken dus, wat ook wel duidelijk wordt wanneer je Drive gebrek aan diepgang toedicht. Het geweld (de violence ) heeft een heel andere functie dan een "verwend publiek" prikkelen.

avatar van richiedoom

richiedoom

Vooruit, halfje erbij. Op Bluray kwam de film een stuk beter over dan in de bios. De punten gaan dan ook vooral in het feit dat de film ontzettend stijlvol en sfeervol is.

Van de driver krijg ik nog altijd de kriebels, het blijft echt een dooie. Iets meer vaart en leuke dialogen hadden de film ook niet geschaadt. De dialogen tussen Driver en yvonne jaspers waren soms echt tenenkrommend, en kwamen ook gemaakt over af en toe.

Verder heb ik zitten genieten van dit stijlvolle misdaaddrama, en ben dan ook benieuwd naar 'Only God Forgives'

avatar van ibendb

ibendb

Real human being and a real hero...

Ik had eigenlijk niet veel verwachtingen voor Drive, maar omdat de film als beste film van 2011 werd verkozen door de Moviemetergebruikers, was mijn interesse gewekt. De film was al uit de bioscoop en dus moest ik wachten op de dvd-release. Ik kreeg deze film op Blu-ray van m'n broer en ik was er ook erg blij mee.

De film begint erg stijlvol en de soundtrack valt al direct op. De liedjes zijn anders dan normaal in films worden gebruikt. De muziek hier werkt ook mee aan de sfeer, die trouwens ook geweldig is. Het personage Driver is erg mooi neergezet en het is echt geweldig hoe Gosling hier acteert. De andere personages (inl. de bad guys) waren ook erg goed geacteerd.

Het verhaal is ook anders dan anders. Het is mooi, boeiend én aangrijpend. De film is wel heel wat bloederiger dan ik eerst had verwacht. Het eerste deel van de film is erg goed en verveelt ook geen seconde, maar het tweede deel is meer een soort heldenfilm. Het mierzoete einde vond ik (in tegenstelling tot anderen) helemaal niet storend.

Ik geef deze film een dikke 4* omdat hij me zo verrast heeft. Een erg leuke film.

avatar van Reinbo

Is het einde wel mierzoet? Volgens mij niet....

Elineloves

Is het einde niet multi-interpretabel?

AC1 schreef:

Nee, dat is toch echt niet de gedachte erachter geweest.

Refn heeft in zo goed als al zijn films wel bruut geweld. Onverwacht en hard, dat is een kenmerk van Refn.

avatar van Reinbo

Klopt, Refn vind het zelf gewoon leuk.

Elineloves schreef:
Is het einde niet multi-interpretabel?

Ja, maar ik vind het sowieso niet mierzoet, welke visie je er ook op na houdt

Elineloves

True. Mierzoet zou het zijn geweest als ze elkaar weer in de armen zouden vallen inderdaad. Maarja, hij is in ieder geval niet dood.

Fortune

Sowieso een bitter einde omdat hij weg moet gaan.

Elineloves schreef:

Volgens mij wel....

Fortune

Nee, hij is niet dood, er komt een vervolg met Driver.

avatar van ibendb

ibendb

Oké, een mierzoet einde is het nu ook weer niet, maar hij is niet dood. Dat is wat ik bedoelde. Verkeerd verwoord. De scène waar hij en die andere meneer - waar ik zijn naam van ben vergeten - Vechten en je in de schaduw niet echt ziet wie wie neersteekt.

Reinbo schreef:

Volgens mij wel....

Hij reed toch weg, nadat hij ontwaakte na een paar seconden/minuten ademloos op het stuur te hebben gelegen?
Alleen is het niet bekend waar hij heen ging.