Genre: Film noir / Thriller
8,2 (1.013.990)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 1 juli 1976
Plot Taxi Driver
"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."
De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Taxi Driver (MusicMeter)
Travis Bickle
Concession Girl
Angry Black Man
Melio
Bart Simpson
Voor mij kwam de film amateuristisch over. Geef eens 3 redenen waarom jij vind dat de film niet amateuristisch is, of zo overkomt.
orbit
- 12092 berichten
Amateuristisch?? Lijkt me dat het probleem toch echt bij jezelf ligt dan.. Alles is tot de puntjes uitgewerkt, van verhaal tot beelden.. Zeker die openingscène maakt toch wel duidelijk dat we niet met een amateur te maken hebben dacht ik
niethie
Adrenal
Er is niets in deze film dat amateuristisch is. Dit is een meesterwerk dat je duidelijk niet begrepen hebt. Geef jij maar eens drie redenen waarom dit volgens jou een amateuristische film is.
Bart Simpson
Ik zeg dat de film amateuristisch over komt. Natuurlijk acteren de acteurs heel goed en past de sfeer goed bij de film (zie mijn vorige berichten) maar de film komt gewoon heel simpel over. Wie deze film ook gemaakt heeft, of wie er ook in speelt, de film komt gewoon amateuristisch over. Een film als bijvoorbeeld: ''The Godfather''
is een heel erg goede film en daar zie je ook dat er tijd in de film is gestoken en dat er moeite voor gedaan is. Maar bij ''Taxi Driver'' heb ik dat gevoel niet, voor mij lijkt het alsof de film in 2 weken opgenomen is. Het enigepluspunt is dat het achteerwerk goed is, maar daarnaast... is het gewoon geen topper.
Als je er meer nodig hebt moet je het maar even zeggen, oke.
Ik zij dat het acteerwerk en de sfeer goed waren (zie mijn vorige berichten). Het realisme... tja, in elke film komt er wel realisme voor (als je maar ver genoeg zoekt). Deze film laat dat toevallig duidelijk zien, omdat het gaat over een eenzaam persoon. Dus het is geen topprestatie van de regisseur, omdat hij dat zo goed laat zien.
Adrenal
Nee, jij vind het geen topper. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat je er nog niet klaar voor bent. Kijk hem over een paar jaar maar eens terug, dan kan je mening al helemaal veranderd zijn.
GinolaEHV
Als hij zegt: ''het is geen topper'', dan kun je toch al aannemen dat het zijn mening is...
Beetje onzin om overal ''ik vind'', ''mijns inziens'' of ''naar mijn mening'' neer te zetten.
wibro
Als je er meer nodig hebt moet je het maar even zeggen, oke.
4. De geweldige soundtrack gecomponeerd door Bernard Herrmann.
Halcyon
Nee, jij vind het geen topper.
Zegt degene die enkele berichten geleden dit postte: "Dit is een meesterwerk dat je duidelijk niet begrepen hebt. Het predicaat "meesterwerk" is al even subjectief... Beetje kinderachtig om op deze manier je eigen mening op te dringen.
Don MN
Waarom zijn dat rare zinnen? En ik vind het trouwens een goede recensie
Dankjewel.
Het zijn gewoon rare zinnen. Ik wil niet vitten maar ik leg het even uit.
Wat doet die 'gaat accepteren' hierachter?
Zijn plan om de straat te zuiveren is gewoon een agressieve killing rampage en kan toch onmogelijk goedgekeurd worden. Hij denkt dat datgene wat hij gaat uitvoeren een goede daad is.
Sorry, ik wil niemand kwetsen maar deze zin vind ik gewoon nergens op slaan.
Zijn mening die snel verandert t.o.v. vrouwen en senator Palantine na één teleurstelling. Hij slaat direct om en wordt hatelijk jegens mensen.
Poppe
Het blijft een kwestie van smaak, maar om te zeggen dat de film amateuristisch is, dat is absolute kul...
®Tc
Een film als bijvoorbeeld: ''The Godfather''
Op welk vlak bedoel je dan? Script? Camerawerk? Montage?
Bart Simpson
Op welk vlak bedoel je dan? Script? Camerawerk? Montage?
Dan ligt het wel aan de montage én camerawerk. Met het script was niets mis, het acteerwerk was goed. De film is gewoon te simpel gefilmd en gemonteerd, denk ik. Ik weet niet... er mist gewoon iets waardoor het voor mij amateuristisch overkomt.
Bart Simpson
Ach.. dan vind jij dat dan maar hé, het is tenslote jouw mening en die respecteer ik
(Kun je misschien wat van leren).
Adrenal
Ach.. dan vind jij dat dan maar hé, het is tensloTte jouw mening en die respecteer ik
(Kun je misschien wat van leren).
Dat heeft niet veel met mening te maken. Je mag dit van mij een slechte film vinden, dat ik jouw mening, maar hier is absoluut niet amateuristisch aan.
raymondo
En dat is dan weer jouw mening
Don Dijk

Oh wacht es.. Zal dit mischien een site zijn waar je je mening over een film kwijt kan?
wibro
Ja, dat is althans wel de bedoeling. Ik vraag mij alleen af of discussies nog wel zin hebben als je alleen maar als tegenreactie krijgt "Dit is mijn mening".
The One Ring
De film keurt dit dan ook niet goed. Het valt me op dat veel negatieve recensies bij deze film toch vooral snel lijken te suggereren dat Bickle oftewel teveel een held is, of teveel een schurk. Een van de sterkste punten van de film is dat de film dit totaal in het midden laat. Het draait vooral om de psychologische ontwikkeling die Bickle er toe doen leiden om deze bewuste acties te ondernemen. Bickle is geen schurk en geen held: hij is een mens.
Don MN
Hiermee verwoord je het perfect!
Dat is ook zoals ik hem zie.
the new guy
Fascinerende film. De muziek, de beelden, het acteerwerk en de duistere sfeer blijven boeien tot de laatste seconden. Zelfs wanneer de aftiteling begon te lopen zat ik nog in de lekkere sfeer, de langzaam voortkabbelende avond. Top.
tukkerstein
Je hebt het misschien niet in de gaten, maar in dit bericht wordt nergens een geldig argument aangehaald. Alsof veel tijd steken in een film automatisch voor een goede film zorgt. En waarom zou je gewoon kunnen "zien" dat The Godfather een goede film is?
Ik vind dat je wel kunt zien dat de film vrij rauw is geschoten en gemonteerd, maar ik zie dat niet als amateurisme.
stefan dias
Absoluut niet. Telkens je hem opnieuw bekijkt, valt op hoeveel geweldige scènes erin zitten. Deze film is werkelijk tot aan de rand gevuld. En dat is smullen. Ik krijg er niet genoeg van.
Bij The Godfathers is het meer een verkleedpartij. (Maar kom, dat zijn uiteraard óók fantastische films)
Minibin
You talkin' to me!
Wat een rol van De Niro, ik geef Taxi Driver de volle 5*
B_B
- 1969 berichten
Meestal verwijt ik het Scorsese dat hij zijn films te weinig visuele flair meegeeft maar hier werkt dat juist erg goed.
De enigszins kale aankleding past erg goed bij het beeld van New York als grote, kille stad en zorgt ook voor een realistisch beeld. Qua sfeerschepping (ging soms zelfs richting film-noir) doet Scorsese het dus aardig en dit wordt nog versterkt door een aantal goed getimede close-ups van onder andere de taxi's en mensen die in de stad rondlopen. Toch blijf ik Scorsese erg matig vinden in het filmen van actiescènes en Taxi Driver gaat hier ook zeker niets aan veranderen, kwam erg rommelig over.
Het grote thema van de film, namelijk vervreemding van de maatschappij wordt erg sterk uitgewerkt en vind vooral de opbouw van het verhaal erg sterk. Bickle vervreemdt van de maatschappij, probeert er weer in te komen, probeert deze vervolgens te vernietigen en uiteindelijk wil hij het goedmaken met de maatschappij . Sterk einde ook, vooral omdat de morele kwestie (zijn de daden van Bickle goed of slecht) helemaal aan de kijker wordt overgelaten .
Verder zorgt een erg goede De Niro ervoor dat deze uitkomt op 4 dikke sterren.
stefan dias
Weinig visuele flair???
Welke films bedoel je? Goodfellas? Casino? Raging Bull?
B_B
- 1969 berichten
Vind Scorsese op visueel vlak vooral degelijk. In bijvoorbeeld Goodfellas blijft het toch wel bij een freeze frame shotje hier en daar en af en toe een long shot. In Raging Bull probeert hij dan weer wat meer maar komt het er ook niet echt uit vind ik. The Departed is visueel ronduit matig.
Casino was dan wel weer mooi, vooral het begin waar de kleuren er erg goed uitkomen en de 'swingende' camera die de mensen door het casino volgt.
In de tijd dat die films uitkwamen was het niet degelijk maar vernieuwend, in ieder geval een met veel flair. Goodfelas is visueel veel vlotter verteld dan alle gangsterfilms van voor die tijd. De laatste jaren is hij inderdaad niet meer vernieuwend, maar degelijk. Taxi Driver is overigens visueel (nog steeds) een pareltje. Vergeet ook niet Color of Money. Visueel erg sterk.
looneytune
Are you talking to me
Misschien wel 1 van de bekendste en beste quote's ooit.
Sterk geacteerd en verrassende film.

Martin Scorsese betreurt het feit dat er steeds meer mensen als Travis Bickle uit 'Taxi Driver' zijn: "Tragisch genoeg de norm"

Voor de fans: topfilms met bijna dezelfde cast als 'The Irishman'

The Godfather

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975
new york cityvietnam veteraantaxipornografieobsessiepooiertaxi chauffeurdrugsdealerpoliticusfirearmburgerwachtjunk foodalienationmisanthrophygeweldcynicalillegal prostitutioncharacter studylonermanhattan, new york citymeditativeneo-noirchild prostitutioncomplexnew hollywood drearycautionarydrives provocativeantagonisticaudaciouscallous