• 9.378.933 stemmen

Film noir / Thriller | 114 minuten

Genre: Film noir / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Jodie Foster en Cybill Shepherd

IMDb beoordeling: 8,2 (1.014.978)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 1 juli 1976

Plot Taxi Driver

"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."

De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...

JohnnyBGood

Hallo, ben net nieuw hier

Zonder meer een film kenner, en kan niet anders zeggen dat films zoals scarface, goodfellas en taxi driver veel invloed hebben gehad op vele mensen. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen mening en dat telt, maar met zoveel positive feedback kan ik deze film niet overschat noemen

JohnnyBGood Gelijk !

avatar van Glacius

Glacius

Littlewouter schreef:

Ik ben het eens met ®Tc. Youp Elzing moet wel met argumenten aankomen, en niet met nog meer niet- bebouwde meningen. Maar dat scarface een slap einde heeft kan ik niet zeggen. Het is ergens wel logisch dat hij zo eindigd. Citeer: ''Rule number one, dont underestimate the other guys greed. Rule number two, don't get high in your own supply''. Met andere woorden, hij wou steeds meer en dat is uiteindelijk zijn dood geworden. Hij valt valt dood neer voor zijn eigen 'motto' : 'the world is yours'' (statue) is dit zo'n cliché ?????

sorry vind ik niet... er zijn in de eerste plaats in verhouding bijna geen films die slecht aflopen.

Meer ga ik niet vertellen hier over, dat doe ik dan wel onder de film zelf.

Het einde van Scarface is juist erg sterk, vind ik..

Glacius schreef:

Het einde van Scarface is juist erg sterk, vind ik..

Ik bedoel in de zin van slecht aflopen dat alles mis gaat...

JohnnyBGood

Ben het wel met Glacius eens, Het moraal van het verhaal is ''aan alles komt een eind --- KEEP YOUR FRIENDS CLOSE BUT YOU ENEMIES CLOSER

een prachtig einde, hij valt dood neer voor z'n eigen imperium, had geen beter einde kunnen zijn

avatar van AC/DC

AC/DC

JohnnyBGood schreef:

Hier hebben we het over Taxi Driver, niet over Scarface..

Weet Ik

wou het toch even kwijt

geen bijbedoelingen

avatar van Youp Elzing

Youp Elzing

JohnnyBGood schreef:

Littlewouter

Jongens/meisjes... Laat het verleden rusten.. en verder comentaar graag bij SF namens AC/DC bedankt

avatar van Youp Elzing

Youp Elzing

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Littlewouter schreef:

Mee eens ( laatste zin) Maaar het einde begrijp ik nog steeds niet
als jij mij de klou kan vertellen van het verhaal, dan mag je die mij met plezier vertellen. Waarom hij nou in eens de neiging kreeg om ff die pimp en aanhangers te vermoorden. Eerst wou hij nog die presidents kandidaat koudmaken. WTF ?

Ik begreep alleen dat hij het zat was om in zo'n criminele wereld te leven, vol misdadigers. Hij wou het meisje uit de handen van die pimp halen ( Harvey keitel) maar opzich snap ik dat niet ....omdat er 1000en meisjes zo leven. En dat hij een paar lui koud maakt ( om het zo maar te zeggen) heeft toch geen zin want door 3 dode criminelen word de wereld echt niet anders

Het is een opeenstapeling van frustraties en mislukkingen in zijn leven. Bovendien is Travis een behoorlijk ziek personage, je ziet hem ook pillen slikken enzo. Op een gegeven moment heeft hij zijn ziekte niet meer in de hand. Hij wordt kompleet paranoide en wil een statement maken, zoals de moord op die presidentskandidaat en vervolgens dat bloedbad aan het einde.. vanuit zijn verknipte wereldbeeld kloppen zijn beslissingen waarschijnlijk.

avatar van The Last

The Last

Travis wordt in de film een beetje als ''held'' afgeschilderd door die actie waar hij dat hoertje wou helpen, terwijl hij zelf geen graadje beter is dan de gemiddelde street trash waar hij zo'n hekel aan heeft. En wellicht doet het einde ons beseffen dat we er helemaal naast zitten, dat ie zelf ook gewoon een zieke smeerlap is dat in z'n eigen wereldje leeft. Wat dat betreft is deze film perfect in z'n opzet geslaagd.

Maar goed, iedereen heeft daar natuurlijk z'n eigen interpretatie voor.

natuurlijk heeft iedereen dat,

maar ik denk dat we er allen over eens zijn dat dit een life changing movie is

Yips...

avatar van Alpha X

Alpha X

bedankt voor de spoilers.

avatar van dikkop

dikkop

Taxi rijden in de nachten verschilt dus niks met 30 jaar geleden....

avatar van AC/DC

AC/DC

dikkop schreef:

Taxi rijden in de nachten verschilt dus niks met 30 jaar geleden....

Jij hebt een mooie avatar

Martin Scorsese
Aangezien ik nog weinig jaren deze aarde bewandeld heb, miste ik een groot aantal topfilms die voor mijn geboorte uitkwamen. Deze meneer genaamd Martin Scorsese heeft voor een grappig verhaaltje gezorgd, want samen met Scorsese ga ik terug in de tijd.

In 2007 bezocht ik The Departed in de bioscoop waarna ik erg benieuwd was wie deze "bekende" regisseur was en wilde meer van hem zien. Dus besloot ik Casino te kopen en deze beviel me zo goed dat ik besloot iedere keer een oudere film van hem aan te schaffen.
Goodfellas, Raging Bull en toen was Taxi Driver aan de beurt.

Taxi Driver
Na het zien van 4 uiterst goede films waren de verwachtingen erg hoog. Al snel werd duidelijk dat Taxi Driver een van zijn eerste films was, kleine niet-storende foutjes, maar het bevatte toch ongeveer dezelfde stijl als zijn "nieuwere" films.
Wel is de film lekker rustig en niet zo druk als een The Departed en Goodfellas. Robert DeNiro zit eigenlijk volledig in zijn rol, een erg eenzame man, die kampt met psychopatische neigingen en agressieve gedachtes gaat accepteren, maar toch iets goeds voor de wereld wil doen. Door de slapenloosheid en het lange alleen zijn op z'n kamertje nemen deze "plannen" de overhand en begint aan zijn "reiniging van de straat". Eigenlijk weet je niet goed wat je van hem moet denken. Hij ontwikkelt zich tot een onberekenbaar persoon, dat ervoor zorgt dat iemand alleen maar gevaarlijker wordt.

Ik zal geen traantje pinken over de slachtoffers van Travis, die met de ergste praktijken bezig zijn waarmee een mens zich bezig kan houden. Niemand kan naar mijn mening oordelen over leven en dood, maar deze ben je liever kwijt dan rijk.

Conclusie
Ten slotte kom ik tot de conclusie dat dit mijn favoriete Scorsese film is, waarin een akelig realistisch sfeertje wordt gekweekt en waarin zeer duidelijk de problemen van de hoofdpersoon naar voren komen, maar hoe hij erop reageert zal de kijker zelf moeten ontdekken.

avatar van stefan dias

stefan dias

Als ik dit lees herinner ik me plots die geweldige scène waar Travis een wapen gaat kopen: die geweldige (mis)casting van de "vertegenwoordiger", een nietig mannetje die de meest weerzinwekkende wapens uitstalt alsof het stofzuigers zijn. Heel onwerkelijk en verkillend. Ook wel een keerpunt in de film, want onze licht gestoorde man blijkt plots wel héél gestoord.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Pffffffffffff, wat een meesterwerk, niet gezien?

Als de wiedeweerga zorgen dat je hem in je bezit krijgt en hem kijken, en nog eens en nog etc. etc.

avatar van Relax

Relax

Briljant.

avatar van Down_By_Law

Down_By_Law

Don MN schreef:
Martin Scorsese

Goodfellas, Raging Bull en toen was Taxi Driver aan de beurt.

Taxi Driver

Conclusie

Tenenkrommend

avatar van Reinbo

Hoezo?

Down_By_Law schreef:

Tenenkrommend

Graag zou ik nog van je willen horen waarom mijn recensie zeer beschamend is, dan zou ik nog wat met je kritiek kunnen.

Of wilde je gewoon leuk zijn?

avatar van Adrenal

Adrenal

Don MN schreef:

Rare zinnen. Wat bedoel je ermee?

kleine niet-storende foutjes

Die heb ik toch niet kunnen ontdekken. Geef eens een voorbeeld.

Don MN

Hij leidt aan slapeloosheid, weinig sociaal contact.

Vindt het nodig zelf recht in eigen hand te nemen, geweld te gebruiken om zijn statement duidelijk te maken en doet dat vervolgens.

Nadat het meisje hem verlaat zijn opeens alle vrouwen slecht. Hij is onberekenbaar maakt illusies en verandert supersnel zijn mening ergens over, zie ook situatie Palantine, steunen en vervolgens proberen te vermoorden.

Korte haren in de stad waar de senator 2 maal toespreekt. Zijn gewoon samen opgenomen wanneer hij een stuk korter kapsel heeft dan waar hij leeft.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Adrenal schreef:

Rare zinnen. Wat bedoel je ermee?

Die heb ik toch niet kunnen ontdekken. Geef eens een voorbeeld.

Waarom zijn dat rare zinnen? En ik vind het trouwens een goede recensie

avatar van Adrenal

Adrenal

Het zijn gewoon rare zinnen. Ik wil niet vitten maar ik leg het even uit.

Wat doet die 'gaat accepteren' hierachter?

Sorry, ik wil niemand kwetsen maar deze zin vind ik gewoon nergens op slaan.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Deze film is heel erg overschat. Deze film is absoluut niet slecht, maar het is ook geen topper, verre van dat. Ik heb de film aangeschaft vanwege de reacties hier, maar de film viel mij vies tegen. Drama is een goed passend genre. Maar misdaad niet. Er kwam maar weinig ''actieve'' misdaad invoor. Er kwamen dan wel veel wapens in voor en er werden een aantal keer mensen vermoord, maar daar bleef het bij. Ik weet niet eens precies wat de boodschap is achter de film? De film is gewoon.. gewoon. Er komt niet veel bijzonders in voor.. de film komt gewoon heel erg amateuristisch over. Klaar. Gelukkig was het acteerwerk wel goed en past de sfeer goed bij de film.

avatar van niethie

niethie

Volgens mij had je van te voren een heel verkeerd beeld van de film, misdaad hoeft immers niet altijd te betekenen dat het ook gelijk een actiefilm betreft. Het is meer een dramafilm over een man die een leven lijdt in een wereld van geweld, uiteindelijk in zijn eigen eenzaamheid verdrinkt en een wanhoopsdaad begaat. Snap overgens ook niet hoe je er bijkomt om het amaturistisch te noemen, want dat is het in de verre verte niet.