• 9.377.091 stemmen

Film noir / Thriller | 114 minuten

Genre: Film noir / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Jodie Foster en Cybill Shepherd

IMDb beoordeling: 8,2 (1.014.438)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 1 juli 1976

Plot Taxi Driver

"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."

De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Reinbo schreef:

In de tijd dat die films uitkwamen was het niet degelijk maar vernieuwend, in ieder geval een met veel flair.

Vernieuwend zal het best geweest zijn maar qua sfeerschepping vind ik het erg matig. Daar doet Scorsese het met Casino of deze Taxi Driver toch een stuk beter.

avatar van Nand

Nand

Bart Simpson schreef:

Ik zij dat het acteerwerk en de sfeer goed waren (zie mijn vorige berichten). Het realisme... tja, in elke film komt er wel realisme voor (als je maar ver genoeg zoekt). Deze film laat dat toevallig duidelijk zien, omdat het gaat over een eenzaam persoon. Dus het is geen topprestatie van de regisseur, omdat hij dat zo goed laat zien.

Ik zij

B_B schreef:

De gustibus et coloribus…

Ik vind Goodfellas pakken beter dan Casino, waar ik een beetje zeeziek van werd. Ik vond trouwens ook dat hij daar zijn truukje van Goodfellas nog eens dunnetjes overdeed, maar dan met wat meer geld. Het verhaal is veel magerder. In Goodfellas (zonder over freeze frames en zo te piekeren) wordt alles met een geweldige vaart verteld, zonder op de zenuwen te werken.

De boksscè!nes in Raging Bull zijn nooit vertoond, werkeleijk indrukwekkend. En sfeerschepping: in Mean Streets is de film bijna uitsluitend sfeerschepping.

Heb je trouwens de dvd 'Scorcese on American movies' gezien? De man weet wat heel goed wat hij doet en hij doet dat goed.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

stefan dias schreef:

Heb je trouwens de dvd 'Scorcese on American movies' gezien?

Nee nog niet gezien, ga ik misschien nog wel eens achteraan. Ben wel erg benieuwd naar Mean Streets, als die qua sfeer in het straatje van Taxi Driver ligt ben ik helemaal tevreden.

B_B schreef:

Weinig plot, maar een mooi, bijna documentair beeld van new York toen het nog niet het vrijwel ongevaarlijke toeristenparadijs van vandaag was.

En één van mijn favoriete (De Niro)scènes: "are you a mook? …What's a mook?…"

avatar van Elineloves

Elineloves

stefan dias schreef:

En één van mijn favoriete (De Niro)scènes: "are you a mook? …What's a mook?…"

Haha die is inderdaad briljant!

avatar van HolyGrail

HolyGrail

Nou deze film komt mijn top 10 binnen geraasd!

Prachtige beelden van een smerig New York, een uitmuntende Robert de Niro, geniale soundtrack, en vooral een geweldige weergave van wat eenzaamheid met iemand kan doen.

Mooi dat Scorsese het aan de kijker over laat om een oordeel over Travis Bickle te vellen.

avatar van Rickgoedkoop

Rickgoedkoop

verlaag mijn stem naar een halve ster.

avatar van V

V

Ok.

avatar van erwku

erwku

Elke keer als er gek doordraait en op politici, scholen of omstanders schiet of wil schieten om aandacht te trekken, moet ik aan deze film denken. Travis Bickle is een metafoor voor al deze doorgedraaide zielen in een overigens doorgedraaide maatschappij.

Paul Schrader, die met een pistool naast zijn schrijfmachine,het script heeft geschreven, heeft hier heel goed weergegeven hoe een metropool gezien kan worden als een verloren maatschappij in de ogen van iemand die door eenzaamheid en gestoordheid hier kompleet is van losgeslagen.

Het waanzinnige script, de rauwe regie een briljante de Niro en geweldige muziek maken deze film bijna ondragelijk pessimistisch.

Een waar kunstwerk van het aard Guernica. Niet mooi, lelijk zelfs, simpel, ruw grauw en donker, maar o zo belangrijk.

De Zwane zang van de grootste film componist aller tijden; Bernard Herrmann,

Heb de muziek op cd en dan klink het nog apocalyptischer dan in de film, niet voor de buren!)

Geen kerst film!

avatar van Loki87

Loki87

Redelijke film, alleen de muziek irriteerde me mateloos.

Don MN

Waanzinnig onheilspellende soundtrack, geeft meteen de connectie met de hoofdpersoon en stad. Wat vond je zo irritant?

avatar van Loki87

Loki87

Het leek wel of het uit een pornofilm kwam (het saxofoon deuntje) en het zogenaamde spannende geluid kwam uit alice en wonderland ofzo.

Don MN

Hij zit ook een beetje in z'n eigen Wonderland.

avatar van Reinbo

Don MN schreef:

Hij zit ook een beetje in z'n eigen Wonderland.

Gemixt met wat porno

Reinbo schreef:

Gemixt met wat porno

Ja, dus de muziek brengt eigenlijk de juiste sfeer op je over Loki, jammer dat het zo irriteerde.

avatar van robbiesdebobbies

robbiesdebobbies

Een van de betere films van De Niro.

robbiesdebobbies schreef:

Een van de betere films van De Niro.

Ja, we willen het wel eens van hem vergeten met al die commerciële bagger die hij later heeft zitten inblikken.

Ik heb 'm zo veel hoger staan dan de vleesgewoorden grimas en sterk overroepen Jack Nicholson, dat ander icoon uit de jaren '70.

avatar van killerfreak

killerfreak

Gisteren herzien. In tegenstelling tot de vorige keer begrijp ik nu wel de hele context, maar ik vind nog altijd te weinig gebeuren om hoger te gaan als 3*. En de muziek is idd bij momenten alsof we naar een horrorfilm/pornofilm kijken (niet dat die 2 met elkaar verbandhouden), ma ok... alles weer in de tijdsgeest plaatsen doet me dat weer een beetje relativeren.

Acteerwerk overigens nog steeds ok, en paar grappige discussies, maar helaas blijf ik dus bij m'n 3*

avatar van geert bollen

geert bollen

Absoluut meesterwerk van Scorcese over een vereenzaamde zonderling die met lede ogen toeziet hoe de maatschappij verloedert.Hij ontwikkelt een finale strategie om alle verderf uit de wereld te helpen en schuwt daarbij geen geweld.Een visionaire film over de teloorgang van het sociale weefsel.

avatar van Respekked

Respekked

Naar aanleiding van de 'Knock Out beste top 10' deze opgezet, want 'wij jonkies' kennen te weinig klassiekers.

Het enige wat mij wat deed in deze film was de laatste blik van de Niro in de achteruitkijk spiegel. Een stomp in mijn maag, maar ik heb geen flauw benul waarom. Waarom keek hij zo? Waar dacht hij aan toen hij wegreed?

Voor de rest is het allemaal behoorlijk lauw. Ik zie nergens een doordraaiende de Niro, laat staan paranoïde. Tuig op de straat.. ja een berg etters die met de watervoorzieining aan het klooien zijn. Maar om daarom ineens het heft in eigen handen te nemen, het zal wel..

De Niro intrigeert wel op de momenten met Betsy. Als zonderling komt hij goed over, niet als zogenaamde gek.

Tot slot werd ik gek van de muziek, wat een onbeholpen herrie.

avatar van Baldur

Baldur

Briljante rauwe film. Weet niet precies wat het is, maar ik vond het in ieder geval een enorm intrigerende film die geweldig in beeld is gebracht... 4.5*

avatar van je80roen

je80roen

Vind het beeld van de stad die gecreerd word erg goed en de beelden en muziek geven een prachtige sfeer. Had gehoord van de zeer geweldadige apotheose, maar anno 2009 heeft dat toch niet echt veel meer om het lijf. Desondanks wel een fascinerende film.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik heb deze film gisteren gekocht. Ik ben benieuwd

avatar van Animosh

Animosh

Taxi Driver blijft één van die films waarvan ik hun klassiekerstatus totaal niet begrijp: naast filmische wansmaak kenmerkt de film zich tevens door een simplistische, behoorlijk infantiele inhoud die noch vernieuwende dingen aan het licht brengt, noch hevige emoties tracht op te wekken, dus in welk gebied verbergt de subjectieve genialiteit zich dan? Wellicht heb ik een bril nodig om mijn visie te verbeteren, maar ik zie het niet.

Allereerst het visuele vlak, waarop Scorsese in mijn ogen ontzettend hard faalt: de kadrering zweeft ergens tussen saaie simpelheid en lelijke onverzorging, om tenslotte na een hevige strijd met behulp van het ongecontroleerde, flauwe en kunstzinnig afstotelijke camerawerk naar het laatste te hellen, en ook het kleurgebruik van de film is vreselijk in zijn onverzorgde realiteitslust. Minstens even ergerlijk als bovengenoemde factoren vond ik daarnaast de montage, die zich zonder enig ritme en zonder enige connectie met de muziek en het geluid langzaam voortsjokt met de energieloosheid die een gebrek aan interessante sfeer kenmerkt. Scorsese tracht wel meermaals om een zenuwachtig sfeertje neer te zetten (het herhalen van een shot van een stoplicht, het inzoomen op het bruisende water), maar door een gebrek aan controle en de combinatie met hoogstens ergerlijke muziek weten zijn pogingen me niet het minst te interesseren. De scènes die zich 's nachts afspeelden vond ik persoonlijk ietwat beter te pruimen door enige aandacht voor de belichting (indien het niet slechts mijn verbeelding was), maar ietwat is hier het sleutelwoord, want ook deze momenten bleken nergens interessant genoeg om me te boeien.

Het grootste minpunt van Taxi Driver is echter zonder twijfel de soundtrack: jazzy, flauw, zeurderig en zagerig als hij is weet hij voor mij iedere scène met enige potentie gemakkelijk te ruïneren. Verder vind ik de integratie ervan maar simplistisch, waarbij vooral opvalt dat er totaal geen rekening wordt gehouden met het ritme van de muziek, wat ik flink ergerlijk vond. Wel, eerlijk is eerlijk: Taxi Driver moet het natuurlijk ook helemaal niet hebben van zijn audiovisuele kwaliteiten, maar van zijn inhoud, en dan vooral van zijn hoofdpersonage, Travis Bickle.

Bickle is een bikkeltje, een aanstellerige idioot die zich traag naar de kloof der krankzinnigheid beweegt terwijl hij baadt in een meer der onintelligentie en irrationaliteit. Nu heb ik geen problemen met onsympathieke karakters, maar Scorsese zet zijn personage enorm flauw neer, tot er van een best boeiend concept niets meer overblijft dan een flauw typetje met een hanenkam dat, als hij geen pogingen doet om presidentskandidaten om te brengen of twaalfjarige hoertjes te redden van het juk van hun pooier, moeizaam stoer probeert te doen voor de spiegel - het typische, bij vlagen erg over the top acteerwerk van De Niro en de voice-over op opleesniveau werken verder ook niet bepaald in het voordeel van de film.

Tot slot de inhoud: wat probeert Scorsese nu te zeggen met deze Hollywoodiaanse aftakeling van een man? Bekritiseert hij de maatschappij (zowel door middel van zijn neergang als door zijn (overigens zeer onwaarschijnlijke) huldiging) of tracht hij slechts een karakterschets af te leveren? Ik gok op een combinatie, waarin beide factoren helaas hopeloos falen door zowel het typische karakter van de film als zijn vele onwaarschijnlijkheden.

..en zo ben ik weer terug bij af: ik begrijp werkelijk niet wat er nu zo geniaal kan zijn aan deze film, wat deze film doet uittorenen boven het gros van het medium. De film wist bij mij althans geen enkele emotie op te wekken, en interesseren deed hij me evenmin. 1*, voor de nachtscènes en het hoge tempo (waardoor je je nooit écht verveelt).

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Dit is toch wel een heerlijke film hoor . Ik heb gehoord dat de reggiseur destijds niet zo blij was met het feit dat Rocky 3 Oscars won en deze film er geen 1 won. Nou ben ik zelf ook niet zo'n fan van Oscars, maar ik ben wel een Rockyfan.

stefan dias

Ik lees hier wel ,vaker dat (vooral jongeren, vermoed ik) zich storen aan de muziek. Nu si die natuurlijk wel een beetje gedateerd en alms je niet zo erg gek bent op sax dan kan ik h het ook wel ergens begrijpen.

Maar als je zegt dat de montage niet ingrijpt op het ritme van de muziek???? Een film is geen videoclip. Ik vind het beeld van, de taxi die opdoemt uit de stoom van de metro alvast onvergetelijk. Zekerook dankzij die soundtrack. Die soundtrack heb ik trouwens aangeschaft en is erg sevnties, wat dan weer perfect bij de film past uiteraard.

Het feit datTaxi Driver het in de Oscars moest afleggen tegen Rocky is trouwens een van de meest aangehaalde voorbeelden om aan te tonen dat die Oscars echjt niet zo veel om het lijf hebben.

avatar van Arie18

Arie18

Na veel positieve recenties op deze site vanochtend eindelijk eens gezien.

Hij viel me eerlijk gezegd zwaar tegen. Het leek wel alsof de film niet op gang kwam. Er zat geen vaart in. De hele film door dacht ik wanneer gaat het gebeuren, maar dat kwam dus niet. En begrijp me niet verkeerd, ik heb het hier niet over pure actie ofzo...

Het komt misschien ook omdat het hele sfeertje in de film me niet echt aanstond. De Niro zet overigens een goed personage neer...

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Arie18 schreef:
Na veel positieve recenties op deze site vanochtend eindelijk eens gezien.

Wanneer die met hanekam iedereen gaat doodschieten, dacht je ook niet 'Ah! Nu gebeurt het!' ?

avatar van Arie18

Arie18

AddictedToMovies schreef:

Jah, maar terwijl ik dat dacht was het alweer voorbij.

Toen ik het stukje las waar de film over zou gaan dacht ik ow die gaat ff wat straatjes schoonvegen maar na 3 minuten was het alweer over. Hij schiet 1 pooier en een huisbaas neer, meer niet