The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
Curry
wat ik me altijd afvraag, wat zit er in dat houthakkershirt: vingers of een stuk kaak?
filmfreak 101
De film was (zeker in die tijd) erg origineel gevonden wel! Ook de acteerprestaties, waren goed tot zeer goed, wel is het wel een redelijke B-film en totaal niet eng! Sorry maar ik begrijp echt niet wat iedereen hier zo eng aan vindt
.... Mijn vader zei ook dat dit een van de engste films was die hij ooit heeft gezien( mijn vader heeft veel horrorfilms gezien waaronder the 'exorcist 'enz) maar ik vond er echt niks engs aan, normaal bij een goede horrorfilm moet je de adrenaline door je aderen voelen stromen en vol spanning aan het scherm gekluisterd zitten, wat dus totaal niet het geval was bij deze film. Soms zelfs een paar keer verveeld tijdens de film. Daarom op vlak van engheid een dikke fail (op halloweenavond gezien met verwachting van een hele enge film). Maar ik begrijp wel dat andere mensen deze film wel zeer eng vinden (net zoals ik meer 'bang' ben van geestenfilms en zo terwijl andere mensen dit nu weer totaal niet eng vinden) dit verklaart dus ook waarom er zoveel mensen zijn die deze film mislukt vinden en anderen weer een zeer goed gelukte film vinden. Ik blijf eerder neutraal, hoewel het op vlak van engheeid mislukt was, scoorde de film wel nog goed op vlak van acteerprestaties,enzo ook was het wel origineel en het verhaal zat ook wel goed (het was wel vaak niet zo gedetailleerd uitgewerkt) daarom toch een 3* omdat de film nog best mooi was verder en raar genoeg soms nog herinneringen oproept op de vreemdste momenten, een 3*
s0njaa
Al met al een heel verhaal zonder enige interpunctie van @Filmfreak101.. Bedankt
jipt
Wat een troep. De film bestaat voor 95% uit hysterische mensen en vervelend camerawerk. Wanneer er dan eindelijk wat gebeurt is de film afgelopen. 1*
RuudC
Rond de tijd van uitkomen was The Blair Witch Project een veelgenoemde horrorfilm. In ieder geval tot het moment dat het waardeloze vervolgdeel uit kwam. Ik kan me nog goed de discussies herinneren of het nou echt was of niet. Ik vond de film destijds erg vermakelijk en dat is tot op heden niet echt veranderd. Het is in ieder geval de film die het found footage genre (weer) op de kaart zette en hoe simpel de opzet en de uitwerking ook mag zijn, het resultaat is behoorlijk goed. Het acteerwerk is overtuigend en dat is de belangrijkste troef. De bekende bekentenisscene waarbij de snot nog vol in beeld uit de neus loopt is een mooi voorbeeld daarvan. Daarnaast wordt er met minimale middelen (waarschijnlijk gewoon wat takken breken op de achtergrond) behoorlijk wat suspense neergezet. Hoe nijpender de situatie voor de hoofdpersonen wordt, des te spannender. Dat er meer vragen opgeroepen dan beantwoord worden, maakt niet uit. Genoeg voer voor je fantasie. Dit een heel goede film noemen, gaat me te ver, maar het is wel een heel slim opgezette film.
fabienne9799
Ik heb deze film samen met een vriendin gekeken. Wij zitten op scouting en iemand had ons over deze film verteld, op een kamp. Hij zei dat we die film echt niet moeten kijken als je die dag daarop op kamp gaat en in een tent gaat slapen. Dus wij gingen die een paar weken later kijken.
Wij hadden er erg veel van verwacht, dat we echt zouden zien hoe de mensen dood gingen, dat het echt een horror zou zijn.
Wij waren de hele tijd aan het wachten op een schrik moment die niet kwam, uiteindelijk wat het einde eng (vond ik).
Op zich is het leuk en origineel bedacht en gemaakt maar wij hadden er dus veel meer ervan verwacht .
Boenga
Lekker spannend en sfeervol. Door het in de vorm van een documentaire te gieten wordt er een Dogmagevoel gecreëerd, wat het geheel des te realistischer maakt.
Gezien de spanning: prima thriller; maar ik zag geen afhakte armen en benen, uitgestoken ogen, of uitgerukte ingewanden, zodat de categorie 'horror' me niet echt correct lijkt...?
KiwiKiller97
aan de ene kant snap ik wat je bedoelt. maar toch. een horrorfilm hoeft niet vol te zitten met bloed en gore. ze hebben toch veel dingen gebracht waardoor het een horrorfilm was(al was hij niet heel eng)
jumpstylemovie
Ik vond dit eerlijk gezegd behoorlijk briljant. Drie studenten gaan in het Black Hills bos kamperen voor hun schoolproject over de Blair Witch. Alles is opgenomen op ouderwetse (16mm) camera's en dit zorgt voor een geweldige sfeer. Het doel van deze film had moeten zijn om alles er zo realistisch mogelijk uit te laten zien en dit is gelukt. Alle acteurs en actrices zijn ontzettend overtuigend, ook de dorpelingen die hun versies van de mythe willen vertellen aan de studenten lijken echt te bestaan. Het bos waarin ze filmen is een perfect plek. Als kijker wordt je zelf nerveus wanneer het weer nacht blijkt te zijn.
Het mooiste is misschien nog wel dat dit orgineel (en goed) genoeg is om met zo'n laag budget zoveel omzet te maken. Dit had een geweldige opstapje moeten zijn voor de regisseurs, dit was hun debuut, maar blijkbaar hebben ze niet weten te overtuigen met hun latere films. Ik vind het een geweldig concept en ik had van te voren niet verwacht dat ik zo onder de indruk zou zijn. Het einde vond ik vreemd maar alles valt nu een beetje op zijn plaats. Ik vraag me af of dat nu Mike of Josh was die in de hoek stond, of totaal iemand anders. Je weet niet wat er op het eind met de studenten gebeurd en uit onwetendheid ontstaat angst. Vooral omdat de film begint met het bericht:
"In October of 1994, three student filmmakers dissapeard in the woods near Burkittsville.
Maryland while shooting a documentary.
A year later this footage was found"
from7to9
Een vriend van mij had hem gezien met de scouts, en heel de scouts vond het ZO een enge film dat ik besloot om met een paar vrienden de film te bekijken. Achteraf bekeken was het echt één van de slechtste films ever! Er gebeurd geen hol in alleen op het einde een beetje maar dat was ook niet spectaculair! Hij krijgt een 1 voor het verhaal en het einde
JacoBaco
Deze film moet het ook vooral hebben van de impact van destijds. Inmiddels maakt de film ook minder indruk op mij. En de meeste die heb nu kijken hebben allang de moderne varianten gezien zoals REC en Paranormal Activity.
daredevil666
What a mess... . De film bestaat uit vervelend en irriterend handcam werk..... Wanneer er dan eindelijk iets gaat gebeuren is de film afgelopen..begrijp van mezelf niet dat ik deze uitgekeken heb tot het einde!
RuudC
Blijkbaar heb je de film afgekeken, omdat je het wel interessant vond en graag wilde zien hoe het zou eindigen. Een halve ster zou je eigenlijk pas moeten geven als de hele film een abominatie is.
tattoobob
Waarschijnlijk komt er nog een deel drie....word al een tijd over gesproken,alleen is nog niets van terecht gekomen..
Zit wel in de planning heb ik gelezen
Curry
oorspronkelijk zouden er ook 3 delen komen. Maar anno nu zal dat weinig toevoegen omdat deel 2 zo belachelijk was en deel 1 an sich sterk genoeg is
Danielo.
Origineel filmpje met origineel found footage concept (ook al was Cannibal Holocaust eerder).
Voor een indy film is deze zeker goed. Het einde is echter erg teleurstellend.
Ik had op z'n minst een soort verschijning of moord willen zien als een enigszinds onthullend einde, maar nu zag je helemaal niets behalve een vallende camera en de jongen die in de hoek staat. Erg goedkoop en te simpel saai einde.
Toch moet je respect hebben voor de cult status die de film heeft gekregen en de periode waar de film uitkwam. 4 sterren!
alexspyforever
Ik herinner me toen deze uitkwam dat deze veelbesproken was. Ik vond het idee om te gaan kamperen in een bos terwijl er een legende van één of andere heks de ronde deed best wel eng, maar daar blijft het dan wel bij. Ik zag geen schrikmomenten in de film, veel stuntelig en dom gedoe, shaky camerawerk. Er gebeurde bitter weinig in. Deze krijgt een ster voor het leuke idee, maar daar is voor mij alles mee gezegd.
analist
Deze film is gewoon zalig als je hem bekijkt op jonge leeftijd en nog niet doorhebt dat ie fake is
Devedeetje
Zoals Danielo al aangaf, was het found footage concept ook al bekend van de Italiaanse kanibalenfilm / exploitatiefilm / horrorfilm "Cannibal Holocaust" uit 1980.
Die film bevat beelden die destijds als schokkend werden ervaren en veroorzaakte hiermee wereldwijde controverse.., Dit gebeurde deels ook met The Blair Witch Project, maar eigenlijk
vooral omdat de film gehyped werd door het uitzenden van de nep-docu (interviews met vrienden, familie en kennissen van de verdwenen jongeren) als teaser.
Op de VHS stond deze docu voor de film.., en dat werkte zeer goed.
De film zelf kent vele beklemmend angstige momenten (het enge onbekende....)
Op het einde wil je wel graag weten wat er nu precies gebeurd is..,
en daar kom je bedrogen uit !
Later nog eens gekeken op dvd.
Daar bleek de nep-docu niet voor (of in) de film te zijn gemonteerd,
maar te zien was als bonus-materiaal... En dit had ik helaas niet door.
Jammer, omdat het de film zoveel meerwaarde geeft.
Zonder de "documentaire", en door het ontbreken van een bevredigend slot, blijft er inderdaad
slechts een redelijk saaie film over, over een stel angstige tieners die rondjes lopen in het bos.
Ik beoordeel T.B.W.P. na aanleiding van mijn eerste kijkervaring van de film op VHS
met de docu als intro op de film, en de spanning welke de film wist op te roepen voordat
ik werd teleurgesteld door het onbevredigende eind. 3***
TIP: Ga je de film kijken, begin allereerst met de interviews ! ! ! ! !
Rodriguez
Waar-de-loze film. Soms kan ik nog wel snappen dat mensen een bepaalde film goed vinden, maar bij dit? Komaan. Er gebeurt werkelijk NIETS op de laatste twee minuten na, geweldig zeg.
Ergerde me in het begin al bij de te lange intro. Eenmaal in het bos dacht ik dat het zou gebeuren, maar nee hoor. Er is enkel irritant gegil en gescheld op elkaar. Dan heb ik het nog niet eens over de spanning gehad, oh wacht, die was er namelijk niet. Ik las reacties dat dit een enge film zou zijn. Wat is hier in godsnaam eng aan dan?
Gelukkig duurde deze film maar een dik uur.
Passiebloempje
GE-NI-A-LE FILM!
Fantastisch realistisch neergezet, alsof er niet wordt geacteerd, maar het daadwerkelijk een 'homevideo' is waar je naar kijkt. Een spannende situatie die mij juist zo wist mee te trekken doordát het zo realistisch was gefilmd. Dat is wat ik erg kan waarderen in films; geen overdreven acteerwerk.
(En dan natuurlijk de 'verontschuldingsscene' inclusief de snottebel; super!)
JvB Lucas
Juist dat we zo weinig zien in het donker wat er nou precies aan de hand is, zorgt ervoor dat de spanning heel erg hoog is. Wat we namelijk niet zien is veel enger dan als we meteen zien wat het gene is wat de personages belaagt.
Die 'lange' intro zorgt er juist voor dat we de personages leren kennen. Wat je zegt over gillen en schelden klopt inderdaad maar dat zorgt ervoor dat ze in ieder geval overkomen als echte mensen in plaats van de zoveelste 'horrorfilm-stereotypes'.
AC1
Dan moet je toch wel heel naïef zijn, hoor.
JvB Lucas
Zelfs zonder die gedachte vind ik het als horrorfilm een ijzersterk en bijzonder werkje hoor.
jOERI
Misschien te hoge verwachtingen, maar ik vond er gewoon niet echt veel aan. Ik vond het zelfs niet spannend
edje555
poeh
15 jaar geleden in de bios gezien !
en ik kan je vertellen,
deze film was een grote hit
goed vermaakt, je ziet eigenlijk niks, en dat vind ik de magie van deze film, die het toch op een bepaalde manier eng maakt.

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary