• 9.390.289 stemmen

The Passion of the Christ (2004)

Drama | 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Alternatieve titel: The Passion Recut

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci

Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn

Releasedatum: 1 april 2004

Plot The Passion of the Christ

"By his wounds, we were healed."

The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Zelva schreef:

En dat weet je nu al?

Dat weet ik heel zeker.

avatar van martijn77

martijn77

Pardon!?!

Sarcasme bestaat niet slechts bij de gratie van zo'n geel glimlachend prikkertje..

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Ik zag bij jou anders geen smiley, vandaar dat het nogal raar tot mij overkwam..

avatar van tovenaar

tovenaar

Nick Kang schreef:

Ik zag bij jou anders geen smiley

Dat zegt 'ie dus....

avatar van martijn77

martijn77

Nick Kang schreef:

En deze is speciaal voor Nick

Anatolia

Bij nader inzien verlaag ik mijn punt. De flashbacks waren niet genoeg om mij ervan te overtuigen dat er een hele bijzondere man werd gemarteld en gekruisigd.

Toch is de film nog steeds imponerend genoeg voor 3* (was 3,5*). En dan doel ik niet alleen op de marteling en kruisiging van Jezus, maar bijvoorbeeld ook op de manier waarop Judas' lot in beeld wordt gebracht. Dat vond ik erg goed.

P.S. Bij updates > stemmen staat dat mijn oude stem 5* was. Dit komt doordat ik per ongeluk met scroll er overheen ben gegaan. Waarom vertel ik dit?

avatar van jassonn

jassonn

Heb ik ook weleens,maakt niet uit als je hem maar weer veranderd naar dat wat je wou

avatar van puck

puck

Anatolia schreef:

Waarom vertel ik dit?

Ja, waarom eigenlijk?

puck schreef:

Ja, waarom eigenlijk?

Ik schaamde me...

Maar wat ik net ontdekt heb (misschien al eerder vermeld):

Satan wordt gespeeld door een vrouw (Rosalinda Celentano), nagesynchroniseerd door een man. Erg goed gevonden naar mijn mening, want dit geeft hem (Satan) inderdaad een indrukwekkende 'air'.

Correctie:

Rosalinda Celentano:"No. The voice was mine. It was deep, I dubbed it myself in a heavier tone. What they did then, with my voice, is they altered it with a harmonizer to make the voice more metallized. It was a pretty natural process. They did it in a way that the voice could be attributed to anyone, a man, a woman, an old man, a young woman, or no one in particular. That was their intention."

Volgens IMDb uit een interview met een Canadese krant.

Vind het nog steeds goed gevonden.

avatar van pjotr

pjotr

Hmmmm....

Ik had nog wel bloopers op het eind verwacht......Mel Gibson die met de hamer op z'n vingers slaat of zo...maar nee, directed by Mel Gibson, a Mel Gibson film, Mel Gibson did this.....etc.

avatar van Zelva

Zelva

avatar van Ramon K

Ramon K

Een bloederige, lege, oppervlakkige film die mij werkelijk geen moment heeft geraakt. Een lange, eentonige film vol eendimensionale karakters, vele herhalingen en flauwe slowmotioneffecten. Grootste fout van de film is het totale gebrek aan aandacht voor het gedachtengoed van Jezus waardoor bijna elke spirituele en emotionele band met deze icoon des hoops ontbreekt. In plaats van een krachtige spirituele vertelling krijgen we Hollywoodiaanse filmtrucjes plus de daarbij passende muziek, lege karakters en geweld dat zo lang aan duurt, dat je als kijker totaal afgestompt wordt. In mijn ogen een totale mislukking. 1*

avatar van jassonn

jassonn

pjotr schreef:

Hmmmm....

Hij vond zich zelf erg interessant idd.

avatar van tovenaar

tovenaar

pjotr schreef:

Dat zeiden Mik en ik ook tegen elkaar in de bios .

avatar van puck

puck

Nou, ik heb 'm gisteravond gezien, en het is lang geleden dat ik zó ontzettend melig de bioscoop verlaten heb! Pjotr en ik zaten ons al de hele tijd te verheugen op die trap met dat bommetje eronder, dus we herkenden het piepschuimen misbaksel meteen... Toen vervolgens die Joodse hogepriester zich per ongeluk brandde aan die vuurschaal had ik het helemaal niet meer... Wat was dat ongelofelijk misplaatst zeg! Wat mij betreft had dat stukje wel bij de bloopers gekund.

Maar even serieus... wat een draak van een film is dit. Het is niet eens zozeer Jezus , alswel de film zélf die aan grootheidswaanzin leidt. Het ligt er allemaal zo dik bovenop... al die opdringerige muziek en die honderden vertraagde beelden die je proberen te dwingen onder de indruk te zijn werken volkomen averechts. Het is net als een muzikant die constant op zijn hoogst mogelijke volume speelt omdat 'ie graag wil laten zien hoe goed 'ie dat kan... het mist dynamiek, en daardoor is het al heel snel niet interessant meer. Kortom, 1,5 ster voor de moeite.
Overigens deden die Joodse hogepriesters (doordat ze zo zwart-wit werden neergezet) me meer denken aan Amerikaanse Christenfundamentalisten dan aan Joodse hogepriesters...

avatar van SSeagal

SSeagal

Lijkt me wel een spijkerharde film

Gamma, dat zeg ik.

avatar van pjotr

pjotr

Tja, ik vond het dus vies tegenvallen.
Het verhaal rondom Christus is natuurlijk geweldig filmmateriaal maar ze hadden beter Takashi Miike kunnen vragen- dat had in ieder geval een subtielere film opgeleverd.
De arrestatie van Jezus vond ik al behoorlijk irritant arti-farti gefilmd met al die nutteloze vertragingen erin.
Ook de flashbacks waren veel te kort en hadden juist kunnen dienen om de belevingswereld en het karakter van Jezus wat diepgang te geven....maar niets van dat alles.
Het geweld was verder (samen met de geluidseffecten) totaal over de top : het moment waarop Jezus over die brug geknikkerd wordt en in die kettingen blijft hangen - het is wel geen zoon des gods maar zelfs Rambo had dat niet overleefd.
En dat geluid van dat kruis, jeetje het klonk alsof er een mammoettanker naar boven gezeuld moest worden.
Dan had je nog de scene waarbij de arm van Jezus nog uit zijn voegen werd getrokken, deze dit me erg denken aan die andere film van Gibson.
En dat uitgepikte oog....meuh...volgens mij een beetje veel 'artistieke' vrijheden'

Waar ik me het meest aan stoorde was het complete gebrek aan nuance.
Dat Gibson het onmenselijke lijden van Christus wil laten zien vind ik prima maar het is natuurlijk niet zo dat je met het eindeloos opstapelen van ellende het gewenste effect krijgt.
Zoals al eerder is vermeld gaan de martelingen zo lang door dat het je op een gegeven moment emotioneel niets meer doet.
Bovendien zijn vrijwel alle karakters wel zo zwart-wit dat ze niet bepaald geloofwaardig overkomen.
En de wederopstanding - slappe hap hoor....dat had dan wel weer wat bombastischer gekund.
Wat mij betreft kan Mel gibson wel inpakken.
1 ster (en alleen omdat ik een ongelofelijk zwak voor Monica Bellucci heb).

avatar van U-96

kappeuter schreef:

Veelzeggende imdb user ratings:

US users 7.9

Non-US users 6.7

Inderdaad. Meer bloeddorstige en leeghoofdige christenfundamentalisten aldaar.

Een van hen is zelfs president. Slik.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ramon K schreef:

Ik heb de film nog niet gezien maar ik vind dat je je mening prachtig verwoord hebt Ramon K. Het is ook duidelijk hoe de film alsmaar daalt in sterrenaantal.

avatar van titan

titan

Op zich een redelijk film, maar zo verschrikkelijk overgedramatiseerd en overgestileerd. Het lijden van Jezus wordt zo sterk uitvergroot dat je haast gaat twijfelen aan de goede bedoelingen van Gibson.

Daarnaast is een zekere bijbelkennis haast een noodzaak en kom ik nauwelijks wat te weten van Jezus, zodat ik me moeilijk kan inleven in hem. Door slechts alleen te focussen op de laatste 12 uur van zijn leven mis ik een context. Nu zien we Jezus alleen als een louter van goede bedoelingen overlopende man die door bijna iedereen uitgejouwd en uitgekotst wordt. Zonder deze context komt dat allemaal erg raar en onwerkelijk over. 2*

avatar van mandert

mandert

Heel indrukwekkend, film die je moet zien.

De meeste mensen zijn heel negatief over deze film, maar het is wel de werkelijkheid over wat er is gebeurd. Voordat deze film uit kwam is er veel over verteld, dus het is de keus aan jezelf of je de film wilt zien. Kun je niet tegen werkelijkheid kijk dan niet..Want de meeste oordelen negatief terwijl dat niet de bedoeling is.

Ik heb in de laaste jaren nog nooit zo`n indrukwekkende film gezien.

Petje af voor Mel Gibson hij krijgt van mij 5 sterren.

avatar van Ramon K

Ramon K

Goh. Sterk punt man. Ik oordeel negatief omdat 't een zaadfilm is. Punt uit.

avatar van ToNe

ToNe

Ik dacht dat het duidelijk was dat het om een gospel gaat, in vele ogen propaganda.

Dus verre van 'werkelijkheid'.

Over 'indrukwekkend' en 'realistisch in beeld gebracht';

Nogmaals, 'expliciete gore en leed' is in de context van horror, walgelijke exploitatie, terwijl het nu opeens 'profound', bijna ophemelend is...

Of je moet meer horrors zien, of je moet verder kijken dan de sensatie van bloed om de werkelijke waarde van de film in te zien/schatten...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

metacorrectie: "Omdat jij 't een zaadfilm vindt"

avatar van elke14

elke14

Gisteren gezien en ja, wat moet je daarvan zeggen? Voorspelbaar was het wel , maar dat is geen excuus. De martelscenes vielen nog mee (niet dat ik het niet erg vond hoor) maar toch mooi gemaakt. ***1/2 maar echt niet meer.

avatar van speedy23

speedy23

Even een time out jongens. Voor een Vlaming als ik: wat is een 'zaadfilm'?