• 9.374.369 stemmen

Met onder meer: Gabriel Byrne, John Turturro en Albert Finney

Gesproken taal: Engels, Iers en Italiaans

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Miller's Crossing

"Up is down, black is white, and nothing is what it seems."

Leo is een gangster en politiek leider die samen met zijn vertrouweling en raadsman Tom Reagan de scepter zwaait over een in het oosten van Amerika gelegen stad. Hun controle wordt echter bedreigd door de Italiaanse gangster Johnny Casper en zijn meedogenloze handlanger Eddie Dane. Als Tom ruzie krijgt met Leo over een vrouw komt hij middenin de machtsstrijd terecht, met alle gevolgen van dien...

Liam 'Leo' O'Bannon

Mink Larouie

Mayor Dale Levander

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Vond dit toch een lichte tegenvaller.

De sterke dialogen die zo kenmerkend zijn voor de Coens komen hier niet echt uit de verf. Idem voor wat de humor betreft. Voeg daarbij een totaal oninteressant personage als Tom Reagan, gespeeld door de al even zoutloze Gabriel Byrne en dan krijg je dit. Gelukkig zijn er nog beide maffia-bazen en John Turturro die dan weer wel de Coen-stempel dragen zodat het niet een geheel fiasco dreigt te worden.

Verder geen klagen over de setting en over de cameravoering. Allemaal tiptop in orde. Verhaal zelf is een beetje bij het haar getrokken, maar is interessant genoeg.

Krappe voldoende.

avatar van Montorsi

Montorsi

Wederom een aangename Coen, maar ook weer niet de uitschieter naast The Big Lebowski waar ik op blijf hopen.

Vooral de dialogen die ik hier erg sterk vond, erg ad-rem en direct allemaal. Niet buitensporig grappig maar zeker wel met humoristische vlagen. Leuke personages ook, vooral de zijpersonages die het goed doen. Daarnaast een sterk script, en je hebt een degelijke en sterke film. Jammer genoeg komt het ook nergens echt boven uit, en is het een gemiddelde film van de broers, maar dat is nog altijd wel genietbaar.

avatar van jacobz

jacobz

Goede misdaadfilm die humor op een andere manier brengt dan bijvoorbeeld Analyze this

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

dave schreef:

Ik wou zo graag iets alternatief zien. Een parodie op misdaad/gangsterfilms, met niveau.

Wel, Miller's Crossing is dan ook geen parodie, en als je dat niet inziet, zou dat wel eens kunnen tegenvallen.

Dane : Jesus, I open my mouth, the world turns smart

Eén van de vele rake zinnen die van Miller's Crossing een eigenwijze misdaadfilm maken. Misschien niet de beste dialoog, maar wel één van deze die me bijgebleven zijn. Ieder filmliefhebber zal dit wel smaken, het zit er vol van.

Eigenwijs dankzij de Coens ook, die elk cliché uit de misdaadfilm van de jaren '30 en '40 bestudeerd hebben en die hier gebruiken in hun eigen verhaal. Een verhaal dat steeds complexer wordt, en gebruik maakt van enkele zijplots die niet altijd even belangrijk zijn zoals de moord op Rug Daniels en het verdwijnen van zijn toupet, een vraag die meermaals door Tom Reagan gesteld wordt. .

Miller's Crossing had meer weg van een hommage aan het genre dan een parodie. Ik had veel bewondering voor de stijl, en dat maakte wel de film voor mij. Iemand die in een zetel zit met het hoofd in de schaduw gehuld, de absurd lange schietscènes, Eddie Dane en Reagan die praten met elkaar in een auto maar mekaar nooit aankijken, enzovoorts. Stijl in overvloed, maar die bruine ouderwetse decors, die vele rustieke houten kantoorruimtes vond ik wel lelijk, en veel scènes speelden zich in zo'n omgevingen af. De film gaf hierdoor een wat povere indruk op mij. Maar het heeft zeker de pret niet bedorven.

avatar van Joakiem

Joakiem

Aardige film, zeker geen topper. De typische 'Coen-stijl' komt regelmatig naar boven, maar niet zoals in andere bekende Coen-films.

Denk dta hij de 2e keer dat ik hem kijk leuker is..

avatar van Rosicky

Rosicky

Oej, deze viel vies tegen. De doorsnee Coen-film barst van de originele doch geschifte personages, maar hier vond ik Tom niet meer dan een gangstercliché, die wel erg vaak een paar forse tikken op z'n gezicht krijgt. Turturro heeft maar weinig speeltijd maar steelt desalniettemin de show. Het verhaal vind ik vrij sfeerloos. Zo is er een maffia-oorlog aan de gang waarvan we niets te zien krijgen en speelt de film zich wel erg vaak af in dezelfde handvol kamers. Kon mij niet bekoren, (een van de) minste Coens-film die ik tot nu toe gezien heb.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Ik vond hem niet tegenvallen.

Ben altijd onder de indruk hoe de coen broertjes zulke ingewikkelde scripts met zoveel bedrog en verschillende partijen op het beeldscherm kunnen krijgen.
Vond deze tot nu toe ook een van de minste van het duo, maar vond hem nog steeds goed.

De shootout tussen leo en zijn moordenaars was zelfs echt geniaal gefilmd.

Ben alleen nog wel steeds erg in de war.
Waarom deed Tommy nu wat hij deed?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Nakkie13 schreef:

Ben alleen nog wel steeds erg in de war.

Waarom deed Tommy nu wat hij deed?

Haha, inderdaad, hoe verder het verhaal vordert hoe meer je de rode draad kwijtspeelt. Dat is heel opzettelijk zo gemaakt.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Wel voor de rest te volgen hoor, snapte de beweegredenen van Tommy op het eind alleen niet meer helemaal.

avatar van thysum

thysum

Ik vond de boeven van de eerste 5 minuten al zo enorm nep, dat ze wel weggelopen konden zijn van een Bassie en Adriaan film.

Echt zo slecht geacteerd dat we meteen voor een andere film kozen en deze eraf hebben gezet...ik heb m niet afgekeken en daarom kan ik geen punt geven...moet ik de film nog gaan kijken?

avatar van Badalamenti

Badalamenti

thysum schreef:

Misschien maar beter niet......

avatar van fcdenhaag

fcdenhaag

Gave film. Ben dan ook fan van het maffia werk, wat dit aan de andere kant ook weer niet écht is. Maar wél dat sfeertje, de auto's, de Tommy guns én de bijdehandte praatjes. Heb me prima vermaakt en de hoofdrolspeler zet zijn rol van 'smartass' juist prima neer. Leuk ook al dat verraad aan alle kanten

avatar van mar0z

mar0z

Ik heb met plezier naar deze film gekeken.

Ik vond de film poetisch gefilmd met een dromerig randje.

Zeer vette dialogen.

Vette film dus.

4.0

kuk

Damn wat sfeervol weten de Coens dit weer neer te zetten. Wel eentje die laat op de avond misschien wat minder tot zn recht komt dan als de aandacht er volledig bij is, maar als een paal boven water staat dat het talent van de gebroeders hier duidelijk naar voren komt. Behoort tot hun vijf beste in mijn bescheiden opinie.

avatar van rep_robert

Een van de betere Coens die ik heb gezien. Dat valt vooral te danken aan het fantastisch slim geschreven script en de zeer goede vertolking van de cast, met name van Gabriel Byrne die fantastische dialogen uit de mouwen schudt. De sfeervolle setting, de stijlvolle muziek(vooral de shoot-out bij Leo zijn huis was fantastisch) en een slim verloop van d film maken dit toch een zeer fijn filmpje om te kijken.

Niet alles valt in 1x te snappen, daarvoor zit er toch teveel dubbele bodems in en is het spelletje wat Tom speelt echt geniepig. Aan de andere kant verhoogt dit de herzieningswaarde en heb ik eigenlijk weer zin om deze film te kijken.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Gisteravond gezien en na het voor mij enigzins tegenvallende The Hudsucker Proxy van de 'Coen brothers' was ik aangenaam verrast

Over de gehele film hangt een heerlijk 50's mafia sfeertje met uiteraard de bijbehordende 'Tommy-guns' uit die tijd

De dialogen zijn van een goed niveau en bevatten vaak een lekker humoristisch gehalte.

Alle personages zijn prima neergezet en Gabriel Byrne heeft mij als hoofdpersoon echt volledig verbaasd. Ik herriner de man uit geen enkele film maar desondanks kwam hij op mij over als een Robert de Niro of Al Pacino. Een topprestatie van deze man dus!

Het old-skool maffiasfeertje en de humor wisselen zich prima af in deze film en het vroege talent van de 'Coen-brothers' komt goed uit de veren.

Godzijdank neemt de film zichzelf nergens 'te' serieus, visueel is het prima in orde en zoals gezegd zijn de acteerprestaties van de cast dik in orde.

Een film die niet verveeld en die ik binnenkort zeker weer in de DVD-speler zal drukken.

• 19752 berichten

Net gezien en moet zeggen dat hij me flink is tegengevallen. Ik ben gek op maffia-films en door de hoge score hier moest ik deze dan ook zeker thuis hebben. De film begint wel erg mooi met de muziek en de hoge bomen. Ook prettig dat ze meteen met de deur in huis vallen en laten zien dat er oorlog zal komen tussen Leo en Caspar. Toch kan een scene als deze niet tippen aan de bureau-scènes uit The Godfather. Jammer dat ik The Godfather heb gezien eigenlijk, want er komt geen enkele film in de buurt van dit meesterwerk. Onbewust of bewust vergelijk ik elke maffia-film met The Godfather. Zonde, want vrees dat alles nu zal tegenvallen.

Zowel Leo als Caspar vind ik absoluut geen bazen. Ging geen schrik vanuit. Zo'n figuur als Bernie gespeeld door Turturro word ik juist wel bang van. Onberekenbaar, een kat in het nauw die vreemde sprongen kan maken. Is voor mij dan ook de beste acteur uit deze film.(sowieso speelt hij altijd erg goed). Byrne moest overkomen als sluw en kil, maar hier wist hij de juiste snaar niet te raken. Het werd te veel een karikatuur van zichzelf. Wat wil hij nou eigenlijk?
Uiteindelijk heeft hij alle vijanden uit de weg (laten) ruimen, omdat hij denk ik toch wel een zwak voor Leo had. Maar goed, dat was het dan? Voelde allemaal als lucht aan.

Overall overstijgt het niet het niveau van The Untouchables en dat is geen compliment. Heel vaak dezelfde locaties die je na 2 keer allemaal wel hebt gezien.

Jammer, ik had echt gehoopt dat Byrne hier een koele killer zou spelen. Een onderbaas die iedereen zou afknallen, maar eigenlijk werd hij de hele film in elkaar geramd en hield hier weinig tot niks aan over. Alsof hij van staal was gemaakt. Werd er allemaal niet geloofwaardiger op.

Echt balen als je je verheugt op een film en je wordt zo teleurgesteld. De echte maffia-liefhebber zal hier toch zijn bedenkingen bij moeten hebben. 2,5 sterren dekt de lading wel.

moviemafketel schreef:

De echte maffia-liefhebber zal hier toch zijn bedenkingen bij moeten hebben.

Los van dat ik me niet aangesproken voel (gezien de maffiafilms die ik reeds heb genoten op twee handen te tellen zijn), is dit natuurlijk een totale drogredenering. Dat jij het naast The Godfather wil leggen, is je goed recht. Maar om een veel subtielere, meer character-driven en typische Coens maffiafilm daardoor te bestempelen als eentje waarbij de kenner bedenkingen hoort te hebben, is natuurlijk geen logische conclusie. A shame, want ik gun het iedereen om van dit fijne verhaaltje te genieten

• 19752 berichten

Een beetje tegenwicht bij de bewieroking die ik hier heb gelezen voor ik deze film aanschafte mag ook toch? Als iemand die de film nog niet gezien heeft deze pagina leest, ziet hij bijna alleen maar dezelfde soort meningen. Ik ben dus een totaal andere mening toegedaan en daar mag iedere nieuwe kijker mee doen wat hij/zij wil.

avatar van Robi

Robi

Degelijke maffia (achtige) film waarbij het gaat om de macht en wie de slimste is, en waarbij uiteraard de nodige doden vallen. Prima in z'n genre.

moviemafketel schreef:

Dan mag je het nog wel met fatsoenlijke argumenten onderbouwen..

Staan er genoeg bij.

avatar van rep_robert

Het maffia genre is gewoon niet jouw ding Frank Ik vind deze juist makkelijk al die andere meuk overstijgen, omdat het script slimmer is.

• 19752 berichten

Lol, maffia is mijn lievelings-genre(als we het al een genre mogen noemen). Juist daarom viel deze zo verschrikkelijk tegen, omdat de verkeerde poppetjes op de verkeerde plekken zijn gezet en het verhaal deed me ook niks.

avatar van Prudh

Prudh

Geweldig juist hoe de Coens conventies compleet naar hun eigen hand zetten en die ook nog eens in hun eigen, zo herkenbare stijl gieten. Hoezo verwacht je überhaupt dat er schrik zou moeten uitgaan van Polito en Finney? Het zijn Coengangsters, geen De Palmagangsters. Het draait ook allemaal om Byrne, die meer als detective dan als crimineel te werk gaat. Daarom compleet verspilde moeite om dit naast The Godfather te houden, want zo realistisch of serieus willen de Coens nooit worden natuurlijk. Dit is film/neo noir in een veel te krappe gangsterjas, of misschien wel andersom. Dat weet ik eigenlijk nooit bij het kijken. Het resultaat mag er in ieder geval zijn.

avatar van Rmie

Rmie

Maffia genre is niet mijn ding, toch heb ik veel genoten van deze sublieme Coens film. Alleen al de opening van de film met het gesprek met de hoofdspelers is top. Als ik iemand over ethics hoor; denk ik aan deze film.

avatar van AC1

AC1

De Blu-ray ligt in de winkels, jongens.

avatar van Duikboot

Duikboot

AC1 schreef:

De Blu-ray ligt in de winkels, jongens.

Ik laat 'm daar fijn liggen

avatar van Zinema

Balancerende knipoog.

Het zijn wederom de typische, snelle en heerlijke dialogen die het belangrijkste Coen-stempel op dit komische misdaadwerk drukken. De naar Noir knipogende film balanceert niet overal evenwichtig tussen de twee genres, maar de acteerprestaties en een aantal heerlijk idiote personages redden de film.

Goed.

avatar van AC1

AC1

Duikboot schreef:

Ik laat 'm daar fijn liggen

Ik niet, heb 'm vandaag aangeschaft. De beste van de Coen brothers moet je gewoon in huis hebben. 9.90 Euro voor deze moderne klassieker in HD!