• 9.382.735 stemmen

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Avontuur / Fantasy | 146 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titels: The Deathly Hallows / Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Yates

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 17 november 2010

Plot Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

"Nowhere is safe."

Heel Groot-Brittannië wordt in haar greep gehouden door Heer Voldemort (Ralph Fiennes), die maar één doel voor ogen heeft: het opsporen en doden van Harry Potter (Daniel Radclife). Terwijl het hele land in oorlog verkeert, houden de bebrilde held en zijn twee beste vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermelien (Emma Watson) zich schuil in de verste uithoeken van de Dreuzelwereld. Daar gaan ze op een levensgevaarlijke zoektocht naar de overgebleven Gruzielementen, de voorwerpen die Voldemorts onsterfelijkheid garanderen.

Hermione Granger

Xenophilius Lovegood

avatar van nakada

nakada

Jessen0wnt schreef:

Die oorlog slaat sowieso nergens op, Narnia is helemaal geen hype of iets, wat HP overduidelijk wel is.

Een hype van ruim 12 jaar lang !!

avatar van henkpsv

henkpsv

Ik kom net uit de bioscoop en ben erg enthousiast over deze film. De film houd zich vrijwel de hele tijd aan het boek op een paar kleine details na, maar dat is Hollywood. Verder hebben ze het ook goed in tweeën gesplitst en heeft de film een goede balans gevonden tussen actie en spanning.

Zeker een must see en ik kan niet wachten op het 2e deel.

avatar van Skilgannon

Skilgannon

Net terug en ik moet zeggen erg mooi gemaakt, gebeurt erg veel alleen vind ik dat ze hem net iets teveel laten inkakken met dramatische gebeurtenissen, maar dat is mijn mening. Verder erg goed 4*

avatar van .Fee.

.Fee.

Ook net terug en tja... Typische Harry Potter-film; te veel details in een te korte film. Ze kunnen bij lange na de boeken niet nastreven, helaas.

En sorry, maar elke keer valt me weer op dat die Daniel Radcliffe gewoon niet goed kan acteren, ik kan hem nog steeds niet serieus nemen...

Helemaal geweldig

avatar van ViggøJøhnny

ViggøJøhnny

Gisternacht naar de voorstelling geweest en ik moet ik zeggen dat ik het zeker de beste potter vind tot nu toe!
De toon wordt meteen gezet in de film en de spanning blijft aanwezig!
de scene in het huis van Mathilda in Godrics End was erg spannend vond ik!! Ook de de 7 potter scene was erg goed gemaakt net zoals op het ministerie!!
Waar veel mensen vonden dat het middenstuk langdradig was, vond ik dat eigenlijk helemaal niet ! Ik heb non stop geboeit zitten kijken en ik ga hem zeker nog een keer in de bios kijken..
nu wachten tot volgend jaar op de echte afsluiting !

ViggøJøhnny schreef:
De toon wordt meteen gezet in de film en de spanning blijft aanwezig!
nu wachten tot volgend jaar op de echte afsluiting !

Ik sluit me hier volledig bij aan, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

avatar van The Oceanic Six

Recensie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 - Review op Filmtotaal.nl

Over een half jaar ga ik deze serie ook eens proberen als alle delen beschikbaar zijn

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Sterke film.

'Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 1' is voelbaar traag. Dankzij het splitsen van het verhaal kan de film een rustig tempo aan nemen en tijd besteden een verhaallijnen die anders in enkele secondes afgedaan hadden moeten worden. Het geeft de anders grimmige en soms thriller-achtige film de rust die het nodig heeft om nog als "Harry Potter" film gezien te worden. Toch heb je het gevoel alsof er iets mist.
Er zit genoeg spanning in, dat zeker. Soms misschien wat te veel. Want de ooit kind-vriendelijke films geven je nu schrik moment na schrikmoment en of die nu werken of niet, ze geven een geheel andere sfeer dan de gemoedelijke kerstbomen in deel 1 (van de serie). Het beste van de film is wellicht de Harry/Hermelien verhouding. Weergegeven op een manier waar J.K. Rowling er nooit bij stil heeft gestaan, worden de twee wel erg close. Ik als kijker had, zelfs tijdens de leuke dansjes, de gemoedelijke knuffels en de gezamelijke huilbuien niet het idee dat de twee als koppel zouden gelden. Nog schokkender was het dus toen Ron's ergste angst naar boven kwam en de twee halfnaakt aan het zoenen waren. Een beeld die ik nooit had gedacht te zien, maar die het verhaal net die ene twist gaf die het er van weerhield om een exacte kopie te worden van het boek zelf. Tijdens de film werd het me echter wel pijnlijk duidelijk dat ik al een stuk minder geef om de serie en de personages dan toen deel 6 uit kwam. Ik heb uiterst genoten van de film en wilde niet dat hij aan een eind kwam, maar waar ik tijdens het lezen van het boek drie maanden nodig had om verder te gaan na de dood van Hedwig zie ik de gevallen nu aan zonder ook maar een beetje emotie. Met die afstand weet een film je dan ook minder te raken in het algemeen. Ik kijk uit naar het laatste deel van de reeks, al is het om geen andere reden dan dat ik Harry Potter en zijn geweldige avonturen, eindelijk achter me kan laten.

4,0

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20221 berichten

nakada schreef:

Een hype van ruim 12 jaar lang !!

Mwah, de echte hype in Nederland begon pas in 2001/2002. In Engeland wel eerder ja...

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Eindelijk een serieuze, leesbare review, bedankt daarvoor Angrod_Pallanén Ben nu wel erg benieuwd, meer nog als voorheen. Klinkt eigenlijk precies als wat ik ervan verwacht, dus we zullen het zien morgen

avatar van Fixi88

Fixi88

Ik vond dit toch de minste Potter tot nu toe. Ik vond de film die magie missen die de vorige films wel hadden.Maar moet het misschien toch nog een keer kijken als ik niet kapot ben. Was eigenlijk iets te laat de film om middernacht. Ik had moeite mijn ogen open te houden.

avatar van the new guy

the new guy

the new guy schreef:

Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 – David Yates

Uitgegeven: 17 november 2010 11:31

Laatst gewijzigd: 17 november 2010 11:54

Eerste helft van het zevende en laatste Potter-avontuur doet voor de broodnodige afwisseling meer aan The Lord of the Rings denken.

Bekijk video

Daniel Radcliffe, die bijna 10 jaar de rol van Harry Potter speelt, is alweer 21 jaar. Dat is onderhand te oud om nog op de toverschool Zweinstein te zitten, en het is dan ook een welkome afwisseling in de reeks dat de zevende (en voorlaatste) Potter-film de afgekloven locatie Zweinstein op een enkele scène volledig links laat liggen.

Britse bijrollen

De toverschool fungeerde in de laatste delen toch al voornamelijk als decor voor de zoveelste eigenaardige leraar. Als Brits acteur tel je eigenlijk niet mee wanneer je geen gastrol in een Potterfilm hebt gespeeld.

Dit keer mogen Bill Nighy, Peter Mullan en Rhys Ifans hun Potter-debuut maken, in kleine maar belangrijke bijrollen.

Mooi moment

Maar Deathly Hallows, Part I draait uiteraard om Harry Potter, die wordt opgejaagd door Voldemort. Dat Potter voortvluchtig is, is ook de reden waarom hij niet naar Zweinstein terug kan, net als zijn vrienden Ron (Richard Griffiths) en Hermione (Emma Watson).

Het levert aan het begin van de film een mooi moment op, wanneer een geëmotioneerde Hermione zichzelf uitwist op de familiefoto’s van haar ouders.

Harry met bh

Er is vervolgens een komisch intermezzo met Potter-dubbelgangers die Voldemort en zijn Doodseters van de wijs moeten brengen (we zien Potter zelfs even met een bh aan!) maar al snel is de toon weer serieus.

Het grootste deel van Potter 7a dwalen de voortvluchtige Harry, Ron en Hermione door de bossen met beurtelings om hun nek een hanger van de nare juf Omer (Imelda Staunton). Die hanger moet je niet te lang om hebben, want dan word je chagrijnig.

Lord of the Rings

Waar kennen we dat van? Precies, dat gegeven en de bijbehorende sfeer doet wel erg sterk denken aan Lord of the Rings, zeker wanneer de Gollum-look-a-like Dobby ook nog op komt dagen.

Maar dat is niet eens hinderlijk; Potter 7a heeft in elk geval een andere sfeer dan de andere zes delen, die grotendeels op Zweinstein speelden.

Kitscherig koortsvisioen

Deathly Hallows bevat bizarre terzijdes, zoals het kitscherige koortsvisioen van Ron die een naakte Harry en Hermione in innige omstrengeling ziet. Gefundenes Fressen voor hijgers die al jaren het internet afstruinen op zoek naar naaktfoto’s van Emma Watson.

Maar veel geslaagder is de prachtige animatie waarmee een door Hermione verteld verhaal wordt geïllustreerd.

Open einde

Het laatste Potterboek was zo dik dat er twee films aan worden gewijd, wat natuurlijk ook lucratiever is. Het trage middendeel van Part I wekt echter de indruk dat er best wat geschrapt had kunnen worden, zodat het hele boek wel in één film had gepast.

Dan waren de Potter-fans ook niet achtergelaten met een wel heel open einde. Want op de definitieve afronding zullen ze toch echt moeten wachten tot volgend jaar zomer.

André Nientied did it again!

Wat doet die man allemaal voor z'n geld?

Angrod_Pallanén schreef:
Sterke film.

4,0

Mooi gezegd.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Deel zeven, part I, is duidelijk dan de andere films. Grimmiger, donkerder (al begon dat al vanaf Azkaban met de nieuwe regisseur) en de echte magie lijkt weg. Dit had ik echter ook al toen ik het boek las, en dat boek wordt redelijk gevolgd.

De keuze dit maal om vooral de Drie te volgen is een gedurfde. Wat die andere films zo leuk en sterk maakte, waren alle Britse topacteurs in de meest vreemde bijrollen. Die bijrollen zijn er nu veel minder, en die paar nieuwe (Lovegood) zijn zwakjes uitgewerkt. En dan de Drie zelf. Zij moeten de film dragen. Watson doet dat nog het best. Zij heeft charme, klasse, speelt net zo gemakkelijk de prinses als de slimme meid. Grint krijgt weer de taak voor de lach te zorgen, wat hij prima doet, maar heb je nog geen film mee. Radcliffe acteert nog steeds een zak aardappelen. Als hij 12 was, dan is dat te accepteren, zeker omdat hij geen film hoefde te dragen, maar hij is nu al voorbij de 20. Denk dan aan Paul Dano in There Will be Blood of Ellen Page in Hard Candy Er zijn acteurs die dan al veel meer hebben laten zien. En dat is jammer, want juist die relaties tussen de drie zijn heel interessant, en door Rowling goed beschreven. Nu komt het wat gemaakt over. Men zegt, maak er dan één film van, en haal dit alles eruit. Maar ten eerste is dit toch belangrijk geweest in dat boek, en kan goede cinema opleveren, en ten tweede, er moet nog zoveel worden uitgelegd. Part II zelf zal echt 150 minuten nodig hebben dunkt me.

Gelukkig zitten er wel constant leuke, mooi, ontroerende scènes in om de aandacht erbij te houden in het middenstuk. Denk aan de dansscène met aanzwellende muziek, een oud trucje, maar het werkt wonderwel. Ook de prachtige beelden van een desolaat Brits eiland, of op eindeloze grasvlakten, of aan een kille rivier, in bossen, op rotsen. Mooie plaatjes in ook nog een mooie fotografie gestopt. Goede kadrering, kleurgebruik, et cetera. Daarnaast heb ik de animatie als absoluut hoogtepunt nog niet genoemd. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat Onderhond daarvan zal vinden.
Als actiefilm is de film ook redelijk geslaagd. Soms iets te makkelijke schrikeffecten, maar soit, dat kan ermee door. Ook de achtervolgingscène in het bos vond ik niet sterk met die hypermontage. Kan dat echt niet andere vraag ik me af. Kijk eens naar Return of the Jedi voor een bosachtervolging op nog hogere snelheid. Het kan wel.
Ook jammer vond ik de vele verwijzingen naar de Lord of the Rings. Soms zelfs letterlijke beelden of citaten. Ik noem: “They are coming”, “I see you”, “ I‘ve seen your heart” en het laatste beeld van Voldemort met zijn Elder wand leek toch veel op het beeld van die energiestraal boven Minas Morgul. En ongetwijfeld meer beelden die mij niet eens opvielen.
Al met al prima vermaakt, met soms humor, snelheid, sterke scènes. Ondanks de tekortkomingen kijk ik wel zeer uit naar part II. Meer bijrollen, meer Hogwart’s, en wellicht de pay off van deze film.

avatar van Musicer

Musicer

Vraagje aan de mensen die 'm al gezien hebben: hoe groot is Bellatrix' (Bonham Carter) haar rol in part I?

Het laatste wat ik gehoord heb was 1 à 2 scènes en de meerderheid van haar scènes vooral in part II.

Musicer schreef:

Nou t laatste wat je gehoord hebt klopt ook

avatar van Musicer

Musicer

Damn, ach ja, misschien houden ze het beste voor 't laatste Bedankt!

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

"Nieuwe Harry Potter film lijkt stukken kleinschaliger en subtieler dan voorgangers"”

Na drie zeer actievolle en explosieve Harry Potter films met een razend tempo, worden wij als kijker plotseling verrast door een veel trager Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I. Net als de vorige drie films, waar de herrijzenis van Heer Voldemort wordt opgebouwd, begint ook deze film erg explosief. Een duel in de lucht wordt vrij rap gevolgd door een infiltratie in het Ministerie van Toverkunst. Regisseur David Yates heeft het Ministerie prachtig vormgegeven en laat daarmee echt zien hoe het tijdens deze duistere dagen eraan toegaat in de tovenaarswereld. Het doet je zelfs een beetje denken aan een Tweede Wereldoorlog setting (waarin de Modderbloedjes de joden zijn).

Vervolgens, als Harry, Ron en Hermione aan hun 'roadtrip' beginnen zakt het tempo van de film enorm. De film wordt daar echter niet saai, maar hij geeft juist veel ruimte voor karakter-ontwikkeling en drama, waarvan ik vind dat dat hard nodig was. Nog nooit hebben Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint zó goed hun spel gespeeld. Vooral Emma Watson is ongelooflijk vooruitgegaan en ook Grint blijft een acteur met veel potentie - helaas blijft Radcliffe een beetje achter, maar zelfs hij is een niveau omhoog gestapt. Met prachtige beelden (dank u, Eduarda Serra) en de mysterieuze, sfeervolle muziek van Alexandre Desplat wordt het kampeer-gedeelte een mooi, dramatisch, maar beklemmend geheel.

Want gevaar ligt op de loer. Overal schijnen Death Eaters en Snatchers te zijn. Hier moet ik ook even mijn lof tonen voor een zelfverzonnen scène van de filmmakers waarin de Snatcher Scabior neus aan neus met Hermione staat en haar parfum kan ruiken, het enige dat hij kan waarnemen door Hermione's beschermende spreuken. Als we het dan toch over zelfverzonnen scènes hebben wil ik ook graag even de inmiddels beroemde dans-scène tussen Harry en Hermione vernoemen. Erg emotioneel en grappig tegelijk, Yates weet hier precies de juiste snaar te raken (mede door het prachtig gekozen nummer van Nick Cave). Het hoogtepunt van spanning, sfeer en drama vond ik toch wel het stuk dat volgde, waarin Hermione en Harry naar Godric's Hollow gaan. Een erg mooie en sfeervolle scène waarin Harry het graf van zijn ouders vindt, wordt gevolgd door een ijzingwekkend spannende scène met Bathilda Bagshot, die eigenlijk Voldemort's slang Nagini blijkt te zijn. En ja, ook ik schrok daar!

Het blijkt dus een erg goede keuze te zijn geweest om de film te laten focussen op de drie hoofdpersonen. Een probleem daardoor echter is dat andere personages compleet aan de kant worden geveegd. Zo gaat Bill Weasley's introductie erg snel en ook aan Fleur Delacour wordt nauwelijks aandacht besteed (bruiloft? Bruiloft? Welke bruiloft?). En waarschijnlijk vraagt de niet-lezer zich nog steeds af wie in gódsnaam die vrouw bij Remus Lupin is! Het vreemdste vond ik nog wel het gebruik van het stukje spiegel waarin Harry regelmatig een mysterieus oog zag. Nergens wordt het geïntroduceerd en nergens wordt uitgelegd waar het vandaan komt. Natuurlijk slik ik deze woorden onmiddellijk in als hier in Part II een fatsoenlijke verklaring voor wordt gegeven.

Een technisch hoogstandje in de film is het gebruik van prachtige animatie tijdens de uitleg over de Deathly Hallows. Een heel goed ding; het verhaal van de Deathly Hallows wordt hierdoor op een begrijpelijke en zeer beeldende manier uitgelegd. De animatie waarmee het verhaal van de Drie Gebroeders wordt verteld is adembenemend en zeer origineel. Rhys Ifans (Xenophilius Lovegood) speelt hierin ook een erg leuk rolletje en brengt de climax op stand door te proberen Harry uit te leveren aan Voldemort, zodat hij zijn ontvoerde dochter Luna weer terugkrijgt. Dit wordt gevolgd door een intense scène waarin ons favoriete trio wordt opgepakt door Snatchers. Ze worden naar de heuse villa van de Malfoys gebracht. Een prachtig geacteerde scène volgt wanneer de gestoorde Bellatrix Lestrange Hermione martelt en het woord 'mudblood' in haar arm kerft; haar ijzingwekkende gillen van pijn laten je nekharen overeind staan. Gelukkig komt huiself Dobby Harry en zijn vrienden net op tijd redden, waarna een van de beste overlijdingsscènes van een Harry Potter film volgt. Dobby is zo onschuldig en vrolijk gebracht (met leuke handelingen en zinnetjes bedacht door schrijver Steve Kloves) dat het ongelooflijk wreed was toen dat vervloekte mes Dobby tóch nog raakte. Dobby's laatste woorden zijn prachtig. Petje af.

Het einde van de film volgt daarna als Voldemort de Elder Wand uit Dumbleodre's graf steelt. Dat einde is erg abrupt en het probleem is dat het boek (en dus ook de film) dan nog gewoon bezig is met de opbouw van het verhaal en daarna wordt het gewoon afgekapt. Het voelde ook gewoon keihard afgekapt, waardoor het einde lichtelijk teleurstellend was, alhoewel het wel een ijzersterke cliffhanger is die je doet verlangen naar Part II.

Kortom, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I is een van de subtielere Harry Potter films, meer een drama / thriller dan een episch fantasie-verhaal. De sfeer zat goed en op technisch gebied zeker een van de beste films. Het einde was echter een klein beetje teleurstellend, maar een puike Harry Potter film gebracht door David Yates. Hij doet je verlangen naar het volgende deel!

4,0 sterren

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooie review hoor, petje af

avatar van chevy93

chevy93

Waarom worden de stemmen op IMDb nog niet getoond?

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Er staat dat ze wachten op 5 stemmen, lijkt me sterk dat op IMDb nog geen 5 stemmen zijn geplaatst :O

avatar van kostaboda

kostaboda

m1chel schreef:

Helemaal geweldig

je haalt de woorden uit mn mond

de film was gewoon perfect

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Rianneke_Dan schreef:

Mooie review hoor, petje af

Yo, dank je wel!

Ik moet er wel bij zeggen dat mijn mening nog veranderd kan worden als ik hem nog een keer ga bekijken. De nachtpremiere van gisteren was erg laat en ik voelde me ook erg slaperig. Dan waren er ook nog eens een paar storingen tijdens de film, waardoor het tien minuten á een kwartier duurde voordat de film weer verder ging. Erg irritant dus.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Je hebt het boek toch gelezen Albus Dumbledore?

chevy93 schreef:

Waarom worden de stemmen op IMDb nog niet getoond?

Omdat hij in veel landen zoals de VS nog niet draait. Pas morgen. Dan zullen de stemmen wel vliegen als broodjes.

The Rockfather

Goeie film trouwens. Lekker donkere sfeertje, hier en daar wat spanning. Maar het was wel iets te langdradig. Ik had wat meer actie verwacht en ook veel dingen uit het boek waren niet verwerkt in de film ( ik had gehoopt dat dat wel zou gebeuren, aangezien er 2 films komen).

Daarnaast was de chemie tussen Harry en Hermoine geniaal, (terwijl ze in het boek beste maatjes zijn, maar totaal geen lovers).

Dat beetje actie dat er was, was wel uitstekend gedaan.

Al met al 4 sterren.

avatar van Penrue

Penrue

Ik ga er weinig woorden aan vuil maken: Kijken.

Ik vind dit de beste verfilming van de boeken.

avatar van .Fee.

.Fee.

The Rockfather schreef:

In de film waren ze ook geen lovers, dus van chemie was naar mijn idee geen sprake, daar komt bij dat Daniel Radcliffe ook geen chemie zou kunnen acteren, hij straalt echt totaal niets uit!