• 9.382.110 stemmen

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Avontuur / Fantasy | 146 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titels: The Deathly Hallows / Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Yates

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 17 november 2010

Plot Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

"Nowhere is safe."

Heel Groot-Brittannië wordt in haar greep gehouden door Heer Voldemort (Ralph Fiennes), die maar één doel voor ogen heeft: het opsporen en doden van Harry Potter (Daniel Radclife). Terwijl het hele land in oorlog verkeert, houden de bebrilde held en zijn twee beste vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermelien (Emma Watson) zich schuil in de verste uithoeken van de Dreuzelwereld. Daar gaan ze op een levensgevaarlijke zoektocht naar de overgebleven Gruzielementen, de voorwerpen die Voldemorts onsterfelijkheid garanderen.

Hermione Granger

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

broken blossom schreef:

Heb gisteren de film een tweede keer gezien, en ik vind 'm met voorsprong de beste uit de reeks. Het enige wat me tegenvalt is de begrafenisscène van Dobby, ik vond die scène juist in het boek (het enige dat ik gelezen heb) heel indringend. Maar bon, ik blijf Daniel Radcliffe een tegenvaller vinden. Prima muziekscore, dat viel me gisteren weer op.

Ik kan me geen andere Harry Potter voorstellen dan Radcliffe hoor. Volgens mij hebben ze bij de 4e of 5e film zitten twijfelen om een andere acteur te nemen. Ik weet zeker dat de reeks gigantisch geflopt zou zijn dan. Dus ik ben het niet met je eens,qua Radcliffe dan.

• 2073 berichten

Ik kan me ook geen andere Harry voorstellen dan Radcliffe, omdat hij het nou eenmaal is, maar dat neemt niet weg dat het gewoon een matig acteur is.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ja het valt nog wel mee vind ik hoor. Het is niet de beste acteur ter wereld,maar zeker ook niet de slechtste. Maar ja, dat vind ik natuurlijk. Ik kan niet voor een ander spreken.

avatar van Driello

Driello

Geen Hogwarts, geen medestudenten, geen gezellige sfeer meer. Wat overblijft zijn wat beter acteren en een redelijk vlak en saai verhaal. Het boeit niet meer, er zit geen overkoepelende spanning in en alle sprankel is eruit verdwenen. Het is een beetje een standaard avonturenfilm geworden. Het enige magische is nog dat de drie weer eens een slokje Pollyjuicepotion nemen en dat er her en der wild met de stokjes wordt gezwaaid om belagers af te slaan. Maar echt magisch komt het niet over, allemaal. Ik hoop dat het 2e sub-deel beter wordt, want ik kreeg bij deze film sterk het gevoel dat er een soort aanloop moest worden genomen. .

avatar van BobdH

BobdH

Hoe fijn en klassiek familiefilmig de Harry Potter franchise ook begon, zo donker en 'volwassen' eindigt de reeks. Logisch dat het er inmiddels allemaal wat heftiger aan toe gaat, maar regelmatig mis je als kijker het gevoel van plezier waar de reeks zo lekker mee begon. Zo af en toe komt het om de hoek kijken (het binnendringen van het Ministry of Magic) maar het had wel wat meer gemogen.

Des te meer omdat regisseur David Yates er tevens niet in slaagt om dat andere uiterste te bereiken - hoe vaak ook benadrukt wordt dat de hele situatie ernstig en beladen is, het straalt er nog niet echt vanaf. Met name omdat de karakters vooral bezig zijn met het najagen van allerhande MacGuffins (dan weer een Horcrux, nu weer een Deathly Hallow) zonder dat helder wordt uitgelegd wat het belang van deze artefacten zijn voor het verhaal. Persoonlijke problemen onderling worden in een enkele scène weggewerkt. Zo, dat is ook weer behandeld.

En dat is meteen weer een nadeel dat gaandeweg in de reeks geslopen is; verfilm vuistdikke boeken slaafs, en je sluit al snel zij die de boeken niet lezen buiten. Hoe sterk cast en crew het voor elkaar krijgen om een magische sfeer neer te zetten en personages tot leven te wekken, zo matig kunnen ze overweg met de vele subplots die Jo in haar boeken verwerkt heeft.

Niettemin staat ook Harry Potter 7.1 weer bol van kleurrijke personages (hoewel iets minder dan in voorgaande films), inventieve tovervondsten en natuurlijk filmisch mooie uitwerkingen (het verhaal van De 3 Stiefbroeders segment is prachtig) om uit te schieten boven de middelmaat. Het blijft lofwaardig dat cast en crew keer op keer zich weer wagen aan dit ambitieuze project, maar ook hier slagen ze maar gedeeltelijk in hun onderneming.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Tegenvallende Potterfilm. Gelukkig zijn er niet teveel randzaken en gaat de film alleen over het hoofdverhaal want met zijn 146 minuten is de film al veel te lang. Er had flink gekort mogen worden op al het gereis want veel voegde dat niet toe. Vreemd genoeg wordt er aan belangrijkere zaken dan weer geen aandacht besteed. Het ontvallen van bepaalde personages krijgen we niet te zien en wordt afgedaan met een enkele zin.

Het is nu ook weer geen vervelende film en het heeft zo nu en dan zijn momenten. Het geanimeerde verhaal over de drie broers en de Deathly Hallows bijvoorbeeld. Zag er erg fraai uit.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 is een erg lange aanloop naar deel 2. Er gebeurd gewoon te weinig voor de lange speelduur. Waarschijnlijk was het beter geweest als ze er gewoon één film van hadden gemaakt.

avatar van puckb96

puckb96

Zoals altijd is dit ook weer een sterke HP film.

Boeken zijn trouwens ook prachtig!

Acteerwerk is goed, onze brillenmans, Ginger en meid zijn weer sterk (haha Harry ron en hermione)

Het animatie gedeelte van de drie Gebroeders was trouwens heel mooi.

Af en toe een beetje sloom met al dat gereis maar ik kan makkelijk de conclusie trekken dat 7.1 van de Relieken van de Dood weer eens ijzersterke Harry Potter film is die uiteindelijk zal leiden tot het laatste deel.

avatar van RonMathijs

RonMathijs

Aardige film, maar niet een van de beste films van Harry Potter. Heb de boeken meerdere malen gelezen, en ik moet zeggen dat ik daar toch meer een voorstander van ben. In het boek ontgaat je geen enkel detail en dat maakt het verhaal ook zo sterk. In de films hebben ze vaak geen tijd om deze toe te lichten en dat maakt de films iets minder.

avatar van Smeurd

Smeurd

Heb me gewoon zitten dood vervelen tijdens deze film...

avatar van larsje41

larsje41

De film viel me een beetje tegen, ik vond het verhaal een beetje oppervlakkig, een beetje een doorsnee verhaal. Sowieso heb ik het niet zo met Harry Potter films, heb liever een goede, realistische film. Ook vond ik het boek veel beter en de indringende dingen uit het boek (bv. begrafenisscene van Dobby) vind ik matig in scene gebracht. Hopelijk is het allerlaatste deel wat beter. Al met al een redelijke film, maar met naar mijn mening een aantal verbeteringen, 3* dus.

avatar van sonyjh

sonyjh

voila, kheb nu alle harry potters tot en met 7.1 nog eens herzien op blu ray. Nu ga ik volgende week 7.2 eens bekijken in de bioscoop! Zou ik voor de 3D versei gaan?

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Vond hem toch wel erg sterk. Deze film was weer lekker duister. Overigens vind ik ze telkens bij nieuwe delen duisterder worden. Hierdoor gaat deze reeks me telkens meer boeien.

Toen ik hoorde dat de film in een part 01 en 02 uit zou komen dacht ik van: Wauw eindelijk meer tijd voor diepgang.
Toen het eindelijk zover was kreeg ik vlak voor de film een dubbel-gevoel.
Ik bedacht me hoe rustig eigenlijk het boek wel niet begon, en ik moest maar doorlezen en doorlezen voordat het echte vuurwerk eindelijk begon.
Zoals ik dus al had verwacht een langdradige film waarvan je weet dat de echte leuke scenes pas in de volgende film komen.

Toen bleef er voor mij nog de acteer prestaties, en de diepgang van het verhaal over.
E voor het eerst vielen mij de acteer prestaties van sommige gewoon zwaar tegen.
(waarschijnlijk ook omdat ik er meer op let)
Maar met name Daniel Radcliffe en die heeft toch de rol waar het allemaal om gaat.
Ik vergelijk het niet met de grote namen zoals Alen Rickman, Helena Bonham enz.
Maar zelf zijn tegenspelers Emma Watson en voornamelijk Rupert Grint staken echt naar mijn mening boven hem uit.
Natuurlijk geen ramp, maar iets wat mij sterk opviel en zo waren er nog wel meer waar ik geen namen verder van noem.

Als ik het verder over de diepgang moet gaan hebben: duister, dramatisch, en een sterk karakter ontwikkeling.
Zo vond ik het prachtig om te zien dat Harry, Ron, en Hermelien eindelijk volwassen zijn maar ook nog heel kinderachtig. Zoals Ron die er vandoor gaat omdat hij zo jaloers is als wat.
Zo al met al heeft de film van mij 3* verdiend.
Een té lange aanloop naar de finale, maar het wachten is het dan ook wel waard!

avatar van Friac

Friac

Als niet-Potterfan/kenner bekeek ik deze film hoofdzakelijk omdat de promotiemolen zijn werk deed en ik het sluitstuk van de Pottersaga wel eens op het grote scherm wou zien. Maar daarvoor moest ik dus op zijn minst toch het eerste deel van de film gezien hebben.

Het spijtige aan deze film is dat hij op zich niet echt overeind blijft: het is overduidelijk het "eerste deel" van een film en maakt dus gewoon de baan vrij voor de uiteindelijke spectaculaire finale. Echt meeleven kon ik dus niet (natuurlijk ook voor een deel omdat ik naast de eerste film geen enkele film uit de reeks gezien heb en niet vertrouwd ben met de boeken), maar los daarvan was het fantasiesfeertje wel best bekoorlijk. Mijn vriendin vertelde me wel dat de film enorm slordig omsprong met het bronmateriaal en dat bepaalde elementen praktisch onbelicht gelaten werden en dat andere delen compleet anders verteld werden. Maar goed, boekverfilmingen...

The Deathy Hallows: Part 1 is op zich niet zo slecht, maar voelt te sterk aan als een onvolmaakte film waarbij de finale er eigenlijk geen is. Twijfelend tussen de 2,5* en de 3* kies ik toch maar voor een milde 3*.

avatar van michielo77

michielo77

Over Harry Potter en The Deathly Hallows kan ik zeggen dat de critici die ik gelezen heb absoluut gelijk hadden.

Mijn Review

• 2073 berichten

Nu ik 7.2 gezien heb, die heus prima was, weet ik het zeker. Dit is mijn favoriete Harry Potter. De rustigere volwassenere sfeer, en de ruimte die er is voor het acteren en dialogen ligt me helemaal.

Ik vind dit nu al een vrij onderschatte film. Ik denk eigenlijk vooral geliefd bij lezers, en mensen die oorspronkelijk niet erg veel hebben met fantasy en avontuur, zoals ik.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Ste* schreef:

Hier sluit ik me helemaal bij aan. Alleen kan ik niet kiezen tussen Part I en Part II. Maar je hebt gelijk, probleem is dat sommige mensen die rustigere sfeer zien als langdradigheid, waardoor ze het onterecht vinden dat Deathly Hallows in twee delen is gesplitst en dus vinden zij het neerkomen op uitmelkerij.

avatar van Nigelwestland

Nigelwestland

Leuke film. Maar toch niet de 4 waard. Het is een leuke film maar het mist een beetje actie en is wel verschillend met part 2. Er zit echt niet heel veel actie in en dat vond ik zo jammer. Ik geef de film dus een 3,5. Maar toch wel een leuke film.

avatar van The_CrY

The_CrY

Prima film. Voor het eerst een donkere sfeer in een Harry Potter film en voor het eerst proberen ze niets te missen van het boek, wat aardig lukt. Helaas is het duidelijk dat part 1 en part 2 samen een geheel vormen, net zoals het boek, wat ook één geheel is, omdat hier opbouw en knaller van mekaar gescheiden zijn. Part 2, de knaller, bevat dus het meeste spektakel, waar part 1, de opbouw, enkel wat voortkabbelt en op zichzelf niet erg sterk is.

Laat ik het zo zeggen; juist omdat er voor het eerst in een HP-film de tijd wordt genomen al het belangrijke te laten voorkomen, is dit wennen.

Treurig vind ik toch de dood van Dobby... schattig beestje blijft het toch.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Dit deel illustreert nog maar eens de evolutie die de Harry Potter reeks heeft doorgemaakt: van een leuke "kinderfilm" naar een ietwat duistere avonturenfilm. Een evolutie die ik zeker toejuich, al waren de eerste delen zeker ook de moeite waard. Dit eerste deel van het tweeluik is duidelijk een soort van voorbereiding op wat nog komen moet. Er zit al redelijk wat spektakel in dit deel en ook de donkere sfeer zit goed, maar toch zat ik constant met het gevoel - zeker het laatste half uur - dat dit echt de springplank moest zijn naar het allerlaatste deel in de reeks. Maar zoals gezegd kan dat de pret zeker niet bederven: naast de actiescènes en de goede sfeer, waren er toch ook nog tal van scènes die zeker de moeite waard waren (waarbij ik in de eerste plaats denk aan het bezoekje van Harry, Hermelien en Ron aan het ministerie van Toverkunst, wat echt een schitterende scène was). Leuke film dus, die me zeker warm heeft kunnen maken voor het laatste deel!

avatar van Hanske82

Hanske82

Goed deel !! Khad m'n twijfels maar die zijn volledig weg .. Op naar deel 2

Zeriel

Eigenlijk was ik al afgehaakt bij Harry Potter 3, maar vooruit dit deel eens bekeken. Ik moet zeggen dat het nog minder is dan deel 3. Sowieso heb ik niet het gevoel iets gemist te hebben (nl deel 4 t.m.6)
Het is helemaal niet spannend, magisch of boeiend. Eigenlijk gebeurd er steeds hetzelfde, Harry & Co. komen op een plek en dan worden ze vroeg of laat aangevallen, en ze slaan die aanval telkens weer af en/of ze ontsnappen.
Ik vind het allemaal een beetje fantasieloos, voor een fantasiefilm al helemaal.
De scenes in het bos met de zwaardvijver vond ik wel mooi.

Qua karakterontwikkeling vind ik Harry eigenlijk helemaal niet interessant, charisma heeft ie niet of nauwelijks, eigenlijk is die Radclife gewoon helemaal geen goed acteur. Zijn companen iig Ron; Grint heeft meer karakter.

Het leek even interessant te worden toen Harry zijn dubbelgangers kreeg, maar daar wordt dan eigenlijk verder nauwelijks iets mee gedaan.

Duurt de film ook nog eens veels te lang.Het lijkt sowieso meer op een TV-serie qua spanningsboog. Het moge duidelijk zijn, ik ben geen fan, en behoor wellicht niet tot de doelgroep (tieners), maar ik vind het hele HP gebeuren iig de films zwaar overgewaardeerd.

De HP-cyclus komt in geen velden of wegen in de buurt van The Lord of the Rings.

avatar van sierrra

sierrra

Zeriel schreef:

Eigenlijk was ik al afgehaakt bij Harry Potter 3.

Waarom juist na dit deel?

sierrra schreef:

Waarom juist na dit deel?

Na 3 delen was het wel duidelijk dat het steeds meer van hetzelfde is. Ik vond de eerste 2 delen ook al niet zo boeiend. Maar omdat iedereen het zo geweldig blijkt te vinden kijk je dan toch ook deel 3 maar, en toen had ik het wel met de HP-hype gehad.

De eerste delen zijn dan nog altijd een stuk leuker dan dit deel 7, wat ik echt een draak van een film vind, pure exploitatie om het nog eens uit te smeren over twee lange films. Het lijkt wel of HP -fans alles door een grote roze-ronde bril zien, want alle films worden ongeveer hetzelfde beoordeeld nl. goed tot zeer goed, ongeacht wat ze maken lijkt het wel.

Wat gebeurd er nou werkelijk qua plotontwikkeling in dit deel....? Er gebeurd toch nauwelijks iets wezenlijks in die 146 minuten.

Harry-Potter-Pulp is het .

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Deze film vind ik ook de slechtste van de 8, je hebt eiglk de 3 beste HP-films (naar mijn mening toch) niet gezien

Zeriel

Ah gelukkig, maar hoe verklaar je dan dat deze toch op 3.68 uitkomt? De hoogste score na het laatste deel?

• 2073 berichten

ik vind 3,68 juist aan de lage kant. Dit deel steekt wat mij betreft met kop en schouders boven de rest uit.

avatar van jakobjan1908

jakobjan1908

Gisteren gekeken en nog steeds onder de indruk. De sfeer van de film vind ik gewoonweg fantastisch, mooie decors ook trouwens. Ik kan niet wachten om zaterdag deel 2 in de bios te gaan zien.

avatar van blauwe pikachu

blauwe pikachu

Dobby never meant to kill, only to maim or severely injure!

Alweer het 7e deel van de HP-sage.
DIt deel vond ik samen met de 1e 2 delen het beste uit de reeks. Passages in het boek (in het bos) zijn bij momenten saai (sorry Rowling), maar is wonderwel verfilmd. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die de boeken nooit gelezen hebben bij momenten echt niet weten waar ze sommige dingen halen. Die spiegel bijv. Maar dan ligt de fout veeleer bij vorige regisseurs.

Hoogtepunten voor mij zijn, de infiltratie op het ministerie, Hermione's Obliviate-spreuk (een zeer mooie toevoeging!) Godric's Hollow en Dobby's dood. Die Bathilda Bagshot was te eng voor woorden.

Ook de acteerprestaties waren top, met op kop Ron. Ik heb altijd al het meest sympathie gehad voor de verlegen Rupert, die Ron op een overtuigende manier neerzet. Ook Emma Watson deed het zeer goed.

Enkele minpunten: ik miste Kreacher's verhaal alsook de brief van Lily. Ron mocht iets hysterischer worden wanneer Hermelien gemarteld werd. en het is jammer dat we Dudley's inkeer niet zien.

Ik kan er niet aan doen, maar de chemie tussen Harry en Ginny is tenenkrommend. De kus tussen Harry en Hermelien was dan wel dik in orde Wel jammer dat dit (vond ik) de beste was in heel de 8 films, terwijl ze niet eens 'echt' gebeurde..

Echt een meer dan geslaagde HP-verfilming!

avatar van Seifer

Seifer

Het is alweer een lange tijd geleden dat ik het boek gelezen heb, maar ik vond dit geen verkeerde film. Natuurlijk halen de films bij lange na niet het niveau van de boeken, maar eindelijk heeft Yates er voor de verandering geen wanproduct van gemaakt.