• 9.378.082 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.038)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

avatar van Dee Al

Dee Al

Dreiecke schreef:

Ik heb het absoluut niet geschreven en ik ben met je eens dat de wikipedia door de gebruikers zelf wordt opgebouwd en gecorrigeerd. Als het helemaal niet zou kloppen zou iemand het aankaarten, denk ik dan. Ik wil best nog eens verder zoeken, anderen die het echt zeer belangrijk vinden mogen het ook doen. Mij maakt het niets uit wie het eerste met het concept kwam, zoals ik ook al eerder vermeld heb. Overal ter wereld komen mensen soms op het hetzelfde tijdstip met hetzelfde idee naar voren. Vreemd toch? Het is verder totaal niet belangrijk genoeg voor mij om zekerheid te hebben wie met het idee als eerste precies kwam. Mij gaat het om de beleving die deze film in deze vorm mij gegeven heeft. Via de DD was de beleving weer anders (of niets).

De meesten die kunst beoefenen zullen steeds een nieuwe, eventueel verrassende, combinatie maken van dingen die al bestonden. Hoe vernieuwend of origineel is kunst nu eigenlijk?

Ik vind zelf ook dat het een beetje overdreven wordt. Het is misschien mogelijk dat Nolan iets heeft vernomen van de verhaallijn van de bewuste DD strip. En dat hij toen dacht 'hee, wat is dat eigenlijk een interessant gegeven. Misschien kan ik dat uitbreiden tot een speelfilm', al twijfel ik er ook aan of hij zich daadwerkelijk door dat stripverhaal heeft laten inspireren.

Ik zie het al voor me:

Frank Darabonts The Green Mile: based on the novel by Stephen King.

Sean Penns Into The Wild: based on a true story.

Christopher Nolan's Inception: based on a Donald Duck story.

avatar van jipt

jipt

Als je een èchte droomfilm wilt zien, kijk dan Last Year at Marienbad

avatar van Reinbo

^O^ idd, maar die gaat het Inception publiek ver boven de pet.

W.M.J.M schreef:

Dat heb je toch nagenoeg altijd als je werkt met een groot budget. Het risico om iets volkomen nieuws te doen is te groot. Van de 50 of wat duurste films zijn enkel Inception, Avatar, 2012 en enkele animatiefilms geen remake, vervolgfilm of bewerking van een boek, waarvan boekbewerkingen een zeer kleine minderheid van vormen. Je moet je eerst bewijzen voordat je enkele honderden miljoenen krijgt om mee te werken. Inception is voor blockbuster begrippen het orgineelste concept in decennia.

Lijst met duurste films

Concept is ook niks mis mee. Uitwerking is kut.

Staat trouwens een hoop bagger tussen, die duurste film. De allerduurste is meteen ook de allerslechtste van de lijst.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Reinbo schreef:

Tja, we kunnen niet allemaal fanboy zijn van middle of the road cinema.

Een quote van jou van lang geleden, maar het omvat waar jij in bijna al je commentaren op terugkomt.

Als je een plaatje als dit bekijkt zie je dat de rode cirkels bv spanning, goed script, goed acteerwerk kunnen betekenen of bv SF, drama, thriller. Of vul zelf eigenschappen in die je belangrijk vindt.

Als je dan de paarse cirkel bekijkt, zie je dat deze de rode cirkels overlapt in het midden. Hierin vindt je dus bv een stukje drama + een stukje SF + een stukje thriller in een film tezamen, van alles wat qua inhoud dus. Of een stukje goed script, goed acteerwerk, spanning en dus niet een goed script zonder spanning bv.

Als jij maar blijft hameren dat het middle of the road is, kan ik blijven hameren dat het knap is dat er veel aanwezig is in deze film zodat meerdere groepen mensen zich aangesproken voelen.

De gemene deler ligt in het midden, niet aan de rand van de buitencirkels. Ik zie daar het probleem niet van. Ik zie alleen dat je zelf een film prefereert die deze eigenschappen niet bezit.

avatar van Reinbo

Ok vooruit. Echt middle of the road is het niet en het is ook een knappe en rijke productie. Maar daarbinnen zijn vrijwel alle elementen zodanig ingericht dat ze een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken (begrijpelijk met zo'n budget). Maar echt spannende cinema levert het niet op, daarvoor bewegen alle elementen zich te veel rondom wat de groots gemene deler in cinema appricieerd. Voldoende uitleg, populaire hoofdrolspeler, degelijk acteerwerk, beetje actie, beetje schieten, romantisch drama plotje, etc. En in die zin is het allemaal wel erg middle of the road. Enkel het concept en de combinatie maken het appart, maar overdaad schaadt dan wel in dit geval.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Voor jou Mij kan zoiets wel een (heel) voldaan gevoel geven, doch niet de ultieme thrill (geen 5.0).

Dat bedoel ik (ergens anders gezegd) met zakelijk denken naast creativiteit. Het is een evenwicht. Als er alleen zakelijk gedacht wordt kun je dat vaak merken aan te veel ingeleverde creativiteit en andersom. het zal altijd een schommel blijven waarop de producent zit. Zakelijke belangen vs ultieme vrijheid in creativiteit. Als het in evenwicht is kan het een succes betekenen, zowel zakelijk als toch voldoende creatief zijn van het product.

Alleen independent cinema kan losgaan in creativiteit (en dan maar afwachten of het zakelijk gezien ook nog iets daarbij oplevert).

Het lijkt mij soms daarnaast ook aantrekkelijk voor een regisseur om een groot budget te kunnen lospeuteren onder inlevering van wat creativiteit, maar je dan helemaal te buiten kunnen gaan aan bv CGI, wat ook een vervulde wensdroom kan betekenen (en toch ook creativiteit, maar wat niet iedereen ligt).

avatar van ockhausen

ockhausen

Heerlijk zo'n film!

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

net een heel stuk gezien op film 1, vanaf het vliegtuig is volgens mij wel in het begin. Ga toch niet stemmen want heb hem nog niet helemaal afgekeken (ma wou Gtst zien...), het is wel een hele coole film . alleen snap ik hem niet zo maar eerst was ik ook niet zo aan het opletten, moet hem toch maar eens helemaal bekijken. Trouwens dit kan het top punt van no-life zijn, maar het liet me héél erg denken aan Call of duty, gewoon de schietscenes en actie enz.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Het vliegtuig is niet het begin en je moet deze film absoluut helemaal bekijken!

Maar CoD

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

Ja, gewoon die schiet/actie scenes , laat me eraan denken.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

In die besneeuwde bergen wel ja maar verder?

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wat een plaatje zeg. Visueel gezien een kunststuk. Er zijn meer dan genoeg mooie beelden op te noemen. Eén van de dingen die er voor mij uitsprong was het moment dat ze de nieuwe droomontwerpster voor het eerst een kijkje lieten nemen in een droom.

Van te voren was ik een beetje bang dat het verhaal misschien wat rommelig zou verlopen maar ik kon het allemaal makkelijk vormen. Zelfs als ze in een droom van een droom van een droom .... etc etc zitten.

Het persoonlijke verhaal van Cobb zorgde er wel voor dat de film niet te statisch zou worden. Ik vind dat wel een goede oplossing om het verhaal wat meer warmte te geven. Klinkt misschien raar maar weet er even geen ander woord voor.

AC1

De film bied geen ruimte om na te denken (daarvoor ben je te veel met het verhaal bezig) of sfeer te creëren en daarom scoort hij big time bij het modern ongedurige publiek. Het is een sneltrein die de tunnel ingaat tegen 250 km per uur om snel te arriveren bij de eindbestemming. Iedereen gelukkig maar ik wil liever allerlei gekke plaatjes aandoen, dingen zien en vooral 'ervaren'. Nolan's cinema is niet de mijne.

avatar van Fortune

Fortune

Tegen wie heb je het nu eigenlijk AC1?

AC1

Elke fan van Inception en van dit soort cinema, natuurlijk! Ik kom gewoon even mijn beklag doen. De film staat nooit stil bij iets want anders zou het publiek zich misschien wel eens vervelen.

Zo, dat is er weer uit! You may continue ...

avatar van SandLover

SandLover

Open the pod bay doors, HAL.

AC1 schreef:

Een sneltrein die dan wel eerst 45 miniten stilstaat en dan ook nog delen als stoptrein verder gaat. Had het maar een geweldig tempo. Ook nauwelijks gekke plaatjes gezien.

avatar van Redlop

Redlop

AC1 schreef:

...ik wil liever allerlei gekke plaatjes aandoen, dingen zien en vooral 'ervaren'...

Aan wat voor een soort gekke plaatjes moet ik dan denken? Dit soort plaatjes zijn dus niet gek genoeg?

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

AC1 schreef:

Zo, dat is er weer uit! You may continue ...

Maar niet iedereen die deze film kan waarderen, houdt ook alleen maar van dit soort films ..... toch !?! Wellicht zijn er genoeg mensen die ook films met schitterend uitgewerkte plaatjes en mooi opgebouwde sfeer etc kunnen waarderen maar toch ook af en toe van dit soort films houden.

avatar van NYSe

NYSe

Het laatste wat men zou moeten doen is de film ophemelen als meesterwerk. Wat mij betreft is dit één van Nolan's slechtste films, maar misschien zegt dat meer over Nolan dan over Inception zelf. Want hoewel deze film bij de Oscar-nominaties nooit naar voren had mogen komen, is het voor zijn genre een uitermate goed verzorgd plaatje.

avatar van xMilennx

xMilennx

Woa, spectaculair om te zien! Ik kan geloven dat deze film in de lijst staat van duurste investeringen. Vrij logisch natuurlijk, als je een hele droomwereld wil nabouwen...en dan nog verschillende in elkaar

Qua verhaal is dit natuurlijk compleet unreal, maar eens je 'erin zit' is het wel heel fascinerend en spannend. Dat vond ik tenminste toch.
Complex is hij ook wel; geen film om met halve aandacht te bekijken, want dan kan je gewoon niet meer volgen. Ik denk dat ikzelf nog eens een keer ga moeten zien voor ik hem helemaal begrijp. Maar soms lijkt het gewoon de bedoeling dat de kijker nooit kan achterhalen hoe het nu zit, zoals hier bij het einde.

Voor de rest heb ik er alleen nog over te zeggen dat ik veel van de casting hield en dat de muziek en geluidseffecten ijzersterk waren, ze gaven de sfeer perfect weer!
Besluit: Je moet hem toch eens gezien hebben. Als je van actie houdt natuurlijk en je een beetje kan inleven in sf.

avatar van yener

yener

Ik heb zelden zo een goede film gezien. Natuurlijk is het niet realistisch, maar het emotioneel aspect in de film is geweldig.

De film zit vol met actie, emotie, humor en spanning.

Het leek net of ik een nieuwe wereld ontdekte en ik probeerde alles te begrijpen, maar uiteindelijk hoop je dat alles goed zou uitpakken.

Kijk eens terug naar de stukjes met zijn vrouw in Limbo.. dat is emotioneel gezien gewoon prachtig.

En dan ook nog eens de film muziek... WOW

Fran schreef:

Good point. Ik denk dat de sneltrein-opzet van Inception (en het feit dat vrijwel iedereen ontzettend tevreden is met deze opzet) mij ongerust en zelfs boos maakt. Ik heb schrik dat dit de toekomst is van cinema en dan moet ik een andere hobby zoeken. Het is een emotionele reactie. Rationeel gezien weet ik dat elke actie zorgt voor een even grote reactie die precies het tegenovergestelde is van de actie. Gelukkig maar.

avatar van Tsolodimos

Tsolodimos

Ik vond het een goede film, ook al is mystery/science-fiction niet echt mijn ding. Het zet je echt aan het denken en je kunt de kwaliteit werkelijk proeven. Heel knap. In mijn thuisbioscoop kwam deze film dan ook aardig tot zijn recht, al denk ik dat de 3D versie in de bioscoop nog een stuk beter was geweest. Wat ik jammer vond is dat niet alles duidelijk werd, maar ergens is dat ook juist leuk. De film was minder ingewikkeld dan ik had verwacht, maar als je er met je hoofd wel goed bij blijven, anders wordt het de eerste keer één grote smerige, zoute Aldi soep uit blik (denk ik).

avatar van NYSe

NYSe

Tsolodimos schreef:

Van Inception is nooit een 3D versie uitgebracht, alleen een IMAX versie.

avatar van foxyboy

foxyboy

Magistraal mooi bedacht en uitgewerkt. Echt van genoten...

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

avatar van davy jones

davy jones

Wat een film!! Prachtig gefilmd, prachtige effecten en een ijzersterk scenario. Het bewijs dat een blockbuster geen hersenloos popcornfilm moet zijn. Leg deze film eens naast het vehikel Clash of the titans. Dan zie je het verschil wel.

De acteerprestaties in deze film zijn ook geweldig. Met als uitschieter Tom hardy en Marion Cottilard.

5,0* voor deze geniale film.

Christopher Nolan is de Spielberg van onze tijd!!

avatar van K. V.

K. V.

Het is weer een pareltje geworden, net als z'n vorige films (Memento, The Prestige, Insomnia, ...).

Op z'n minst is het verhaal origineel te noemen , zeker geen no brainer, want als je deze bekijkt, bekijk je hem het best met volle aandacht, zodat je kunt volgen. Niet dat de film zo moeilijk is (de verschillende werelden zijn duidelijk erg verschillend van elkaar), maar het verhaal is toch redelijk uitgebreid.

De speelduur was lang (148min), maar verveelde absoluut niet.

De cast was ook erg indrukwekkend en iedereen deed het eigenlijk uitstekend. Michael Caine had wel een kleine rol, maar dit stoorde niet.

Visueel is de film ook erg knap

Erg blij dat 'k hem heb gezien en alweer heeft Christopher Nolan me niet teleurgesteld.

Een vette aanrader

avatar van voomzap

voomzap

Aan mijn top 10 kun je zien dat dit voor mij een potentiele kraker had kunnen zijn. Echter helaas is dit vooral een veel te langdradige poging. Ondanks een aantal sterke en zelfs memorabele scenes mist het de werkelijke diepgang die je met dit thema zou mogen verwachten,