Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- IMDb (8,8 / 2782038)
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Peter Browning
Mal Cobb
Maurice Fischer
Sgerrard_8
Hij deed het behoorlijk hier in Inception, met als uitschieter de scène naarwaar ik refereerde in de vorige post. Veel ruimte tot uitmuntende acteerprestaties was hier overigens niet, maar dat moet je Nolan aanrekenen, niet de acteurs. Tom Hardy stak er voor mij bovenuit, maar dat is met een korrel zout te nemen, erg veel screentime had de man niet.
annakin
ja wel een leuk filmpje alleen jammer dat het allemaal zo duidelijk wordt uitgelegd waardoor je zelf haast niet hoeft te denken.. Ook vond ik de film iets te lang had korter gekund. Voor de rest wel aardig om te kijken maar geen topper.. Vindt de score naar mijn mening hier iets te hoog
Rmie
voor de liefhebbers...
Er staat in het december nummer (12/2010) van 'Wired' meerdere artikelen over Inception.
Er zijn ook zes verschillende interpretaties, schematisch weergegeven.
Dhr Nolan verteld er ook iets over.
en soms is een film gewoonweg een sigaar eeuh film bedoel ik ...
Elminius
Volgens mij keek hij gewoon slaperig. Dat lijkt me ook eigenlijk de beste blik als je net wakker wordt.
Dan raad ik je aan die scène toch eens opnieuw te kijken.
woopie
Heb genoten van de film!
I've said enough....................................
Musicer
Inception is zonder twijfel een goede film. Maar verdient hij echt wel zoveel lof als hij krijgt?
Ik neig naar "nee".
Visueel valt er niet meteen iets negatiefs te zeggen. Ik ben geen fan van de afbrokkelende stad in limbo (mogelijk omdat ik de film op DVD gezien heb en het op blu-ray of in de bioscoop scherper beeld is), maar het Japans huis, de Parijse straat, de freight train,... Alles ziet er goed uit.
Het verhaal is iets anders. Het is zeker een goed gevonden origineel idee en de uitwerking zit wel goed, maar qua script had het allemaal wat creatiever gemogen. Het resultaat is dat je een sterk verhaal hebt met een weinig tot de verbeelding sprekende droomwereld, doorspekt met typische one-liners en een niet-meer-dan-oké actiescène in de sneeuw.
Bij The Dark Knight was het al duidelijk dat Nolan geen topper is als het op grote actiescènes aankomt en helaas is er geen positieve evolutie op te merken in Inception. Te wild, onnauwkeurige standpunten,... Als hij dan toch dergelijke films wil maken, moet hij er toch een beetje aan gaan werken.
De one-liners en vele dialogen met uitleg over extraction en inception zijn mogelijk een manier om de film voor een zo groot mogelijk publiek te houden, maar vooral in het begin komt de film nogal pretentieus over. Laat de kijker zelf wat ontdekken en kauw ze niet alles voor, dat was de film zeker ten goede gekomen.
Ten slotte had de droomwereld wat... wel, wat dromeriger mogen zijn. Het enige niveau waar een beetje creativiteit bij kwam qua omgeving was limbo.
Qua acteerwerk zit het wel goed; DiCaprio is niet je typische action guy en persoonlijk vind ik hem beter passen in een rustigere rol zoals in Shutter Island, maar bij de emotionele scènes is het helemaal raak. Dat laastste geldt eveneens voor Marion Cotillard, die met haar beperkte tijd toch een sterke prestatie weet neer te zetten. Je gaat echt meeleven met Mal en niet iedere actrice zou dit voor mekaar weten te krijgen.
De rest van de cast is ook goed, maar krijgen niet genoeg diepgang in hun rollen om echt benoemswaardig te zijn. Ellen Page is goed, maar Ariadne is een beetje te vlak. Joseph Gordon-Levitt is oké, maar Arthur is ééndimensionaal. Vele mensen noemen hem dé ontdekking van deze film, maar er is geen enkele scène (zelfs de rommelige 360° scène in het hotel niet) waarin hij uitblinkt. Nee, dan eerder Tom Hardy. Het personage kent nauwelijks diepgang, maar in zijn geval is dat minder nodig en hij brengt de humor op zo'n charmante wijze dat je daar ook wel naast kan kijken.
Het einde was voorspelbaar, maar eigenlijk wel precies wat je als kijker wilt. Samen met Hans Zimmer's sterke score vormen de laatste minuten (één van de) hoogtepunt(en) van de film. Het einde is de eerste keer misschien moeilijk slikken, maar na een tijdje snap je dat dit de beste oplossing was.
Sterke film die de tweede keer dat je 'm ziet beter is, maar niet het topstuk waar het naar gemaakt wordt. Daarvoor is het te éénlijnig en uitleggend.
Een goeie 4*.
P.S.: niet kritiek op de film, maar met zo'n film verwacht je op DVD toch wel meer dan een paar behind-the-scenes stukjes van in totaal zo'n 11 minuten. Je mag het mysterie rond Inception wel wat ophouden, maar een audio commentary had toch niet misstaan.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Enkel voor de liefhebbers. Ik had er duidelijk meer van verwacht. Het is allemaal mooi uitgelegd en uitgedokterd, maar het wordt nogal vlug een sop.
Origineel is het wel, maar spannend wordt het nergens. Wel fascinerend met al die droomlagen, maar de ontworpen droomscènes zien er vaak maar pover uit.
Voor mij had de film ook te weinig verrassingen.
joeri_filmfreak
ik wist niet dat deze zo hoog stond :O
ik heb me echt dood zitten vervelen in de zaal, het is allemaal wel mooi en het verhaal is redelijk, maar het is gewoon erg saai, mischien best orgineel maar het word nergens spannend, de film duurde ook veels te lang
HA ik heb het gemiddelde met 0.01 omlaag gehaald
The-Batman
Dit is een waar meesterwerk en klopt aan alle kanten.Er zit niet veel actie in maar daar is deze film ook niet om gemaakt.De film is een ode aan het medium film zelf.dat merk ik goed.Er zitten allementen van de hitchcock films in david lynch films enz enz.... meesterlijk.
Waackx
ik wist niet dat deze zo hoog stond :O
HA ik heb het gemiddelde met 0.01 omlaag gehaald
Ondanks dat zal de film zal de film over 2 jaar een top 35-notering krijgen in de Top 100.
Lynch?
Waar? Zat er maar een vleugje Lynch in.
Montorsi
Dat zal wel niet. Zal wel rond de 4,00 uitkomen.
MoFeDu
Zit inderdaad een behoorlijk dalende lijn in, vrees ook voor een zakking van mijn waardering na een herziening. Dit is echt zo'n film die bij een herziening opeens vies tegenvalt.
Bramha Bull
1* voor de SF
1* voor het behoorlijke acteerwerk
voor de rest viel het me zwaar tegen.
wat een vage film (zegt misschien meer over mij
eddyeddy
Een film met een interessant thema, die ik zeker nog een keer ga bekijken.
De verschillende droomwerelden een thema die fascinerend is en de uitwerking daarvan in deze film dito.
lykathea
Valt heel erg mee.
Waackx
kan me niet voorstellen, dat een film die al een half jaar oud nog eens 0,10 punten zakt.
zal misschien nog wel wat zakken maar niet zo veel
The-Batman
Bij herziening juist nog beter.
Montorsi
zal misschien nog wel wat zakken maar niet zo veel
Hij is nog geen 2 weken op DVD, moet nog op tv komen, dan is 0,10 punten zelfs nog een vrije gunstige schatting.
qwatje
Mooie special effects, goede muziekscore, behoorlijk acteerwerk en toch een matige film.
Dat komt omdat het script zo tenenkrommend in elkaar zit dat de regiseur die bij moest houden in welke 'layer' van hij het verhaal zat ook de draad kwijt raakte. Een film die alleen met het bijhouden van de 'notulen' te volgen is is geen goede film. Daarnaast is het tempo ondanks alle actie enorm laag. De film gaat zelfs bijna vervelen. Ik keek tot deze film, nog nooit op mijn horloge om in te schatten of het nog lang ging duren. Ze hadden er een mini serie van moeten maken....
Natuurlijk snap ik de verhaallijn, maar ik vond die gewoonweg zwak. Vanwege de eerder genoemde pluspunten een naar boven afgeronde 2,5* en dat van een sci-fi liefhebber....
heleen lamm
Beste film van 2010.
Leonardo Dicaprio is heel sterk in deze film.
Het verhaal is erg slim bedacht en het duurt even voordat je precies door hebt hoe het in elkaar steekt, maar vooral wanneer de film afgelopen is en alle stukjes in elkaar vallen, besef je pas hoe goed deze film is. Daarnaast zijn de special effects ook erg mooi wanneer je in de dromen terecht komt.
4,5 ster!
erik1677
tja iedereen is er lovend over,maar persoonlijk vind ik hem niet zo goed.
Ok DiCaprio speelt weer voortreffelijk.
En het gegeven is ook wel aardig, maar het pakte me helaas nergens
Niet de topper van 2010 in mijn ogen.
(verwijderd)
Twee simpele vragen:
1. Wat is het nut van een 'totem'?
2. Wat was de precieze bedoeling van de allereerste Inception?
Nakkie13
1. Wat is het nut van een 'totem'?
2. Wat was de precieze bedoeling van de allereerste Inception?
1. Om te kijken of je in een droom zit. Alleen jij kent dat voorwerp dus het is niet te vervalsen > je weet zeker of je in realiteit of droom zit. Daarom stopte Mal haar totem ook in de kluis in Limbo, dan kon ze zelf niet meer achterhalen of het realiteit of droom was.
2. Mal wist dus niet meer dat Limbo in feite een droom was. Cobb plante het idee in haar dat die wereld niet echt was zodat ze konden ontsnappen. In de echte werled bleef dit idee echter bij en kon ze realiteit niet meer van echt onderscheiden dus pleegde ze zelfmoord.
Heb hem net weer herkeken. Blijft een ingenieuze film die misschien iets teveel gaten heeft. Maar dat einde, ooooh dat einde, levert zo veel vragen op.
Knap hoor.
Fortune
Maar dat einde, ooooh dat einde, levert zo veel vragen op.
Knap hoor.
Levert toch maar een vraag op. Zit Leo in een droom of niet.
Nakkie13
True, true. Maar ik bedoel, dan ga je weer heel anders nadenken over wat er allemaal met Mal etc. is gebeurd.
Als hij in een droom zou zitten, wat is dan het nut van wat er allemaal gebeurd is etc. Dat zou een hoop nieuwe vragen opwerpen.
Sgerrard_8
Bwa vragen, niet echt. Als we terugkeren naar de essentie is het doodsimpel. ' Ik wil terug bij mijn kinderen zijn ' => ' Een opdracht volbrengen en ik ben terug bij mijn kinderen ' => ' Eind goed al goed, dank je wel Saito '.
Nakkie13
Zo simpel is het niet denk ik.
Hoe leg je de dingen ui die in de realiteit gebeuren die wel heel erg toevallig zijn bijv wanneer saito in mombassa ineens precies op de goede tijd op de goede plaats is
Ben er zelf nog steeds niet over uit.
Zo simpel is het niet denk ik.
Ben er zelf nog steeds niet over uit.
Dat is toch simpel te verklaren door te stellen dat het allemaal een droom is. Iets wat van te voren eigenlijk al vast stond wat mij betreft.

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption