• 9.379.636 stemmen

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

Sciencefiction / Fantasy | 140 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 19 mei 2005

Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

"The saga is complete."

De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.

Anakin Skywalker / Darth Vader

Obi-Wan Kenobi

Padmé Amidala

Chancellor Palpatine / Darth Sidious

Senator Bail Organa

Yoda (stemrol)

davidov

grappig om te lezen dat de meeste mensen dat vonden,

-anakin slaat te snel om (mijn mening: het is al sinds episode 1 bezig, van binnen bouwde hij alles op, tijdens 3 bereikt het zijn hoogtepunt, en tja, once you kill a jedi, there is no way back)

-en ook dat houterige hoor je veel over, volgens mij deed lucas het expres (link naar frankenstein), en verder, hoe zou jij lopen als je je eerste stappen deed op je mechanische beentjes

heerlijk, hoe je alles recht kan praten bij deze films

avatar van Respekked

Respekked

haha ik moet je zeggen ik zou het niet helemaal weten hoe het is als je je eerste stapjes zet met je hypermoderne nieuwe mechanische beentjes

Onderhond schreef:

link naar Frankenstein

heb het ook niet zelf bedacht

maar als je nadenkt is de scene vrijwel identiek

avatar van Jordy

Jordy

Onderhond schreef:
link naar Frankenstein

Die Frankenstein verwijzing lag er wel ERG dik bovenop, snap de grap niet. Zijn er echt mensen die het gestrompel van Anakin op dat moment als een slecht punt van de film ervaren? Er zijn net een paar nieuwe benen aan die gast vastgelast!

avatar van Jordy

Jordy

JoeHallenbeck schreef:

Zo kun je dus elke fout in het SW-universum recht lullen: "Dat kwam door de werking van de Force".

In een wereld vol medichlorians, robots die "oh oh" zeggen voor ze dood gaan, en ander raar geneuzel is het toch niet zo ver gezocht dat een kind zich dat soort dingen van voor de geboorte kan herinneren? Misschien omdat ik toevallig in een Dune boek zit, maar zo vergezocht (in dat wereldje) vind ik dat niet. Niet dat het me een moment zou dwars zitten in ieder geval, er zit veel in de SW-films waar ik me veel eerder aan zou ergeren

avatar van Phoenix

Phoenix

Vind vooral de robots die een pijnreflex hebben nadat R2 ze een stroomschok een veel leuker voorbeeld .

Neem het toch allemaal niet zo nauw mensen... Dan wordt er om een verklaring gevraagd, dan geeft iemand een mogelijke, en wordt hij de grond in geboord.

avatar van Frikandelski

Frikandelski

In het begin vond ik het acteerwerk een beetje amateuristisch aandoen, maar genoeg gezeurd!

Ik vond het verder een hele goede aflevering,

voor zware dingen moet je hier niet zijn, gewoon lekker spektakel.

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Een mooie film, en iedereen is er zeer critisch over omdat het de naam Star Wars draagt en te hoge verwachtingen hebben of misschien het leuk vinden om een film de grond in te boren. Maar eeen echte Star Wars fan trekt zich daar niets vanaan en blijft de Star Wars films gaaf vinden en Goerge Lucas prijzen. Trouwens, de Star Wars fan ziet veel meer dingen en links en diepte achter het verhaal en personages als iemand die er effe naar kijkt maar verder nooit een Star Wars film ofzo gezien heeft, laat staan de boeken! 5*

avatar van james_cameron

Waardige afsluiter van de Star Wars-saga. De eerste helft zit na een weergaloze openingsscene helaas weer vol met houterig akteerwerk en oeverloos gelul over politieke intriges, maar daarna vindt de film het juiste tempo en ga je op in het drama en het spektakel. Vooral de laatste scenes, waarin de links met de daarop volgende delen duidelijk worden, zijn prachtig en bezorgden mij naast kippevel eindelijk weer het gevoel dat ik terugkeerde naar mijn jeugd, naar de eerste keer dat ik de magie van een Star Wars-film ervaarde. Prachtig.

avatar van *SensLady*

*SensLady*

Ik heb deze film afgelopen zaterdag in de bios gezien en ik moet zeggen: wat een heerlijke film!
Ikzelf ben eigenlijk totaal geen Star Wars fan, maar ik ben echt onder de indruk van deze film, als je eenmaal in het verhaal zit, dan lukt het je niet om er zo even tussenuit te stappen.
Leuke openingsscene trouwens wanneer Anakin en Obi-Wan Senator Palpatine proberen te bevrijden.
Alleen het moment dat Anakin zwichtte voor de Dark Side vond ik wel erg gemakkelijk gaan, maar dat zal er wel bij horen.
Mooie lightsaber gevechten, vooral het laatste gevecht tussen Obi-Wan en Anakin is erg spannend. Ik dacht echt toen Anakin in brand stond dat hij er geweest was. Wat blijkt later? Leeft ie nog en is getransformeerd in Darth Vader (die trouwens wel een erg gaaf kostuum heeft). Natuurlijk weten de overgebleven Jedi niet dat ie nog leeft...

Al met al erg mooie film, erg boeiend en supermooie gevechten, kostuum van Darth Vader mag er wezen.
Van mij krijgt ie 5*

avatar van Teskuh17

Teskuh17

spoilers maaruh.. achja, op sig wete de meesten al wat dr gaat gebeuren

avatar van West

West

Prachtig. Fraai vormgegeven, sensationeel, in de 2e helft snel en soms spectaculair. Echt Star Wars dus, net als in mijn herinnering toen ik the Empire Strikes Back in de bioscoop zag (a long, long time ago...). 4*

avatar van jessis

jessis

Een van de betere star wars films!

De effecten waren leuk, zo ook de gevechten.

en er zit veel filosofie in de star wars films

avatar van mikoz

mikoz

een van de mindere star wars , vind er sowieso niet zo vee laan maar deze mist helemaal verhaal ... het is puur alleen maar vechten , vechten .. en ? vechten !

en het is nog saai ook

vandaar een 1.5

avatar van Menni

Menni

Jordy schreef:

Die Frankenstein verwijzing lag er wel ERG dik bovenop, snap de grap niet.

Het is dan ook geen grap, het is simpelweg het knulletje dat weer 's zijn disrespect en onbegrip toont. En of je 'm nou geslaagd vindt of niet, de verwijzing/ode in kwestie lijkt me inderdaad overduidelijk of op z'n minst de moeite van het met een glimlach overdenken waard.

avatar van IcU

IcU

Had de link met frankenstein niet gemaakt, en dat hoeft ook helemaal niet...

Ik ben er voor de 2e keer naartoe geweest en ik blijf bij de volle 5.

avatar van Pedor

Pedor

Geweldige film! En ik ben absoluut geen Star Wars of SciFI fanaat. De opening is gelijk snel en flitsend. Het is weliswaar de hele tijd ruimteoorlog, maar wist me toch te blijven boeien.

Aanrader.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Yes! Eindelijk gezien in de bios dik 2,5 week te laat natuurlijk maar goed. Het zo goed en kwaad als het kon proberen te omzeilen van allerlei vertoonde scenes op de TV en berichtjes op MM werpt dan toch zijn vruchten af. Uiteindelijk kon ik zo de film toch nog zonder al te veel voorkennis beleven.
En man wat heb ik weer eens ouderwets genoten van een Star Wars film. Duidelijk de beste van de nieuwe triologie en eigenlijk ook de eerste waar ik zonder een wat dubbel gevoel de bios uitliep! Eindelijk een waardige Star Wars episode waarbij alles op zijn plaats viel.
Vanaf de openingsscene tot het slot heb ik me geen moment verveeld. De ruimte gevechten en met name de sabre gevechten zijn ruim aanwezig en spectaculair. Vooral na dat Skywalker zich heeft bekeerd tot de dark side en hij verder door het leven gaat als Darth Vader (eindelijk! ) gaat het tempo flink omhoog en krijgt de film een echte grimmige sfeer die in de buurt komt van The Empire Strikes Back. Mooi ook dat vooral vanaf dan visueel wordt toegewerkt naar de originele triologie, iets wat Lucas al veel eerder had mogen doen.
Het acteerwerk vond ik ook nogal meevallen, iig niet veel slechter of beter dan in de oude triologie. Hayden Christensen speelt overtuigend als een steeds duister wordende Jedi maar de man die natuurlijk echt de show steelt is Ian McDarmid, hij levert toch wel enkele pareltjes van scenes.
Ach en zo kan ik nog wel even doorgaan met mijn lofzang over Revenge of the Sith maar het belangrijkste is wel dat Dhr. Lucas deze keer zijn eigen creatie echt recht aandeed. 4.5*... en ik ga volgende week nog een keer

avatar van Film Pegasus

Heb hem eindelijk in de cinema kunnen gaan zien. Dit deel is alleszins beter dan de vorige 2 delen van Star Wars. Je ziet dat de film geregisseerd is door Lucas, want de acteurs lopen wat verloren. Maar over het algemeen is de film een van de betere uit de reeks. Soms krijg je wel het gevoel dat er bepaalde gegevens om de filmreeks te doen kloppen er perse nog inmoesten en in de verhaallijn gewrongen zijn. Over heel de lijn is hij alvast een pak beter als attack of the clones, waarvan ik me nog altijd afvraag wat Lucas bezielde...

avatar van elco

elco

Ik heb gisteren een stuk van de film gezien. Hij was echt vet tot waar ik gezien heb. Ik ga hem vandaag echt wel verder kijken. Echt een super film

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Toch nog één keertje terugkomen op deze film (al is het in dit geval even niet inhoudelijk). Heb 'em afgelopen zaterdag voor het eerst digitaal geprojecteerd gezien - in de allemachtig grote zaal 5 in Metropolis Antwerpen. En O-Mijn-God, wat ziet dat er verschrikkelijk goed uit zeg! Ik snap nu waarom regisseurs als Lucas, Cameron en Rodriguez dat digital cinema zo aan het pushen zijn.

We zaten op zich best dicht op het scherm en dan NOG krijg je een helderheid en detail voor je kiezen waar je eng van wordt. Dit was de derde keer dat ik Episode 3 in de bios zag, maar nu pas merkte ik details op die me bij normale projectie niet waren opgevallen (lees: ze waren zo geblurred, dat je ze niet eens KON zien).

Na afloop van de film moest ik even terugdenken aan een interview dat ik twee jaar geleden had met Jan de Bont (n.a.v. het verschrikkelijke Cradle of Life). Zijn voorspelling was dat over tien jaar vrijwel alleen nog maar digitaal gefilmd en geprojecteerd zal worden. "Je moet het alleen zien om een -believer- te worden", zei hij. Ik heb het nu gezien. Ik ben een believer.

avatar van speedy23

speedy23

Zombie McGruder schreef:

Ik heb hem digitaal gezien in Kinepolis Brussel, en ik had net hetzelfde gevoel.

avatar van Mala Chica

Mala Chica

AHWA schreef:

Er gaan nu geruchten over een Episode 0

Really? En waar zal dat over gaan?

Toch niet over Anakin als spermacel in de buik van zijn moeder, met John Travolta's stem.

En een jonge Yoda die niet ingekrompen is -á la Shrek-, die via een visioen tegen Anakin zegt: "Finish first you must. Use the force you must."

avatar van Lee-john

Lee-john

ja, het is gewoon de hele star-wars reeks bij elkaar, echt een meesterwerk

avatar van kittyklitty

kittyklitty

Pieter Montana schreef:

Hij staat al in de iMDB top 250????

Is dat niet wat overdreven?

kittyklitty schreef:

Daar knettert ie vanzelf wel weer uit...

De 9000 mensen die daar nu gestemt hebben zijn allemaal SW fans... als dadelijk de film redelijk mainstream is en iedereen hem kan zien (dvd, videotheek, etc.) dan zien ook mensen die geen fan zijn en dan daalt dat punt vanzelf...

Dat zie je wel vaker met films die erg in de belangstelling zijn en waar een hele hype omheen hangt...

SaintOfKillers schreef:

Dat betwijfel ik. Daarvoor kwam hij te hoog binnen. Uiteraard zal hij nog zakken, maar hij zal er volgens mij zeker blijven instaan.

Voorlopig heb ik het gelijk bij deze film...

Op het moment van checken staat hij op de voorlaatste plaats in de IMDb top 250 dus met een week is het DAG SW III!

avatar van Chr.s

Chr.s

Ik had een gezellige avond met een leuke film verwacht. Het werdt uiteindelijk een gezellige avond met een flop film.

Kut liefdesverhaaltje, sfeerloos, slecht acteerwerk, de grapjes zijn niet grappig ( ) en om nog maar te zwijgen over de belachelijke overgangen van scénes.

Binnenkort snel the empire strikes back nog maar eens kijken om dit te verwerken.

The force is not so strong in this one 1,5*

sfeerloos? de meest sfeervolle van de nieuwste 3

de grapjes zijn even flauw als altijd (niet zo flauw als in deel 1 echter...)

en de overgangen van scenes zijn ook in alle films hetzelfde...

avatar van Goodfella

Goodfella

Je kan het moeilijk echt sfeervol noemen toch, daar is het allemaal veel te klinisch voor. De kwaliteiten van deze film zitten toch vooral in de funfactor, 't rollercoaster-idee.

davidov

nou... ik zat wel redelijk in de film, je moet er van houden misschien maar als het lukt dan is het een vrij donkere en depri film. (dus sfeervol)

En niet zo onpersoonlijk als deel 2, en zo koud/gevoelloos als de 1e