• 10.518 nieuwsartikelen
 • 161.612 films
 • 10.092 series
 • 29.640 seizoenen
 • 612.987 acteurs
 • 192.846 gebruikers
 • 8.961.401 stemmen
Avatar
 
banner banner

Shrek Forever After (2010)

Animatie / Komedie | 93 minuten
3,14 1.330 stemmen

Genre: Animatie / Komedie

Speelduur: 93 minuten

Alternatieve titels: Shrek Voor Eeuwig en Altijd / The Final Chapter / Shrek 4

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mike Mitchell

Met onder meer: Mike Myers, Eddie Murphy en Cameron Diaz

IMDb beoordeling: 6,3 (222.554)

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 7 juli 2010

Plot Shrek Forever After

"It ain't Ogre... Til it's Ogre"

In plaats van het afschrikken van menig dorpsbewoner is Shrek (Mike Myers) inmiddels een echte familieman geworden. Shrek komt in contact met de gladde praatjesmaker Repelsteeltje. Hierdoor komt hij tot zijn schrik terecht in een alternatieve versie van zijn wereld, Far Far Away, waar er gejaagd wordt op Ogres en hij Fiona (Cameron Diaz) helemaal nooit ontmoet heeft. Aan hem de taak om zijn vertrouwde wereld weer terug te krijgen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Shrek (stemrol)

Donkey (stemrol)

Princess Fiona (stemrol)

Puss in Boots (stemrol)

Rumpelstiltskin / Priest / Krekraw Ogre (stemrol)

Queen Lillian (stemrol)

King Harold (stemrol)

Brogan (stemrol)

Gretched (stemrol)

Cookie (stemrol)

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van shrink

shrink

 • 1967 berichten
 • 2218 stemmen

Wederom gaaf!!


avatar van Night's Watch

Night's Watch

 • 1212 berichten
 • 1200 stemmen

Toch minder dan de eerste drie films (en dan voornamelijk de eerste twee), maar het niveau zakt niet tot een dramatisch niveau zoals je geregeld ziet bij vele vervolgfilms. Het plot sprak me een stuk minder aan en deze versie van ''donkey en puss'' vond ik stukken minder leuk als in de andere films. Shrek zelf blijft echter vermakelijk en er zaten weer een aantal heerlijke scenes tussen. Bij deel drie kwam ik niet verder dan drie sterren, dus tweeënhalf voor deze.


avatar van Rico120

Rico120

 • 343 berichten
 • 272 stemmen

niet beter en ook niet slechter gewoon er tussen in

van de 4 films

het schijnt dat er een deel 5 komt maar ik weet niet wanneer


avatar van Supernatural

Supernatural

 • 985 berichten
 • 834 stemmen

Rico120 schreef:

niet beter en ook niet slechter gewoon er tussen in

van de 4 films

het schijnt dat er een deel 5 komt maar ik weet niet wanneer

ik geloof 2019.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13222 berichten
 • 3879 stemmen

Minste deel van de vier. In de vorige films begon dat wereldje best leuk te worden met alle personages, maar door dit verhaal waar Shrek in een andere wereld komt is daarvan geen sprake meer. Ook Donkey is niet meer zo scherp als vroeger en sowieso zijn de bijfiguren minder aanwezig en draait het meer om de toch wat duffe Shrek en Fiona. Daarentegen is Repelsteeltje een leuke vijand en die heksen zijn ook een aardige toevoeging. Ook keek de film nog wel redelijk weg. Maar de magie of sterke momenten uit vorige films waren hier eigenlijk niet meer aanwezig. Dat Gingerbread Man werd opgegeten was wel het hoogtepunt. 2,5*.


avatar van killerfreak

killerfreak

 • 846 berichten
 • 1066 stemmen

Op zich een goede insteek, maar een te beperkte uitwerking en een scenario met gaten (i.e. waarom hadden koning/koningin nooit over Rumple... verteld, waar komen de heksen ineens vandaan, ...). De "fluit" maakt het geheel ook beetje kinderachtig, en de true love's kiss met een zandloper en het 'er op tijd zijn' hebben we ook nog maar 100* gezien. Ik kom helaas dus niet verder dan 3*.

Deel 1 was super, deel 2 zeer verdienstelijk, maar al goed dat er geen deel 5 meer van is gekomen (al blijven nevenpersonages als Donkey geweldig natuurlijk )


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8098 berichten
 • 4607 stemmen

Blijkbaar passeerde deze voorlopig laatste Shrek al eens de revue, want vele stukken kon ik me nog herinneren. Shrek 4 behaalt niet het niveau van de eerste 2 delen, maar was naar mijn gevoel stukken beter dan het vorige deel. De plotlijn met Repelsteeltje is leuk uitgewerkt en biedt een duidelijke moraal. Een moraal die wat niet origineel is en zelfs wat afgezaagd klinkt, maar het nog steeds over een animatiefilm die ook op kinderen toegespitst is.

Het gras is inderdaad niet steeds groener aan de overkant en ja, mensen zouden beter stilstaan met wat ze wel hebben en niet uitgaan van wat ze missen. Aan de andere kant kan je de lijn doortrekken naar wie je echt bent. Zijn we echt wie we willen zijn in deze georganiseerde maatschappij waarbij het huisje-tuintje-boompjeprincipe het ideaalbeeld is? Op dat vlak snap ik Shrek wel. Een aap blijft een aap, ook al leer je hem manieren ...

Donkey blijft echt in het oog springen en de grappen en insteken blijven amusant. Ook de heksen hadden wel iets. De gevolgen van het contract door die ene dag weg te laten zijn wat bij de haren getrokken, maar iedereen moet kunnen volgen natuurlijk. Shrek heeft me vanaf de eerste film meegevoerd en heeft me globaal gezien meegevoerd naar enkele leuke uurtjes entertainment. Mooi zo!


avatar van Sijmen2

Sijmen2

 • 1 berichten
 • 0 stemmen

Deze film was gemaakt om alle fouten uit deel drie recht te zetten. Niet zo grappig als de eerste twee, maar het heeft wel heel de franchise gered.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 58994 berichten
 • 3905 stemmen

Ook de laatste Shrek-film maar eens na 10 jaar opnieuw gekeken en mijn review van deel 3 kun je bijna wel copy and pasten. De reeks is te lang doorgegaan, ook deze vierde film is niet meer al te scherp, laat staan grappig. Best een leuk idee, een alternatieve realiteit waarin Shrek zijn leven met Fiona en hun gezin nooit had, maar er word wel erg weinig mee gedaan en het verloop is te voorspelbaar. En door dit alternatieve verhaal zitten er maar weinig karakters in de film die het allemaal leuk maken. De focus ligt meer nu op Shrek en Fiona en eigenlijk zijn zij best saai.

Deze reeks moest het vooral hebben van alles en iedereen die in een bijrol aanwezig was, maar zij ontbreken nu grotendeels. Wel zijn Donkey en later Puss in Boots (wel vrij hilarisch hoe dik en traag die in deze versie is) aanwezig en is een beetje van de oude chemie weer terug, maar het is te weinig om me er echt mee te vermaken. Goed dat er nooit een vijfde Shrek is uitgekomen, want gezien de laatste twee delen waren ze wel door de creativiteit heen.

2,5* blijven staan


avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

 • 220 berichten
 • 447 stemmen

Dit is ook een van de beste delen van de Shrek reeks. Shrek die in een opwelling iets veroorzaakt waar hij al snel weer spijt van krijgt en met weinig begrip van anderen (wat ik ook snap) terug moet zien te draaien. Goed verhaal met wat komische momenten en natuurlijk Puss in Boots die geweldig is neergezet. Antonio Banderas is de perfecte stemacteur hiervoor.

Leuk om Fiona ook met los haar te zien, dat staat haar nog beter dan die vlecht.

Dat Shrek echt veranderd is ten opzichte van deel 1 bewijst deze film maar al te goed. Hij deed er alles voor om voor een dag weer de enge oger te zijn die hij ooit was, maar komt daar na nog geen halve dag alweer op terug. Wat hij daarvoor doet zou hij in deel 1 nooit gedaan hebben.

Repelsteeltje vind ik kinderachtig en irritant. Om hem nou echt een “tirannieke dictator” te noemen vind ik niet passend. Het is meer een kind dat er alles aan doet om een snoepje te krijgen.

Toch weet deze film me iedere keer weer te boeien, complimenten!


avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

 • 220 berichten
 • 447 stemmen

The Oceanic Six schreef:

Best een leuk idee, een alternatieve realiteit waarin Shrek zijn leven met Fiona en hun gezin nooit had, maar er word wel erg weinig mee gedaan en het verloop is te voorspelbaar. En door dit alternatieve verhaal zitten er maar weinig karakters in de film die het allemaal leuk maken. De focus ligt meer nu op Shrek en Fiona en eigenlijk zijn zij best saai.

Deze reeks moest het vooral hebben van alles en iedereen die in een bijrol aanwezig was, maar zij ontbreken nu grotendeels.

2,5* blijven staan

Ergens ben ik het op dit punt wel met je eens. Charming en de fee kwamen niet in het verhaal voor wat ik wel jammer vind. En dan Farquaad die in deze alternatieve realiteit ook nog geleefd had. Bedoel je dat?


avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10272 berichten
 • 707 stemmen

Rico120 schreef:

niet beter en ook niet slechter gewoon er tussen in

van de 4 films

het schijnt dat er een deel 5 komt maar ik weet niet wanneer

Shrek 5 - What We Know So Far - looper.com


avatar van clubsport

clubsport

 • 3150 berichten
 • 6548 stemmen

Fisico schreef:

De plotlijn met Repelsteeltje is leuk uitgewerkt en biedt een duidelijke moraal. Een moraal die wat niet origineel is en zelfs wat afgezaagd klinkt, maar het nog steeds over een animatiefilm die ook op kinderen toegespitst is.

Het gras is inderdaad niet steeds groener aan de overkant

Die moraal kan je op verschillende manieren bekijken, ik vond het gegeven dat Shrek eigenlijk een beetje zijn identiteit en persoonlijkheid moest opgeven ten gunste van zijn gezin sterk neergezet .

Fiona heeft daar duidelijk geen enkel probleem mee, zij vaart er wel bij .

Dat wordt nog eens benadrukt door haar alternatieve personage de tekst mee te geven ( what have you ever done for me ) om maar eens te benadrukken dat haar dromen en wensen op de eerste plaats komen .

Een vleugje feminisme moet er ook blijkbaar nog aan worden toegevoegd middels het plotje dat Fiona in de andere wereld de leidster is van een stam Ogres

Het verhaal op zich is verder wel vermakelijk en ook vond ik dit deel wat onderhoudender dan deel 3 .


avatar van Cinefiel_1

Cinefiel_1

 • 39 berichten
 • 18 stemmen

Ik lees berichten over een mogelijke shrek 5. Weet iemand of dit echt klopt? Naar mijn weten was dit echt het laatste deel...


avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10272 berichten
 • 707 stemmen

Dit is het enige wat ik nog lees staat onderaan Shrek - Wikipedia - en.wikipedia.org

While cast members reported that a script was completed for a fifth Shrek film, development stalled and future plans have yet to be officially announced.avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10272 berichten
 • 707 stemmen

Voor het eerst gezien 18 augustus 2012.

Op de Blu-ray staat als extra o.a. spotlight on Shrek, deleted scenes, terugblik met de cast 10 jaar Shrek, haardvuur van Shrek (met af en toe de personages in beeld), it's the most wonderful time of the year met Donkey, kerstverhaal met Shrek.

Visueel nog steeds wel een heel mooie film om te zien, vooral in het paleis van Repelsteeltje met al die sprookjesfiguren, zoals heksen die bijvoorbeeld een dance party houden. Maar inhoudelijk zit hij wat op het niveau van Shrek 2. Maar het maakt verder toch niet veel uit, de Shrekfilms blijven gewoon in mijn favoriete top 250 of ze de ene keer nou meevallen of dan toch weer tegenvallen.

Met deze film wordt eigenlijk teruggegrepen naar de eerste film. Shrek is Repelsteeltje net voor als die een contract wil laten tekenen waarmee vader en moeder van Fiona afstand doen van hun koninkrijk in ruil voor vrijlating van hun dochter Fiona.

Shrek is nu vader van drie kinderen, maar verlangt terug naar de tijd dat hij nog een vrije Oger was. Daar kan Repelsteeltje wel voor zorgen. Te laat merkt Shrek dat hij een contract heeft getekend met een dag voor zijn geboorte. Alleen door een kus met Fiona kan het contract ongeldig worden. Alleen niemand kent hem meer. Fiona zelf is aanvoerder van Ogers, die door Repelsteeltje onderdrukt worden met hulp van heksen en nu een revolutie wil ontketenen. Shrek weet te ontsnappen en Repelsteeltje maakt zich nu grote zorgen om zijn koninkrijk.

Fiona komt wat somber over, Donkey komt wel goed over. Aandeel Puss n boots, nu een dikke luie kat is vrij klein. Shrek heeft nu zijn lesje geleerd, laten we het daarop houden. Maar dat het Shrek even wat teveel wordt dat is wat vergezocht met soms onnodig ingewikkeld verhaal waarmee ze te lang doorgaan. De film gaat erg leuk van start en blijft lang vermakelijk. Totdat Shrek Fiona ontmoet, dan wordt het serieuzer. Begrijpelijk vanwege bioscooplengte rekken ze het verhaal maar een eerder einde had gemakkelijk gekund. Bij mij had het dit keer dan beslist beter uitgepakt. Ook het slot is wat sentimenteel. Over de hele linie blijven leuke grapjes te zien maar de film heeft vaak een onheilspellend karakter en hiermee duidelijk wel afwijkend met de 3 andere films. Wel weten ze nog redelijk goed terug te keren naar het begin van de film. De film duurt 1 uur en 23 minuten dan begint de aftiteling. 5.0/4.0