• 9.252.479 stemmen

Geregisseerd door: Nathan Greno en Byron Howard

Met onder meer: Mandy Moore, Zachary Levi en Donna Murphy

Releasedatum: 1 december 2010

Plot Tangled

"They're taking adventure to new lengths."

Het verhaal over Prinses Rapunzel, die als baby is gestolen uit het paleis van haar ouders en door een heks genaamd Mother Gothel wordt opgesloten in een verborgen hoge toren, waar ze onmogelijk uit kan ontsnappen. Ze snakt naar avontuur in haar leven en droomt ervan de toren te verlaten om te zien waar de vreemde lichten, die ze elk jaar op haar verjaardag ziet, vandaan komen. Dat avontuur kan eindelijk beginnen als de knapste, maar ook beruchtste, crimineel van het koninkrijk, Flynn Rider, langs haar toren komt en naar boven klimt om zich te verstoppen. Ze maken samen de afspraak om uit de toren te ontsnappen en op zoek te gaan naar de lichten. Onderweg ontmoeten ze vele hilarische figuren en beleven ze een magisch avontuur.

Rapunzel (stemrol)

Flynn Rider (stemrol)

Mother Gothel (stemrol)

Stabbington Brother (stemrol)

Hook Hand Thug (stemrol)

Vlad (stemrol)

Captain of the Guard (stemrol)

Big Nose Thug (stemrol)

Short Thug (stemrol)

Young Rapunzel / Little Girl (stemrol)

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Disney going back to its hair roots.

Vond het altijd zo raar dat deze film in het Nederlands 'Rapunzel' heet en niet gewoon 'Raponsje', alsof men dat niet cool genoeg vond ofzo... Tot ik ontdekte dat het sprookje hier ook 'Rapunzel' genoemd wordt (niet op z'n Engels uitgesproken, maar op z'n Nederlands). Nooit geweten. In de Efteling heet het sprookje overigens wel 'Raponsje', wat ik een stuk authentieker vind klinken. De Engelse titel 'Tangled' (verward, verstrikt) is op zich wel aardig, het heeft een dubbele betekenis en klinkt eerder als een western dan als een sprookje, wat dan weer verwijst naar een paar westernachtige elementen in de film.

Zeer mooi getekend, gedetailleerd ook, de haren vooral. Indrukwekkende scène als de dam doorbreekt.

De aloude Disney ingrediënten zijn weer aanwezig: de liedjes, de schone maagd, de boze stiefmoeder, de prins op het witte paard.. Het paard Maximus is met zijn grappige gezichtsuitdrukkingen een van de kolderiekste sidekicks uit de Disneystal ooit.

Sprookjes staan bekend om hun symboliek, hun dubbele lagen, vaak met seksuele ondertoon. Bij Disney wordt vooral dat laatste er vakkundig uitgefilterd; verhaallijnen worden aangepast of zelfs weggelaten zodat het allemaal geschikt is voor de tere kinderziel. De stiefmoeder heeft op een gegeven moment weliswaar een schaar in haar hand, een fallussymbool, maar vergeleken met de originele sprookjes is het toch allemaal karige soep.

avatar van Boneka

Boneka

Had er al veel over gelezen, maar nog nooit gezien. Maar wat een plezierige verassing is deze Disney film! Van begin tot eind is Rapunzel ook wel Tangled genoemd een heerlijk sprookje. En niet alleen de hoofdpersonen , want ook de rest is leuk getekend. De kameleon en dat grappige paard. We zien veel leuke momenten passeren en alles voelt niet geforceerd aan. Het verhaal loopt goed, zit prima in elkaar en laat ook lekker veel zien. De liedjes vaak een beetje musical (nooit echt mijn ding) toont niet de boventoon gelukkig en zowaar zitten er ook wat normale songs in waarvan de bar song erg leuk is gemaakt. Dat geldt ook voor alle Vikingen die daar in zitten. De race onder de grond het water de lampionnetjes het zit allemaal leuk in elkaar en veel leuker gebracht dat een Frozen. Vind Rapunzel ook voor een lekker breed publiek goed wegkijken. Het eind is ook goed gebracht en voelt zeker niet geforceerd haastig aan wat wel vaak gebeurd in sprookjes. Rapunzel behoort nu tot mijn favoriete sprookjes!!!

Film 4,0

macrobody

All right, blondie.

- Rapunzel.

Gesundheit.

Grappige animatie die niet perse alleen leuk is voor kinderen. Prima vermaak voor iedereen.

avatar van Bestwelbos

Bestwelbos

Één van mijn favoriete animatiefilms.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Wel oké.

Het minste wat je van Tangled kan zeggen is dat het een typische Disney is: prinsesje hier, komisch bedoelde sidekicks daar, ... Het is écht mierzoet, over de ganse lijn. Enkel de kwade 'stiefmoeder' vind ik eigenlijk niet echt Disney, al klinkt het zo wel. Ik vind ze behoorlijk slecht in haar, op kinderniveau, manipulatieve en psychologische spelletjes. Best opvallend.

Verder erg vlot als tussendoor. Ondanks alle meligheid en de matige liedjes vordert de speelduur toch aardig en blijft het gemakkelijk verteerbaar. De CGI-animatie, inclusief de lelijke designs zoals de laatste 15 jaar vaak voorgeschoteld, kan me niet bekoren - daar mag men toch meer mee doen.