Genre: Animatie / Fantasy
Geregisseerd door: Nathan Greno en Byron Howard
Met onder meer: Mandy Moore, Zachary Levi en Donna Murphy
Releasedatum: 1 december 2010
Plot Tangled
"They're taking adventure to new lengths."
Het verhaal over Prinses Rapunzel, die als baby is gestolen uit het paleis van haar ouders en door een heks genaamd Mother Gothel wordt opgesloten in een verborgen hoge toren, waar ze onmogelijk uit kan ontsnappen. Ze snakt naar avontuur in haar leven en droomt ervan de toren te verlaten om te zien waar de vreemde lichten, die ze elk jaar op haar verjaardag ziet, vandaan komen. Dat avontuur kan eindelijk beginnen als de knapste, maar ook beruchtste, crimineel van het koninkrijk, Flynn Rider, langs haar toren komt en naar boven klimt om zich te verstoppen. Ze maken samen de afspraak om uit de toren te ontsnappen en op zoek te gaan naar de lichten. Onderweg ontmoeten ze vele hilarische figuren en beleven ze een magisch avontuur.
Rapunzel (stemrol)
Flynn Rider (stemrol)
Mother Gothel (stemrol)
Stabbington Brother (stemrol)
Captain of the Guard (stemrol)
Big Nose Thug (stemrol)
Hook Hand Thug (stemrol)
Short Thug (stemrol)
Vlad (stemrol)
Young Rapunzel / Little Girl (stemrol)
benthe
Ben benieuwd, Rapunzel is altijd een van mijn favoriete sprookjes geweest. Ben helemaal benieuwd omdat ie al sinds 2005(?) op de site staat.
Pieter Montana
De trailer van de nieuwe Disney-classic. Normaal zou je zoiets moeten aankondigen met luid geroep, uitroeptekens, handgeklap, smileys, etc zoals bij The Princess and The Frog. Helaas is niets minder waar.
Wat is er nog overgebleven van het originele sprookje? Flynn is ijdel en zelfingenomen en Rapunzel is een feministisch meisje dat je best niet zonder handschoenen aanpakt. Lachen...Dit doet meer denken aan een parodie op de sprookjesfilms, iets waar Shrek zijn succes uit putte. Groot probleem: Shrek parodieerde Disney, maar Disney kan toch niet zichzelf gaan parodiëren? Zij hebben hun grootste films gemaakt met de traditionele sprookjes (Cinderella, Snow White, Beauty and The Beast), waarbij geen arrogante personages nodig waren of een soundtrack van Pink. Wie is er op het idee gekomen om van hun traditionele erfgoed zo ontzettend af te wijken en naar de zo makkelijke Dreamworks formule te grijpen die bestaat uit grap-grap-grap-klein moraaltje? We kunnen nog verwachten dat Rapunzel contact houdt met de buitenwereld via Facebook...
Wanneer we dachten dat Disney met The Princess and The Frog terug zijn stap in de goede richting had gezet, lijkt Rapunzel vijf stappen achteruit te nemen. De Disney studio's hebben altijd hun periodes van pieken en dalen gekend maar de laatste werkelijk goede Disney classic, naar mijn mening, Mulan dateert alweer van 1998. Twaalf jaar zit Disney al te slabakken, met als enig lichtpuntje The Princess and The Frog. Met Tangled lijken we weer verder af te dalen in een diepe put. Bah!
skullcandygirl94
nou, dit is in elk geval the cutest disney princess ever:D
Marki_san
Vandaag ben ik naar de screening van Tangled geweest. Ik heb de 80% finished versie gezien (met hier en daar schetsen, raw animation en black/white animation)
Ik was heel erg onder de indruk van Tangled! Rapunzel is een heel leuk character (nu zeker mijn favoriete disney princess) ze is brutaal en spontaan maar toch ook erg lief en onschuldig. Ik vind het echt super leuk wat ze met haar haar hebben gedaan, dat het als haar 'derde arm tentakel' functioneert. Flynn is een ijdele, arrogante dief die ook erg charmant is en je begrijpt helemaal waarom Rapunzel verliefd op hem word.
De film zit vol met grappen en kleine dingetjes waardoor je constant zit te glimlachen. In de hele film zit zo'n makkelijke sfeer, moeilijk om uit te leggen, het is alsof Tangled niet al te hard zijn best doet om leuk te zijn, het is allemaal heel natuurlijk.
Ik ga nog zeker de film in 3D bekijken als die in de bioscoop draait want ik kan zeggen dat dit misschien wel mijn lievelings Disney film is!
Artemis_fowl
Waar heb je hem gezien! Hier in Nederland!?
Anyway, volgens vele vroege recensies mag je deze film niet beoordelen op de trailers.
Het schijnt namelijk dat Disney de film jongensachtiger wil laten overkomen in het promotiemateriaal (om meer jongens aan te trekken). Want veel jongens denken dat een prinses in de hoofdrol meteen gelijk staat aan 'meisjesfilm'...(hoe zou dat nou komen, Disney? *kuch*disney princess*kuch*) Dat is ook de reden dat de titel veranderd is in Amerika. Gelukkig heet hij in Europa gewoon Rapunzel!
In ieder geval, er wordt gezegd dat het verhaal van de film heel mooi en sprookjesachtig is en niet een stomme komedie, zoals de eerste trailers je laten denken. Het zou een film in de sfeer van de (nieuwere) classics zijn, zoals De Kleine Zeemeermin en Aladdin, met sterke en mooi uitgewerkte personages.
De muziek van Alan Menken (De Kleine Zeemeermin, Belle en het Beest e.v.a) helpt daar ook aan mee. Deze muziek is echter nog nergens in de trailer gehoord geweest (dankzij de geweldige mensen van Disney-marketing!).
Wat ik wil zeggen is eigenlijk: geef deze film een kans! Ze zijn er al zoveel jaar aan bezig geweest en hebben geprobeerd de animatie zo mooi en 'schilderij-achtig' te maken als ze konden, dus dan zal het resultaat er toch ook wel wezen.
Hier is de nieuwste NL trailer, met (maar het schijnt) Josje van K3 als Rapunzel...
Maar goed, je kunt in de trailer ook wel merken dat het verhaal veel dieper gaat dan ze laten zien, vooral na de eerste minuut.
Kijk zelf en beoordeel:
Trailer in het NL: YouTube - Rapunzel - Nieuwe TRAILER
Trailer met NL subs: YouTube - Rapunzel - New Trailer!!
Marki_san
Ja ik heb hem hier in Nederland gezien. Ik mocht van mijn werk naar de screening bij Disney op het kantoor.
horsefilmfan
Kijk hier echt naar uit! Vooral de scene met de wensballonnen boven het meer schijnt prachtig te zijn. Kan niet wachten!
+ heb even wat gezocht en er is al muziek gereleased, o.a het liedje die gezongen wordt tijdens de wensballon scene
YouTube - Tangled/Rapunzel Soundtrack - I See The Light (with lyrics on screen)
erg mooi!
Angrod_Pallanén
Een zorgbarend stukje in de LA Times (die meteen ontkracht werd door Disney op Facebook
Hierop schreef Disney:
A headline in today’s LA Times erroneously reported that the Disney fairy tale is a thing of the past, but I feel it is important to set the record straight that they are alive and well at Disney and continue this week with Tangled, a contemporary retelling of a much loved story. We have a number of projects in development with new twists that audiences will be able to enjoy for many years to come. - Ed Catmull
Ik ben bezorgd over het commerciële succes van Tangled.
Fonzie
Kijk hier reikhalzend naar uit!
Trailers beloven veel goeds en ook veel goede kritieken uit de US.
Peter Ho
Ik heb de trailer gezien toen ik naar Toy Story 3 ben geweest. Lijkt me wel een leuke film.

Loisb
Geweldige Disney. Genoeg grappen voor de wat oudere onder ons en heb de hele film met een smile gezeten. De casting is goed en de liedjes zijn niet zoetzappig, maar gewoon leuk. Ik zou zeggen: ga hem kijken en geniet!
Angrod_Pallanén
Een belovende eerste week in de box-office Hier word ik nou blij van.
mock turtle
Stem in NL van Rapunzel is van Kim Lian van der Meij.
NL'se versie overslaan dus!
JamesB009
Erg leuke film, viel mij heel erg mee. Veel humor, wel een standaard verhaal maar dat kan ook niet anders. Animaties zijn erg goed en timing is ook goed. Zeker aan te raden om te zien.
wwelover
Disney films zijn vaak erg goed, en ook deze is zeker de moeite waard. Ik was niet zo heel bekend met het verhaal van Rapunzel dus dat kijkt ook wel fijn. Een simpel maar warm en zoet verhaal. Hele leuke humor, vaak wat absurd zoals het paard. Leuk voor jong en oud dat staat vast. Het ziet er verder ook weer erg goed uit. En de liedjes zijn ook niet verkeerd, wel erg Disney achtig, maar het scheelt dat Mandy Moore goed kan zingen. Een fijne aanwinst voor de Disney-Collectie.
horsefilmfan
And at last i see the light!
Mooie en leuke Disney. Het verhaal loopt goed, de karakters hebben gevoel voor humor en de liedjes zorgen ervoor dat het nooit saai wordt.
De animatie is de beste die ik tot nu toe heb gezien.
Een aanrader, 5 sterren!
shockdog
Productiebudget: 260 miljoen dollar.. Hoe hebben ze dat nou weer voor elkaar gekregen?
SnakeDoc
Komt deze ook in 3D?
Ik heb hem zojuist in 3D gezien!
Dus ja,
The One Ring
Een flinke meevaller, dit. Ik had eigenlijk enorm lage verwachtingen door de trailers. Pieter Montana verwoord hier eerder al precies waar ik bang voor was. Gelukkig viel het niet zo slecht uit voor de vijftigste Disney Classic. Ze wilden voor dat jubileum wellicht weer eens een bijzondere film maken. Bijzonder zou ik het eindresultaat niet willen noemen, Tangled kan zich niet meten met hun beste werk. Maar het is wel het beste dat ze gedaan hebben in minstens tien jaar.
Wat mij vooral meeviel is het gebruik van humor. De trailers deden meer een Shrek-achtige parodie vermoeden en als we iets niet nodig hebben is het nog zo'n film. Ik was bang voor Dreamworksachtige praktijken, maar dat viel zeer mee. Er zit genoeg humor in, maar het hoofdverhaal wordt wel serieus genomen en niet te vaak onderbroken door zelfbewuste humor. De schaarse momenten waarop dit wel gebeurde waren de minste momenten uit de film. De andere humor werkte een stuk beter, zoals de running gag met de pan en alle scènes rond Maximus.
Verder is het ontwerp van de omgevingen bij vlagen best mooi, maar ergens wenste ik toch dat het ouderwetse 2D-animatie was. Ik wil niet conservatief klinken, maar de kleuren zijn daar toch vaak warmer en alleen Pixar heeft dat tot nu toe weten te benaderen. Tangled ziet er prima uit verder, daar niet van, maar het had waarschijnlijk met een getekende stijl nog net iets beter uit de kast kunnen komen. De liedjes zijn daarnaast ook niet bepaald het beste wat er ooit bij Disney geproduceert was. De film moet het vooral hebben van de sprookjesachtige momenten, geslaagde avonturenscènes en de aansprekende personages, die eigenlijk allemaal wel geslaagd zijn (de gigantische ogen van Rapunzel doen vermoeden dat er wat animeliefhebbers bij Disney rondlopen). Misschien door de lage verwachtingen, maar ik was toch redelijk verrast door Tangled. Geen essentiële Disney en zeker niet geschikt voor mensen die helemaal niets met die studio hebben, maar voor mensen die Disney een warm hart toekennen zeker niet onaardig.
Een kleine 3,5*.
SnakeDoc
Kleurig, en veel vrolijkheid!
Film moet het ook erg hebben van het paard en de kameleon. Beiden zijn dan ook enorm grappig.
Ook het liedje 'ik heb een droom' was zalig. Best genoten tussen alle kids in de bios!
cordiacovens
disney sluit af met een geweldige verfilming van een sprookje dat niet mijn favoriet is/was maar ik vond de film echt super leuk.echt goede geanmieerd, leuke karakters en een leuk verhaal met het echte disney gevoel erin..precies wat je ervan mag verwachten en hopen!
Cygor
Wat een geweldige disneyfilm en voor mij dan ook een instant classic.
In de bios heb ik dan ook de hele film met een big smile gezeten.
Deze film geeft je het gevoel alsof Disney met John lasseter aan het roer eindelijk na zoveel jaren weer in staat is om echt goede films te maken.
Deze staat dan ook meteen in mijn top 10 genoteerd!!!
miepke
Heerlijk nostalgisch.
Lekkere liedjes, gewoon een makkelijk leuk verhaal en wat een geweldige personages!
Leuk gedaan!
canciser
Lijkt me toch een flop voor de tweede duurste film ooit gemaakt, niet echt populair qua aantal stemmen.

Tangled: Before Ever After
2017
Geen reacties

Tangled Ever After
2012
Geen reacties

Live-action van 'Tangled' krijgt meer vorm: Disney kondigt hoofdrollen aan

Welke sprookjesfilms weten ons het meest te betoveren?

Zachary Levi gebruikte nep-accent om rol in 'Tangled' te krijgen

Finding Nemo
Animatie / Avontuur, 2003

Ratatouille
Animatie / Familie, 2007
gijzelaarmagiepaardsprookjevillainmusicalblondeprinsescomputer animatiemeerderjarig wordentowerselfishnesshealing power female villainadventurerbased on fairy taleduringcreditsstingerhealing giftanimal sidekickrapunzel magic land3d animationhopeful