• 9.376.398 stemmen

Met onder meer: Al Pacino, Sean Penn en Penelope Ann Miller

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 10 februari 1994

Plot Carlito's Way

"He's got a good future if he can live past next week."

Dankzij het grote vakmanschap van zijn advocaat Kleinfeld, komt de harde crimineel Carlito Brigante na een aantal jaren in de gevangenis te hebben gezeten vrij. Deze keer is Carlito vastbesloten op het rechte pad te blijven. Hij wil zich terugtrekken op de Bahama's met zijn grote liefde Gail en de kost verdienen met het verhuren van auto's. De corrupte Kleinfeld wil hem wel helpen. Hij heeft een klusje waarmee Carlito een leuk startkapitaal kan verdienen.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Fantastische rollen voor Al Pacino en Sean Penn. Zonder twijfel de beste Brian De Palma-film.

avatar van erikje22

erikje22

in vergelijking tot the untouchebles en scarface een mindere film, desalniettemin natuurlijk een aardige film

avatar van Joakiem

Joakiem

Prachtige film!! Vond hem beter als Goodfellas, dat wil toch heel wat zeggen!

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Vrij opvallend!

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Beter als Goodfellas vind ik hem niet. Het einde is wel ongelofelijk spannend, ik hoop elke keer dat hij het toch haalt.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

S E A N P E N N, wat een rol, echt geweldig!!!

Van mij had alleen de personage van Gail er niet in gehoeven, de film verloor daardoor z'n vaart.

Ik ben bang dat ik nu mensen tegen me in het harnas ga jagen maar ik vond deze film echt een stuk beter dan het overgewaardeerde Scarface, sorry fans.

Oja 83Utreg!, ik vond Goodfellas ook beter.

avatar van moviehousefire

moviehousefire

mayhemblik schreef:

S E A N P E N N, wat een rol, echt geweldig!!!

Oja 83Utreg!, ik vond Goodfellas ook beter.

Ik ben het op alle punten met je eens.

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Sterke film. Al Pacino is natuurlijk altijd goed maar wat mij betreft steelt Sean Penn de show. Jammer alleen dat er (zoals wel in meerdere Amerikaanse actiefilms) buitensporig veel Amerikaanse scheldtermen worden gebruikt en dat wordt op een gegeven moment wel irritant. Voor de rest sluit ik me aan bij mayhemblik en moviehousfire. Nogmaals: een sterke film: goed geacteerd en mooi in beeld gebracht maar een meesterwerk vind ik het niet.

avatar van powerman

powerman

Brian de Palma en Al Pacino staan toch wel garant voor kwaliteit en met Sean Penn (dit keer wel een ander soort eikel dan die hij normaal speelt) is het een goede combinatie voor een misdaad film. Zeker de rol, die Sean Penn speelt is erg verrassend.

avatar van Unky

Unky

83Utreg! schreef:

dank je voor de spoiler.. moet hem nog zien

avatar van 13woutie13

13woutie13

@83Utreg!

Een jaar geleden staat ook een post van jou, met precies dezelfde spoiler. Dus in een jaar tijd heb je nog steeds niet geleerd om spoilers te zetten.

Alsnog spoilertags geplaatst + PM naar user.

avatar van Mariami

Mariami

Ik vind de film wel een beetje overschat hier. Carlito's Way deed me niet echt veel; Het verhaal vond ik niet interessant genoeg, bij de cast en het acteerwerk vond ik dat hetzelfde en hoe het einde afliep (met die kerel die zomaar ineens opdook en Carlito neerschoot omdat je toch wist dat hij dood zou gaan) vond ik zo grappig en verkeerd dat het gewoon belachelijk werd - veel te voordehand liggend ook. Maar ja, dat maakt de film op zich niet slecht maar om hem in elk soort top lijstje te zetten gaat veeel te ver. 3 sterren

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Dit blijft toch het genre van De Palma: 4.00 (4.20)
En misschien is Carlito's Way zelfs wel zijn beste werkje van allemaal. Zo vond ik Scarface bij vlagen te overdone en knapte ik af op het slotakkoord, terwijl The Untouchables net niet die 'final touch' in huis had om er echt een meesterwerk van te maken. Carlito's Way lijkt het beste van beide films naar boven te brengen, met een fascinerende prent als resultaat. Het verhaal zit ongelofelijk sterk in elkaar, weet De Palma de intrigerende personages zeer sterk uit te werken en is uiteraard het memorabele laatste halfuur van ongekende klasse. Zelfs één van de beste ontknopingen die ik vooralsnog heb gezien. De spanning spat er werkelijk aan alle kanten vanaf en komt de verwachte (anti) climax toch zo onverwachts. Groots opgezet, groots uitgewerkt; maar veel belangrijker nog: het werkt!

En dat is toch wel de verdienste van zowel De Palma als de cast. Brian De Palma voelt het script perfect aan en dat is vrijwel de gehele speelduur merkbaar. De ene sterke scene is nog niet afgelopen of de volgende staat alweer aan de startlijn, terwijl ondertussen de geweldige dialogen, de interessante personages en de ontwikkelingen in het plot geen seconde verslappen. Het komt niet vaak voor dat ik een film (en dan met name het slotakkoord) zo intens heb beleefd, maar sinds lange tijd wist Carlito's Way die passie weer op te wekken, waarvoor hulde! Natuurlijk spelen ook Al Pacino en vooral Sean Penn een niet te onderschatten rol. Beiden spelen de pannen van het dak, en is de geslaagde chemie elke seconde voelbaar. De meeste bijrollen worden ook erg sterk ingevuld, zonder dat ze zelf de aandacht voor zich opeisen.

Ook cinematografisch staat de prent als een huis. Heerlijk eigentijds camerawerk, vele sfeer verhogende opnamelocaties, de uitmuntende coordinatie en het gematigde vlotte tempo doen Carlito's Way veel goed. Helaas laat men in de montage hier en daar wat steken vallen. Toch regeert de combinatie van alle factoren in Carlito's Way. Brian De Palma heeft zijn tanden in deze prent beetgezet en dat is de film aan alles af te zien. Veel meer dan voordat ik deze film zag kijk ik nu met argusogen naar het 'vervolg' (of eigenlijk prequel), dat ineens wel heel erg goed moet zijn om deze film te overtreffen, maar eigenlijk vrees ik het ergste gezien het gemiddelde voor Carlito's Way: Rise to Power. Schandalig eigenlijk dat men een vervolg heeft gemaakt. Van sommige dingen moet je afblijven, en Carlito's Way is er daar zo eentje van. Maar goed, laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Aangezien deze film mij beter ligt dan Scarface en ik een 4,50 op dit moment iets te veel van het goede vind kies ik de (gemakkelijke?) middenweg. Ik ga boven Scarface zitten met mijn score, maar onder een 4,50. Al zit de film daar verdomd dicht bij in de buurt. Misschien dat ik er na een nachtje slapen alsnog een 4,5 van maak, ik ben nog erg aan het twijfelen. Heb al eens eerder de fout gemaakt door me te laten overweldigen door het fantastische slotakkoord (van the sixth sense) om er de volgende ochtend alsnog een halfje vanaf te trekken. Dat wil ik nu voorkomen!

Ik heb het nog even nagekeken, want ik vroeg me af waarom deze prent niet voor een aantal oscars is genomineerd (op zijn minst in de categorie beste regie en wat mij betreft ook 'nominees' voor beste mannelijke hoofd- en bijrol). Maar nu ik andere genomineerde zie heb ik er eigenlijk alleen maar meer vraagtekens bij gekregen... Ach, dan blijkt maar weer eens wat voor politiek steekspel er achter de belangrijkste filmrpijs zit, en hier maar niet al teveel waarde aan gehecht moet worden...

Script / Verhaal:................ 4,00
Acteerwerk:....................... 4,50
Regie / Speelduur:.......... 4,50
Realisme:......................... 4,00
Cinematografie:............... 4,00

avatar van yeyo

yeyo

Velen beschouwen Carlito's Way als onderschat in vergelijking met Scarface en geven als argument dat deze film "subtieler" is. Als ze met subtiel braaf en conventioneel bedoelen hebben ze gelijk. Dit is waarschijnlijk het zoetsappigste misdaadfilmpje dat ik ooit gezien heb.

De oorzaak hiervan ligt vooral bij het hoofdpersonage. Pacino is natuurlijk een groots acteur, maar kan ook alleen maar werken met de middelen die hij krijgt. Zijn rol Carlito Brigante is een gevoelig mannetje en allesbehalve geloofwaardig als topgangster. De helft van de tijd zit hij emotioneel te mekkeren tegen zijn love intrest, het zou me niet eens verbaasd hebben moest hij gedichtjes voor haar schrijven of spontaan in romantische serenades losbarsten. Dat hij er zo licht over gaat dat ze een stripster is, begrijp ik al helemaal niet. Mensen uit zijn milieu hebben meestal zo een overdreven eergevoel dat ze dit niet zouden tolereren.

De enige reden dat Carlito er niet in slaagt z'n misdadig leven achter hem te laten is de slechte invloed van zijn advocaat, gespeeld door Sean Penn. Hij is werkelijk de tegenpool van moedige held Carlito: een laffe, drugsverslaafde, door en door slechte geldwolf. De zwart/wit verhoudingen vieren weer maar eens hoogtij. Er wordt echt teveel gepoogd om Carlito als good guy voor te stellen en dit komt de film niet ten goede. Op die manier is het wel erg gemakkelijk sympathie voor een personage op te wekken.

Het einde is met de haren erbij gesleurd om het nog eens lekker dramatisch te maken. Want happy endings daar doet een "briljant" regisseur als DePalma niet aan mee. En dan nog dat sentimenteel geraaskal in voiceover net voor Carlito sterft, ik werd er ziek van.

DePalma maakt graag misdaadfilms, maar de personages erin zijn telkens weer zodanig heldhaftig en geromantiseerd dat zijn films hun potentieel niet kunnen benutten. In Scarface stoorde mij dit absoluut niet, maar hier dus wel.

avatar van rep_robert

Tsja, ook ik ben niet helemaal overtuigd van deze film.
Het is allemaal wel gelikt tot in de puntjes van het camerawerk tot aan de muziek.

Het verhaal is echter te simpel, dit in combinatie met allemaal acteurs die je al kent van tv, maar allemaal heel irritant hun stem 'op zn gangsters' doen. Dit is echt niet voor mij weggelegd.
Ook Pacino vond ik vooral het 1e gedeelte van de film ronduit irritant, "ooh kijk mij is stoer schreeuwen de hele tijd waardoor ik gangster lijk". Anderen overtuig je misschien ermee, ik kijk hier zo makkelijk doorheen.
Daarbij vond ik zijn rol ook vaag, er wordt gepoogd om sympathie voor dit personage te kweken, terwijl hij er wel op los blijft moorden en de problemen blijft opzoeken.
Daarbij is de film ook te sentimenteel in mijn ogen, waar dat niet thuishoort in een misdaadfilm. Het begin & einde zijn daar het toonbeeld van.
Het beste moment in de film van Pacino blijft als hij vlucht voor de italianen en eindigt in een shoot-out op het treinstation.

Van de cast overtuigde alleen Penelope Ann Miller(al snap ik niet echt wat zij in Pacino ziet in de film) en vooral Sean Penn, die briljant is als heroïne snuivende, onbetrouwbare en nerveuze advocaat van Pacino.

Voor de rest blijft er een leuk misdaadfilmpje over, wat op mij niet helemaal goed overkomt dankzij al die schreeuwerige types en het dromerige, geromantiseerde personage van Carlito.

Kruskovac

Topfilm van formaat,al vond ik jammer dat langdradige gezeik met z'n wijf....anders had ik de film een 5 gegeven.

Kruskovac schreef:

Topfilm van formaat,al vond ik jammer dat langdradige gezeik met z'n wijf....

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

13woutie13 schreef:

@83Utreg!

Damn inderdaad! En mijn filmsmaak is ook grotendeels het zelfde gebleven blijkt nu. Ik hoop dat je het me vergeeft.

avatar van rep_robert

Kruskovac schreef:

Dus geef je hem 5* ?

Vlak nadat ik deze film gezien had, had ik meteen de neiging om een woord luidkeels uit te schreeuwen: WAUW!!!!!

Wat een meesterwerk. Een prachtige uitwerking van de personages, Al Pacino speelt werkelijk de sterren van de hemel en dan druk ik mij nog zacht uit . Sean Penn is ook werkelijk helemaal geweldig als de slechte Kleinfeld. De achtervolgingscene op het einde gaf de ultieme doorslag.

Wat een film! Dik vijf sterren

rep_robert schreef:

Dus geef je hem 5* ?

Had mn bericht aangespast,had m eerst een 4.5 gegeven.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Goeie film maar geen meesterwerk. Deze film wordt vaak vergeleken met Scarface persoonlijk vond ik het niet echt op elkaar lijken. De film is af en toe een tikje traag en er zaten een paar onnodige personages in zoals Gail maar dankzij het goeie acteerwerk bleef het leuk om naar te kijken. Al Pacino doet het goed als Carlito en Sean Penn is briljant als cokesnuivende advocaat.

avatar van Xen0n

Xen0n

Hele goede film, ik denk zelf dat je dit wel kunt vergelijken met Scarface.

De films lijken misschien niet geheel op elkaar, maar Al Pacino in een gangsterfilm van Brian Da Palma valt toch zeker te vergelijken.

En op dat punt mijden ze elkaar niet heel veel. Ook deze is weer zeer vermakelijk, dit is ook zo'n film welke je meerdere keren kan bekijken en keer op keer meegaat in de geweldige sfeer. Ik had liever Carlito in levende lijve het einde zien halen, maar het gekozen eind is misschien wel beter passend. Wederom een geweldig karakter neergezet door Al Pacino.

avatar van Tharoy

Tharoy

Geinige gangsterfilm. Echter irriteerde Gail mij heel erg en vond ik de rol van de advocaat maar erg raar. Ook zat er weinig vaart in, en niet echt een duidelijke lijn voor mijn gevoel. Het einde was wel fantastisch, maar verder is het toch wel erg 'meh'. Scarface vond ik dan toch wat indrukwekkender. Desondanks een zeer goede rol van Al Pacino, dus 3,5* zijn wel op z'n plaats.

avatar van decicco

decicco

Geweldige misdaad-film, met alweer een geweldige rol gespeeld door Al Pacino.

Zeer mooie samenwerking tussen Pacino en Penn, die hier de junk uithangt.

Echter een beetje jammer dat ze jaren later een nieuwe versie hebben gemaakt over Carlito, maar dan in zijn jongere jaren.

avatar van t.durden

t.durden

Hele goede film. Penn zet zijn rol uitmuntend neer. De tragiek wordt heel mooi uitgebeeld en is in alles zichtbaar... Het spel, het verhaal (zoals de hotshot lawyer met zijn luxe vakantiehuis en yacht, die afgeperst wordt door een gedetineerde maffioso en de treurige, beelden: regen, oude mannen die nooit volwassen zijn geworden op een plein... Veel Scarfacegezichten, ik vind ze allebei even top.

avatar van speranza

speranza

Al Pacino en Sean Penn spelen de sterren van de hemel in deze geweldige film.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Dat gangster-met-veel-gevuk-genre gaat me steeds meer plezieren. Dit was eigenlijk een best goede film met een uitmuntende Al Pacino, die een flink gangsterverleden heeft en dat nadat hij uit de gevangenis komt helemaal achter zich wil laten. Alleen zijn vertellersstem vond ik wat jammer en was duidelijk nodig om zijn gedachten uit de doeken te doen. Met het wat anders scripten van het plot had die vertellersstem best wel achterwege gelaten kunnen worden denk ik... Iemand die ook de show steelt in deze film, is Sean Penn. Wat een gare gast was dat .

avatar van nognooit

nognooit

Aardige misdaad film. Soms wat voorspelbaar, maar wel goed gespeeld.