Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Al Pacino, Sean Penn en Penelope Ann Miller
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 10 februari 1994
Plot Carlito's Way
"He's got a good future if he can live past next week."
Dankzij het grote vakmanschap van zijn advocaat Kleinfeld, komt de harde crimineel Carlito Brigante na een aantal jaren in de gevangenis te hebben gezeten vrij. Deze keer is Carlito vastbesloten op het rechte pad te blijven. Hij wil zich terugtrekken op de Bahama's met zijn grote liefde Gail en de kost verdienen met het verhuren van auto's. De corrupte Kleinfeld wil hem wel helpen. Hij heeft een klusje waarmee Carlito een leuk startkapitaal kan verdienen.
Carlito Brigante
Vincent Taglialucci
Lalin
Pete Amadesso
Jeewee
Dit is echt een 'genietertje' om maar even een ongebruikelijk woord te gebruiken. Al Pacino speelt - zoals altijd - weer top en sean penn zet zijn rol ook erg goed neer.
Verhaal en de spanning daarmee zijn zeer goed opgebouwd.
Camerawerk vind ik erg knap gevonden en soms vrij origineel. Dus qua regisseerwerk zie ik ook wel wat overeenkomsten met Scarface (en dat is heel positief).
Er zit ook erg goede actie in dus dit is echt een goede film.
guylopez93
meesterlijke film
Al Pacino die meesterlijk acteerd en Sean Penn die een crazy pychopaat speelt en het ook heel goed doet. Verder een goed verhaal, zeer spannend en een triest einde
Hip-Hop Drunkie
Gisteren voor het eerst gezien en was een geweldige film met een zeer nice verhaallijn. Ik heb hem nog maar één keer gezien maar ik vind hem toch iets beter dan Scarface.
Ook vind ik deze film op een vervolg van Scarface lijken (als je dan natuurlijk gaat bedenken dat Scarface nog leeft en naar de gevangenis gaat) maar dat zal dan wel aan Al Pacino liggen.
Als Hip-Hop beluisteraar heb ik ook hier weer enkele dialogen/scenes herkend die ik eerder al is heb gehoord.
Kan binnenkort misschien in m'n top10 eindigen.
Ik heb de film nog eens gezien en op één of andere manier boeit deze mij zo enorm. Pacino als Carlito Brigante is zowat de coolste gangster uit de filmwereld met een charisma waarmee hij iedereen vol respect laat staan kijken. Ook heel sterk is Sean Penn die quasi onherkenbaar is en één van z'n betere rollen speelt.
De grote troef is dat deze gangsterfilm enerzijds met de bekende (noem het herkenbare) gangsterclichés werkt in die mate dat je krijgt wat je verwacht. Voor de ene vrij voorspelbaar en saai, voor mij als liefhebber van het genre alles wat ik verwacht had. Anderzijds overdrijft De Palma niet met z'n clichés. Geen overdosis Italianen, geen ouwe 50's stijl, geen familievetes, ...
Origineel en leuk is de sterke soundtrack. Geen hiphop of zware dramamuziek maar over het algemeen soul. Dat geeft het coole imago van Carlito Brigante nog dat iets meer.
Het verwijt dat het liefdesverhaaltje wordt bijgesleurd is niet helemaal terecht. Tenslotte had hij z'n plannen al op voorhand vastgelegd en is het niet dat hij alles in de steek liet voor de liefde van z'n leven. De relaties in de film tussen Brigante en de andere personages (vriendin, beste vriend, trouwbare hulp, andere maffioso) zijn niet perse zwartwit, maar staan constant ter discussie omdat Brigante oordeelt naar de situatie en de omstandigheden die relaties telkens op de proef stellen.
Zoals ik hier al eens eerder had gelezen is de opstelling misschien niet ideaal. Starten met het begin heeft uiteraard wel iets, maar het einde is dan minder verrassend. Al stoort dat niet echt helemaal.
De film heeft z'n gebreken, maar die wegen niet op tegen het charisma dat de film (voor mij toch) uitstraalt. De muziek, het acteerwerk, de coole uitstraling van Brigante en het niet overladen verhaal zorgen dat deze film uitgroeit tot de beste gangsterfilm.
hannes64
- 1926 berichten
pegasus............een schitterend commentaar op een schitterende film.
Hij blijft me altijd bij.
Een meesterwerk , maar zeer ondergewaardeerd.
Moet em nog maar eens uit de dvdkast halen.
Lijkt me weer zeer goed om em weer eens te zien.
Schitterende quotes:
"You think you're big time? You gonna fuckin' die big time! You ready? HERE COMES THE PAIN! "
"It's who I am Gail, it's what I am. Right or wrong, I can't change that."
Kippenvel!!!!!!!!!!!!!!!

wwelover
Goede film. Sterk verhaal die zeer lekker loopt ondanks de redelijk lange duur van de film. De film is ook geen moment saai alleen het enige echte minpunt is dat het gewoon wat te veel van het goede is af en toe.
De muziek en de sfeer zorgen voor de charme van deze film. Een grauwe film. Maar toch plezant.
Het acteerwerk van de hele cast is geweldig. En met name natuurlijk Al Pacino die hier een briljante rol neerzet. Maar ook Sean Penn die ik eerst even niet herkende zette een hele sterke rol neer.
Erg mooi in elkaar einde. Leuke achtervolging en natuurlijk het treurige eind van Carlito
dvdfreak123
film is interesant van begin tot einde en super mooi einde van de film stem verhoogt naar 5
Filmkriebel
ijzersterke gangsterfilm met goede seventies muziek en uitmuntende acteerprestaties. Die mag in mijn top 10!
Captain Pervert
Na herziening half puntje erbij, 5 sterren. Briljante film.
serpente89
Na once upon a time in america mijn favoriete maffia film. Een juweeltje. Ik vind Sean Penn echt uitmuntend hier.
83Utreg!
Eindelijk een van mijn favoriete films, waar ik niets dan lof lees in de reakties. En terecht, wat een acteur die pacino.
Het einde is zenuwslopend, en nu na hem 15 keer gezien te hebben, hoop ik toch elke keer dat ie het gaat redden.
en je hebt niet gestemt
luuk1988
Geen moment verveeld met deze film! Een film waar je vanaf minuut 1 induikt en je in zijn greep houd tot de laatste! Sean penn en Pacino maken van deze film een meesterwerk. Strakke dialogen in een niet te lang durende film. Camerawerk vond ik ook goed al doet de setting vermoeden dat de film ouder is dan '93'
4,5 Geen tijden meer zo een goede film gezien in dit genre
83Utreg!
en je hebt niet gestemt
Was er helemaal bij ingeschoten...
Montorsi
Prachtige film. Penn en Pacino zijn hier echt geniaal bezig. Geweldig en uitstekend in elkaar stekend verhaal. Goed in beeld gebracht. Beetje een tegenvaller echter dat het einde zich al zo lang liet raden, nu is dat inderdaad ook onderdeel van de stijl van de film, maar het haalt wel een beetje de kracht van het slot weg.
Al met al toch 4,5*
Na herzien blijft er weinig over dan te constateren dat het hier een klein meesterwerk betreft. Met dank aan Pacino en Penn.
ChrisV
Een film waar Al Pacino in speelt verdient al minimaal 4 sterren maar deze film is echt geniaal. Dit "kleine" broertje van Scarface doet echter niks onder aan zijn grote broer. Goddelijk film!
schillies
Geweldige gangsterfilm. Geweldige acteerprestaties van Pacino en Penn, vooral de laatste verrasste me echt met een geweldige rol als de psycho-advocaat Kleinfeld. Ik vond het wel niet nodig dat ze het einde als veraden in het begin, als de film gewoon chronologisch had verlopen was ie nog net iets beter geweest.
Absoluut verdiende 4,5 sterren
Ruudie
Zeer vermakelijke gangsterfilm die vooral gedragen wordt door het geweldige spel van zwaargewichten Al Pacino en Sean Penn.
Mads Smikkelsen
Eindelijk gekocht, vlgs. Bol.com niet leverbaar maar bij de Ramsh voor € 2,50!! Helemaal blij. Heerlijke, geweldige film.............hoe kan het ook anders met de combinatie Brian de Palma en Al Pacino. Ik zie Al Pacino zo'n beetje als de beste acteur die rondloopt op aarde. DEZE FILM MOET JE ECHT ZIEN.!!
En het leuke is dat Sean Penn ER NIET UITZIET!!
DeCol
Hele goede gangsterfilm. Een goed verhaal en zeer sterk geacteerd door Pacino en Penn. Gister Scarface gezien, vandaag deze en ik ben toch iets meer onder de indruk van Carlito's Way. De eindscene is echt heel spannend! Verder blijft de aandacht constant bij de film.
Infernal
- 2010 stemmen
Mooie en naar het einde toe spannende film. Al Pacino heeft soms zijn momenten en voor dit soort films is hij gemaakt. Sean Penn speelde schitterend! Dat ik pas na afloop erachterkwam dat hij het was wil toch ook zeggen dat hij goed verschillende rollen kan neerzetten.
De scene bij het treinstation vormde het hoogtepunt van de film. Helaas wordt na deze scene nog een tenenkrommend slecht oversentimenteel stukje proza meegegeven, wat eigenlijk het goede einde en beetje teniet doet. Verder was de romance van Pacino en Penelope Ann Miller te vlak uitgewerkt. Dit kwam ook voornamelijk omdat laatsgenoemde zeer slecht acteerde. Ten slotte vond ik het wel jammer dat pacino`s personage te 'goed' was. Hij was voor zijn vrijlating een echte gangster en pacino wordt de hele tijd omschreven als een goedzak die altijd pech heeft. Het werkte wel origineel in de film, maar ik vond het niets toevoegen aan een geloofwaardig beeld van Carlito.
Nu lijkt het net of de minpunten de pluspunten overschaduwen, maar dat is absoluut niet zo. Ik denk wel dat deze puntjes de film helaas soms een niveau omlaag brengen, terwijl de film makkelijk over zijn gehele lengte van hoog niveau had kunnen zijn.
JJ_D
Zwaar overschatte Brian de Palma-film, wat niet wegneemt dat ‘Carlito’s Way’ aardig wegkijkt en een mooie weergave is van wat een standaard misdaad-thriller allemaal moet bevatten qua ingrediënten. Pacino zet zijn personage zoals altijd met veel aplomb neer, maar tegelijk heeft zijn karakter deze keer een verfrissende dubbelzinnigheid over zich. Het is niet meteen duidelijk welke kant het met Carlito op zal gaan, en ondanks de voor de hand liggende plotwendingen zit het einde er niet van mijlenver aan te komen. Ook Penn (en de hele cast met hem) zet een goeie acteerprestatie neer, dus daar wringt het schoentje zeker niet.
Verfoeilijk is het walgelijke esthetische palet van ‘Carlito’s Way’. Een film is altijd een kind van zijn tijd, maar de nineties zijn hier overdadig aanwezig: zowel de belichting, het kleurgebruik, de aankleding als de dansmuziek (op de score valt immers niets aan te merken) vallen op door hun smakeloosheid, en dat bevordert de inleving voor de kijker uiteraard niet.
Djelle heeft het dan over diepe filosofische lagen, maar dat beschouw ik als zuivere nonsens - waarvoor mijn excuses. Waar het De Palma om draait is een spannende film in elkaar te steken, en daar slaagt de man in; punt, andere lijn.
De structuur is bijzonder transparant (tegenwoordig mogen zelfs gangsterfilms al iets meer hersens eisen van de kijker), wat een eenduidige thriller oplevert die moeiteloos van begin naar slot manoeuvreert. Geestig voor een keertje, maar de top100-notering is onverdiend.
Filmkriebel
Briljante gangsterfilm die net veel te laag staat in de top 100. Het verhaal van een gangster die het goede pad op wil en vervolgens ingehaald wordt door zijn verleden. Als mens is hij veranderd na vijf jaar cel maar zijn omgeving is nog niet veranderd.
Alle acteurs krijgen interessante rollen toebedeeld, tot de bijrollen (Leguizamo bvb). Ook speciale vermelding van Sean Penn als de slijmerige advocaat Kleinfeld. Ongewone rol voor hem. Schitterend camerawerk. Die draait een hoek van 360° wanneer Carlito bij de Italianen zit, of werpt een blik in de spiegel waardoor we een glimp opvangen van een halfnaakte Gail, of volgt vloeiend Carlito in het station op het einde. Of nog : wanneer hij in de gietende regen staat met een vuilnisbakdeksel boven zijn hoofd. Onuitwisbare beelden die de film tijdloos maken. De decadente seventies worden ook mooi weergegeven : veel cokegesnuif, wilde party's en een voortreffelijke selectie van seventies hits. Dit versterkte de sfeer van de jaren '70 volledig. Veel decors waren bijgevolg niet nodig. Ook spanningsopbouw zoals die scène in de biljartcafé in het begin.
Wat mij betreft is dit nog een stuk sterker dan Scarface.Het verhaal is op zich niet revolutionair. De vormgeving is echter zo prachtig dat je er volledig door opgeslorpt wordt. Zelfs al weet je van het begin af aan hoe alles zal aflopen, je blijft hopen dat hij die trein haalt. . Ik heb niks dan lof voor deze film.
hannes64
- 1926 berichten
Mooi comment op een ongelooflijk schitterende film.
lucdecoster
Fantastische gangster-film met 2 sublieme acteurs Al Pacino en Sean Penn, echt mijn genre en een mooie sound-track met een mooi liedje op het einde van J.Cocker. Het einde was ongelooflijk spannend. Zoals Scarface en Goodfellas : 5*
Phobophile
Mijn hemel, wat wordt deze film overschat. Best een aardige film. Penn en Pacino leveren goed werk. Maar het verhaal kan ik verder niet bijzonder noemen en al helemaal niet intelligent of verrassend.
Waar ik me met name aan gestoord heb, is die drakerige love-story met het goudgelokte danseresje. Dat moest er blijkbaar in om te laten zien dat de hoofdpersoon echt van goede wil was. Als je buiten in de regen naar een oefenende balletklas gaat staan turen ben je als man namelijk gevoelig en oprecht... ofzo.
Alsof dat hele gebeuren nog niet langdradig en clicheematig genoeg was, vond heer Palma het ook nog een goed idee om de romance kracht bij te zetten met muzikale pareltjes als bijvoorbeeld 'You are so beautiful' (mag ik een teiltje?).
Op één avond heb ik twee gangsterfilms zitten kijken. 'Carlito's Way' en 'American Gangster'. Die laatste had heel wat meer te bieden dan deze 'klassieker'...
fappie
- 2005 stemmen
Wtf ... was dat Sean Penn jah
? wat grappig dat ik daar nu pas achter kom.. ik mag wel iets beter opletten..
mja goede film hoor
, maar ik vond Scarface net iets beter.

Carlito's Way: Rise to Power
2005