Bowling for Columbine (2002)
Genre: Documentaire / Misdaad
Verenigde Staten / Canada / Duitsland
Geregisseerd door: Michael Moore
Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson
Releasedatum: 5 december 2002
Plot Bowling for Columbine
"One nation under the gun"
Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.
Zichzelf - NRA President
Zichzelf - President of Guatemala
Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada
Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan
Zichzelf - Police Detective
Zichzelf - Columbine Victim
Corcicus
Migratie vanuit Europa. Daar hebben Canada en Amerika alles aan te danken. Het ging daarbij om geloofsgenoten of hoogstens het onderscheid protestant/katholiek. Vrijwel allen vanuit Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Dus buurlanden en derhalve cultuurgenoten (met de nodige maar verwaarloosbare verschillen). (En ook de slaven hebben beide landen sterk gemaakt, maar slavernij kun je moeilijk immigratie noemen). Dat is heel wat anders dan asielzoekers uit Noord-Afrika of het buitensporig gewelddadige Mexico. Als we de klantenlijsten van onze gevangenis opvragen, wat al in herhaaldelijke studies is gebeurd, zien we dat de relatie criminaliteit/migrant een feit is. Op de Amerikaanse Death Row is zo een tachtig procent Afro-Amerikaans is en ik geloof niet dat dit alleen aan 't vermeende racisme der rechters ligt.
Corcicus
Tuurlijk niet. Maar dat had het wel gedaan, als Moore ietwat consequent was geweest.
Madecineman (moderator films)
Nee denk het niet... De relatie armoede, sociale ongelijkheid, ontbreken van enige sociaal vangnet met geweld en criminaliteit lijkt me evident. Dat is ook het verschil tussen Canada, de Scandinavische landen en de VS. Iets wat Moore oa hier maar ook in Sicko meerder malen aanhaalt.
Overigens zou de Amerikaanse economie zonder de Mexicanen allang tot stilstand zijn gekomen... Maar goed. En vergeet niet dat ook de Ieren en Italianen destijds in het overwegend protestante Amerika 2e rangs burgers waren. Er werd toen niet gedacht in termen van we zijn allemaal Europeanen en cultuurgenoten en de verschillen zijn te verwaarlozen, zeker niet.
Madecineman (moderator films)
Dat is wat ik ook al zei. Als er een land alles te danken heeft aan immigratie is het de VS aangezien de oorspronkelijk bevolking of uitgeroeid is of in een reservaat gestopt...
yeyo
@Corcicus: ik geloof dat de lage misdaadcijfers in Canada en Scandinavië vooral te maken hebben met een goed uitgebouwde sociale zekerheid. (=minder extreme armoede)
Uiteraard niet. Noch ligt het uiteraard aan het feit dat Mexicanen en andere immigranten van nature een slechte inborst hebben of iets dergelijks, zelden zoiets doms gelezen hier.
Heeft met name te maken met sociaal-economische redenen.
de grafhond
Corcicus heeft wel degelijk gelijk! Chapeau trouwens want je kunt het stukken beter verwoorden dan ik probeerde. Ook ik kreeg het gevoel dat Moore dit delicate (immigratie) onderwerp niet durfde aan te snijden. Bang om in de nek aangekeken te worden door zijn doelgroep. Hij kapte dit inderdaad snel af, alsof hij wilde zeggen; "Ik hou het bij mijn wapendocu en het feit dat hier zo gemakkelijk aan te komen is in the States. Door wie er zoveel geschoten wordt laat mij verder koud. Daar gaat mijn docu niet over".
sociaal economische redenen zijn in feite relevant aan de criminele acties die daar uit voortvloeien. Dit telt voor moord als voor het stelen van een broodje kaas.
Stel je voor, je bent een vluchteling uit puerto rico. In puerto rico werdt je dagelijks met drugs en drugsgeweld geassocieerd. Je besluit te vluchtten naar Florida. probleem 1: Op de normale manier naar de VS vertrekken duurt te lang en je toelatingseisen voldoen niet dus besluit je te vertrekken op de illegale manier. Probleem 2: omdat je voor deze manier hebt gekozen heb je uiteraard geen geldig paspoort en de vereiste paieren cq achtergrond om ergens aan de slag te kunnen. Laat staan een stropdas om te solliciteren. Ook je Spaanse taal verraad dat je geen Engels kent en je leeftijd ook dat je nooit de moeite hebt genomen of de lessen hebt gehad dit te leren. Omdat dit alles tegenzit start je met stelen of pik je datgene op waar je mee opgegroeid bent; drugs. Om dit te beschermen koop je in de VS dus legaal bij de Bart Smit een magnum! (dit is dus wel het punt waar Moore gelijk in heeft). Vanaf nu glijdt je steeds verder en verder af op de sociaal - economische ladder waar je het zelf naar gemaakt hebt.
Dit bovenstaande is een stukje als voorbeeld uiteraard. Ik bedoel er niemand mee te kwetsen, maar iedereen weet dat een hoop ellende met allerlei soorten immigranten op deze manier gebeurd. Oostenrijk Zwitserland, Scandinavie en Canada zijn inderdaad landen die dit doorhebben gehad in een vroeg stadium en resoluut hier een halt voor hebben toegzegd. Vreemd ook dat dit de landen zijn waar de inwoners het gelukkigst zijn!
Zoals je zelf dus al aangeeft gaat het daarmee om sociaal-economische redenen.
Thorak
De aanleiding voor Moore om deze docu te maken is de schietpartij op de Columbine Highschool. Die schietpartij heeft totaal niets te maken met criminaliteit of sociaal economische-redenen! Sociale redenen overigens waarschijnlijk wel.
Daarnaast is het in Amerika echt niet veel makkelijker om een legaal wapen aan te schaffen dan bijvoorbeeld hier in Nederland! Hun wapenwet is redelijk gelijk aan die van ons, ook dat is dus totaal geen geldig argument. Een vuistvuurwapen (dus pistolen en revolvers) zijn ook in Amerika niet 'zomaar' te koop, daarvoor moet je ook diverse aanvragen indienen en die worden dan bekeken voor je toestemming krijgt. Dit is dan wel per staat verschillend, maar nergens kun je zomaar een winkel in lopen en met een wapen weer naar buiten.
Enig verschil met Europese landen is dat in Amerika wel automatische wapens ''vrij'' verkrijgbaar zijn en in Europese landen zijn die niet voor burgers voor handen.
Daarnaast moet je Amerika natuurlijk ook niet zien als 1 land zoals Nederland, maar meer als Europa. Een Amerikaanse staat is wel vergelijkbaar met een land in Europa.
mikey
Zoals je zelf dus al aangeeft gaat het daarmee om sociaal-economische redenen.
Stephan
Kortom... wil je een wapen in Amerika kopen, dan ga je naar een beurs en je hebt van .22 tot .50 voor het uitzoeken.
Madecineman (moderator films)
De moorden van Colombine werden bijvoorbeeld (ook) door stress verklaard. Wat die jongens met migranten te doen hebben is me ontgaan trouwens...
Inderdaad het waren 2 gefrustreerde en onzekere bleekneuzen, geen Mexicaanse drugdealers of leden van een of andere hardcore Afro-Amerikaanse gang... Die relatie met het schietincident op Columbine High en immigratie, wat er hier nu met de haren bijgesleept moet worden, is gewoon totaal niet evident.
mikey
Ach het is verkiezingstijd en als je naar het debat van zojuist kijkt, mag je concluderen dat 'immigratie' overal bij wordt gehaald als de grote boeman..
de grafhond
Madecineman en Mikey, in context met de film hebben jullie 100% gelijk! Bowling for Columbine draaid om gefrustreerde jongeren. Ik ging alleen maar door op het stukje van Corsicus waar ik hem gelijk geef. een quote van je madecineman: " geen Mexicaanse drugdealers of leden van een of andere hardcore Afro-Amerikaanse gang". Op juist deze groeperingen ligt mijn doelstelling. En als deze groeperingen bij de lokale kapper ook een magnum kunnen kopen, zegt dat heel wat over de samenleving in the U.S of f*cking A.
In relatie tot de film staat het feit dat Moore wegkijkt zodra dit topic wordt aangesneden wanneer hem er omgevraagd wordt.
[edit mod: Off-topic politieke discussie verwijderd]
Thorak
Je moet je beter laten informeren. Onlangs, naar aanleiding van de schietpartij in Arizona, is men undercover bij één van de vele wapenshows geweest om handvuurwapens te kopen zonder achtergrond-check. De journalist vroeg nog:"gaan jullie mij nog natrekken?" Waarop de verkoper "Nee" zei. "Da's goed, want dan had ik waarschijnlijk niet kunnen kopen", zei de journalist. Zelfs met die opmerking was het geen probleem. Die opmerking was belangrijk omdat verkopers ook bij verdacht niet meer mogen verkopen. Dus hoe dan ook, of wapens nou legaal of illegaal zijn veranderd dat helemaal niets aan de situatie.
Illegale wapen zijn ook hier in Nederland (of welk land dan ook) te krijgen, maar nog steeds hebben we hier geen Amerikaanse toestanden.
Madecineman (moderator films)
@de grafhond en Coricicus... Wellicht nog wat interessante getallen als we het over Canada hebben...
Stephan
@Thorak. Zoals je weet is de wapenverkoop in Amerika gewoon openbaar en daar trekt men niets van de federale regelgeving aan. Het is daar niet te vergelijken met hier. Het toont enkel aan dat als je als burger op elke beurs elk wapen kunt kopen als je het geld hebt. Dat gaat niet stiekem, maar gewoon alsof je op de huishoudbeurs een nieuwe wasmachine koopt.
De docu toont in ieder geval mooi aan dat Amerika een wapen fetisj heeft en dat de gevallen van doden door vuurwapens obsceen hoog ligt. (net als hun percentage gevangenen trouwens. Er zijn meer "inmates" in Amerika dan in alle andere landen ter wereld bij elkaar.)
Mooi land dat Amerika... mooie idealen, maar ziek tot op het bot.
Thorak
Maar als je op zo'n beurs een wapen koopt, en je krijgt dus geen vergunning, is dat ook gewoon illegaal wapenbezit. Net zo'n soort regelgeving dus als ons ''drugs beleid''. Dat betekend wel dat als je word aangehouden en geen vergunning kunt tonen, je als nog een probleem hebt met de wethandhaving.
Dat ze in Amerika een ''wapefetisj'' hebben zal ik ook niet ontkennen, met name in bepaalde (voornamelijk zuidelijke) staten. Maar dan nog komen de meeste doden door schietpartijen voort uit de criminele wereld, dat is bij ons toch niet zo heel veel anders?
In deze docu word voornamelijk de leden van de NRA schuin aangekeken, voor het bezitten van wapens, terwijl dat over het algemeen helemaal niet de genen zijn die schietpartijen veroorzaken of allemaal maniakken zijn. Gelukkig is dat dan wel niet de eindconclusie van de docu, maar helemal vlekkeloos komen ze er ook weer niet vanaf.
mikey
Het is toch ook belachelijk dat mensen daar rond kunnen lopen met super geweren die 100-en kogels kunnen afvuren zonder te herladen. Afschaffen dat wapenbezit.
In de docu werd geprotesteerd tegen het feit dat de wapenlobby of nra langs kwam op een plek waar onlangs een tragedie met vuurwapens was.
Thorak
Tja aan de ene kant begrijpelijk vanuit het standpunt van de nabestaanden, maar aan de andere kant ook eigenlijk wel onzinnig. Als er iemand word dood gereden worden toch ook niet alle automerk reclames van tv gehaald.
De NRA is niet de organisatie die moet worden aagepakt. Integendeel. laat hun juist alle wapenbezitters maar registreren. Zoals ook in deze docu blijkt dat te vaak alle NRA leden onterecht over 1 kam worden geschoren, wat hier ook duidelijk weer gebeurd. 99% van alle leden zijn waarschijnlijk doodnormale mensen zoals jij en ik.
mikey
In NL wordt de programering wel eens aangepast op tv bijvoorbeeld na een ramp. Dat had de NRA ook kunnen doen. En inderdaad het is zuur dat een dag later een persoon op die plek kwam vertellen dat wapenbezit goed is en een groots recht etc...
Wat auobestuurders er mee te maken hebben, weet ik niet. Een auto is ook niet bedoeld als wapen.
mikey
Onderstaand was een reaktie op de stelling of autoreklames moeten vervallen na een ongeluk op de a1.. maar dat is weggehaald.
(...Als een persoon ergens komt te overlijden na een val van een trappetje, mag de gamma van mij best een spotje uitzenden. Omdat ongelukken niet te voorkomen zijn. Daarom is het een ongeluk. Ongelukkig. Het is ook niet de bedoeling dat mensen opzettelijk worden gedood met een trappetje, omdat het daarvoor niet effectief genoeg is.. zoals je semi-auto whatever gun. Die wel daarvoor worden gemaakt.
Dat is al een klein verschil. Maar ik denk wel dat je dat zelf ook snapt. Ik voel me zo dom om zoiets uit te moeten leggen...)
Edit na aanpassing bovenstaand bericht
In NL komen meer mensen te overlijden door auto's denk ik dan kogels. Want die zie je ook niet zo snel op straat
Thorak
Ach hier bij ons vorige week 3 gewapende overvallen en een moord.
Je hoort toch ook met enige regelmaat over afrekeningen in criminele circuit en dergelijke, dus ga nou niet doen als of hier in Nederland niemand met een wapen rondloopt. Ik ben er 100% zeker van dat dat er aanzienlijk meer zijn dan je denkt. Ook durf ik met grote zekerheid te zeggen dat het overgrote deel daarvan geen lid is van de KNSA (ja in Nederland hebben we ook een soort van NRA).
Dat jij het niet ziet gebeuren zegt niet dat het niet gebeurd.
mikey
Het is toch ook geen wedstrijd wat de meeste doden op zijn naam heeft staan???
En de docu gaat de NRA op bezoek na een laten we het een incident noemen omdat een kleuter een wapen vond en dat meebracht naar school. Dat ging niet over criminele afrekeningen. Hebben criminelen hier trouwens legaal een wapen???

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Earthlings
Documentaire, 2005
vscanadapistoolmass murderhomicideto shoot deadchecks and balancescolumbineoklahoma city bombingamerican culture gun violenceperson running amokmass shooting