• 9.380.672 stemmen

Bowling for Columbine (2002)

Documentaire / Misdaad | 120 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Duitsland

Geregisseerd door: Michael Moore

Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson

Releasedatum: 5 december 2002

Plot Bowling for Columbine

"One nation under the gun"

Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.

Zichzelf - NRA President

Zichzelf - President of Guatemala

Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada

Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan

Zichzelf - Police Detective

Zichzelf - Columbine Victim

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het punt is niet zozeer dat ze met een pistool om het leven is gebracht maar dat de NRA vrolijk enkele dagen later daar zichzelf kwam promoten. En dat is toch wel een heel klein beetje fout te noemen.

[edit]Wat Anatolia zegt dus[/edit]

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

U-96 schreef:

Dat meisje had net zo goed doodgetrapt of doodgestoken kunnen worden. Maakt weinig verschil uit, ondanks dat een pistool specifiekere doelen heeft. Het is tenslotte wel het jongetje die dat meisje heeft vermoord, niet dat pistool. En wat als ze zelfmoord zou hebben gepleegd met dat pistool? Kleine kans dat Moore dan met die foto gaat lopen zwaaien.

Het gaat hier wel over kinderen van 6 jaar hoor! Weinig kans dat een meisje van 6 zich bewust een eind aan haar leven maakt. Bovendien was "de dader" een klasgenootje dus ook een kind van 6 jaar. Je kan moeilijk zeggen dat het een doelgerichte actie is van dat jongetje, het is niet dat hij zich realiseert wat de gevolgen van zijn daad zijn. Waarom denk je anders dat die agent de tekening van dat jongetje had ingelijst? Maar met kinderen is het natuurlijk wel zo dat slecht voorbeeld doet slecht volgen. En als de NRA dan een paar dagen later dat slechte voorbeeld komt promoten... Tja.

avatar van Anatolia

Anatolia

Madecineman schreef:

Waarom denk je anders dat die agent de tekening van dat jongetje had ingelijst?

Zelden zo geëmotioneerd geraakt...

avatar van lennox

lennox

prachtige documentaire!!

michael moore is hier een meester in. de manier waarop hij op het einde charlton heston als het ware in de vernieling praat zegt veel over hem en evenveel over heston!

*****

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Trouwens ook een heel mooie song bij de aftiteling

Joey Ramond-What a wonderful world

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Aah Joey Ramone (laat hem relschoppen in de eeuwige punkkelders) van hem is die geweldige cover! THNX zal meteen eens aan het neerladen gaan

avatar van frosty

frosty

steengoed deze docu van Moore!

Zelfs al hou je helemaal niet van documentaires dan is deze echt de moeite waard. Geeft een goed beeld van het wilde westen genaamd de US..

avatar van savi_7

savi_7

ben geen fan van hem, vond Moore is wel goed maar nu niet meer, maar dit is wel een erg goede docu

avatar van Suspiria

Suspiria

± 11.127 slachtoffers per jaar is niet niks....5*

avatar van mister blonde

mister blonde

dat is inderdaad niet niets. dat maakt BfC echter nog geen goede film.

avatar van Suspiria

Suspiria

Het zo realistisch mogelijk op een film zetten van de amerikaanse geschiedenis was ik nog vergeten..ik blijf bij mijn 5*

avatar van t_v_b

t_v_b

Suspiria schreef:

Dat klopt dus niet: "zo realistisch mogelijk"

Hij laat hier met deze documentaire op een interessante manier zien hoe het is gesteld met het wapenbezit van amerikanen, maar laat niet op een realistische manier zien hoe het is gesteld met de geschiedenis van amerika, ik bedoel het was misschien een leuke animatie maar dit is dus geen realistische samenvatting van hoe het wel gegaan is.

avatar van Garincha

Garincha

zeer schokkende documentaire, op het grappige af soms.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Ik vind dit eigenlijk een zeer grappige documentaire, op het schokkende na soms...

avatar van Marloes125

Marloes125

De film/documentaire is geniaal, of je het nou grappig of schokkend vindt. Datzelfde geldt ook voor zijn boek "stupid white men" die als voordeel heeft dat de soms ietwat absurdistische meningen van Moore onderbouwd worden, OF dat je de mening van Moore dus duidelijker kan herkennen in plaats van het aan te nemen als een feit. Ik weet het, t hoort hier natuurlijk niet helemaal thuis, maar voor de liefhebber...

avatar van silhoupin

silhoupin

Een speciale docu-film, ik was bijzonder onder de indruk. michael moore uit zijn mening over bepaalde dingen en laat dit zeer goed zien in zijn documentaire. Zijn theorieen over die bepaalde dingen zullen waarschijnlijk wel wat overdreven en verdraaid zijn maar de boodschap komt zeker aan bij de kijker. de film is grappig, aangrijpend en schokkend. Hij bouwt een mooi overzicht op over columbine door zijn verschillende interviews en tussen de interviews een tussenvertelsel.

Hij is ook niet trots om een amerikaan te zijn wat er ook dik word opgelegd in de documentaire.

Hij is er van verzekerd een prachtdocumentaire te hebben vastgelegd met een interessant onderwerp.

Ik was aan het scherm gekluisterd en dat heb ik bijna nooit met documentaires. Deze film is zonder twijfel 4 sterren waard en ik reken hem bij mijn favorieten.

avatar van mikoz

mikoz

Prachtige documantaite over zo iets tragisch ..

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Wat is er zo tragisch?

avatar van gotti

Dat Charlton Heston niet met Moore wilde praten...

avatar van V

V

Dat was idd een 'brok-in-de-keel' moment

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Dat er mensen werden geschoten in Columbine highschool, dat je in Amerika makkelijk aan een wapen kan komen, dat de media iedereen in angst laat zitten en onderwerpen heel erg opblaast en dat de media er ook voor zorgt dat veel Amerikanen bang zijn voor mensen met een zwarte huidskleur.

Dat is toch echt zeer tragisch.

avatar van gotti

Kan me ook nauwelijks voorstellen dat die vraag serieus was. Zo ja, dan heb je er wel helemaal geen drol van begrepen...

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

De vraag was ook niet op die manier bedoelt. Als iemand met 1 vage zin een film samenvat zonder een specifieke richting te kiezen, moet men niet verbaast zijn dat er vage vragen komen.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Ah, ik had het een beetje anders begrepen. :S (waarom is daar geen echte smiley voor?)

avatar van feanaro surion

feanaro surion

probeer eens : ?

avatar van Stef1986

Stef1986

vond het echt een boring docu, docu's zijn zoiezo me ding niet mja toch nog 1,5 voor het goede einde hoe heston letterlijk voor lul word gezet voor zijn daden.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Dit was echt te langdradig.

avatar van Jopa

Jopa

net voor de tweede keer sinds lange tijd gekeken, toen vond ik het een vette vijf sterren film, nu iets minder.

De sterke punten staan al goed vermeld, maar wat me nu opviel was de soms hak op de tak montage, de eerste keer viel me dat niet zo op omdat ik helemaal ovderdondert was door de inhoud en de onderwerpen die tot op de dag van vandaag een realiteit van een bizar geregeerd land zijn.

Het is jammer dat MM nu zo berucht is, zijn nieuwe project gaat over de Amerikaanse medicijnindustrie (als ik me niet vergis gaat de film Sicko heten) en het wil schijnbaar niet vlotten omdat voorgaande films mensen heeft gewaarschuwd. Misschien krijgen we wel een hele docu over mensen die weigeren voor de camera te komen...

avatar van RoBoTBeNDeR

RoBoTBeNDeR

Michael Moore is gewoon een genie, ik heb me geen seconde verveeld tydens deze documentaire....