Genre: Mystery / Thriller
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 18 februari 2010
Bekijk via Netflix
Plot Shutter Island
"Some places never let you go."
De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.
Teddy Daniels
George Noyce
Deputy Warden McPherson
Warden
Rowen
Toen ik uit de bioscoop kwam had ik echt zoiets van huh?! Maar nadat ik hier een aantal reacties en spoilers lag viel het plaatje in een. Erg goede film als je het eenmaal snapt!
Multivitamine
pumpking
Een echte aanrader voor de mensen die eens goed willen doordenken bij een film.
Zal hem dan eens herzien om op alle details te letten...
lau12345
Vond er geen reet aan .
Totaal geen spanning en zo voorspelbaar als wat .
1.5 *.
tassebas32
wat een film
ik vond het verhaal goed
de spelers waren ook op hun best al ben ik niet zo di caprio fan en de sfeer erom heen maakt het extra mysterieus
het einde was onverwacht vond ik en je moest even denken van hoe kan dat nu
dus een echte aanrader
Een erg goede film dit van Martin Scorsese, waar ik best wel van heb zitten genieten. Shutter Island is een film die een enorm sterke sfeer weet uit te ademen. Het eiland oogt mysterieus, donker,creepy en soms ook erg verlaten. Daarnaast brengt Scorsese alles ook nog eens op fraaie wijze in beeld, waardoor alles eerder genoemde elementen nog wat sterker naar voren komen.
Dan is er het verhaal. Het wordt allemaal erg interessant gebracht en lage tijd ook mysterieus gehouden door Scorsese, waarbij je als kijker steeds wat meer te weten komt. Heerlijk hoe de film mij als kijker een aantal keren wist te verrassen. Het plot zit sowieso erg goed in elkaar en ik moet wel lachen om degenen die beweren alles halverwege al te weten. Volgens mij is dit praktisch onmogelijk omdat Scorsese veel dingen gewoonweg niet verklaart. Daarnaast lees ik hier dat er drie theorieën zijn voor het einde en ik denk dat het eigenlijk allemaal wel zou kunnen. Scorsese laat het mijns inziens voor eigen interpratie open. Vooral omdat hij zowel aanwijzingen geeft dat Di Caprio gek is geworden, maar ook, dat hij juist niet gek is geworden.
Dan vergeet is trouwens nog te zeggen dat Di Caprio gewoon erg sterk speelt en de pak hem beet laatste Zeven jaar sowieso iedere keer wel sterk voor de dag weet te komen in al zijn films. Ook Ben Kingsley is heerlijk overtuigend als de dokter, waarvan je vermoed dat er iets niet aan hem klopt en die net als het eiland zelf, af en toe ook behoorlijk mysterieus oogt.
Echt een film om nog eens te zien en die vermoedelijk dan alleen nog maar beter wordt. Dit "tijd-bommetje", zoals ik de film maar even noem omdat ik er nu nog steeds over na zit te denken, is voor mij nu echter al een zeer goede film, die alles in zich heeft om uiteindelijk een echte klassieker te worden.
100% weten weten is het niet natuurlijk, maar wel een "och, het zou ook wel eens dat kunnen zijn" gevoel. En da's altijd wat ontgoochelend als het dan ook zo blijkt te lopen.
De verwarring rond het einde begrijp ik nog steeds niet. Is toch echt spoonfed cinema.
Dat is waar, maar dat is hier dus mijn inziens niet mogelijk omdat de film voor meerdere interpretaties vatbaar is
Dat mag jij natuurlijk vinden, ik heb daar andere ideeën over. Vooral omdat die laatste zin van Di Caprio mijns inziens ook voor meerdere interpretaties vatbaar is zoals hier ook al vaker wordt gezegd. Ik ben wel benieuwd trouwens wat Scorsese hier over te zeggen heeft.
Ben het wel eens met Onderhond hoor, echt vernieuwende mindfuck is het bepaald niet. Maar wel zeer vakkundig gedaan.
Filmkriebel
Dat mag jij natuurlijk vinden, ik heb daar andere ideeën over. Zooral omdat die laatste zin van Di Caprio mijns inziens ook voor meerdere interpretaties vatbaar is zoals hier ook al vaker wordt gezegd. Ik ben wel benieuwd trouwens wat Scorsese hier over te zeggen heeft.
Ik vraag me vooral af hoe dat in het boek verwerkt staat.
Montorsi
Ohja, heb dat nog niet gelezen? Vaak is het juist het geval dat het hele zinnetje over het hoofd wordt gezien.
Maar wel zeer vakkundig gedaan.
En jij die normaal de kriebels krijgt van dit soort mindfuck filmpjes. Scorsese speelt het volledig via de regels, en dan nog die van 20 jaar geleden ...
Gaat er ook niet zozeer om of het vernieuwend is, maar meer om hoe iemand de film/einde interpreteert.
Dat mag jij natuurlijk vinden, ik heb daar andere ideeën over. Zooral omdat die laatste zin van Di Caprio mijns inziens ook voor meerdere interpretaties vatbaar is.
Heb hier alles niet gelezen, maar die laatste zin kan je toch moeilijk op meerdere manieren interpreteren.
Hij geeft zelf aan te beseffen dat hij een monster is, dus is hij gewoon bij z'n volle verstand.
Ja, en juist daarom werkt het (voor mij). Kreeg bij deze film echt een soort Hitchcock retrogevoel.
Je bedoeld dit? Di Caprio doet alsof hij gek is om zo geopereerd te worden en van zijn herinneringen af te komen.
Yups.
Echt gek kan hij niet meer zijn, dan zou hij zichzelf geen monster noemen, aangezien hij in z'n waanideeën steeds weer de held is.
Norma
Bij mij is het meer zo dat wanneer een film echt grijpt ik niet met het einde in m'n achterhoofd zit. 't Is meestal uit (tijdelijke) verveling dat ik aan mogelijke eindes begin te denken. Meestal ook niet zo'n goed teken voor de waardering van de film zelf.
Norma
Maar, is dit wel het soort film dat je zou kunnen grijpen? Ik bedoel daarmee, het mystery-aspect voert hier naar mijn idee toch wel de boventoon t.o.v. het drama. Dat nodigt automatisch toch wel een beetje uit tot mogelijkheden afwegen? Of bedoel je dit anders?
Meestal boeit het einde me niet zo. In dit soort filmpjes komt er toch vaak een twist die je amper had kunnen voorspellen. Ik geniet dan liever van "de rit zelf" dan van die ene scene op het einde. Als een film goed is lukt dat ook wel. Zijn de scenes boeiend genoeg dan hoef je ook niet zo met het einde bezig te zijn.
chevy93
Pauzes in bioscopen zijn compleet belachelijk. Gelukkig bijna (1 keertje) nooit last van.
navles
nou sorry hoor heb echt veel films gezien (ook knip filmtitel), maar zag dit einde niet aankomen! mischien omdat ik echt meeleefde met leo
chevy93
Zarda
Gewelidge breinkraker om bij te houden als je met een gigantische kater op de bank zit te kijken. Dat was ff lastig bijhouden af en toe zeg. Masterlijk in elkaar gezet, een compleet verrassend einde, of het nou door de afgestorven hersencellen kwam of niet.
joostus
Die laatste zin staat niet in het boek.. Die laatste paar zinnen heeft scorcesse er zelf bij gedaan (wat ik het een geniaal einde vind maken). Daarom eindigt het boek anders dan de film.. In het boek eindigt het wél dat teddy wéér is terug gevallen en denkt dat hij een marshall is.. Door het einde wat scorsesse ervan gemaakt heeft is dit niet het geval.. En zou je er uit moeten halen dat teddy speelt alsof hij wéér gek is.. Wat veel mensen niet doorhebben lees ik zo nu en dan.
qisas
Ook het hele Duitse gedeelde is compleet overbodig en maakt de film nodeloos zwaar
Hier ben ik het niet mee eens. Dit versterkt de film juist.En maakt het alleen maar geloof waardig. Hierdoor zou je denken dat hij echt een licht getraumatiseerde Marshall is.
Gave film. een echte mind fuck.. en zulke films vind ik geweldig. ik had met heel veel rekening gehouden maar niet met dit einde. tot op de laatste minuut wou ik het niet geloven. Zoals eerder gezegd. echt een film waar je nog een tijdje over nadenkt.
en dan de discussie is hij nou gek of doet hij alsof? ik dacht telkens dat hij deed alsof om onder de chirurgie uit te komen.. tot hij "weer terug valt" en alsnog de behandeling krijgt.
het eindigt met de shot van de vuurtoren.. maar die is toch leeg? wat ze lieten zien met zijn inval daar..
de film is een echte mind fuck.. and i love it.
Heb alleen aardig wat slordigheid foutjes kunnen vinden. objecten die anders staan/liggen vanuit een andere shot.
desondanks.... goed geacteerd... en geweldig verhaal. 4.0
joostus
Als hij doet alsof hij gek is dan komt hij juist niet onder de lobotomie uit.. Als hij gewoon weer 'normaal' is, is er geen reden om lobotomie uit te voeren.. Alleen kan je uit het einde halen dat teddy juist die lobotomie behandeling wil. Want hij wil niet leven met de gedachte dat hij zijn vrouw heeft vermoord en zijn vrouw zijn kinderen waar teddy zichzelf de schuld voor geeft.. oftewel hij vind zichzelf een monster. (this place makes me wonder... what would be worse? to live as a monster or to die as a good man)

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio vrijdag op televisie

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio komt binnenkort weer naar Netflix

Psychologische thriller 'Shutter Island' met Leonardo DiCaprio wordt vanavond uitgezonden op televisie

De langverwachte 'Shutter Island'-prequelserie 'Ashecliffe': hoe staat het daar eigenlijk mee?

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999