• 9.377.700 stemmen

Mystery / Thriller | 138 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 8,2 (1.619.494)

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 februari 2010

Plot Shutter Island

"Some places never let you go."

De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.

Chuck Aule

Deputy Warden McPherson

avatar van mipha

mipha

MyOwnStyle schreef:

Ik had er meer van verwacht.. . Ik had trouwens pas door na een uur hoe het verhaal zou eindigen? Maar het viel me wel tegen... Leuke thriller, maar het verwachte waaw-gevoel is er nooit geweest

mee eens, ook geen WAAW hier..

avatar van planet_of_death

planet_of_death

De droom met zijn vrouw in de flat is wel degelijk een Waaw-scène.

avatar van mipha

mipha

nee hoor.. meer een MWAH..

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Het is maar wat je met MWAH bedoelt.

Montorsi schreef:

Jammerlijke reactie weer..

Volgens mij heb ik me voor mijn (nogmaals) niet aan jou gerichte bericht verontschuldigd. Misschien zijn mijn reacties niet zo doorzichtig als Shutter Island voor jou was. Had je soms verwacht dat ik je ego nog meer zou strelen?

avatar van Timmer

Timmer

Geweldige film met perfecte soundtrack en acteerwerk, verhaal steek goed in elkaar. Jammer dat de mening over deze film overschaduwd wordt door misplaats haantjesgedrag, zoals ik had het na 10 minuten al door hoe het zat. Bla,bla,bla Lekker belangrijk allemaal

avatar van Montorsi

Montorsi

Don MN schreef:

En weer.. Wat is de waarde van een excuus (wat me sowieso niet echt nodig leek), als je even later met cynische opmerkingen komt, die helemaal nergens over gaan. Zeg dan niks.

Montorsi schreef:

Pardon, degene die het beste had kunnen zwijgen was jij. Ik reageerde op het bericht van een andere user, maar blijkbaar voelde jij je meteen aangesproken. Waar het ondertussen op lijkt is dat je nog niet genoeg aandacht hebt gehad, omdat je de film al binnen een paar minuten uitgedokterd had en een aantal users (ikzelf niet inbegrepen) moeite hadden dit te geloven. Dus je interpreteert mijn bericht verkeert en gooit vervolgens zelf met een sarcastische reactie, logisch dat die van de andere kant volgen. De pot verwijt de ketel.

Want het ging mij meer om de mensen die het niet in de gaten hadden, herlees mijn post maar eens. Als jij zoveel moeite hebt een (inmiddels) onterechte verontschuldiging te accepteren dan heeft deze inderdaad weinig waarde. Ik excuseerde me vooral omdat ik je een interessante user vind, 'k lees je meningen met plezier, maar met deze zinloze 'discussie' zoek je iedere keer onnodig het conflict op.

avatar van Montorsi

Montorsi

Je reageerde op planet_of_death, die mij quote, maar blijkbaar was je dat niet opgevallen, dat kan gebeuren tot zover. Vervolgens plaats je daar excuses voor, leek me niet nodig, want er was niks aan de hand, ik reageerde er alleen nogal gelaten op (in sarcastische vorm ja) omdat ik het een aparte opmerking vond ik de context.

Termen als 'ik hoop niet dat ik je intelligentie hebt gekwetst' of 'Had je soms verwacht dat ik je ego nog meer zou strelen' vind ik nog evengoed jammer en niet echt bevordelijk voor een discussie.

Maargoed no hard feelings verder, je was alleen de zoveelste die een nogal cynische opmerking had over het deel dat deze film al snel doorzag, daarom ook een nogal makkelijke reactie terug van mij.

Don MN

Die termen zijn inderdaad niet erg respectvol, geen problemen verder, zand erover.

avatar van parravliss

parravliss

best spannend en een mooi decor.

avatar van E2K

E2K

ik had de film ook al voor de pauze 'door', maar dacht dat dit bedoelde psychologie was en dat er nog een extra onthulling zou komen.

toch een zeer prettige kijkervaring, deel thriller, deel noir, en nog meer, maargoed.

zou graag willen dat ik 'dom' genoeg was om totaal verrast te zijn

avatar van Berty

Berty

Ik vond het een prachtige film, vanaf het begin had ik wel mijn vermoedens maar dit kwam ook omdat ik van anderen had gehoord dat het een hele vage film was.

Nog iets waarover ik bijna niemand hoor praten... de laatste 3 minuten van de film zijn vrij onverklaarbaar.. hierbij kan ik echt niet bedenken wat er nou in zijn hoofd omgaat en hoe het gaat eindigen.. wat zijn jullie ideeën hierover... vooral over wat hij zegt tegen zijn collega/psychiater en waar ze heen lopen?

avatar van FritzzTheCat

FritzzTheCat

Na een spetterende trailer met veel verwachting uitgekeken naar deze film.

Helaas, hij heeft de verwachting maar ten dele waargemaakt. Eerlijkheidshalve ligt dat ook gedeeltelijk aan mij. Ik vind DiCaprio geen prettige acteur, zeg maart het mannelijke equivalent van Julia Roberts....

Anyway, nu de film. Vanaf het eerste moment zit de spanning erin. Er worden gelijk vragen opgeroepen en een sfeer gemaakt, wat stukje bij beetje wordt ontrafelt. Maar net als velen voor mij, had ik al vrij snel de uiteindelijke clou door en dat kijkt toch anders. Sterke punten zijn de sfeer, de muziek (ijzersterk) en een atlijd geweldige Ben Kingsley. Zwakke punten zijn voor mij DiCaprio, bordkartonnen omgevingen en een inderdaad een zwak visueel uitgewerkt einde waarbij het boek beter tot zijn recht komt.

Deze film stijgt boven de middelmaat uit, maar kan zich niet meten met andere toppers in dit genre.

avatar van morpheus31

morpheus31

FritzzTheCat schreef:

Na een spetterende trailer met veel verwachting uitgekeken naar deze film.

Misschien een gekke vraag hoor, maar je zegt dat je al na een uur de clou door had...dat lijkt me vrij logisch als je het boek al gelezen hebt ?

avatar van E2K

E2K

@ morpheus31, hij herhaalt gewoon wat anderen gezegd hebben, ik denk niet dat hij een eigen mening heeft, laat staan dat hij (een) boek gelezen heeft

avatar van wvv89

wvv89

Jammer dat dit kunst al zoveel keer gedaan is. Goed acteerwerk, maar vanaf het begin al te voorspelbaar...

avatar van Near_Dark

Near_Dark

E2K schreef:

ik had de film ook al voor de pauze 'door',

Aaaaarghhhh !!!! Lassen ze bij jullie in de cinema nog een pauze in...?

Dat deden ze vele jaren geleden bij ons ook, maar daar zijn zoveel negatieve reacties op gekomen van het publiek dat ze niet meer durven, zelfs niet voor "Avatar". Gelukkig maar

Zo'n pauze vind ik een sfeerbreker van formaat, ongehoord !

avatar van chevy93

chevy93

Ik weet niet beter dan dat er pauzes zijn in de bios. Soms is het ook wel lekker. Nog even drinken en eten halen zonder dat je je schuldig voelt dat je langs iedereen hoeft.

avatar van Jesse93

Jesse93

De enige keer dat ik geen pauze had was bij de film Avatar. Daar was ik wat minder blij mee, omdat die film 2,5 uur duurt

avatar van vph1272qm

vph1272qm

pauzes en het popcorn eten van mensen naast mij zijn voor mij de reden om niet meer naar de bioscoop te gaan.

avatar van sHone

sHone

ok. ik denk dat ik de waardering voor deze film later nog naar beneden ga bijstellen. Niet dat het een slechte film is, maar echt onder de indruk was ik ook niet echt. de muziek is niet spannend genoeg of niet op het juiste moment spannend en eigenlijk vanaf het moment van de storm en het vast zitten in het mausuleumpje heb ik al in de gaten dat het niet helemaal snor zit met deze jongen. Er kwam mij vrijwel direkt een beautiful mind gevoel bovendrijven, dat niet meer is weggegaan en uiteindelijk nog bevestigd werd ook. Leonardo kan best acteren en de scene waarin hij zijn kinderen uit het water haalt is wel heel mooi ( wrang om mooi te zeggen )

avatar van dragonmaster

dragonmaster

tegenvallende en voorspelbare film. 2 sterren voor het acteerwerk van DiCaprio, en dan ook voor hem alleen. had er meer van verwacht.

avatar van horrorfreak23

horrorfreak23

practig mooie film met een heel leuk maar ietwat voorspellend einde. Dat neemt niet weg dat deze film echt een topper was. Doorheen de hele film zat ik steeds aan het scherm gekluisterd. Geen moment heb ik me verveeld. De sfeer die gecreeërd werd, de muziek die op de achtergrond speelde, de mensen die gecast werden, ... allemaal heeft het bijgedragen tot een bom van een film.

Zeker kijken dus!

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Viel vies tegen deze film. Aan de hand van de trailer dacht ik dat dit een geweldige thriller zou worden maar nee, helaas. Ook ergerde ik me ook aan die dromen dit was erg verwarrend en saai.

Na 1uur kwam de actie pas los met circa 3 spannende momenten dit is toch jammer.

Het einde was wel goed en onvoorspelbaar.
En DiCaprio's acteerwerk is goed.

dus 2,5*

avatar van Dubwise

Dubwise

Gewoon een steengoede film (en werd tijd ook). Als je openminded bent en je gewoon laat meevoeren is dit een meesterstuk die je zelf aan het twijfelen zet.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuke thriller die je als filmkijker meetrekt in het mysterie waar Leonardo di Caprio in verzeild is geraakt. Heb me wel vermaakt, maar had liever een andere wending gezien richting het einde, maar ja dat heb je niet in de hand . De sfeerverhogende soundtrack viel me positief op overigens!

avatar van Richard L

Richard L

Berty schreef:

Dit weekend de film in de bios gezien. Vond het een redelijke film die met momenten erg goed was maar soms ook tegen het langdradige aanzat. DiCaprio vond ik wel OK.

Als reactie op Berty; volgens mij is hij op het einde van de film zich bewust van zijn 2 persoonlijkheden maar weet hij niet meer welke van de 2 de "echte" is. Hij kiest hier bewust voor welke hij denkt dat de juiste is...... Welke gevolgen dat dan ook heeft.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Shutter Island

Halverwege de film dacht ik zo'n beetje door te hebben waar het over ging. Marshal Teddy Daniels wordt erin geluisd door z'n partner en wellicht door zijn eigen overheid zodat deze laatste in alle rust haar experimenten kan verderzetten. Patiënt 67? Da's Teddy! Zo klaar als een klontje. Wat was ik trots op mezelf! De wet van 4 was ik al vergeten maar daar zou vast wel een verklaring voor zijn.

Die is er zeker (de anagrammen, eeuwenoud en eenvoudig doch efficiënt truukje) en toen de finale plotwending op de proppen kwam was ik toch wel even uit het lood geslagen...die had ik niet zien aankomen! Ben wel blij dat ik redelijk onbevangen (geen trailer gezien, zo min mogelijk recensies gelezen) ben gaan kijken.

Terug naar het verhaal dat achteraf gezien wel erg goed in elkaar zit. Puzzelstukjes vallen in elkaar: waarom hij met z'n collega pas kennismaakt op de boot (vond dat toen al vreemd), waarom hij dat briefje zo snel vond, waarom die ene dame RUN schreef op dat papiertje, enz... Om goed te zijn zou ik hem nog eens moeten zien, met het plot indachtig nu.

Daar ligt dan ook het enige zwakke punt vermoed ik, herkijkwaarde (behalve om een aantal dingen te checken) lijkt me vrij laag. Ook al ziet de film er voor de rest piekfijn uit. Geen klagen over het visuele aspect. Ook de muziek paste erg goed bij de setting en zorgde vaak voor een dreigende sfeer. Moest soms denken aan Cape Fear, daar heb je dat ook.

Nog een woordje over DiCaprio, die de film bijna op z'n eentje draagt: staat erg volwassen, erg doorleefd te acteren, gaat er mijns insziens met de jaren op vooruit. We hebben het laatste van hem nog niet gezien.

Slotsom: prima film!

avatar van louisvf

louisvf

Wat een grote teleurstelling! Ik en met vriend zeiden nog tegen mekaar ergens in het midden van de film, hopelijk gaat het weer niet zo simpel eindigen (ga het einde maar niet zeggen) en we dachten dan ook dat het niet zo ging eindigen omdat dat gewoon te simpel, te voorspelbaar en te ondoordacht is. We hadden het dan ook even uit ons hoofd gezet en hoopte op iets mooi! Maar gvd dan eindigt het nog zoals we zeiden! Kan me dus absoluut niet aansluiten bij de mensen die zeggen dat dit onvoorspelbaar was, sorry maar dan hebben jullie wel maar een minimale kennis in film of wat dan ook! Had echt iets vernieuwend, iets speciaal, een wouw effect verwacht van onze meester Scorsese maar wat een simpele ontknoping zeg...! (En dan word het nog wat uitgemolken ook) Je kan nu zeggen van ja, achter af is dit makkelijk gezegd, maar het is al eerder gezegd hier, je kan moeilijk uit de cinema lopen en snel even hier iets komen posten. Dus jullie zullen me maar moeten vertrouwen! Ook zit er trouwens een grote fout in het verhaal! Aangezien het einde kan de film niet beginnen zoals hij begon...!

Verder natuurlijk prachtig gefilmd, goed geacteerd en ondersteund met zeer sterke muziek... Om die redenen geef ik dan ook een 2* maar meer als 4 op 10, puur omwille van die elementen kan ik jammer genoeg niet geven! Eigenlijk gebeurt dit altijd met zo'n psychologische thrillers, het eindigt altijd simpel en er zitten altijd wel fouten in! Wel leuk nog dat hij zich op het einde gewillig gaat laten afmaken en dat hij het weldegelijk allemaal beseft!

Gelukkig had ik 2 gratis filmtickets voor de kinepolis maar we hadden dan toch beter naar the ghost writer gaan kijken...! Jammer