Genre: Mystery / Avontuur
Releasedatum: 7 januari 2010
Bekijk via Videoland
Plot Sherlock Holmes
"Nothing escapes him."
Privédetective Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) en zijn vriend, huisgenoot en loyale assistent Dr. John Watson (Jude Law) grijpen in bij een geheim ritueel waarbij ze de invloedrijke Lord Blackwood (Mark Strong) te pakken weten te krijgen. Blackwood verdwijnt achter de tralies en wordt veroordeeld tot de strop. Hij schijnt over duistere krachten te beschikken, kan dingen doen waar geen verklaring voor bestaat en beweert zelfs dat hij kan herrijzen uit de dood. Dit zorgt ervoor dat Holmes en Watson, bijgestaan door Irene Adler (Rachel McAdams), zich onvrijwillig met hun 'laatste' zaak bezig moeten gaan houden. Ze zullen hun krachten moeten bundelen om te overleven in dit mysterieuze plot wat bedreigend is voor heel Engeland.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Sherlock Holmes (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Mary Morstan
Constable Clark
Lord Coward
Filmlak
Een heerlijke film, die mij wat deed denken aan een middeleeuwse James-Bond, maar dan met wat scherpere humor.
otherfool
Geen onaangename film, al kun je ook overdrijven met het tongue in cheek gebeuren. Met de boeken heeft het allemaal niet zoveel te maken (zeg maar gerust: niets), maar dit Holmes avontuur met vette knipoog zorgt voor een avondje nietsaandehand vermaak. Een voldoende op vrijwel elk vlak.
3*.
Aapje81
Ik had me hier vooraf niets van voorgesteld en alles bijelkaar viel het me eigenlijk nog mee. De beelden zijn schitterend. De acteurs doen het heel aardig maar het scenario loopt voor geen meter en ik kan het niet helpen maar Ritchie is gewoon niet mijn regisseur en slaagt er zoals wel vaker niet in om met zijn kunstjes de volledige speelduur te blijven boeien.
Ritchie fans zullen het vast prachtig vinden maar voor mij is deze film niet geschikt.
Charmides
Een leuke en zeer vermakelijke film. Het ging soms niet helemaal over het detective werk. Maar het was een leuke film.Leuk verhaal. Soms wat dingen die ik niet helemaal verwachtte maar dit waren wel leuke dingen. Er is ook nog humor in gestopt en een redelijke goede actie.
Zandkuiken
Verfrissende cinema!
Enerzijds moet dit zowat de eerste coole film zijn die zich afspeelt in de 19e eeuw. En ook voor Guy Ritchie zelf is deze Sherlock Holmes 'ns iets nieuws.
Gelukkig verliest de Britse regisseur hierbij zijn stijl niet. En tekent ie wederom voor enkele rock 'n roll scènes, zoals bij de boksmatch. Jammer wel van de CGI. Maar verder werkt de combinatie van het Victoriaanse Londen en Ritchie eigenlijk wonderwel.
Ook al omdat Robert Downey Jr. (de tong diep in de kaak geduwd) het erg leuk doet. Op zich speelt hij altijd wat dezelfde rol, maar een betere hadden ze voor deze film niet gevonden. Jude Law vind ik geen groot acteur, maar valt hier best te pruimen. Rachel McAdams, ten slotte, zie ik altijd wel graag opduiken.
Geen bom à la Snatch of Lock, Stock maar een heel onderhoudende prent. 3,5*
Filmkriebel
Best wel OK. Hier en daar niet bepaald wat ik van een "sherlock holmes" verwachtte. Law beantwoordde meer aan mijn idee van Sherlock (de lange gentleman) en Downey Jr aan die van Watson. Hier was het dus omgekeerd. Dat Sherlock Holmes als Jet Li gaat vechten vond ik ook niet echt passend. Begrijp ook niet waarom dat nodig was. De rest is echter tiptop in orde : goede weergave van het Victoriaanse Londen, een voortdurend fijne humor die me niet verveelde, enkele pittige actiescènes en een intrige met een vleugje mysterie. Dit is zeker een leuke zaterdagavondfilm én een geslaagde enquête van de bekendste detective ter wereld.
En een sequel komt er heel zeker, want professor Moriarty moet nu nog op de voorgrond treden .
istimewa
Heerlijk stijltje wat de volle tijd blijft boeien. Scherpe conversaties en heerlijke actie. Super, en laagdrempelig vermaak!
Dit laagdrempelige kan voor sommigen natuurlijk ook een afknapper zijn..
Desalniettemin heb ik me super vermaakt en was het ouderwets genieten!
moviechick-99
Eerst dacht ik:'oh nee' sherlock holmes Want ik hou niet zo van die soort filmen maar..... het was wel een zeer goeie fim.had er minder van verwacht .Maar uiteindelijk... super film
Stephanovic
Zojuist deze film gezien, en ik heb echt zitten genieten. Natuurlijk is het af en toe wat vergezocht en dergelijken, maar het is gewoon een film die van begin tot einde weet te boeien.
Ik vond, in tegenstelling tot wat ik van anderen gelezen heb hier, de CGI prachtig. Dit was vooral zichtbaar toen de regen op die straat viel bij het hoofdkwartier van 'The Order'. Uitstekend in beeld gebracht.
Rachel McAdams vond ik een prachtige tegenspeelster in deze film en ik hoop dan ook dat zij bij een eventueel vervolg weer net zo glanst.
Natuurlijk zijn bepaalde details wel erg apart en is Sherlock anders dan een gewone Sherlock, maar had iemand verwacht dat Sherlock Holmes niét in een geheel nieuw jasje gestoken werd toen bekend werd dat Guy Ritchie de regisseur was? Ik dacht het niet he.
Ik vind de Sherlock zoals hij in deze film is echt prachtig. Robert Downey Jr. draagt de film wel heel erg, maar het verbaast met dat sommigen hier dat negatief inzien door te zeggen 'ja als hij niet had meegedaan was het niks geweest', maar hij deed toch gewoon mee dus dan moet je je oordeel (wat mij betreft) daar toch niet door laten beïnvloeden? In een film met de titel Sherlock Holmes over een hoofdpersoon Sherlock Holmes weet je vantevoren al dat een acteur het bijna geheel zal gaan dragen. En met Downey Jr. is de casting wat dat betreft in elk geval uitstekend geweest.
Jude Law vond ik maar een beetje een grijze muis in zijn rol als Watson, maar ik denk ook dat dit de intentie was van het personage, dus wat dat betreft: 'it all adds up'.
Mooiste aan de film vond ik nog wel de scène op de Tower Bridge in aanbouw, dat zag er echt heel fraai uit.
MrMitch
Leuk en boeiende film.
Goed verzorgde movie, en een leuk verhaal.
Verheug me op het vervolg!
3,5
Sutherland
Mooie film en prachtig geschoten in het middeleeuwse Londen. Vond het een heerlijke sfeer uitademen en vond Robert Downey Jr. goed passen in zijn rol als Sherlock Holmes.
DarkNemesis
Wat een baggerfilm zeg!
Ik had me er zoveel bij voorgesteld! De voorstukjes waren zo leuk en uitnodigend.
Ik val nooit in slaap bij films, maar bij deze zijn mijn ogen een paar keer dicht gevallen. Wat een saaie film, op mijn twitter schreef ik: WAT EEN KUTFILM!
Alles zag er ook zo nep uit.
Komt er een vervolg??? DIe ga ik zeker niet kijken!
Bitking
De trailer vond ik echt hélemaal op niets trekken... ik ga deze film zodadelijk kijken, ik verwacht er niet veel van, maar door de hoge rating ben ik toch benieuwd.
OscarWilde
Feitelijk, als je de verhalen van Sherlock Holmes erop naleest is alles terug te traceren. Sherlock Holmes die een bokser is in zijn vrije tijd, de experimenten op de hond, de explosies en achtervolgingen. Alleen heeft Conan Doyle hier veel subtieler over geschreven, maar het is wel degelijk een facet van Holmes. Dus zeggen dat het uit de lucht gegrepen is en louter een Hollywood trucje is, is ook niet waar. Ik vond het best een vermakelijke film met een goede interactie tussen Holmes en Watson.
Stephanovic
Heeft natuurlijk ook niks met Hollywood-trucjes te maken. Dat is gewoon de eigen kijk die Guy Ritchie erop heeft en er merkbaar aan toevoegt. Ik vind deze film juist in alles niet op 'zomaar een Hollywood-film' lijken.
Achilles
Heerlijke film...erg blij met het feit dat het geen bovenaards gebeuren was (ook al verwacht je het).
Leo1954
- 2073 berichten
Beetje langdradig, maar dat zal vast persoonlijk zijn, zo wordt deze film de hemel ingeprezen. De aftiteling was dan ook zowel erg leuk als bevrijdend.
Insignificance
Er zal best wat lef voor nodig zijn geweest om de grote Sherlock Holmes zo'n make-over te geven. Ik kan me tenminste voorstellen dat lang niet iedereen stond te springen om een dartele versie van deze speurneus. Als je daar geen last van hebt, krijg je een onvervalste Ritchie die plankgas geeft.
De plot is nogal een ratjetoe waarbinnen tekeer wordt gegaan als in een flipperkast. Dat wordt nog enigszins acceptabel gemaakt door Sherlock die achteraf tekst en uitleg incl. beeld geeft, maar Ritchie lijkt niet zo te mikken op het detective aspect. Hij gaat voor actie en fun die er dan ook volop is. Levert een paar erg gaaf gebrachte actiemomenten op in het fraai weergegeven Victoriaans Londen. Ook de knokpartijtjes van Sherlock doen het goed. Even de tactiek in slo-mo doornemen en dan lós. Nice touch.
Ook sterk is het -in dit geval- dynamische duo Holmes en Watson. Downey Jr. en Jude Law vormen een opvallend sterk ingespeeld koppel, alsof ze al jaren samen op de planken staan. De een-tweetjes werken eigenlijk allemaal, de buddy-momentjes zijn best geinig en die arme hond is natuurlijk formidabel. Mark Strong had misschien wat meer speeltijd mogen krijgen om zo zijn boeventronie wat meer smaak te geven. Hij roept wel steeds dat angst zijn middel is, maar dat als zodanig ervaren is er eigenlijk niet bij. De camera focust zich meer op Robert Downey Jr. Neem dat maar eens iemand kwalijk.
Net zoals je het Ritchie eigenlijk niet kan kwalijk nemen dat hij veel leunt op zijn aanpak van weleer. Dit is nu eenmaal de clay waarmee hij zijn bricks maakt. Ondanks het bronmateriaal dus geen stijlbreuk, maar wel vlot gemonteerde hedendaagse lol en spektakel in vroegere tijden. Een actiefilm met flair.
JohnWilliams
Heeft deze film geen 1 oscar gewonnen?
Jammer van de muziek overigens, maar Up was net iets beter.
Tranquiloz
Helemaal mee eens! Geweldige film!!
DVD-T
Sherlock Holmes is toch wel een erg vermakelijke film gebleken.
Normaal ben ik niet zo'n fan van Guy Ritchie's films vooral de ubercoole dialogen en de overdreven coole shots vind ik vreselijk in zijn films. Niet zozeer de shots zelf maar het zelfbewuste druipt er gewoon van af. Het spreekt echt uit van "kijk eens hoe cool deze shot is". Gelukkig is dit een stuk minder aanwezig in Homes. Ik heb verder niet veel met de detective, en heb verder ook geen boeken erover gelezen en films erover gezien. Ik ging er dus cold turkey in. De film is gelukkig erg toegankelijk en heeft toch wel een goed verhaal, wat nauwelijks teveel wordt uitgelegd. Het blijft dus spannend. Toch begint de film op den duur wel wat aan te slepen, en is het veel van hetzelfde. Ook de muziek helpt je niet echt om in een juiste sfeer te komen. Vreselijk dat gejengel. Overall is het toch erg vermakelijk en krijgen we enkele grappige en spectaculaire momenten te zien waarbij de ontploffing er uitspringt. Af en toe wel jammer van de wat te obvious cgi momenten, waar toch niet genoeg tijd in is gestoken. En jammer van de wat te aanwezige coole shots (boks) gevecht
Downey Jr. en Law zijn een leuk duo, maar ik miste af en toe een beetje de chemie tussen beide. Strong doet het leuk als badguy en heeft er duidelijk plezier in. De film heeft een mooi kleurenpallet wat vooral bestaat uit veel grauwe en grijze kleuren. Erg mooi gedaan.
planet_of_death
Lekker recensietje.
Maar de chemie tussen het dou vond ik juist erg aanwezig.
schram101
Een visueel pareltje van Guy Ritchie in deze. Van mij mag ie ook een deel twee maken. Prachtig kleurgebruik en de stad Londen is uitstekend weergegeven. Erg sterk.
Dan het verhaal. Behalve de strip in Donald Duck vroeger heb ik nooit iets van S. Holmes gelezen en alles was dus vrij nieuw voor. Toch heb ik het vermoeden dat de film qua script behoorlijk afwijkt van de boeken. Het verhaal is aardig. Hoewel het soms erg boeiend was, waren er ook momenten waar mijn gedachten wat afdwaalden en ik de film wat saai vond. De uitleg van het verhaal op het eind kon ik dan wel weer aprecieren en daardoor werden er nog wat vragen beantwoord. Het acteerwerk vond ik erg sterk en Rachel mcAdams is natuurlijk een prachtige vrouw!
Ik verwacht de film nog wel eens te herzien, maar voor nu
Mattson
Deze film grijpt net terug naar de Sherlock Holmes zoals Arthur Conan Doyle hem oorspronkelijk leven in blies. Maar door de jaren heen onstond er een algemeen (fout) beeld van Holmes als zijnde een doodserieuze, knorrige detective.
Filmkriebel
Helemaal waar
Ook in de boeken experimenteerde hij op zijn hond. Toch maar eens lezen alvorens te vermoeden.
Brix
- 19685 berichten
Je gaat dan wel voorbij aan het feit dat Downey uiterlijk (en niet alleen uiterlijk) net zo weinig weg heeft van het personage van Doyle als de paashaas van Sinterklaas.
Neder0001
Saaie film in mijn ogen... toch een 3,5 omdat ie niet super slecht was en het wel zijn goede momenten had.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011