menu

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

mijn stem
3,34 (1856)
1856 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Mystery
129 minuten

geregisseerd door Guy Ritchie
met Robert Downey Jr., Jude Law en Noomi Rapace

Als de kroonprins van Oostenrijk dood wordt aangetroffen, wijst alles erop dat het om een zelfmoord gaat, aldus inspecteur Lestrade. Maar volgens Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) is de prins vermoord, en die moord is slechts één deeltje van een onheilspellende puzzel, bedacht door Professor Moriarty (Jared Harris). Een spoor van aanwijzingen brengt Holmes in een ondergrondse herensociëteit, waar hij en zijn broer Mycroft (Stephen Fry) het glas heffen op Dr. Watson (Jude Law), om zijn laatste avond als vrijgezel te vieren. In die club maakt Holmes kennis met Sim (Noomi Rapace), een waarzegster die veel meer ziet dan ze vertelt. Omdat ze ook meer weet van de moord op de prins, dreigt zij het volgende slachtoffer van de moordenaar te worden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=346YeXj646c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Noodless
3,0
Zonder meer degelijk, maar iets minder dan zijn voorganger.
De pluspunten zijn : de chemie tussen Law en Downey Jr, de duidelijke en goed afgewerkte actiescènes, het spitsvondig einde, strak tempo , de nodige humor en Moriarty.
Daarentegen vond ik heel de opzet uiteindelijk weinig beklijvend en wordt er van het personage Sherlock Holmes een wat te overdreven figuur gemaakt die overkomt zoals een soort mengeling van superheld en James Bond van de 19de eeuw. 6/10

avatar van nadrin
3,5
Soms heel grappig. Verhaal was beter dan de vorige. Prima muziek en heel goed geacteerd . Maar alles was vaak zo grotesk dat het irriteerde. En van de schepping van Sire Conan Doyle rest er hier maar weinig. Ondanks dit een vermakelijk film. Kijk uit naar een volgende

avatar van JJ_D
4,0
Europa aan de vooravond van een conflict dat – het is een kwestie van tijd – vroeg of laat escaleren moet. Catapulteer Guy Ritchie naar 1891...en hij maakt – hoe kan het ook anders? – een uitstekende film. Schubert, gestileerd geweld, het fenomenale duo Watson-Holmes, kortom bakken humor en – niet te vergeten! – een slimme plot: het zijn elementen die je veel vaker in een film zou willen zien opduiken. ‘A Game of Shadows’ kwam mij overigens minder bruut gewelddadig over dan zijn voorganger – hier lijkt het allemaal wat echter, menselijker, waardoor het niet alleen puur genieten is, want je krijgt het ook wat benauwd, wetende op welke slachtpartij de Eerste Wereldoorlog uiteindelijk is uitgedraaid.
Fan-tas-tisch. En tegelijk met zin voor zelfrelativering. De film van het jaar?
3,75*

avatar van Decec
3,0
Een goede actie/avontuur/misdaad/mysterie/thriller film...
Redelijk verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Perfect achtergrond geluid
(Dolby Digital)...
Prima camerawerk...

avatar van Macmanus
3,0
Ritchie.

Qua succes is het fijn dat Ritchie hieraan begonnen is, gun hem dat wel. Maar qua project is hij er eigenlijk te goed voor. Sherlock Holmes is toch vooral een speurneus. Dat werkt meestal beter in een serie. Ritchie wil er meer van maken maar mag er natuurlijk niet iets totaal anders van maken. Dus zit het speurneuzen wat in de weg. Het boeit eigenlijk ook erg weinig, natuurlijk had dat deel wellicht ook wat beter geschreven kunnen worden, maar dan had de actie er waarschijnlijk minder ingezeten en dat is het beste aan deze film. Het bos deel is gewoon uitmuntend. Maar had veel beter in een pure actiefilm kunnen zitten, dan had hij dat Noomi Rapace karakter eruit kunnen laten en hadden we wellicht nog meer van dat soort actiescènes kunnen zien.

3 sterren.

3,0
Leuke film om te zien, maar een Sherlock Holmes die de wereld gaat redden , gaat me net iets te ver.

avatar van ILDIB
3,5
Het puzzel en raadsel gedeelte is gewoon te miniem. Sommige scènes zijn fabelachtig mooi maar kunnen t gebrek aan verhaal niet maskeren. Daarbij is ie echt te lang. Geen topscore maar wel nog 3.5.

avatar van horizons
2,0
Wat een ontzettend matige film. Het heeft buiten de namen niets meer met Sherlock Holmes te maken. Dat zou nog een te overzien probleem als de rest van de film goed was maar dat is dus niet zo. Allemaal erg oningespireerd en saai.

avatar van JohnWilliams
1,5
Heel jammer dat er zo weinig mysterie en strategieën zijn (puzzels). In de eerste film was alles verfrissend, nieuw, mysterieus en grappig. Het tweede deel slaat volledig de plank mis door teveel actie te realiseren en te weinig diepgaande momenten. Een ontzettend matige film, gelukkig werd de film naarmate het einde wel een stuk beter. Toch was het begin- en middenstuk ontzettend saai en teleurstellend...

Jammer!

avatar van Black Math
3,0
Filmisch misschien wat beter dan de voorganger, qua plot wel minder.

Qua plot draait het allemaal wat meer om actie en wat minder om intelligentie. En dat is ergens jammer, want de antagonist geeft juist aanleiding tot krachtmeting van intellect. Dat wordt wel gesuggereerd, maar ik vind het nogal tegenvallen. Hoewel Rapace ook niet onaantrekkelijk is, vind ik het jammer dat McAdams personage zo'n kleine rol van betekenis heeft. Ook omdat haar personage meer gewaagd lijkt te zijn aan Holmes. Verder een aantal scènes die nogal dramatisch van toon zijn met weinig dramatische afloop, wat al lang en breed te verwachten viel.

De verkleedpartijen van Holmes blijven komisch, maar wat vooral leuk is om te zijn de gevechten die Holmes eerst in z'n hoofd uitvoert, waarna we het in sneltreinvaart daadwerkelijk uitgevoerd zien. Mooi in beeld gebracht. Maar visueel was de beste scène de vluchtscène door het bos, met erg sterke slow-motion beelden. Muziek viel wel wat tegen. Zimmer is zeker geen favoriete componist van me, maar in de eerste film wist hij niet echt te storen. Hier komen flarden Mozart (Don Giovanni), Schubert (De Forel) en Strauss (Wiener Blut en Accelerationen) door, soms vermengt met de muziek van Zimmer, en dan is het contrast met Zimmer pijnlijk.

Uiteindelijk een film die z'n voor- en nadelen heeft ten opzichte van z'n voorganger. Misschien een tikkeltje minder, maar het ontloopt elkaar niet veel. 3*.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Film Pegasus schreef:
Ik hou wel van deze aanpak. Net als z'n voorganger is deze film een sterke blockbuster geworden en gelukkig nog steeds een typische Guy Ritchie film. Z'n visuele aanpak en de detective elementen zijn zeer leuk uitgewerkt. Het verhaal zelf is met momenten wat langdradig en de film had net iets korter gemogen denk ik. Wel leuk om Rapace eens te zien naast de Millenniumtrilogie. Zou een toffe Bondgirl zijn denk ik. In elk geval is dit gewoon een goeie film!


De film heeft vooral hetzelfde pijnpunt als zijn voorganger: te lang! Maar verder is het eindresultaat wel even goed. De verrassing is er misschien af, maar de hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt. En Moriarty is een sterkere vijand dan Blackwood. Die had wel een beter plot, terwijl er al een vete van het begin van de film is zonder een deftige aanleiding. Dat komt pas later tot uiting. Andere accenten dus en sommige dingen die beter zijn waar andere dan weer minder zijn. Blijft een leuke franchise waar een 3e deel zeker welkom is.

avatar van des1
3,5
Niet zo goed als de eerste. Gezocht plot ook. Nu Sherlock in de rol van een James Bond avant la lettre. Visueel gebeurt veel, maar het slow motion gebeuren gaat ook wel vervelen. Tis teveel een trucje. Veel pump & circumstances verhullen dat het hier om een mager verhaaltje gaat, met de nodige gaten alsof de briljante Moriarty nooit ontmaskerd kan worden als de kwade genius achter het complot waarom het hier draait. Iets meer achtergrond waarom hij als Britse professor zo'n vilein personage moet zijn ontbreekt. Downey blijft een niet bijster sympatiek 2D karakter spelen. Ben sowieso niet zo'n fan van hem.

avatar van dvdcrusher
4,0
Goede actiefilm, maar soms iets te vergezocht, grotesk en rommelig. Vooral het begin vraagt enige moeite om door te komen, vooraleer je door hebt wie de goeie en de slechte zijn. Nadien wordt de film steeds beter. Filmisch hoogtepunt is de achtervolging in het bos. Het is weer een tijdje geleden dat ik de eerste Sherlock Holmes gezien heb, maar ik denk dat het aan te raden is om deze eerst eens te bekijken voor je deze film ziet. De rol van Moriarty is een pluspunt, net als het 'moderne' wapentuig. Toch nipt 4 sterren.

avatar van woeler82
5,0
Deel 1 vond ik mooi en deze ook, heb me niet verveeld van het begin tot het einde

3,5
Best vermakelijk met de spitsvondigheden en de manier van spelen van Downey Jr. Film mist wel een duidelijk plots, verhaal stuitert zowat overal naartoe. Ik hou wel van de regie van Ritchie. Misschien soms al iets te veel gedaan, maar het blijft aangenaam om te zien. Wel minder dan het eerste deel.

avatar van Roger Thornhill
2,0
Kwaliteit heeft deze film in overvloed: de inventiveit, de energie, de CGI, en bovenal de geweldige chemie tussen Downey en Law, die inmiddels perfect op elkaar ingespeeld zijn en die elkaar steeds op bijzonder vermakelijke wijze van repliek dienen. Daarvoor alle applaus... maar ik moet bekennen dat ik het onderhand wel een beetje heb gehad met Downey's onderkoeld-ironische toontje dat elke film waarin hij meespeelt op een aflevering van één enorme franchise laat lijken (of misschien moet ik The judge) maar eens gaan bekijken?), en als Holmes-liefhebber vind ik dit allemaal wel héél ver van de oorspronkelijke verhalen afstaan. Persoonlijk is dit niet mijn kopje thee. (Geweldige rol van Stephen Fry trouwens.)

avatar van Miszmi
3,5
Waar ik deel 1 in het eerste uur traag vond en het tweede uur wat sneller, had ik dat hier andersom. Het eerste uur vloog voorbij, terwijl ik met het tweede uur wat meer moeite had. De acteerprestaties en settings waren wederom geweldig. Het verhaal vond ik in dit deel misschien wel iets interessanter, maar de uiteindelijke ontknoping vond ik toch wel een heel stuk minder. De humor in de film wordt zeer goed gedoseerd, zeker niet overmatig, maar hier en daar toch wel zeer grappige scenes. Zo kon ik ook goed lachen om de eindscène. Momenteel is er een derde in de maak en die zal ik ook zeker gaan kijken. Deze doet niet veel onder aan zijn voorganger, maar doordat ik de ontknoping wat magertjes vond een 0,5* minder, 3,5* voor deze film dus.

avatar van IH88
3,5
“If we can stop him, we shall prevent the collapse of Western civilization... No pressure.”

Dit tweede Sherlock Holmes avontuur van Ritchie heeft dezelfde sterke punten als het eerste deel. Het geweldige samenspel tussen Downey Jr. en Law, het Victoriaanse tijdperk dat werkelijk schitterend tot leven komt (de decors en cinematografie zijn waanzinnig), veel vaart, humor en sterke dialogen en natuurlijk de bekende snelle en originele montage van Ritchie.

Het verhaal is wel wat rommelig en het gedeelte met Rapace komt niet goed uit de verf. Zowel het personage, de actrice als de hele verhaallijn. Storend was het zeker niet, maar een iets betere uitwerking had wel gemogen. Gelukkig is Harris als de iconische professor Moriarty wel fantastisch. De actiescènes zijn fantastisch met voor mij die scene in de trein wel als hoogtepunt. Kom maar op met deel drie. Wel met Rachel McAdams graag (die staat vermeld op IMDB, dus dat zal wel zo zijn).

avatar van des1
3,5
Ik kijk eigenlijk wel uit naar een (afsluitend) derde deel...

avatar van Capablanca
2,0
Miszmi schreef:
De acteerprestaties en settings waren wederom geweldig.


Acteerprestaties??!

avatar van Capablanca
2,0
Een soort mengsel van James Bond, Pirates of the Caribbean en Jimmy Neutron. Opmerkelijk trouwens dat Sherlock alles ziet, behalve dat het schaakspel verkeerd staat...

avatar van tommykonijn
2,0
Nou, dat viel niet mee. Groot fan van zowel de oude Granada serie als de recente versie van de BBC en ik heb ook met plezier een paar boeken van Conan Doyle gelezen, maar deze Sherlock Holmes van Guy Ritchie blijkt niet helemaal mijn ding te zijn. Deel 1 heb ik enkele jaren geleden, nog voordat ik in aanraking kwam met de twee series, gezien en deze vond ik toen best vermakelijk. Vandaar dat ik nog best optimistisch aan deze sequel begon.

Wat me vooral tegenstond: het is behoorlijk rommelig. Het tempo ligt moordend hoog, waardoor ik er gewoon nooit lekker in kwam en het mysterie me steeds minder kon boeien. Tegen de tijd dat ik bij de climax aangekomen was, kon het me zelfs volledig gestolen worden. En da's toch best wel eigenaardig, aangezien ik normaliter graag met Holmes en Watson mee denk en speculeer. Visueel is deze film geregeld om je vingers bij af te likken, maar ik vind het Sherlock Holmes universum niet geschikt voor een 'flitsend' filmpje, inclusief Matrix-effecten, als deze. Robert Downey Jr. is naar mijn mening ook veruit de minste vertolker van Holmes die ik gezien heb. Natuurlijk zou het onzin zijn om te zeggen dat een personage op een bepaalde manier gespeeld moet worden, maar deze versie is nog maar weinig onderscheidend van bijvoorbeeld James Bond. Holmes kan hier namelijk werkelijk alles. Naast zijn gebruikelijke deductieve vaardigheden is hij ook een halve Bruce Lee, sociaal sterk en tevens een 'womanizer'. Jude Law doet het dan op zich nog wel goed als Watson en de chemie tussen beiden levert hier en daar wel een leuk momentje op. Ook slagen Stephen Fry en Jared Harris erin om respectievelijk een leuke Mycroft en Moriarty neer te zetten.

Op de kwaliteit van het visuele, evenals het wederom uitstekende werk van Hans Zimmer, is dus niks aan te merken. Het kijkt ook allemaal wel weg, maar het voelt gewoon nergens echt goed. Het is zó gehaast, zó chaotisch, zó veel van alles... Een rustigere aanpak in alle mogelijke opzichten was hier veel meer op zijn plaats geweest naar mijn mening. Uiteindelijk vond ik het maar een weinig verrassende en, nog erger, nauwelijks amusante blockbuster.

2*

4,0
Niet zo goed als het eerste deel maar nog steeds een goede en vermakelijke film.

avatar van filmfan0511
3,5
Ik vond dit vervolg in tegenstelling tot de algemene opinie juist een heel stuk beter dan het eerste deel. De chemie tussen Robert Downey Jr. en Jude Law is nog beter dan in het vorige deel, en absoluut het beste aspect van deze twee films. Er zat ook wat meer geslaagde humor in deze, vooral in het heen- en weergekibbel tussen Holmes en Watson. Wat Game of Shadows vooral beter doet dan zijn voorganger, is het vertellen van een interessanter verhaal en het hebben van een betere vijand. Moriarty is nog wel redelijk saai, maar zijn motieven zijn tenminste all too real en daardoor interessant. Leuk einde ook. Qua visuele stijl en tempo is het typisch Ritchie; in orde dus.

avatar van Boneka
2,5
Teleurstellend vervolg die nooit gaat boeien. Vooral het eerste taaie uur was slaapverwekkend. Een slowmotion flits film die vooral heel rommelig in elkaar zat. Het script is zeker niet onaardig maar komt er nauwelijks uit. Leuk is ie nergens en spannend al helemaal niet. De acties moeten het blijkbaar doen maar die zijn ook al niet denderend. Bovendien was alles veel en veel te ver gezocht.

Beeld geluid en locaties zijn wel top en Noomi Rapace doet het altijd wel goed maar met de rest had ik geen binding! En ja het schaakspel staat verkeerd. Slordig Sherlock!

avatar van Lovelyboy
3,5
Vermakelijk, meer van hetzelfde, en vooral een tikje minder dan de eerste.

Het dynamische duo gaat weer vliegend van start, andermaal ondersteunt door Ritchie en begeleid door Zimmer. McAdams ontvalt helaas snel, daarentegen is Harris en Anderson een toevoeging. Het verhaal in die zin met de beroering richting de eerste wereldoorlog is op zich lang zo gek nog niet en biedt genoeg actie en spektakel. De humor mag er bij tijd en wijlen ook weer prima zijn.

Toch voelt SH Game of Shadows aan als een herhaling van zetten en is het 'vernieuwende' van deel 1 opeens niet bijzonder meer. Het zijn de trucjes die we al eerder gezien hebben, de karakters voegen niets nieuws toe en daarnaast mist dit deel duidelijk iets extra's aan sfeer dat deel 1 wel heeft met de suggestie van iets bovennatuurlijks. Daar staat tegenover dat de film met Moriarty niet alleen een prima bad guy heeft maar de film tevens een prima ontknoping.

Game of Shadows is een alleszins vermakelijke en leuke film, het niveau van de eerste film bereikt de film echter niet, maar een leuk filmavondje zit wel geramd met deze prent, en uiteraard nieuwsgierig of en wanneer er nog een derde deel komt.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Ik kan me niet veel meer herinneren van het eerste deel, behalve dat er wel wat minder actie in zat. Ook meer mystery meen ik, dit vervolg gaat vol voor het entertainen. Dat maakt het allemaal als Sherlock Holmes natuurlijk wat minder, maar als ervaring ook soms wat leuker. Ik verkies dan eigenlijk ook dit deel boven het eerste deel.

Ik verkies het niet omdat er meer actie in zit, maar vooral omdat het visueel een stuk vooruit is gegaan. Ritchie bewijst wederom een goed regisseur te zijn die met meerdere genres wat aankan. Er zitten een aantal zeer memorabele momenten in deze film, denk maar aan de bosachtervolging. En zo zit de film vol met visuele hoogstandjes.

Acteerwerk is zeer solide. Downey Jr kan dit soort rollen nu wel dromen. Hij is er precies goed voor, en Ritchie lijkt dit ook heel goed te weten. Law doet het ook heel verdienstelijk als Watson, maar is als personage wat saaier en bovendien eist Downey Jr alle ruimte op tussen de twee. (Uiteraard). Rapace vond ik dan weer wat zwakker.

Visueel is het erg gaaf. De actiescenes zijn erg goed getimed en uitgevoerd. De CGI laat heel af en toe een paar steekjes vallen maar er zit vaak genoeg detail in om dit te verbloemen. De actie schiet soms lekker door en komt regelmatig met een paar verrassingen. Ondanks dat een aantal trucjes herhaald worden vond ik het helemaal niet herhaald eigenlijk.

Qua verhaal is het wel wat te makkelijk natuurlijk, zeker voor een film in de Sherlock Holmes-reeks. Ritchie maakt er vooral een soort Marvel-held van zonder de superkrachten. Soms zitten er nog lichte mystery-elementen in maar in het algemeen is het vooral actie en komedie verpakt in een luchtige en ouderwetse omgeving. Veel Holmes is er niet aan uiteraard.

Het gaat ook allemaal net wat te lang door en de bad guys zijn een beetje flauw. Voor de rest is het wel een uitstekende film op visueel gebied en acteerwerk. Zeker geen vervelende film om even uit te zitten.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:33 uur

geplaatst: vandaag om 14:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.