• 9.369.466 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 7 januari 2010

Plot Sherlock Holmes

"Nothing escapes him."

Privédetective Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) en zijn vriend, huisgenoot en loyale assistent Dr. John Watson (Jude Law) grijpen in bij een geheim ritueel waarbij ze de invloedrijke Lord Blackwood (Mark Strong) te pakken weten te krijgen. Blackwood verdwijnt achter de tralies en wordt veroordeeld tot de strop. Hij schijnt over duistere krachten te beschikken, kan dingen doen waar geen verklaring voor bestaat en beweert zelfs dat hij kan herrijzen uit de dood. Dit zorgt ervoor dat Holmes en Watson, bijgestaan door Irene Adler (Rachel McAdams), zich onvrijwillig met hun 'laatste' zaak bezig moeten gaan houden. Ze zullen hun krachten moeten bundelen om te overleven in dit mysterieuze plot wat bedreigend is voor heel Engeland.

Sherlock Holmes

Constable Clark

Lord Coward

avatar van Revolt

Revolt

Wat een ontzettend vermakelijke film.

Goede acteerprestaties (voornamelijk Downing), leuk verhaal, aangrijpende humor, prima beeldgeving (het oude London was prachtig) en geweldige geluidseffecten.

Ik heb me prima vermaakt in de bios!

7,9/10

avatar van domkey

domkey

De beste scene van de film, Robert Downey Jr in de gevangenis!

Men moet het maar kunnen, alsof hij er precies zelf heeft ingezeten.

Wat een inlevingsvermogen.

Voor de rest was het oude London wel oke, de humor( voor mij althans) redelijk flauw.

Zonde, daar ik Guy Ritchie's films normaal wel kan pruimen.

Geen hoogvlieger!

avatar van Sami

Sami

mooie sfeer, grappig en vermakelijk. helaas geen sterk verhaal.

avatar van ghostman

ghostman

Schitterende film met mooie vormgeving. Heb me er geen moment bij verveeld. Zeer vakkundig uitgevoerd...

avatar van Grindpad

Grindpad

Brix schreef:

Enige tegenspraak van bovenstaande bewering is te vinden in het verhaal: 'The man with the twisted lip, waarin Watson Holmes in een opium-kit aantreft, met pijp.

Dat zogezegd in het kader van een onderzoek, maar met Holmes weet je het maar nooit, haha.

(In de film 'S.H. and the case of the silk stocking' is hij dan wel duidelijk een opium gebruiker)

in die opiumkit doet hij alleen research en gebruikt niks.

die film ken ik niet maar das iig geen offieel verhaal van Doyle

• 19675 berichten

Hm...zou hij niet toch, alleen voor de gezelligheid, een trekje...?

(de smaak had hij natuurlijk wel een beetje te pakken, want morphium, dat hij gebruikte, is toch een opium-derivaat)

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Genoten van deze film.

Wat een geweldig tweetal zijn Downey (!) en Law toch.

En Londen van die tijd is prachtig ontworpen/uitgebeeld.

avatar van robinb

robinb

Redelijk geslaagde versie van sherlock holmes.

Alhoewel ik een gruwelijke hekel heb aan Downey ... bij het zien van zijn arrogante kop alleen al krijg ik spontaan kromme tenen ... vond ik hem wel erg sterk spelen.

De eerste 15 minuten was het even wennen om deze acteurs in deze rollen te zien, maar dat wende gelukkig vrij snel.

Positief vond ik aan de film dat het een echte sherlock holmes sfeer had, uiteraard de locaties en de muziek, maar ook de persoonlijkheden, de manier van praten en meer van dat soort zaken deden mij dus positief verrassen.

Ook het verhaal zelf was best aardig en interessant genoeg om de film te blijven laten boeien.

Een negatief punt vond ik het feit dat er enorm veel informatie verschaft word in de film. Tijdens de conversaties word zo veel verteld en uitgelegd in combinatie met het extreem snelle tempo van beeld en verhaallijn wisselingen dat je soms door de bomen het bos niet meer zag of in ieder geval veel stukken van de film gewoonweg mist.....een tweede keer kijken zal ik hem dus zeker doen al is het alleen maar om voor mezelf wat kleine zaken beter in beeld te krijgen.

Verder vond ik de actie tijdens de beginscenes niet echt goed gelukt. De slow motion actie is op zich leuk om te zien, maar de beelden gingen zo snel in elkaar over dat het gevecht voorbij was voordat je er zelf erg in had en daardoor heb je als kijker niet echt het gevoel dat je echt in het gevecht zit....genieten deed ik op dat moment dan ook niet aangezien ik te druk bezig was om alles te begrijpen...

Daarnaast voelde ik als kijker nergens geen spanning, en werden mijn zintuigen tijdens de acties ook geen enkele keer geprikkeld. Het was niet slecht, maar nergens spectaculair of vernieuwend...

Het einde is vrij standaard, maar de plotwendingen waren toch wel weer geinig gedaan....

Al met al zeker geen tegenvaller, ik heb me er prima meer vermaakt, maar ik hou persoonlijk dan ook wel van films en series als sherlock holmes, poirot, murder she wrote etc...

van mij krijgt hij 3.5 ster

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Ik ben het eens met wat "Robinb" hierboven schrijft wat betreft de overdaad aan info die je te verwerken krijgt op zeer korte tijd...
Hier dan mijn eigen indrukken...

Gisteren gezien in de cinema, hier keek ik al een tijdje naar uit. De Trailers beloofden een leuke avonturenfilm vol humor, actie en goeie special effects. Het is eigenlijk daardoor dat het eerste uur me wat tegen viel. Het feit dat ik niet veel weet over het legendarische fictie-personage Sherlock Holmes zal daar ook wel voor iets tussen zitten.

Je wordt meteen in de actie gesmeten zonder veel uitleg over wie de personages zijn en hun verhoudingen tot elkaar, dat word je verondersteld al te weten. Geen goed uitgangspunt me dunkt !
Zeker niet als je zo'n film Wereldwijd wil uitbrengen want ik kan me best voorstellen dat buiten het Westen niet veel mensen weet hebben van deze fictieve figuur die in talloze detectiveromans de hoofdrol heeft vertolkt. Ik weet er amper iets zinnigs over te vertellen, kun je nagaan...

Dus het eerste uur vond ik het wat verwarrend en zat er véél te veel vaart in het verhaal waardoor je amper kon volgen wat er allemaal gezegd werd en hoe de vork nu juist aan de steel zat. De tweetalige ondertitels hielpen ook niet bepaald mee om de eindeloze woordenstroom bij te kunnen houden. Af en toe een sfeervolle rustpauze inlassen had volgens mij beter geweest dan onafgebroken verdergaan met de drukke verhaallijn, daar heeft een mens al eens nood aan, ja toch..?

Maar verderop in de film loopt het allemaal vlot, er komen nog spectaculaire actiescènes in voor ( de scheepswerf !! ) en de locaties van het oude Londen waar de 'Tower Bridge' nog in aanbouw is spreken tot de verbeelding. Visueel is het mooi afgewerkt en de soundtrack en geluidseffecten doen erg hun best om 'Surround' te klinken.

Ergens op het einde krijg je van Sherlock Holmes zelf te horen hoe het mysterie in elkaar zit met een leuke terugblik op vroegere scènes met de nodige uitleg erbij. Ik ben er zeker van dat ik hem tijdens een tweede kijkbeurt veel beter ga vinden omdat ik nu een opfrissing heb gehad over wie de personages zijn en hoe het verhaal in elkaar steekt.

6,5/10, da's een voorlopige score...
Een toekomstige herziening zal me hoogstwaarschijnlijk beter bevallen.

Het is een amusante Actie-Avonturenfilm die het eerste uur nogal verwarrend overkomt, zeker voor wie de Engelse taal niet volledig machtig is en voor een groot deel moet terugvallen op de ondertitels.

Filmsite : http://sherlock-holmes-movi...

@Near_Dark:

(ik kan me best voorstellen dat buiten het Westen niet veel mensen weet hebben van deze fictieve figuur die in talloze detectiveromans de hoofdrol heeft vertolkt.)

Dat zal eerder een 'generatie' item zijn, maar er zijn echt wel talloze Holmes fans over heel de wereld.

Films werden er bijvoorbeeld zelfs in Rusland en Japan over hem gemaakt.

Wij hebben ooit ook een Nederlandse Holmes gehad, en nog wel een heel goede: Frits Butzelaar.

Jammergenoeg bleef het bij slechts één TV aflevering 'De blauwe karbonkel'.

Van Butzelaar zelf vernam ik dat men aan de serie begonnen was in veronderstelling dat die vrij van rechten was.

Maar dat is was-en is dus niet zo.

Zonder toestemming van de rechthebbenden mag je geen Sherlock Holmes films- of boeken uitbrengen.

Maar ik kan me wel iets voorstellen bij je opmerkingen.

Voor een jongere generatie is de bekendheid met die personages niet vanzelfsprekend.

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

vermakelijk voor de mensen onder ons die niet zeiken

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vorige week in de bioscoop gezien en dit was toch wel een beetje mijn eerste echte kennismaking met Sherlock Holmes. Wel genant na al die 1000den filmpjes, series, en (strip)boeken.

En we zien dat Guy Ritchie nu een andere kant opslaat: dit keer geen typische sarcastische Londense gangsters meer in het hedendaagse Londen maar voor deze eerste keer eens een verfilming van een oud verhaal. Al met al nog wel met de typische Ritchie humor derin. Holmes werd perfect neergezet door Downey JR en ik had nooit echt geweten dat de hoofdpersonage van het hele oude verhaal klunsig was. De bijfiguur Watson was daarintegen wel wat slimmer. Watson was ook goed neergezet door de koning der schitterende bijrollen: Jude Law. Het verhaaltje bestond natuurlijk gewoon uit het ouderwetse speursmurfen werk. Visueel was alles ook erg goed en mooi gemaakt. De settings en decors van het oude Londen waren prachtig gegeografeerd met de computer wat ook een beetje iets schilderij-achtigs heeft. En de tegenstander was ook erg goed en daarmee ging SH ook een beetje de magische kant op. Dead is only the beginning.

Ook dat eindscene op die Tower Bridge in bouw roeleerde.

Verder een zeer geslaagde hervertelling van een oude held.

avatar van Swastika

Swastika

Goed herfilmd verhaal van Sherlock Holmes.De rollen worden zeer goed en overtuigend neergezet door de personages.Mooie beelden en sfeer om het oude London zo te weergeven.Film verveeld geen moment.Ook hiervan is de bedoeling dat er meerdere sequels gaan volgen wat ik hier en daar aan informatie heb ingewonnen.

sinterklaas schreef:

Ik ook niet

avatar van Saaimen

Saaimen

Leuke Film met een fantastische Robert Downey Jr. en Jude Law.. Niet veel van verwacht door de enigszins overdreven trailers. Maar al met al levert Guy Ritchie toch weer een topprestatie met deze film. Leuk verhaal en een goed einde naar mijn idee. Goede mix van actie, spanning, avontuur en mysterie! Al met al een aanrader...

avatar van jipt

jipt

Best een leuke film.
Downey zet Holmes erg leuk neer en er zitten lekker veel typisch Ritchie grappen in.
Het is wel een film die ernstig verhollywood is.

Het mysterie rond om de film is aardig leuk alhoewel, als je de verhalen van Holmes een beetje kent erg voorspelbaar.
Het einde heb je vanaf het begin al door.
Ik vond niet dat er heel veel sfeer in de film zat, de stad is op zich leuk neer gezet met die brug en alles maar verder liet het me een beetje koud.

De humor was echt een verademing want het plot stelde op zichzelf niet zoveel voor.
Downey red deze film eigenlijk wel van een grote flop.
Law's karakter vond ik erg saai, het was niet echt boeiend.
Downey en Law speelde op zich wel leuk en vormde een leuk duo om naar te kijken.
De leukste scène is toch wel dat Holmes met zijn viool vliegjes aan het onderzoeken is, dat zet zowel Ritchie als Downey erg leuk neer en is echt typisch Sherlock Holmes

Het is wel duidelijk dat Ritchie de verhalen van Holmes in een nieuw jasje probeert te steken, en in mijn ogen iets te nieuw.
Ik miste de echte 'holmes' dingen zoals de geruite jas en het petje.

Al met al een leuk bioscoop bezoekje en voor mensen die zowel van Ritchie-humor als Mysterie's houden is het zeker een aanrader.
Het is ook zeker geen hoogvlieger en je moet er niet al te veel van verwachten.
Toch nog een krappe 3,5 voor een leuk (en lachwekkend) bioscoop bezoekje.

Op naar deel 2

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Maandag eindelijk gaan zien =)

avatar van -M-

-M-

Gisteravond gekeken. Ik vond het een mooie film. Ik geef niet snel een 5 en dat doe ik nu ook niet.

avatar van 606

Geweldige oude sfeer en prachtig acteerwerk.

Het verhaal is boeiend en naar het einde een verrassende ontknoping.

En misschien een vervolg

Ook de special effect waren goed.

avatar van video-dude

video-dude

heerlijke film. downey goed op dreef

avatar van what is truth

what is truth

prima film

avatar van Waku

Waku

Knap en sfeervol gemaakte actie film.

Met name de beelden van het vroegere London zien er gelikt uit.

Hetgeen ook mag gezegd worden van sommige gevechtsenes in slow-motion.

Het genre zelf ligt mij persoonlijk niet zo maar ik kan mij voorstellen dat dit een terechte blockbuster is.

avatar van KingJ

KingJ

aardige blockbuster maar naar mijn mening niet meer dan dat.....

+ goede acteurs, leuke humor, mooie historische setting

- matig verhaal, duidelijk voor het grote publiek gemaakt

avatar van mipha

mipha

wel ok.. Robert Downey Jr is net Dustin Hoffman met zo'n monotone stem..

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Near_Dark schreef:
en de locaties van het oude Londen waar de 'Tower Bridge' nog in aanbouw is spreken tot de verbeelding. ]

Tower Bridge-scene is inderdaad zeer goed bedacht.

Ik twijfelde eerst of het hem was, omdat ik dacht dat het veel later gebouwd was.

Maar het dateert wel degelijk uit de 19e eeuw (1894).

avatar van the new guy

the new guy

Een redelijk vermakelijke film. Helaas iets te ver gezocht naar mijn mening. Ik zie Sherlock toch liever als gentleman dan als de fighter.

avatar van Peanut

Peanut

Zeer leuke en vermakelijke film. Ook voor de niet sherlock holmes kennende! Geen moment verveeld in deze film!

avatar van La vache

La vache

Langdradige film........

avatar van louisvf

louisvf

606 schreef:

Geweldige oude sfeer en prachtig acteerwerk.

Het verhaal is boeiend en naar het einde een verrassende ontknoping.

En misschien een vervolg

Ook de special effect waren goed.

Vervolg is in de maak.

Zoizo dat ze succes hadden verwacht van Guy Ritchie en het is duidelijk dat hij deze gemaakt heeft met het oog op een vervolg, anders zou het einde ronduit slecht zijn...

avatar van mbijnen

mbijnen

Leuke film,

Spannend en onderhoudend, maar je wordt Downey op een gegeven moment wel zat met al zijn rare trekjes en beetje overacting...

Maar overall zeker de moeite van het kijken waard.