• 9.378.919 stemmen

Actie / Drama | 158 minuten

Genre: Actie / Drama

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: John Cusack, Amanda Peet en Chiwetel Ejiofor

Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Frans, Hindi, Italiaans, Latijn, Portugees, Russisch, Spaans, Tibetaans en Duits

Releasedatum: 11 november 2009

Plot 2012

"We Were Warned."

In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het einde van de wereld is zoals we die kennen en dat de overgang plaatsvindt naar iets nieuws. Wanneer Jackson Curtis (John Cusack) en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige poging om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami's en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.

Jackson Curtis

Lilly Curtis

avatar van SandLover

SandLover

erwku schreef:

Aan de wijze waarop deze discussie wordt gevoerd is te zien dat het aantal pubers op moviemeter drastisch is toegenomen.

Niet zo vreemd toch bij zo'n puberaal filmpje. Jij zit eerder in het verkeerde topic te snuffelen.

avatar van ManMetPet

ManMetPet

Een paar dingen waar ik me verschrikkelijk aan stoor aan deze film:

De kinderen: "Daddy, daddy!", "Mommy, mommy!"

Ze willen maar niet dood.

De man blijft in de raarste en domste situaties leven.

Special effects zijn niet geweldig.

Acteerwerk is echt gewoon slecht.

Een 1.

avatar van erwku

erwku

ILDIB schreef:

Als je deze dramatische pulp een 4.5 geeft vrees ik dat je ook in de pubertijd bent blijven hangen.

Geef me aub een paar redenen waarom hij zo goed is? Veel goedkoop spektakel mag je achterwege laten.

Ik weet het al, je vond de diepgang van de personages, in combinatie met de meelevendheid verrassend. Daarnaast vond je zeer spitvondige ontsnapping aan aardwegschuifscenes enerverend en spannend. Tot slot was de grappige impact van de rus het toetje op het bacchinaal..

Eigenlijk is 2012 rotzooi.

Alles is cliché en volstrekt ongeloofwaardig. De vlucht scenes met een ineen stortende aarde absoluut absurd en lachwekkend. De Personages zijn gerecycled uit duizenden andere films, de wetenschappelijke onderbouwing nog ongeloofwaardiger dan Star Wars en de boodschap en bedoeling van de film heeft helemaal niets met kunst te maken.

Toch is 2012 een geslaagd project en voor mij een super vermakelijke popcorn film die mij een heerlijke avond heeft bezorgd.

Ronald Emmerich is een regisseur die al jaren leeghoofdige spektakel stukken maakt en weinig projecten van hem konden mij bekoren. De karakter zijn vaak van karton, het Amerikaans Pateriotisme te veel aanwezig (voor een Duitser!) en de ene film is inhoudelijk nog belachelijker dan de andere.

Hoewel dit ook zeker ook voor 2012 geldt, zijn er een aantal kleine wijzigingen die het bij deze film wel dragelijk maken.

Ten eerste is het Amerikaans patriottisme gelukkig naar de achtergrond verdwenen. Ik vond het zelfs leuk bedacht dat China een belangrijke rol speelt in het verhaal.( Amerika is tevens op het laatst het land zonder president, stuurloos en moraalloos)

Ten tweede heeft Emmerich overduidelijk geen enkele bijbedoelingen met deze film, behalve dan de grootste rampen film aller tijden te maken. geen boodschap, geen milieu ramp, geen waarschuwing.

De belachelijke premisse is alleen maar een aanleiding voor groots spektakel. Tevens neemt hij geen moeite om ook maar iets aan de cliché karakters te veranderen. Waar bij independce day ik het gevoel kreeg dat niemand het zelf door had, was de toon in deze film wel juist. Met humor, soms zelfs zelfspot, worden wij als kijker er constant op geattendeerd dat wij het echt heus niet allemaal serieus moeten noemen. De zogenaamde emotionele scenes tussen familieleden was van het niveau soap, maar nooit drammerig of langdradig.

Dat gegeven vond ik zo fijn dat het goed doorkomen is met de personages. Een goed voorbeeld is de keuze voor Russische 'mafia' baas als metgezel. Deze zorgde voor een komische noot en waar het makkelijk uit de bocht kon schieten met moralistische of goed/slecht karakters werd het meer gebruikt voor humoristische scenes. (Dat hij wordt geplat is op het laatst had makkelijk zijn verdiende loon kunnen zijn, maar omdat hij zijn afstotelijke kinderen nog op tijd wilde redden, eerder tragisch en ironisch ) Een ander voorbeeld is het geweldige personage van Woody Harrelson.

Daarnaast waren er veel verwijzingen naar Bijbelse taferelen. Waar andere, zoals de book of eli deze verwijzingen maar al te graag serieus wilt nemen, werd het hier alleen maar gebruikt om het alles nog grootser en bombastischer te maken zonder er echt meer mee te doen.

Een destructieve wereld blijft fascinerend. In 2012 gaat er zoveel kapot, dat is gewoon leuk om te zien. De paniek in massa's mensen zijn gewoon hilarisch. Bij Titanic wanneer iemand terpletter valt, dacht je nog auw dat doet zeer, maar hier vond ik het alleen maar leuk. Hoe meer kapot en doden hoe leuker.

De Reusachtige Arks vond ik ook heerlijk dystopisch. De massa's mensen en de gang van zaken hoe de mensen trachten het einde van de wereld te overleven vond ik niet een zo ongeloofwaardig.

Ik vond de set design hiervan ook lekker fantasierijk en waande ik even in grootse SF film.

Soms waren er momenten waar een kleine boodschap over menselijkheid, heldenmoed of familibanden in voorkwamen, maar deze onderwerpen werden zo terloops, kort en nonchalant in de film gebracht dat het geen betekenis heeft. Dit had Spielberg zeker anders gedaan.

2012 is als een geslaagde nieuwe achtbaan in een pretpark. Je weet hoe het voelt om hard door de bocht te gaan je weet hoe het voelt om een looping te nemen, maar je weet ook dat deze achtbaan grootser is dan alle andere en dat de makers ook alleen dat doel hebben nagestreefd zonder iets aan het principe van de acht baan te veranderden.

avatar van fatshark

fatshark

Ik kan mij wel best inleven met de personages in het verhaal... ik vind de film toch wel spectaculair en redelijk geslaagd voor mij best 4sterren.

avatar van Feanatieke

Feanatieke

Tuurlijk is de film hartstikke slecht. Maar hij entertaint wel. Dus wat is dan slecht? Ongeloofwaardig? Ja. Absurd? Ja. Bizar onmogelijk? Ja. Logica? Nee. Volgens vele maatstaven goed? Nee. Vermaakt ie? Ab-so-luut. Heb genoten. Wat een entertainment. Het gaat helemaal nergens over, maar ziet er prachtig uit. Fantastische beelden. Ja, ik heb genoten. En durf zo 4 sterren te geven, zonder blozen. Hoppa.

avatar van Zadel

Zadel

bijzonder.. nog nooit gezien dat iemand toegeeft dat een film hartstikke slecht is maar toch een 4 geeft

avatar van Monkey68

Monkey68

Zoals altijd in dit soort Hollywood-rampenscenario's alweer een overwinning voor de mensheid. Die boten lijken me meer iets voor in een James Bond Film. Gáááááááááppp......

avatar van VHS1975

VHS1975

Ik had totaal geen binding met de personages in het verhaal. Inderdaad weer een overwinning voor de mensheid dmv drijvende ruimteschepen.

Nee ik had liever gehad dat de aarde echt verging. Dan had het een sterke boodschap naar voor onszelf kunnen zijn..."Kijk, als wij niet goed voor onze aarde gaan zorgen, dan komt niemand ons redden."

Laat iedereen in die film maar verdrinken.

avatar van Archibald

Archibald

Nog maar een keer gekeken. Toch wel vermaakt, alleen weet niet hoe ik dit een 3.5 heb kunnen geven. Ik ga terug naar een 3.0 voor het pure popcorn-vermaak, die op z'n tijd wel leuk is om naar te kijken.

avatar van NightSpirit

NightSpirit

Spektakel, maar ik denk niet dat ik hem ooit nog een keer zal kijken. Het verhaal was te mager, echter compenseerde de special effects dat wel!

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Blijft toch een beetje een film van uitersten; ene moment zit ik met verbazing te kijken naar geweldige scenes met verbluiffende special effects en het andere moment krijg je bijna plaatstvervangende schaamte door cliché-geleuter. Ondanks dat laatste blijf ik het de beste film in zijn soort vinden.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Film blijft overeind door het hoge entertainment-gehalte, waardoor hij nèt niet irritant wordt.

3,0*.

avatar van Less

2,5 sterren voor de adembenemende maar ook totaal over-the-top special effects. Het verhaal daarentegen is ronduit bagger. Typisch Emmerich-niveau...

avatar van De_Hollander

De_Hollander

Gave film, heb er van genoten in de bioscoop, heb hem nu ook op blu-ray gekocht.

avatar van Gerardalberts

Gerardalberts

ik vond het een hele mooie film

soms een beetje nep uit en te veel mazzel

maar ik heb me vermaakt

avatar van amenmalek

amenmalek

SUPERmooie beelden, kan niet anders zeggen, maar wat een draak van een verhaal...

Dat maakt 5* voor de beelden en 0* voor het verhaal en acteerprestaties. Wat mijn eindoordeel op 2.5* brengt. zonde: bijvoorbeeld The Day After Tomorrow scoorde op alle vlakken een stuk beter

...

avatar van Mitchy.

Mitchy.

Uiteindelijk kan ik niet veel toevoegen aan de reacties hierboven - maar vooruit..

Gewoonweg prachtige beelden - dat moet gewoon een vermogen hebben gekost!

Maarja.. wat hield Roland daarnaast nog aan budget over?!

Niet veel meer voor degelijke acteurs, want op sommige momenten vond ik het acteren gewoon LELIJK te noemen. De verhaallijn daarentegen was simpel.. maar hoe kon men ook anders als hier een simpele verhaallijn bij te bedenken? Er is daar gewoon geen ruimte voor, 4/5 van de film word opgeofferd aan het hoofdthema van de film.

Dit vond ik dus niet storend.

Visueel echt een pareltje, daarvoor zou ik hem in een Russische bios nog wel willen bezichtigen.

Een 6,5

avatar van steefke

steefke

Ik vond het een fantastische film! Allemaal zeer mooi in beeld gebracht met voldoende spannende momenten. Echt wel een aanrader. De beelden blijven mij bij en de film heeft een grote indruk op mij nagelaten. Het is ondanks de special effects, vrij realistisch gebleven. Mooi acteerwerk !

• 1948 berichten

Realistisch? Nee klopte geen barst van. Het was een vermakelijke film maar meer ook niet vond ik dan.Maar verre van realistisch. Laat ik het zo zeggen deze film is net zo realistisch als...uuurm...ja De Smurfen. En ik vond alles zo schokkerig gefilmd. Soms was het gewoon amper te volgen door het camera werk. Nee 3* voor het slecht uitgevoerde goede idee.

avatar van amenmalek

amenmalek

steefke schreef:

Goede review, alleen is het acteerwerk echt dikke k*t. Kijk deze over een half jaartje maar weer eens opnieuw. Dan laat je je niet zomaar meer overdonderen door spectaculaire beelden. Uiteraard respecteer ik je mening!

amenmalek schreef:

Ik vond de special effects ook niet echt supergoed hoor. Bij een heleboel zie je heel erg dat het computeranimatie is en de rest werd verpest door de veel te schokkerige camerabeelden. Soms waren de beelden zo schokkerig gefilmd dat de film heel moeilijk te volgen werd. Ik werd er soms zelfs een beetje misselijk van. Voor de rest was het een vermakelijke film hoor, maar ik werd totaal niet overdonderd, en het acteer werk? Ja dat was nou niet echt van heel hoog niveau. Maar goed, leuk om een keer gezien te hebben. Niks meer en niks minder.

tristanrc1

Effectief, maar hersenloos en ongeloofwaardig. De special effects zijn mooi, maar na een uur heb je al die omvallende flats, exploderende vulkanen en tsunami's wel gezien. John Cusack voegt ook helemaal niks toe, en het verhaal over het gezinnetje dat probeert te overleven zie je in zowat alle rampenfilms. De personages zijn dan ook zo tweedimensionaal als wat. Nou vergeet ik bijna de positieve kanten van de filmen op te noemen, want je hebt tijdens het kijken niet echt door dat je naar zoiets oppervlakkigs zit te kijken, en dat maakt de film het eerste uur dan toch nog vermakelijk. Dat is typisch Emmerich.

avatar van Nigelwestland

Nigelwestland

Leuke film. Mooie Specialeffecten. Vooral het einde was leuk. Alleen jammer dat je niet echt kon zien hoe het verder ging met hun. Ik heb wel echt genoten. Acteerwerk vond ik niet heel erg slecht hoor.

tristanrc1

Een beetje te amerikaans dat einde hoor... Maar dat ik 't eind niet super vind is mijn mening, ik kan het begrijpen dat jij het wel mooi vindt.

avatar van bozzy

bozzy

is deze net zo goed als Doomsday 2012?

als dat het geval is dan ga ik hem zeker kijken want dat was toch de beste film die ik ooit heb gezien ,tjonge jonge dat was me toch een pareltje zeg ofnie dan?

Grapje zeker...

avatar van Emma'

Emma'

Dit kan gewoon niet serieus zijn.

tristanrc1

Heeft zeker wat aandacht te kort.

avatar van Angelo2

Angelo2

Een topper in zijn genre, geweldige popcornfilm! Nog nooit is een ramp zo mooi in beeld gebracht. Gewoon genieten geblazen. Verder gewoon erg voorspelbaar en soms tenenkrommend. De scene met die hond...nee dat hoeft voor mij niet. Maar zeer vermakkelijke film met het verstand op nul.