• 9.381.030 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 20 juli 2017

Plot Dunkirk

"Survival is Victory"

De film vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.

avatar van blurp194

blurp194

Veel onduidelijk gehakketak met de chronologie, opgeklopt sentimenteel en met een afgrijselijk opdringerige soundtrack. Constant dat overdreven gedoe om maar te laten lijken dat het spannend is - zorg dan liever dat het verhaal spannend genoeg is om niet dat soort flauwe trucs nodig te hebben. Bloedirritant. Verder nogal wat miscasting - Murphy als meest voor de hand liggende voorbeeld, een veel te bekende kop en dan nog met een opgeklopt ongeloofwaardig karakter om te spelen ook. Eigenlijk kon alleen Mark Rylance iets brengen wat me geloofwaardig overkwam. En het andere positieve, de beelden vanuit de lucht waren wel best mooi. Hoewel er ook wel een paar echt enorme missers gemaakt worden, let even op de origineel eind 30-er jaren containerkranen.

Kortom, nee, ik heb het niet erg met deze film. Kolossaal overgewaardeerd wat mij betreft.

avatar van Zinema

Enge evacuatie.

De bewierookte regisseur Christopher Nolan komt met een minder vaak verfilmd verhaal, dat de verliezen aan geallieerde kant op pijnlijke wijze in beeld brengt. Het grote thema is dan ook ontsnappen, maar de op de voet gevolgde hoofdrolspeler Fionn Whitehead zit gevangen in een script dat weinig ruimte overlaat aan de verbeelding. Het onheil lijkt hem te achtervolgen tijdens de militaire ramp die zich voltrok in 1940 te Duinkerke. En de situaties waarin hij verkeert zijn bij tijd en wijle claustrofobisch eng.

Nolan zou Nolan niet zijn als er niet gegoocheld werd met de subplots en dus versmelten drie verschillende tijdslijnen tot één in een rommelig verteld verhaal van weinig woorden. Men probeert er een originele oorlogsfilm van te maken, maar het opgeklopte sentiment verraadt het tegendeel. Het pilotenverhaal is nog enigszins spannend al is er niemand met wie je echt meeleeft. Met als dieptepunt een mierzoete Kenneth Branagh, die de evacuatie nog even uitstelt.

Het is niet terecht om de film als geheel neer te sabelen, want hij is voldoende onderhoudend en herbergt een paar leuke plaatjes van deze verloren slag. Met name het begin is sterk, maar vanwege de filmmaker zijn indrukwekkende curriculum vitae ben je geneigd hoge verwachtingen te hebben. Alhoewel, zijn carrière zal er zeker niet minder van worden, want Dunkirk is uiteraard een financieel succes gebleken. Toch zou het leuk zijn als de regisseur terugkeerde naar de tijd van Following en Memento.

***

Met dank aan Warner Brothers voor het recensie-exemplaar.

avatar van Black Math

Black Math

Tja, niet echt een idee wat ik hiermee moet. Een film over een wat onderbelicht moment aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, waar de meeste films eerder over het laatste jaar van de oorlog gaat. Wel eens over gelezen, maar verder staat het me niet veel bij.

In het vliegtuig gezien, wat natuurlijk ten koste gaat van de beleving, maar zelfs dan kan ik nog wel afleiden dat de geluidseffecten erg sterk zijn en voor een benauwende atmosfeer zorgen. Wat jammer is dat de muziek veel roet in het eten gooit. Steeds dezelfde monotone melodie die erg dwingend laat horen dat het allemaal heel erg dramatisch is wat we zien. Het had veel en veel subtieler gemogen. Natuurlijk weer het werk van de door mij meest verafschuwde filmcomponist Zimmer, die bij Nolans vorige film al eens in slaap is gevallen op het orgel, wat tot eenzelfde soort monotone score leidde.

Wat betreft het plot slaagt deze film er niet zo goed in om te laten zien hoe verschrikkelijk oorlog is. Films over militaire handelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog staan natuurlijk altijd al met 1-0 achter ten opzichte van Holocaust films wat dat betreft, maar zelfs onder de militaire films heb ik films gezien die directer waren, die veel meer de verschrikking van de strijd lieten zien door middel van bijvoorbeeld soldaten die sterven omdat hun ingewanden er half uit geschoten zijn, zoals in Saving Private Ryan gebeurt om maar een film te noemen. Hier ging het er dan toch iets "beschaafder" aan toe. Het helpt misschien ook niet dat geen van de gewone soldaten op het strand een naam krijgt. Ik snap die keuze ergens wel, omdat zo'n soldaat dan voor alle soldaten moet staan, maar als je alsnog niet echt een band krijgt met deze onbekende soldaat, dan was het misschien toch niet zo'n beste keuze.

Beelden verder ook niet al te bijzonder, waardoor ik uiteindelijk na een ster aftrek voor de matige muziek op 1,5* uitkom.

avatar van MacHop

MacHop

Had van deze film waarschijnlijk te hoge verwachtingen, want viel bar tegen. Langdradig verhaal wat maar voortkabbelt en niet echt kan boeien.

Jammer, was er echt voor gaan zitten, maar was nog best een opgave om de film uit te zitten.

avatar van Callie

Callie

Goed, je denkt nieuwe films over wo2 die moeten wel bol staan van de special effects die de nieuwe technologie van tegenwoordig biedt.

Op de stranden van Duinkerken stonden 400.000 man te wachten op evacuatie waarbij de duitse Luftwaffe de stranden bestookten met bommen en kogels. Op de stranden was het een verzameling van mens en (brandend) materiaal. Voor de gemeentegrenzen lagen de duitse pantserdivisies die van Adolf Hitler de opdracht gekregen hadden om halt te houden (de exacte gedachte hierachter is nog steeds niet duidelijk)..kortom er was genoeg materiaal om een film te maken met actie en drama.

Nu de film..

Op de stranden stonden een paar rijen met mensen..ik heb ze niet geteld maar verder dan 1000 zal ik niet komen, allemaal netjes in de rij. Er stond wat materiaal op het strand maar je moest ernaar zoeken.

Een onverschrokken marine man stond op de pier gedurende de gehele film, hetgeen wel knap is aangezien de gehele evacuatie ruim een week duurde (27 mei -4 juni) vervolgens keek hij tijdens de film een schip na “met niet de kust in zijn rug” maar de open zee..(boot ging misschien naar Duitsland?)

Vervolgens waren er dag en nacht scenes tegelijk hetgeen de film erg rommelig deed overkomen.(was het nou dag of nacht?

Mooie luchtgevechten, maar het contact met de piloot(acteur) bleef oppervlakkig. Er is niet 1 duitse soldaat /piloot in beeld geweest..

Kortom..deze film mist het om de kijker betrokken te krijgen bij de film,ze mist 399.000 man die op de stranden hoorden te staan plus hun materiaal.

Ze mist een duits leger dat stond te popelen om op te rukken, mist een wanhopige burger bevolking die weer eens het slachtoffer is van de menselijke waanzin.

met een budget van 100.000.000dollar Hadden ze best een computerje kunnen kopen die wat meer soldaten op het strand had getoverd.

De film is niet slecht maar ook niet meer dan dat, ik kijk films vaak meerdere malen maar deze zal daar niet bij horen

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Genoten van deze film, ik had ook niets anders verwacht van Christopher Nolan. Ik heb mij geen enkel moment verveeld tijdens de film. Ik voelde continue de spanning, dat kwam mede door de soundtrack. Dikke pluim voor Hans Zimmer! Ook leuk dat de film een Nederlands tintje heeft door de filmlocatie,

acteur en cameraman. Indrukwekkend hoe alles gefilmd is met als uitblinker voor mij de spitfire scènes. De film bevat een sterke cast, met Harry Styles waar ik niet van had verwacht dat hij kan acteren. Wat mij betreft mocht de film wel wat langer duren, maar ik heb er absoluut van genoten!

Wat een slechte film is dit zeg. Er zijn zowat 400.000 mensen geevacueerd. Had minstens verwacht dat de stranden vol lagen en dat er veel schepen zichtbaar zouden zijn. Er staan nauwelijks mensen op het strand en aan materiaal en schepen ontbreekt het ook. Daarnaast zie je heel veel en heel vaak fouten in beeld. Container kranen van Duinkerken. De schoorstenen van de kerncentrale van Grevelingen. In 1940 bestond de zeecontainer nog niet eens en was daar ook nog geen kerncentrale. Je ziet ook moderne huizen in beeld. Kortom deze film is nog geen ster waard. Echt een low budget film.

avatar van otherfool

otherfool

Ik was eerder verbaasd en ook wel teleurgesteld dat Nolan zich 'verlaagde' dat het uitbrengen van een rechttoe rechtaan waargebeurd oorlogsverhaal (waarin weinig ruimte is voor eigen inbreng) maar hij stelt gelukkig niet teleur: korte, condense en intense film met een hoop claustrofobische scenes en een subtiele tijdvervlechting zonder dat het een Memento of Inception spelletje wordt; daar leent het onderwerp zich dan ook niet voor. Camera (Hoytema) en muziek (Zimmer) zijn zoals altijd bij een Nolan voortreffelijk.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Spannend, beklemmend, rustig..maar onpersoonlijk.

Geen van de karakters krijgt aansluiting met het aanschouwend publiek en dat maakt dat dit oorlogsdrama het vooral moet hebben van zijn camerawerk, claustrofobische shots en sterke geluidsondersteuning.

Heb de verhaallijn niet afgezet tegen de waarheidsgetrouwheid maar dat zal ongetwijfeld snor zitten en geeft een interssant beeld over deze fase uit de 2eWO.

Een drie.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ter land, ter zee en in de lucht. Vanuit deze drie perspectieven wordt de Britse evacuatie van Duinkerke in 1940 in beeld gebracht. Nolan maakt er een unieke immersieve ervaring van; het is werkelijk alsof je er middenin zit en alsof dit door een "getuige" van het hele gebeuren is gefilmd. Vooral de vliegtuigscènes zagen er bijzonder knap uit. Paniek, dat zie je vooral. Hoe de soldaten ontredderd van de ene zinkende boot naar de andere zwemmen als ratten in een val. De muzikale ondersteuning vond ik persoonlijk K-U-T... zoals in "kut" en breekt deels de ervaring. Die opbouwende spanningsmuziek is één keer of twee keer leuk, maar een hele film door daar pas ik voor ... Dunkirk is een oorlogsfilm die anders is en daarom geef ik het ook een 3,5*.. geen plaats in mijn top 10 van 2017 echter.

avatar van david bohm

david bohm

Mooi geschoten film met veel pasteltinten maar verder weinig beklijvend. Het verhaal van Dunkirk kende ik niet dus dat is dan ook wel weer meegenomen. Redelijk tot goed.

avatar van Joey_026

Joey_026

Shadowed gast, wat zeg jij.. 0,0 emoties... 0,0 realiteit in deze film. Ik denk miss wel de slechtst bestede 6 euro in mijn hele leven.. By far de slechtste film die ik de afgelopen 5 jaar heb gezien, zeker voor wat ze je wijsmaken...

avatar van GMember

GMember

Normaal echte liefhebber van WWII films, maar deze kon me geen seconde boeien, goed geacteerd, goeie setting dus over de kwaliteit geen slecht woord.

Muziek daarintegen meerdere malen gewoon hinderlijk overdreven aanwezig. Verder zeer matig.

Waar een film vaak te kort is om een duidelijk en goed beeld te scheppen van een gebeurtenis is deze film veels te lang voor een heel klein stukje welk hier aan bod kwam.

avatar van Boneka

Boneka

Land, sea and air movie! Zeer mooi in beeld gebracht, misschien wel het mooiste wat ik ooit heb gezien van een film. Volgens vele lijstjes ook de film van het jaar, maar zover wil ik niet gaan. Vond sowieso Brimstone een betere film, maar goed men wilde eens een keer een ander soort oorlogsfilm maken zonder echte hoofdrolspelers en een goed plot, want dat schort er wel aan in Dunkirk. Het is bijna een soort docu/film geworden over de gebeurtenissen in Duinkerke en hoe alle manschappen op het land, zee en in de lucht hiermee bezig waren. Als we het hier op gooien dan scoort hij zeker een 10. Daarbij is het ook prettig dat er weinig gebruik is gemaakt van CGI. Zelfs de spitfires zijn echt. Ik vond het best wel boeiend om de drie elementen in beeld te zien. Waarbij telkens werd overgeschakeld naar land zee en in de lucht. Maar echt filmisch is hij niet. Wie zien geen mooi plot tussen de acteurs. Ook de dialogen zijn niet onderscheidend dus wie zit te wachten op een klassieke oorlogsfilm die kan Dunkirk beter overslaan.

Een ander minpuntje vond ik de te overheersende muziek. De dreun is continue aanwezig. Wel goed en mooi gekozen muziek, maar het had soms best wel minder gemogen.

Concluderend. Dunkirk ziet er schitterend uit heeft prachtige muziek, en laat een prachtige kijk zien tussen land zee en in de lucht ook al werd die oorlog eigenlijk verloren begin 1940. De manier van filmen vond ik onderscheidend en subliem gemaakt. Omdat de accenten vooral hierop liggen is er helaas weinig ruimte voor een goed plot en zitten vooral te kijken naar een docu/film. Maar mooi gemaakt is hij zeker! Leuk om te weten is ook dat de zee elementen zijn gemaakt in het IJsselmeer bij Urk.

avatar van DVD-T

DVD-T

Ter land, ter zee en in de lucht.

Nolan, een regisseur die zich aan veel verschillende genres waagt om er dan zijn geheel eigen draai aan te geven. De koning van de blockbusters die net een stapje verder gaan en echt nog iets vraagt van het publiek. Oplettendheid, iets voelen, geprikkeld worden om na te denken bij een film. Nolan maakt meer dan alleen simpel popcorn vermaak. Alleen dat is al een reden om uit te kijken naar een nieuwe Nolan film. Wat daaraan ook nog eens bijdraagt is dat Nolan alleen maar op film wil opnemen, weinig gebruik maakt van visual effects in de actie en een zo hoog mogelijke kwaliteit in beeld en geluid wil. Hij weet als geen ander hoe IMAX op een juiste manier te gebruiken.

Ook in Dunkirk straalt het vakmanschap er van af. De film ziet er echt geweldig uit en klinkt ook fantastisch. Je hebt echt het gevoel alsof je op het strand aanwezig bent en op evacuatie aan het wachten bent. In elke scene is de passie voor het project voelbaar. Helaas is het verder toch wat leeg. Weg is die karakter ontwikkeling die zo prominent aanwezig is in andere Nolan films. Je volgt een aantal mensen, en dat is het eigenlijk. Je krijgt totaal geen emotionele connectie met de personages. Daardoor voel je totaal niet met ze mee als ze het zwaar hebben of zelfs in een schaars moment van rust die Dunkirk biedt. Toch is er wel iets wat erg goed werkt in Dunkirk. En dat is de spanning die constant aanwezig is. En dat is dan vooral te danken aan Zimmer's onconventionele score, en wat Nolan en zijn editor in post-production hebben gedaan met de film. Want het is natuurlijk geen Nolan film als het alleen maar zomer blockbuster materiaal bevat. Ook een goede keuze is de korte speelduur. Een langere speelduur had die spanning zeker niet ten goede gekomen.

Verder is het duidelijk dat Nolan na al die films die veel actie bevatten, nog steeds niet een echte actie regisseur is. Zijn actie scenes zien er nog steeds erg houterig uit en vaak maakt hij net iets te vroeg een cut waardoor het nogal onoverzichtelijk wordt. Naast dat is er op technisch vlak gewoon niets aan te merken en ziet het er gewoon goed uit. Ook fijn dat Nolan ook veel aandacht schenkt aan sound design. Voor een audiofiel is dit echt genieten.

Zoals bij bijna elke Nolan film, ook hier gemengde gevoelens. Nergens echt meesterlijk. Ik wacht nog steeds op een film waarin Nolan full-out Nolan gaat. Met Following en The Prestige zat hij er echt heel dicht bij. Maar ik weet zeker dat hij nog beter kan. Wel is het weer erg goed en vermakelijk. Als Nolan's films iets hebben, dan is het wel een hoge herkijk waarde. Ook Dunkirk gaat hier nog vaak opgezet worden.

avatar van BBarbie

BBarbie

Gezien alle tamtam, waarmee het uitbrengen van de film gepaard ging, een serieuze teleurstelling. Het is een rommelige film over een van de meest dramatische episodes uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Want helaas, er zit nauwelijks lijn in het verhaal, dat voortdurend van de hak op de tak springt, scènes voortijdig afbreekt of in herhaling valt. Opvallend hoe bekaaid de luchtgevechten er vanaf komen als je die bij voorbeeld vergelijkt met hun equivalenten in Wings, nota bene een oorlogsfilm uit 1927.

Toegegeven net als de andere Nolan films ziet ook deze er gelikt uit, maar net als die andere films kan ik ook deze maar matig waarderen.

avatar van kassei

kassei

Een 0.5 voor deze voor mij zeer irritante film , de beelden die over en weer springen ,de zeer houterige dialogen , de zwakke actiescenes , nee ik werd er alleen maar zenuwachtig van .Pas op dit is mijn persoonlijke mening en hoe ik deze film heb ervaren.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een grootscheepse reddingsoperatie van een leger dat vast zit op de kust bij Duinkerken. Deze oorlogsfilm gaat over het overleven tijdens deze evacuatie. Realistisch in beeld gebracht met meer dan genoeg prachtige shots (het zijn hier dan ook de beelden die het verhaal vertellen). De montage deed me denken aan Inception en de combinatie Nolan/Zimmer werpt opnieuw zijn vruchten af.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

Dit is een aardige film. Niet super goed. Maar ook niet slecht. De muziek was niet zo mooi. De acteurs bleven erg oppervlakkig. Sommige effecten waren best goed. Andere vielen tegen. Best de moeite waard. Maar verwacht niet teveel.

avatar van K. V.

K. V.

Hmm, niet echt m'n ding deze film. Oorlogsfilm zijn meestal niet m'n ding, maar ondanks de positieve reacties en omdat dit een film is van Christopher Nolan wilde ik me er toch eens aan wagen.

Tja ik geraakte niet echt in het verhaal en het wist me ook maar weinig te boeien. Ik had ook niet echt veel voeling met de personages en erg beklijvend werd het toch ook niet. Ook de soundtrack was eerder irritant dan aanvullend. Gelukkig viel de speelduur nog mee.

Had hier eigenlijk wel veel meer van verwacht.

avatar van Flavio

Flavio

Op zich wel interessant om de gebeurtenissen in Duinkerken vanuit het perspectief van o.a. een piloot, een burger en een soldaat te vertellen. Maar de editing was erg beroerd, scenes werden nodeloos verknipt en nogal kunstmatig aan elkaar gelinkt. Het leidde tot lange scenes die maar niet echt spannend wilden worden, een bij de haren bijgesleepte verhaallijn van de jonge zeeman die door een ongelukkige val om het leven komt, en een vreemd landerig sfeertje. En geen moment had ik het idee dat ik naar een reddingsoperatie van honderdduizenden soldaten zat te kijken.

De lijn met de Britse burger die met bootje richting Duinkerken koerst was zwak, die met de soldaten vond ik wel goed tot ze op de Nederlandse boot kwamen, daar volgt een rare confrontatie waarbij één persoon van de lekgeschoten boot moet verdwijnen, dat maakt kennelijk alle verschil...? Een ronduit slecht geschreven scène. De verhaallijn met de piloot was dan weer vrij standaard (lege tank, heldenmoed) maar heeft de mooiste beelden. De film is op zijn zwakst als de verhaallijnen geforceerd samen komen, mede door de genoemde editing.

Vergeleken met oorlogsfilms als Full Metal Jacket, The Thin Red Line, of oudjes als The Longest Day, toch ook mozaïekfilms die meerdere personages volgen, steekt Dunkirk maar bleekjes af. Een rommelig geheel, zonder de chaos van een oorlog echt indringend te tonen. Score van Zimmer viel ook op, die was namelijk zeer zwak. Dankzij de mooie beelden nog wel een voldoende, maar een flinke tegenvaller.

avatar van debbietino

debbietino

Geen slechte film maar sluit me aan bij de hoofdmoot hieronder. Ik zat te wachten op iets wat niet is gekomen.

Ik heb ook inderdaad niet het gevoel gehad dat het hier om 300.000 man ging. Deze film geeft voor mij de spectaculaire, gedurfde en heldhaftige reddingsactie van al deze mannen niet goed weer. Jammer...

avatar van Mescaline

Mescaline

Gisteren toch nog een keer de kans gehad deze film in de bioscoop te zien, helaas wel met pauze omdat het onder de 50 plus bios viel maar toch blij deze film op het grote doek te hebben gezien.

Het is duidelijk een film die het beste werkt als je deze in 1 ruk uit kijkt, ik werd meegezogen in het verhaal om daar vervolgens abrupt weer uitgehaald te worden door de pauze die minimaal een kwartier duurde, jammer!

Ik wist niet goed of deze film mij ging bevallen, dit door de nogal negatieve reviews die deze film ook ontvangt. Gelukkig val ik onder de andere groep, want ik heb echt genoten van dit mooie stukje film.

Dat er niet geforceerd geprobeerd wordt een band met de hoofdpersonages op te bouwen vond ik enkel in het voordeel, ik voelde mezelf echt een toeschouwer hoe deze mensen de verschrikkelijke oorlog moesten meemaken.

Dunkirk gaat trouwens ook goed samen met Darkest Hour die zich rond de zelfde periode afspeelt, zo zien we de soldaten midden in het keiharde gevecht en aan de andere kant het politieke aspect hiervan.

Het geluid stond lekker hard in de bioscoop, waardoor de geweerschoten en vooral de bommen meer indruk maakte, toch wel een film die het best tot zijn recht komt in een bioscoop zaal of met het geluid op een hoge stand.

Dunkirk verdiend wat mij betreft die 4 sterren wel, de verschillende verhaallijnen waren creatief uitgevoerd en de film kijkt ook nog eens ontzettend makkelijk weg.

avatar van Vinco

Vinco

Genoten van deze film, schitterend geschoten en gemonteerd en wat een geluid, als je beetje een goeie audioset heb staan is het zeker genieten.

Ik heb mij geërgerd aan de verschillende tijdlijnen zeker niet gezien deze gewoon netjes komen tot 1 punt komen.

Voor mij was dit zeker een pareltje .

avatar van cor1946

cor1946

Ik vond de film niet slecht maar allemaal van het zelfde. De acties waren prima. Op den duur ging hij vervelen.

avatar van Movsin

Movsin

Film overladen met prijzen en nominaties, waaronder vooral deze voor cinematografie en geluid en dat is zeer terecht.

Nolan veegt met zijn "Dunkirk" alle voorgaande films over dit historisch gebeuren van tafel, door het drama en de chaos te schetsen, aan de hand van een drietal verhaallijnen, krachtig en toch ook spannend ineengeweven.

Het is uiteindelijk toch wel een lofbetuiging aan de Britten voor hun inzet om hun hulpeloos in het nauw gedrongen en totaal verrast leger (wie was in 1940 niet verrast van de Duitse militaire overmacht en er tegen opgewassen ?) naar het thuisfront te brengen. De scène met de zee vol met burgerbootjes is zelfs niet zonder emotie.

avatar van Brabants

Brabants

Beetje tegenvallende film wat vooral zijn grondslag heeft in de chaotische zetting wat op z'n allerminst gezegd nogal rommelig overkomt. De film kent zeker goede fragmenten en de spanning is goed voelbaar maar door het eerst genoemde blijft het allemaal vrij oppervlakkig en ongeloofwaardig. Jammer dat dit moment van WW2 met een betere verhaallijn niet beter in beeld gebracht kon worden.

avatar van Stijn92

Stijn92

Wou deze film al langer zien, en om de één of andere reden nooit aan begonnen. Ik verwachtte er heel veel van na het zien van de hoge scores, dus ik hoopte op een topper.

Na 10 min had ik het gevoel, dit wordt iets speciaals! Alles werd mooi in beeld gebracht, had een soort van authentiek, realistisch gevoel over die periode bij het zien van de film, een zeer mooie inleiding. Ik kon niet wachten op het '' openbreken'' van de film.

Maar daar bleef het bij, bij een langgerekte inleiding van 1u45min...

Het blijft eigenlijk gewoon doorgaan de hele film op hetzelfde tempo.. Zonder dialogen, je krijgt geen feeling met de acteurs, het blijft allemaal te oppervlakkig. Het is niet dat er geen spanning is, want daar zitten er zeker genoeg scènes voor in, maar door juist het gebrek aan die dialogen en aan die voeling met de acteurs, heb je constant het gevoel dat er wat mist.

Het voelt voor mij meer aan als een docu dan een film. Na een tijdje begon ik mij lichtjes te ergeren aan verschillende zaken; de muziek, de vechtscenes, de emoties of het gebrek er aan,...

Ik ben extra streng gewoonweg omdat het voor mij een zoveel belovend begin had.. Jammer.

Voor mij blijft het een speciale film, ook na al die negatieve punten, maar niet de film wat ik gedacht had dat het zou worden.

3*, voor het speciaal gevoel dat ik toch krijg door deze film om de één of andere reden.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik deel de mening van mijn bovenbuurman. Dunkirk stond al lang op mijn kijklijst: het onderwerp is interessant en met Christopher Nolan aan het roer had ik er alle vertrouwen in. Het begin ziet er veelbelovend uit en dat blijft het ook lange tijd. Alles wordt schitterend in beeld gebracht: de locaties zijn prachtig en de fantastische kostuums en aankleding zorgen ervoor dat het voelt alsof je er echt bij bent. Wat ik echter niet verwacht had, was dat de film na verloop van tijd heel erg druk wordt, doordat we in een hoog tempo heen en weer worden geslingerd tussen de verschillende groepen personages. Ik kan begrijpen dat sommigen vinden dat dit juist de hectische situatie heel treffend benadert, maar op mij kwam het eerder wat rommelig over. Enkele onwaarschijnlijkheden richting het einde (het vliegtuig dat met een kapotte motor te lang blijft doorvliegen) werken dan ook niet bepaald bevorderlijk. Nolan heeft genoeg in huis (naast visuele pracht ook een overtuigend spelende cast) om zijn oorlogsfilm vermakelijk te houden, maar daar blijft het wat mij betreft ook wel bij.

avatar van FlyingGustman81

FlyingGustman81

Het thema en de goede kritieken trokken mij naar de bioscoop. Wist wat er gebeurd is. Wel blij dat ik hem daar heb gezien en niet thuis voor de tv. Het is een mooie film! Daarom 3,5*.