Dunkirk (2017)
Releasedatum: 20 juli 2017
Bekijk via Prime Video
Plot Dunkirk
"Survival is Victory"
De film vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dunkirk (MusicMeter)
Gibson
French Soldier
Grenadier
WillemC
De trailer was interessanter.
Er liep nog een andere vrouw weg net na mij. Daar mee aan de praat geraakt en een top avond gehad.
Was die film toch nog ergens goed voor.
Edit: waardering aangepast naar 0,5
Deze film is deels in de nabijheid van Urk opgenomen. Denk dat half Urk tussen de 3 en 5 sterren heeft gestemd.
Wat een
film
legian
Na 10 minuten de bioscoop uitgelopen.
Volgens mij is 10 minuten van de 106 minuten toch echt te kort om een eerlijk oordeel over de film te kunnen geven. Hoewel ik de emotionele beoordeling best begrijp hoor
WillemC
Het waren 10 onvergetelijke minuten
Bud Spencer
Middelmatige film, niks bijzonders. Ik begrijp de zeer hoge waardering niet, maar dat heb ik de laatste tijd wel vaker
Stefanovd
Mooie film, waargebeurd verhaal. Het einde zegt dat er wel Dunkirk II aankomt.
Van dit soort films moet je wel houden voor mij 4,5 ster.
arno74
Misschien omdat die hoge leidinggevende achterblijft om de Fransen te gaan helpen, maar het lijkt me niet dat dat als opening naar een tweede film was bedoeld, maar meer iets dat als afsluiter licht op het sentiment moet werken, om ons met het gevoel achter te laten van "wat zijn die Britse helden toch lief dat de ze Fransen willen helpen" (ook al wilden ze even ervoor die Franse soldaat ombrengen
RuudC
hij gaat met opgeheven hoofd het krijgsgevangenschap tegenoet. dat was een heel simpele conclusie. Waarom denken jullie altijd dat soldaten er met een "kijk mij eens" air staan? Valt me zo vaak op, hier op MoMe.
arno74
Hoe kom je daar nou bij? Hij (die hoge officiër op de pier, niet de piloot) zegt toch letterlijk aan het einde dat hij met opzet achterblijft om de Fransen te helpen? Het is idioot als je vrijwillig niet vertrekt wanneer je dat kunt omdat je met opgeheven hoofd het krijgsgevangenschap wat je makkelijk kon ontkomen tegemoet wil gaan zonder dat het enig nut dient? Dat is overigens wat de piloot dus wel doet door niet bij zijn troepen in het water te landen/springen maar met zijn vliegtuig zonder enige noodzaak heel idioot bij de Duitsers te landen, maar ik heb het over de officiër op de pier.
amedeeus
Mooie film, mooie nagedachtenis aan de Britten die om ons uit de shit te halen hun leven hebben geriskeerd en gegeven.
RuudC
Maar Nolan is een Brit en dit is toch ook grotendeels een Europese productie.
Dat ook ja. Bovendien straalt het heldendom vooral door afwezigheid. Ieder stukje stoere praat, komt door wanhoop.
Wat een kortzichtigheid...
GMember
Normaal echte liefhebber van WWII films, maar deze kon me geen seconde boeien, goed geacteerd, goeie setting dus over de kwaliteit geen slecht woord.
Muziek daarintegen meerdere malen gewoon hinderlijk overdreven aanwezig. Verder zeer matig.
Waar een film vaak te kort is om een duidelijk en goed beeld te scheppen van een gebeurtenis is deze film veels te lang voor een heel klein stukje welk hier aan bod kwam.
Boneka
Land, sea and air movie! Zeer mooi in beeld gebracht, misschien wel het mooiste wat ik ooit heb gezien van een film. Volgens vele lijstjes ook de film van het jaar, maar zover wil ik niet gaan. Vond sowieso Brimstone een betere film, maar goed men wilde eens een keer een ander soort oorlogsfilm maken zonder echte hoofdrolspelers en een goed plot, want dat schort er wel aan in Dunkirk. Het is bijna een soort docu/film geworden over de gebeurtenissen in Duinkerke en hoe alle manschappen op het land, zee en in de lucht hiermee bezig waren. Als we het hier op gooien dan scoort hij zeker een 10. Daarbij is het ook prettig dat er weinig gebruik is gemaakt van CGI. Zelfs de spitfires zijn echt. Ik vond het best wel boeiend om de drie elementen in beeld te zien. Waarbij telkens werd overgeschakeld naar land zee en in de lucht. Maar echt filmisch is hij niet. Wie zien geen mooi plot tussen de acteurs. Ook de dialogen zijn niet onderscheidend dus wie zit te wachten op een klassieke oorlogsfilm die kan Dunkirk beter overslaan.
Een ander minpuntje vond ik de te overheersende muziek. De dreun is continue aanwezig. Wel goed en mooi gekozen muziek, maar het had soms best wel minder gemogen.
Concluderend. Dunkirk ziet er schitterend uit heeft prachtige muziek, en laat een prachtige kijk zien tussen land zee en in de lucht ook al werd die oorlog eigenlijk verloren begin 1940. De manier van filmen vond ik onderscheidend en subliem gemaakt. Omdat de accenten vooral hierop liggen is er helaas weinig ruimte voor een goed plot en zitten vooral te kijken naar een docu/film. Maar mooi gemaakt is hij zeker! Leuk om te weten is ook dat de zee elementen zijn gemaakt in het IJsselmeer bij Urk.
Arnhemmer
). Agent47
Simpele film die nog eens erg langdradig traag is en een verhaal van niets met irritante muziek erin gemonteerd.
Omdat beeldkwaliteit wel goed was een krappe twee sterren.
DVD-T
Ter land, ter zee en in de lucht.
Nolan, een regisseur die zich aan veel verschillende genres waagt om er dan zijn geheel eigen draai aan te geven. De koning van de blockbusters die net een stapje verder gaan en echt nog iets vraagt van het publiek. Oplettendheid, iets voelen, geprikkeld worden om na te denken bij een film. Nolan maakt meer dan alleen simpel popcorn vermaak. Alleen dat is al een reden om uit te kijken naar een nieuwe Nolan film. Wat daaraan ook nog eens bijdraagt is dat Nolan alleen maar op film wil opnemen, weinig gebruik maakt van visual effects in de actie en een zo hoog mogelijke kwaliteit in beeld en geluid wil. Hij weet als geen ander hoe IMAX op een juiste manier te gebruiken.
Ook in Dunkirk straalt het vakmanschap er van af. De film ziet er echt geweldig uit en klinkt ook fantastisch. Je hebt echt het gevoel alsof je op het strand aanwezig bent en op evacuatie aan het wachten bent. In elke scene is de passie voor het project voelbaar. Helaas is het verder toch wat leeg. Weg is die karakter ontwikkeling die zo prominent aanwezig is in andere Nolan films. Je volgt een aantal mensen, en dat is het eigenlijk. Je krijgt totaal geen emotionele connectie met de personages. Daardoor voel je totaal niet met ze mee als ze het zwaar hebben of zelfs in een schaars moment van rust die Dunkirk biedt. Toch is er wel iets wat erg goed werkt in Dunkirk. En dat is de spanning die constant aanwezig is. En dat is dan vooral te danken aan Zimmer's onconventionele score, en wat Nolan en zijn editor in post-production hebben gedaan met de film. Want het is natuurlijk geen Nolan film als het alleen maar zomer blockbuster materiaal bevat. Ook een goede keuze is de korte speelduur. Een langere speelduur had die spanning zeker niet ten goede gekomen.
Verder is het duidelijk dat Nolan na al die films die veel actie bevatten, nog steeds niet een echte actie regisseur is. Zijn actie scenes zien er nog steeds erg houterig uit en vaak maakt hij net iets te vroeg een cut waardoor het nogal onoverzichtelijk wordt. Naast dat is er op technisch vlak gewoon niets aan te merken en ziet het er gewoon goed uit. Ook fijn dat Nolan ook veel aandacht schenkt aan sound design. Voor een audiofiel is dit echt genieten.
Zoals bij bijna elke Nolan film, ook hier gemengde gevoelens. Nergens echt meesterlijk. Ik wacht nog steeds op een film waarin Nolan full-out Nolan gaat. Met Following en The Prestige zat hij er echt heel dicht bij. Maar ik weet zeker dat hij nog beter kan. Wel is het weer erg goed en vermakelijk. Als Nolan's films iets hebben, dan is het wel een hoge herkijk waarde. Ook Dunkirk gaat hier nog vaak opgezet worden.
al-pacino's way
Zeker geen slecht film maar ik had er meer verwacht, het word op gegeven moment eentonig en saai, het mocht meer rauw hard en intenser zijn zoals dat in oorlog is, het was te afgelikt en je ziet nergens bloed, dit vond ik tot zover het slechte film van Christopher Nolan.
lagaiske
Vreemde film.Als je bij deze gebeurtenis geen voorkennis hebt zit je gedurende 45 min. naar iets te kijken waar je geen kloten aan hebt.Gelukkig wist ik dat je geen of amper actie moest verwachten en dit eerder een drama/docu was.Je wordt er zomaar ingesmeten met geen enkel openings woord om je toch al een beetje wegwijs te helpen.Dan springt de film het eerste dik halfuur nog eens van de hak op de tak...Pfff.
Wanneer de film reeds een uur ver is begin je een idee te krijgen van wat er nu juist allemaal gaande is.
Zo weet het laatste halfuurtje de film nog te redden.Hadden ze nu voor de start van de film een korte inleiding via ondertiteling gegeven waardoor je alvast de opzet van de film wist zou deze iets makkelijker te volgen zijn geweest.Toch ga ik liever naar een oorlogsfilm kijken waar de rauwe actie aan het front naar boven komt.Als ik realiteit wil zien dan bekijk ik wel een mooi onderbouwde documentaire.Niet echt mijn ding.Maar de hoge score stoort me niet.
lagaiske
Dat vond ik ook best belachelijk slecht.Daar waar de soldaten op de pier door bommenwerpers massaal weggeveegt worden valt er nadien geen spatje bloed ofzo te bespeuren.Dat is mij toch best vrij nep.
Oscar van Binsbergen
Slechte film! Verhoudingen van schepen klopt niet. Heb nog nooit een fregat gezien van 30 meter. Een bom die midden in een groep ontploft en niemand die om komt. En ze maken ook nog eens een krater van 40 cm. Het zo goedkoop mogelijk produceren druipt er vanaf. Jammer dat ze er niet meer uit hebben gehaald, het is namelijk zo’n “ mooi “ verhaal. Deze film is zonde van je tijd
BBarbie
Gezien alle tamtam, waarmee het uitbrengen van de film gepaard ging, een serieuze teleurstelling. Het is een rommelige film over een van de meest dramatische episodes uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Want helaas, er zit nauwelijks lijn in het verhaal, dat voortdurend van de hak op de tak springt, scènes voortijdig afbreekt of in herhaling valt. Opvallend hoe bekaaid de luchtgevechten er vanaf komen als je die bij voorbeeld vergelijkt met hun equivalenten in Wings, nota bene een oorlogsfilm uit 1927.
Toegegeven net als de andere Nolan films ziet ook deze er gelikt uit, maar net als die andere films kan ik ook deze maar matig waarderen.
kassei
Een 0.5 voor deze voor mij zeer irritante film , de beelden die over en weer springen ,de zeer houterige dialogen , de zwakke actiescenes , nee ik werd er alleen maar zenuwachtig van .Pas op dit is mijn persoonlijke mening en hoe ik deze film heb ervaren.
Rickazio
Kan aan mij liggen maar volgens mij gebeurde er vrijwel niks in deze film en was het nog spannender in het echt. Voor de setting, de kostuums en tweetal top acteurs (Murphy en Hardy) een 2,0
Uitstekende film over een grootscheepse reddingsoperatie van een leger dat vast zit op de kust bij Duinkerken. Deze oorlogsfilm gaat over het overleven tijdens deze evacuatie. Realistisch in beeld gebracht met meer dan genoeg prachtige shots (het zijn hier dan ook de beelden die het verhaal vertellen). De montage deed me denken aan Inception en de combinatie Nolan/Zimmer werpt opnieuw zijn vruchten af.
Fransman
Heb net 'Darkest Hour' gezien en deze film leek me een logisch vervolg. Was (in augustus, toen nog niet gezien) wat sceptisch. Waarom weer een film over de evacuatie van Duinkerke, er zijn al zulke goede, waaronder de driedelige ministerie Dunkirk (2004) gemaakt. Maar daar kom ik op terug. Ik vond dit een bijna verbijsterende film. Niks avontuur, niks heldendom, niks 'sterk staaltje'. Alleen opoffering, dood en de wil om te overleven heb ik gezien. Ging mij niet in de kouwe kleren zitten.
Vooropgesteld: Christopher Nolan gooit het over een andere boeg. Hij probeert geen overzicht van de gebeurtenissen te geven. Dat hebben anderen al voor hem gedaan. Hij weeft een aantal verhaallijnen door elkaar: de gebeurtenissen op het kleine scheepje met een vader en zoon dat soldaten van het strand moet halen, de soldaten die gevlucht zijn in het drooggevallen bootje, de wachtende soldaten op de pieren, de voortdurende beschietingen en de bloedstollende luchtgevechten. Een rode lijn is er niet. Evenmin aansprekende personen die gevolgd worden. Hooguit de vader en de zoon en een buurjongen op dat bootje.
Dat is spotten met kijkconventies en misschien de reden waarom veel mensen deze film niet kunnen waarderen. Ik had echter het gevoel dat dat ik zelf op dat bootje zat en beschoten werd. En in die vliegtuigen zat en ieder moment kon worden neergeschoten. Eén met de gebeurtenissen. Een zeldzaam knappe prestatie van die Nolan.
Arri
8 oscarnominaties voor Dunkirk. Onder andere (eindelijk) een nominatie voor Hoytema, best picture en best director.

WOII-film 'Dunkirk' van Christopher Nolan verdwijnt binnenkort van Netflix

Kijktip: WOII-film 'Dunkirk' van Christopher Nolan vandaag te zien op tv