• 9.378.534 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.757.432)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

CPL. Wilhelm Wicki

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

cinnywaltz schreef:

De conclusie kan niet anders zijn dan dat we hier te maken hebben met een historische farce.

Jhaa..net zoals Apocalypto...maar dan anders ...vindt het wel top dat Cristoph Waltz een Oscar won...

avatar van Elminius

Elminius

sahgod schreef:

Een overweldigende, vlammende messup van de geschiedenis. In geen jaren heb ik een bioscoopzaal zo overtuigend horen applaudisseren. Christoph Waltz is grandioos! Dit is niet zomaar een film, dit is een kunstwerk!

Bij ons applaudisseerde er niemand. Wat moet ik hier nu van maken?

avatar van Elminius

Elminius

Ramon K schreef:
Ik geloof trouwens absoluut niet dat Tarantino opzettelijk plotfouten in zijn film gestopt heeft met het oog op 'een komisch effect' omdat Tarantino in bijna elke interview mbt de film heeft beweerd dat zijn IB een historische alternative werkelijkheid laat zien. Oftewel: hadden the Basterds geleefd, dan had WOII zo kunnen verlopen.

"Een historisch alternatieve werkelijkheid"? Ja, want Hitler zou zeker ergens in een Frans boerengat naar een film gaan kijken zonder significante beveiliging. Kom nou, dit is een parodie.

Ramon K

Kom nou, dit is een parodie.

Volgens Tarantino niet. Wat moet ik dan nog meer aandragen?

Tuurlijk zit er humor in, tuurlijk zijn bepaalde personages over-the-top, maar dat is enkel een gedeelte van de film. Het andere gedeelte moet de kijker serieus meevoeren. Dat is trouwens ook een zwak punt van de film. Tarantino kan qua toon niet kiezen in IB....

chevy93

Ik heb totaal geen moment gedacht naar een oorlogsfilm gekeken te hebben. Bovendien lijkt het alsof jij niet meer subjectief naar een film kan kijken.

Ga gewoon genieten van de film en niet zeiken over dit soort onderwerpen. Verwerp die realiteit nou eens bij een Tarantinofilm! Het klopt niet met de geschiedenis? Nou en?!

Ramon K

Dus IB is alles behalve een hilarische farce, daarvoor negeert ie veel over-the-topness die dit genre definieert.

Eens. Hij wil het publiek met de plot laten meevoeren. Helaas zitten er grote gaten in de plot en de positieve reviewer wil die gaten dichten met de tongue-in-cheek 'troef' uit de film. Blij dat ie geen Oscar voor scenario heeft gekregen. Was zwaar onterecht geweest.

Tarantino heeft het exploitationgedeelte niet door durven voeren en blijft op twee gedachten hinken. Daardoor is IB een soort crowdpleaser geworden die zelfs vele anti-Tarantino lui voor zich gewonnen heeft. Ik noemde IB dan ook al paginas terug een mainstream-Tarantino. En daar valt wat voor te zeggen.

Ramon K

Bovendien lijkt het alsof jij niet meer subjectief naar een film kan kijken.

Niet zwetsen maar on topic blijven graag.

Maar daar heb ik het helemaal niet over. Ik heb geen enkele klacht gelegd bij het feit dat Tarantino de uitkomst van WOII herschrijft. Ik heb enkel beweerd dat als Tarantino WOII wil herschrijven, dat ie dan wel enigszins trouw moeten blijven aan de eigen logica en toon van de film. Open je met een scene waarin duidelijk de dreiging van het naziregime tot uiting komt, dan is het een doodsteek om later Hitler en de hele Nazi-top door slechts twee soldaten te laten bewaken. Dan wordt het doden van Hitler een walk in the park en niet het briljante wraakoffensief dat de film had kunnen zijn..

Lijkt me een degelijk argument. Zeker niet te bestrijden met enkel argumenten mbt mijn stem- of beoordelingsgedrag. Te flauw en ook te dom.

chevy93

Dan snap ik niet waar je dit op baseert: Het andere gedeelte moet de kijker serieus meevoeren. Op welk punt is er iets serieus naar voren gekomen?

avatar van Theunissen

Dat Christoph Waltz de oscar heeft gewonnen voor beste mannelijke bijrol mogen duidelijk zijn en is ook meer dan verdiend. Hij speelde gewoon geweldig en tilde deze film naar een hoger niveau. Zonder hem zou ik de film waarschijnlijk wat minder hebben gevonden (niet veel overigens ).

Ramon K

Er moet serieus dreiging zijn in de openingsscene, in de kelderscene, de caféscene etc. En je kunt je daar als kijker enkel mee laten voeren als je de nazi-dreiging serieus neemt.

chevy93

In de openingsscène is er wel dreiging, dat kan je eigenlijk moeilijk ontkennen. In het caféscène vond ik ook wel dreiging zitten. Zeker vanaf het moment dat die Duitser erbij komt zitten.

Ramon K

Wel lezen he? Ik vind juist dat daar de dreiging zeker aanwezig is. Dat is juist de serieuze ondertoon in de film waar je naar vroeg. IB is geen pure farce.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

En de slagroomscene heeft voelbare spanning, scenes die allemaal in een raar contrast staan met de rest.

Theunissen schreef:

Helemaal mee eens, zonder Waltz had ik het een stuk minder gevonden.

Ramon K schreef:

Er is toch een duidelijk verschil tussen serieuze dreiging en een serieuze film..

Serieuze dreiging past makkelijk in een fictiefilm. Een serieuze film is iets heel anders.

chevy93 schreef:

Wat moet ik hier nu mee? Nogmaals: de film hinkt juist op twee gedachten (serieuze toon en exploitation/parodie toon) en slaagt daarom niet. Voor een exploitationfilm is IB te tam, en voor een serieuze film is oa de plot te slecht. Resultaat: een onevenwichtige film. Had ie er maar een serieuze spannende oorlogsfilm van gemaakt of juist een doorgedraaide exploitationfilm, dan had ik hier wellicht wederom met 5,0* liggen wapperen.

chevy93

Zeg het mij maar. Ik hoor jou alleen maar zeggen: 'de film hinkt op twee gedachten: Fictie en serieus'. Vraag ik wat er serieus aan is, zeg je: Serieuze dreiging. Bij een serieuze film denk ik aan een film die serieus probeert de realiteit weer te geven.

chevy93 schreef:

Dreiging van het nazisme die centraal staat in flinke porties van de film. Een duidelijke serieuze insteek dus, die onderstreept wordt door de woorden van Tarantino zelf in interviews over de film. Wat snap je dan niet?

Ik ook!

Dat is het punt toch niet? De klacht van mij ligt toch in het grijze gebied?

chevy93

Ik snap niet wat het probleem is dat soms de oorlog op de hak genomen wordt en tegelijkertijd er een spannende film ontstaat. Twee vliegen in één klap? Krijg je een spannende komedie. Is daar wat mis mee?

Hoe dan ook, ik weet dat ik me 2,5 uur meer dan vermaakt heb en jij blijkbaar niet. En daar draait het uiteindelijk wel om

Ramon K

Helemaal niets mis mee per sé maar het werkt hier niet. Oa door een slecht plot, domme missies, ridicule bewaking, slecht uitgevoerd wraakmotief etc. Alles wat ik al uitgebreid beschreven heb in andere posts.

En als er dan ook nog een Monty Python vergelijking aangesleept wordt.....

chevy93

Monty Python-komedie is van een veel hoger kaliber dan deze komedie. Bovendien zijn die films puur komedie. Niet boeiend..

Ik ben het met je eens dat het plot wat matigjes is uitgwerkt. Vandaar ook mijn 4,5. Missies vond ik wel leuk en echt zo'n 'dit slaat zo nergens op, dat het leuk is'-moment. Ridicule bewaking heb ik maar even met een korrel zout genomen. Zeker bij niet-serieuze oorlogsfilms is dat niet al te moeilijk: 'iets met een korrel zout nemen'. Het is maar net hoe je het beleefd. Bovendien geef ik toe dat het een tijdje geleden is dat ik deze film zie en misschien dat mijn cijfer bij herziening anders uit zal pakken.

Als je eenmaal de eerste ergernis tijdens de film hebt, zullen er vast wel meer volgen. Als er ook nog eens naar gaat zoeken, vind je ze zeker bij deze film.

Daar laat ik het maar bij, want ik vind het best zo

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Helaas maar één oscar gewonnen en die is gegaan naar Christoph Waltz! Helemaal terecht!

Maar goed, voor mij blijft dit toch een van de betere films van 2009. Ik moet alleen nog even The Hurt Locker kijken. Je moet zo'n verhaallijn toch maar kunnen verzinnen!

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Als er één film was die de oscars voor beste regie en origineel script had moeten krijgen is het toch wel Inglourious Basterds. Deze film overtreft toch wel Hurt Locker en zeker Avatar. Maarja, ik vind ook wel dat Kathryn Bigelow het verdiend. Ik ben in ieder geval heel erg blij voor Waltz.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Daar ben ik het volledig mee eens . Tarantino had de prijs voor de beste regie mogen krijgen. Maar ik heb er wel vrede mee . The Hurt Locker is ook een goede film. Het was trouwens vreemd dat de Nederlandse presentatoren en recensenten deze film niet goed vonden.

avatar van Bélon

Bélon

chevy93 schreef:

Amen. Ik vond dit in principe de beste mainstream film die ik dit jaar heb gezien, The Hurt Locker was ook goed maar dat die nou 6 Oscars verdiende, nee dat zie ik ook niet helemaal.

Nou komt RamonK vast weer 100x langs om ons te proberen te overtuigen waarom deze film niet goed was en er 1000 dingen op aan te merken zijn; ja vast wel maar ik ben geen die-hard Tarantino fan ik heb deze film vooral beoordeeld om de amusementswaarde en die is groot. Ik vond 'm veel vermakelijker dan de 2 Kill Bill's en ook dan Reservoir Dogs (laatst herzien). Pulp Fiction kan ie zeker niet tegenop maar het is ook moeilijk om zo'n meesterwerk te overtreffen. Voor de wat meer ruimdenkende filmkijker die niet constant bezig is met de carrière van een filmmaker en wat die allemaal beter had kunnen doen is dit een niet te versmaden lekkernij. Nou ja 't houdt RamonK in ieder geval van de straat (wel prettig bij -5)

avatar van Justinw

Justinw

1 schamele oscar voor IB, echt een shame .

Ramon K

Nogal raar discussiebeleid voeren ze hier ooit. Wat heeft dit alles nu met ruimdenkend te maken?

Ik heb de film ook beoordeeld op amusementswaarde en die was slechts redelijk. En verder kom ik enkel om de hoek kijken als er dingen beweerd worden waar ik het simpelweg niet mee eens ben.

Dat mag namelijk op een discussiesite....

avatar van what is truth

what is truth

Justinw schreef:

1 schamele oscar voor IB, echt een shame .

eens, hurtlocker zelfde categorie veel slechter dan deze.

avatar van Bélon

Bélon

Ramon K schreef:

Dat mag namelijk op een discussiesite....

Natuurlijk ben ik met je eens dat iedereen hier z'n mening mag geven maar als je zegt dat je "enkel om de hoek komt kijken als er dingen worden gezegd waar je 't niet mee eens bent" dan weet ik 't nog net zo niet. Ik heb meer het idee heb dat je vóór de hoek een tentje hebt opgezet en daar bivakkeert, de koffie pruttelt en je zit daar als een oude grijsaard commentaar te leveren op alles wat langskomt. Bijna als de Ouwe Zemelaar van Familie Knots (en dat is best wel een compliment want de ouwe zemelaar is echt über cool Maar goed aals 't je missie is om deze film van kritiek te blijven voorzien dan is dat je goed recht, ik vraag me alleen af of je af en toe niet in slaap valt bij je eigen kritiek die je al 100x hebt geleverd.

avatar van rep_robert

Elminius schreef:

Bij ons applaudisseerde er niemand. Wat moet ik hier nu van maken?

Dat je laat/later naar IB bent gegaan