• 9.378.515 stemmen

Genre: Oorlog / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Brad Pitt, Christoph Waltz en Mélanie Laurent

IMDb beoordeling: 8,4 (1.757.135)

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 27 augustus 2009

Plot Inglourious Basterds

"Once upon a time in Nazi occupied France..."

In het door Duitsers bezette Frankrijk is Shosanna Dreyfus getuige van de brute moord op haar familie, onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet maar net te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een filmtheater gaat runnen. Ondertussen, ergens anders in Frankrijk, neemt een joodse groep soldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, wraak op de nazi's.

LT. Aldo Raine

CPL. Wilhelm Wicki

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

MisterM schreef:
.. maar hij wordt wel makkelijk gefopt aan het einde van de film .. niet erg sterk.

Inderdaad. Het enige wat ik wel nog leuk vond, was dat ze daar nog een keer de, ''something you can't take off'' -scene deden.

En natuurlijk word ie makkelijk gefopt, want het is nou eenmaal een komedie, waar veel, heel veel fantasie gebruikt wordt.

avatar van sanderdeg

sanderdeg

Ik heb de film gisteren eindelijk voor het eerst gezien en het is echt een knaller. Tarantino heeft het weer geflikt.

Na de eerste scène weet je het al: dit wordt een topfilm. Wat een opener om je film te beginnen. Een echt meesterwerk!

cinnywaltz schreef:

De talloze fouten maakt dat ik deze film (die ik overigens slechts eenmaal heb gezien en wel in de bioscoop) zo hilarisch vind. Een ervaring die ik ook had toen ik de eerste keer Monty Python and the Holy Grail zag. Tranen in mijn ogen van het lachen, want er klopt inderdaad geen zak van... Daarom juist!

Nogal een bizarre vergelijking, aangezien Monty Python totaal absurdistisch is. Inglourious Basterds daarentegen poogt vaak genoeg om serieus uit de hoek te komen. Of ga je mij vertellen dat je aan het bulderen van het lachen was tijdens de openingsscène of de scène in het café?

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Openingsscène en scène in het café zijn toch helemaal niet serieus
Er gebeuren wel serieuze dingen (mensen die doodgeschoten worden) maar de ondertoon is toch overduidelijk niet serieus.

avatar van epic piggy

epic piggy

Leuke film goede kwaliteit, goed geacteerd.

Maar ik vond dat na ongeveer de helft het verhaal toch wel inkakte.

Jawaddedadde schreef:
Openingsscène en scène in het café zijn toch helemaal niet serieus

Er is hier en daar wel wat subtiele humor aanwezig, maar om het nu met Monty Python te vergelijken..

Ramon K

Wat een onzin! Onzinnige vergelijking. Qua toon toch totaal anders.....

avatar van Freckles

Freckles

Fantastisch! De film slaagt helemaal in als een bom. Toen ik de film huurde had ik zoiezo al hoge verwachtingen. Al bij het zien van de trailer, zelfs. Like d’uuh. Quintin Tarantino en Brad Pitt als een duo. Dat kan gewoon niet mislopen.

De film begint leuk en spannend tegelijk.. Een joods gezin verbergt zich onder de vloer en wordt ondekt. Uiteindelijk kan het meisje toch vluchten, maar is de rest van haar familie vernietigd als ratten. Leuk concept en al. Maar ik zou niet denken dat dit meisje uiteindelijk de hele Duitse nazi ten onder zou brengen. Nuja, ben ik gewoon aan het spoilen. Ik wou gewoon even zeggen dat dit behoorlijk indrukwekkend overkomt.

Het acteren is erg leuk gedaan en ik vind dat Pitt en de anders basterds een prima job hebben gedaan! Geen moment aan ge ergerd dat het te overdreven was, of juist niet overtuigend.

Ik heb le dus prima vermaakt met het acteer werk!
Het verhaal zat goed inéén! Alles verliep naar wens en het was zeker niet voorspelbaar. Heb zeer veel genoten bij de scéne dat we kennis maakten met de Basterds en de executie van de Duitse nazi. Ook bij de laatste scéne in de cinema heb ik een goede herrinering overgehouden. Zeker een geweldig verhaal dat niet anders kon dan het maken in de film industrie!
5 *

yeyo schreef:

O ja? Waar dan precies? Volgens mij begrijp ik de film dan heel anders dan jij...

yeyo schreef:

Tijdens een openingsscène al gaan lachen omdat je fouten ontdekt in de plot...??? Tjonge-jonge, dat zou nogal kras zijn....

En volgens mij heb ik niet beweerd dat ik moest bulderen van het lachen....

Ramon K schreef:

Wat een onzin! Onzinnige vergelijking. Qua toon toch totaal anders.....

Dat jij de vergelijking niet begrijpt maakt hem natuurlijk niet gelijk onzinnig....

We hadden het over onjuistheden en fouten in de plot. Ik zeg niet dat Holy Grail tot hetzelfde genre film behoort. Op mij had die film o.a. door de aperte fouten in de plot een komische uitwerking. Bij Inglourious Basterds was dat ook het geval. Deze film is volslagen absurd en daardoor hilarisch!

Om twee voorbeelden te noemen van films die wat meer voor de hand liggen. Denk eens aan Pulp Fiction en Kill Bill 2. Ook hier wemelt het van de scenes die in werkelijkheid onmogelijk zijn. Tarantino heeft daar patent op en hij doet dit duidelijk met opzet, juist vanwege de komische werking.

avatar van jordidj1

jordidj1

NEIN NEIN NEIN

vet lollig stukje haha

cinnywaltz schreef:

Dus het was volgens jou Tarantino's bedoeling om een regelrechte klucht te maken? Bepaalde elementen dienen om spanning op te bouwen, hierover is geen twijfel mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer Hans Landa ontdekt dat Bridget von Hammersmark meewerkt met de geallieerden. Op dat moment voel je als kijker eventueel mee met de Basterds, omdat je weet dat hun plannen in het gedrang zullen komen. Landa doet echter zo goed als niks met deze informatie, de Duitse opperbevelhebbers worden zonder enige moeite de hak in gehakt en Landa zelf wordt, zoals verwacht, nog eens vernederd. Jij noemt het hilarisch, ik noem het een anti-climax.
yeyo schreef:

We hebben het dan ook niet over plotholes, maar over de al dan niet serieuze toon van de film.

Ramon K

De toon is compleet anders. Tarantino poogt in verschillende scenes spanning op te bouwen. Totaal niet te vergelijken met een film als The Holy Grail, waar elke minuut van de film (zowel qua handelingen, dialoog, personages tec) pure klucht is. Daarom: slechte vergelijking.

avatar van Stapler

Stapler

Ik las in de Vara-gids dat in deze film 28 andere films nagedaan worden. Iemand enig idee welke allemaal?

Ramon K

Nou, nagedaan? Het zal wel om de filmverwijzingen gaan en bepaalde overeenkomsten qua plotverloop en handelingen.

Spaghettiwesterns, oorlogsfilms uit de jaren 60/70 waarin een groep mannen een missie moet uitvoeren (en de Italiaanse varianten daarop), enkele oorlogsfilms uit de jaren 40...

Ramon K

Ik geloof trouwens absoluut niet dat Tarantino opzettelijk plotfouten in zijn film gestopt heeft met het oog op 'een komisch effect' omdat Tarantino in bijna elke interview mbt de film heeft beweerd dat zijn IB een historische alternative werkelijkheid laat zien. Oftewel: hadden the Basterds geleefd, dan had WOII zo kunnen verlopen.

avatar van sahgod

sahgod

Een overweldigende, vlammende messup van de geschiedenis. In geen jaren heb ik een bioscoopzaal zo overtuigend horen applaudisseren. Christoph Waltz is grandioos! Dit is niet zomaar een film, dit is een kunstwerk!

avatar van maurice32

maurice32

sahgod schreef:

Christoph Waltz is grandioos! !

daarom heeft hij ook de oscar gewonnen

avatar van chevy93

chevy93

Door dat programma gisteren op Nederland 3 (Oscarnacht) realiseer ik me weer wat voor een komische heldenfilm dit is! Gewoon schijt aan alles

yeyo schreef:

We? Wie zijn die we? Jij en...?

Bovendien, deze film heeft geen serieuze ondertoon.

Ramon K schreef:

Je hebt natuurlijk het volste recht om deze film serieus te nemen. Ik doe dit niet en geniet van deze superieure hilarische WO II farce. Overigens neem ik interviews van Tarantino ook niet echt serieus... Wie zegt dat hij die journalisten niet bewust om de tuin leidt?

Niettemin zitten er veel spannende scenes in deze film.

Samenvattend: een briljant hilarisch, spannend, meeslepend, niet serieus te nemen meesterwerk met geweldige dialogen.

Naar mijn mening het hoogtepunt in het oeuvre van Tarantino!

cinnywaltz schreef:

We? Wie zijn die we? Jij en...?

Jij en ik, wijsneus.

cinnywaltz schreef:

Begrijp dan toch dat het niet noodzakelijk het één of het ander is. Natuurlijk is deze film niet 100% serieus. De algemene toon is behoorlijk tongue-in-cheek (zoals alle films van Tarantino). Maar een hilarische farce? Dat lijkt me behoorlijk overdreven en alleszins niet Tarantino's bedoeling.

Jij en ik, wijsneus.

Nou ík had het toevallig wel over fouten en onjuistheden in de plot, snotneus

yeyo schreef:

Het is een typsiche Tarantino film in die zin dat hij een bepaald genre op de hak neemt. Daarmee ligt deze film duidelijk in het verlengde van Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Kill Bill en Death Proof.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Als de film totaal niet serieus te nemen was, had hij elementen erin gedaan die in het exploitation genre gewoon was. Hij durft nergens expliciet te worden. Dus IB is alles behalve een hilarische farce, daarvoor negeert ie veel over-the-topness die dit genre definieert.

cinnywaltz schreef:

Het is een typsiche Tarantino film in die zin dat hij een bepaald genre op de hak neemt. In die zin ligt deze film duidelijk in het verlengde van Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Kill Bill en Death Proof.

Nu doe je alsof Tarantino genres parodieert, maar dat is helemaal niet zo. Zijn films zijn eerder hommages en dat is iets totaal anders.

avatar van chevy93

chevy93

Blijkbaar ligt het hilarisch maken van de oorlog erg gevoelig bij veel mensen.

Ik denk ook dat om die reden hij deze film niet helemaal over the top had gemaakt, omdat het bij teveel mensen in het verkeerde keelgat zou schieten.

yeyo

Bovendien zal Tarantino ook wel aan het commerciële aspect gedacht hebben.

Naomi Watts schreef:

Ik neem de film uiterst serieus, maar zeker niet het verhaal...

De twee belangrijkste mannelijke personages zijn compleet over-the-top. Hetzelfde geldt voor de Basterds, de Duitse soldaten in het café en voor de Nazi-kopstukken die in deze film figureren. Bovendien wordt aan het eind van de film de geschiedenis herschreven en is sprake van de ultieme wraak jegens de nazi's.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat we hier te maken hebben met een historische farce.