• 9.382.632 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

avatar van Reinbo

Ik heb veel liever dat het beklemmend wordt en zompig...... Duidelijk weer verkeerde focus.

jipt

Niks mis met gewelddadige demonen

avatar van Reinbo

Evil dead 2 toont aan hoe saai dat kan uitpakken.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Evil Dead 2 toont maar één ding aan, en dat is dat een sequel zeker niet in alle gevallen slecht nieuws is

jipt

In deze film pakt het toch goed uit. Daarbij vind ik ED2 totaal niet saai.

avatar van Reinbo

Deze film is ook beklemmend en zompig. 2 niet, is een flauwe comedie.

avatar van RuudC

RuudC

The Evil Dead is zeker niet perfect, maar een remake kan eigenlijk niet veel goed doen. Die zal nooit de sfeer van deze kunnen benaderen.

jipt

Er staat ook nergens dat de remake een komedie zal worden. Maar hoop voor je dat het beklemmend en zompig wordt. Ik hoop dat het iets origineels kan toevoegen.

avatar van K. V.

K. V.

De film vond 'k vooral goed fout. Het bloed en de lichaamsdelen waren rijkelijk aanwezig. De effecten waren soms niet meer echt up to date, maar 'k stoorde me er niet echt aan. 'k Heb zelfs een paar keren verschoten.

'k Denk ook dat je de film niet te serieus moet nemen, vooral met dat muziekje op het einde en er zat zelfs een verkrachtingsscène in met een boom

Het begin deed me ook wat denken aan het veel recentere "Cabin Fever".

Wat me ook nog opviel was dat er een poster in die kelder hing van "The Hills Have Eyes".

Denk dat de film vooral in de smaak valt bij mensen die niet bang zijn van wat gore en die graag overdreven dingen zien.

Wel raar dat je niet te weten komt wat dat zwevend ding is, die die bomen omver duwt.

yorgos.dalman

Volgens sommige verhalen had Sam Raimi de poster van "The Hills have eyes" in zijn "Evil dead" gehangen als knipoog, hiermee zeggende: 'Kijk Mr. Wes Craven, dit is pas echte horror...'

avatar van ibendb

ibendb

Schande dat ik deze klassieker nog nooit eerder heb gezien!

The Evil Dead is misschien wel bijna 30 jaar oud, maar de film heeft mij toch de stuipen op het lijf gejaagd. Op sommige momenten zat ik met klamme handjes te kijken. De film is Raimi's debuut en ook zijn beste film, toch van diegene die ik al heb gezien.

Een mooie 3,5* voor deze geweldige klassieker.

avatar van dave

dave

Gotta catch 'em all!

Prettig gestoorde serie belevenissen in een afgelegen, groezelige schuur. The Evil Dead is zonder meer de koning der suspense, want het aantal keer dat er suggestief te werk wordt gegaan is haast ontelbaar. Gelukkig werkt dit gegeven wel en is er, ondanks de lichte komische ondertoon, sprake van spanning. Het gebrek aan budget komt eveneens op de achtergrond te liggen dankzij redelijk geweldig camerawerk. Verschillende knappe camerastandpunten en een vlotte stijl vangen de amateuristische details zonder problemen op. De gore is formidabel en schittert in al zijn ambachtelijkheid. Zo baden de personages bij tijd en wijle in liters verdunde, rode verf. Acteren is een harde stiel, zo bleek.

Kleine puntjes van kritiek gaan uit naar een paar opvallende continuïteitsfouten en het feit dat de poster me op het verkeerde been heeft gezet. Het leek me geweldig dat Ash ieder monster te lijf zou gaan met een razende kettingzaag, maar die wens bleef jammer genoeg onbevredigd.

Hoewel, is er geen tweede deel?

3,50 (3,25)

avatar van movie-edje

movie-edje

Ik vond deze film vroeger dood-eng!

Nu werkt het op mn lach spieren, maar toch heerlijk vermaak.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

yorgos.dalman schreef:

Yep en Wes Craven deed het weer in "A Nightmare on Elmstreet" terug, daar zit Nancy "The Evil Dead" te kijken als ze probeert wakker te blijven. Geinig gegeven voor wat het waard is.

avatar van Perry Meer

Perry Meer

met recht een klassieker, vaag nog wat herinneringen uit de video VCC tijd en lang niet

meer zo eng natuurlijk maar zeker nog kijk en genietbaar, opvallend veel gootsteen geluiden trouwens Sam Raimi is een fan van H.P Lovecraft dat weet ik zeker!

3,5 video vcc

avatar van kalehein

kalehein

Ik weet het niet zeker meer, maar is dit die film in de bossen met die gegraven kuilen in de grond waar roze lampen in knipperen en dan die mist die vanuit de bossen op komt zetten. Het deed me toen al een beetje kolderiek aan. En was er ook geen diepe kelder??

Moet 'm toch weer een keertje herzien denk ik

avatar van steph b

steph b

@ kalehein

Jazeker, dat is dié film! Ik heb hem gisterenavond na tig jaren weer gezien, en het blijft een klassieker! En idd, sommige dingen zien er wel kolderiek uit, maar dat is ook wel de charme van de film.

Blijft 4 sterren!

avatar van Pirmais

Pirmais

En die charmes vind ik eigenlijk in het 2de deel nog beter uitgewerkt.

avatar van Halcyon

Halcyon

Onlangs herzien en ik moet helaas bekennen dat ik dit soort puberale kolder deels (gelukkig niet helemaal) ontgroeid ben. Visueel uiteraard ontzettend strak, zowel de scènes in het huis met de agressieve close-ups en die in het bos met schuine camerastandpunten. Maar de schreeuwerigheid en het lawaaierige wanneer de demonen in beeld zijn ging op den duur op mijn zenuwen werken. Special FX ogen weinig indrukwekkend, wel lekker smerig en in die zin doeltreffend. Kortom: minder goed dat in mijn herinneringen.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2051 stemmen

Zaterdag herzien en jezus wat blijft deze leuk en goed zeg. En de gore deed me aan Fulci denken.

avatar van edje555

edje555

Het gore, bloed, en zombie geschreeuw is het recept voor Evil Dead.

Sam Raimi heeft een stempel voor deze horror klasieker die later des jaren 2 vervolgen kreeg.

avatar van Reinbo

Blijft waanzinnig. Geweldige horror, misschien wel de beste ooit gemaakt. Heerlijke set up, briljant camerawerk en editing. Een geweldige rollercoaster aan memorabele horrorscenes. Toffe effecten, prima acteerwerk en een fijne bizarre soundtrack. Eigenlijk is echt alles hieraan goed.

Topper 5* blijven staan.

(EN dan te bedenken dat ik 'm toen ik m voor het eerst zag niet eens goed vond.....)

avatar van Boeikens

Boeikens

Blijft inderdaad een topper.

Bruce Campbell op z'n best.

Dat ze hier een remake van willen maken Evil Dead Remake. Die is op voorhand al gedoemd om te mislukken in vergelijking met deze topper!

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Blijft inderdaad de beste horror ooit gemaakt. Ik vraag me af of er ooit nog een horrorfilm komt die zo'n grote impact heeft op mij zoals deze. Wellicht nooit meer.

@ brucecampbell....

Toch wel hoop ik de originele Texas chainsaw massacre gezien???

avatar van brucecampbell

brucecampbell

yorgos.dalman schreef:

@ brucecampbell....

Toch wel hoop ik de originele Texas chainsaw massacre gezien???

Deze had toch niet dezelfde impact op mij zoals Evil Dead...

yorgos.dalman

Misschien nog eens voorzichtig herzien dan?

(Vannacht, ergens na twaalf uur??)

avatar van anders99

anders99

Goeie eerste film van Sam Raimi.

Sam heeft wat zijn eigen stijl.

Er zitten wel redelijk veel fouten in maar dat gebeurt bij een eerste film.

Goeie film.

avatar van mar007

mar007

een topper uit mijn jeugd,evil dead en de exorsist vind ik nog steeds de twee beste

horrors allertijden.

avatar van likehorror1469

likehorror1469

leuke film, zeker voor een horror-avondje het kijken waard, blijf het rare zweef vlieg- ding geweldig leuk vinden. 5,0