• 9.377.861 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

avatar van Tom Savini

Tom Savini

Er is nou ook een musical van Evil dead 1 en 2 samen.

Het is een musical zoals The Rocky Horror Show en The little shop of horrors. De muziek wordt gespeeld door een band genaamd Franklin's Fault. Kijk maar op www.evildeadthemusical.com

Ben benieuwd wanneer hij naar Nederland komt!

avatar van Purmerend

Purmerend

Het mag allemaal wel wat mooier wordt uitgewerkt. Voor de rest heerlijke film.

avatar van Wouter

Purmerend schreef:

Het mag allemaal wel wat mooier wordt uitgewerkt. Voor de rest heerlijke film.

Mooier uitgewerkt!?

avatar van Derkje

Derkje

Meesterlijke film, en ik ben blij dat ik de luxe versie op dvd heb. Een dikke 4.

avatar van Bad_Religion

Bad_Religion

Voor die tijd een hele enge film, voor sommige nog steeds (haha)

Prachtige film

4 1/2*

avatar van Big MM

Big MM

De horror film der horror films en als ook maar iemand daar anders over denkt dan moet die maar eens goed aan zijn kop voelen. *****sterren

PS. De grote doorbraak van Sam Raimi (Die nu ook spiderman heeft geregiseerd).

avatar van Utreger20

Utreger20

Geniale film, goed gemaakt voor zo'n laag budget.....

Hij blijft gewoon leuk constant als je hem kijkt. Ik heb de limited edition dvd box heeft me een rib uit me lijf gekost maar het is de moeite waard!!!

avatar van amco

amco

Vindt aan deze film niets, ik vindt echt niet dat deze een plaats in de top 250 verdiend.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

amco schreef:

Vindt aan deze film niets

Maak van deze woorden een goedlopende zin?

avatar van as

as

amco schreef:

Gelukkig ben je een van de weinige mensen die de waarde van deze film onderschatten.

avatar van pietje punk

pietje punk

ik zat gister de book of the dead editie te kijken en ik zag voor het eerst hoe ze die maan hebben gemaakt! hahah gewoon lachwekkend was het! weer topwerk van raimi

avatar van 93.9

93.9

vanavond in de pleinbios........

avatar van retromania

retromania

toch 1 van de beste horrors !!!

Tegenwoordig worden ze zo niet meer gemaakt.

noem me 1 goede horror sinds 2000 !!!

mister blonde

dawn of the dead, 28 days later...

avatar van pjotr

pjotr

En Haute Tension natuurlijk...en een hele waslijst uit Azië....:)

as schreef:

dit is een horror klassieker!!!! let niet op de wat minder uitgewerkte details,gewoon een topper!!!

avatar van as

as

Nou jongens hij staat in de top 250!! Hopelijk komt ie nog hoger.

avatar van V

V

Zojuist weer zitten kijken en een absoluut horrormeesterwerk. Verhoogd van 4 naar 4,5 * (en gelijk weer in de top 250 waar hij thuis hoort)..

avatar van BoordAppel

BoordAppel

En meteen weer eruit...

mikey

enge film, een uit de beruchte video nasties-serie. met veel lol en vaart gemaakt.

avatar van Ash Krueger

Ash Krueger

hoewel oud, een zeer sfeervolle, mischien wel de beste, horrorfilm.

mister blonde

@ boordappel bij braindead: de humor is in dit deel veel subtieler. het aantal echte pure grappen is in deel II veel frequenter, maar niet echt leuker.

@ de rest van de wereld wat dit deel zo briljant maakt is de dunne lijn tussen komedie en horror. dus af en toe heel spannend en af en toe heel komisch. ken geen andere film die daar zo goed in slaagt. verder heb ik zelden zulke mooie settings en beklemmend camerawerk gezien. werkelijk een lust voor het oog.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Hier is het idd wat subtieler en dat kwam zeker omdat Raimi ook de intentie had hier een horror van te maken en van deel II een horror/komedie.

Deel II vind ik overigens veel grappiger: dat hele stuk met die heks, de leuke oneliners, het hele bad ass imago van Ash, stuk met de hand.

mister blonde schreef:

Ze hebben iets raars gedaan met de film. het was geschoten op pak hem beet 12 mm terwijl en daarna uitgerekt naar 16 mm (bijvoorbeeld). zodat je een raar korrelig beeld krijgt.

de technische feiten (zoals soorten film) zou ik moeten opzoeken.

mikey schreef:

de technische feiten (zoals soorten film) zou ik moeten opzoeken.

waarom? kijk naar het resultaat, zou ik zeggen.

BoordAppel schreef:

deel II is ook leuk, hoor. echter, ik vond dat Raimi af en toe te ver doorsloeg met zijn grappen. hierdoor was de film niet eng en die wisselwerking vond ik in deel I zo goed.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

mikey schreef:

Ze hebben iets raars gedaan met de film. het was geschoten op pak hem beet 12 mm terwijl en daarna uitgerekt naar 16 mm (bijvoorbeeld), zodat je een raar korrelig beeld krijgt.

Het is iets in die aard, inderdaad. Evil Dead werd geschoten op 16mm, en opgeblazen naar 35mm. Gewone filmprojectors kunnen namelijk geen 16mm film projecteren. Hetzelfde procédé werd ook toegepast voor ondermeer El Mariachi.

mister blonde schreef:

deel 2 viel vooral op door zijn geweldige animaties en decors. Ik vond de film toevallig verder ook grappig maar ik ken ook mensen die weer een ander soort humor hebben. het artistiek/produktie nivea van deel 2 was hoog.

en van dit deel niet?

mikey

deel 1 was geniaal. zie ook bovenaan deze pagina.