• 9.382.790 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

• 1948 berichten

http://www.youtube.com/watc... Within the Woods (1978) Prequel van The Evil Dead voor de liefhebber. Duurt ongeveer 30 minuten en hij is niet echt van al te beste kwaliteit, maar wel leuk.

avatar van Jonesy

Jonesy

Zo vernieuwend was avatar nu ook weer niet. Enkel de 3d gebeuren technieken waren misschien vernieuwend. Voor de rest niet meer dan een ontwikkeling van de cgi in films.

Reinbo schreef:

Evil Dead is wat mij betreft helemaal niet komisch bedoeld. Kan er wel om lachen, maar op een hele andere manier dan Braindead, die totaal niet op sfeer of spanning mikt. Evil Dead werkt voor mij ondat het eng en spannend is, en bij vlagwn zo over de top gaat dat je de spanni g weg kunt lachen.

Dat klopt ook, The Evil Dead was ook niet komisch bedoeld, omdat het wel zo uitviel (hoe kan het ook anders met Bruce Campbell?) is er voor gekozen om deel 2 wel zo te maken. Waarom er voor gekozen is om deel 3 geen Evil Dead te noemen is mij een beetje een raadsel, maar waarschijnlijk omdat dat weer een compleet ander genre is geworden.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Tijdens het filmen van The Evil Dead moet men toch al wel snel gemerkt hebben dat Campbell een 100% miscast is voor een serieuze film

Thorak

Lijkt me wel, maar misscast is mischien toch ook wel weer een te zware bewoording. Mischien hadden ze zoiets van "Het is niet helemaal zoals we bedoelden, maar dit kan ook!". Het is er in ieder geval niet slechter op geworden, Bruce Campbell is toch ook voor een grootdeel mede verantwoordelijk voor de status van deze film. Ik vraag me zelfs af of het met een echt serieuze acteur überhaupt een succes had geworden?

Thorak schreef:

Toen Evil Dead in 1981 uitkwam, werd het helemaal niet als komisch ervaren. Dat is pas van veel later.Dat is waarschijnlijk juist pas na deel twee in schwung gekomen. Erg jammer overigens. Evil Dead werkt veel beter als je het wel serieus neemt. Sfeer en horror zijn geweldig. (In tegenstelling tot de humor van deel 2).

Thorak

Oh dat zou ik niet weten dan, ik heb de films pas gezien na dat Evil Dead 2 al uit was. In 1981 was ik pas 6, niet bepaald een leeftijd om een film als dit te kijken. Al moet ik zeggen dat ik op relatief jonge leeftijd al wel horrors keek, als 11 jarige zag ik mijn eerste Friday the 13th en ik vond het helemaal geweldig...

Ik kan me ook nog wel herinneren dat ik in die tijd wel de poster van The Evil Dead in de videotheken zag hangen en dat het me op een vreemde manier (voor een 6/7 jarige) altijd wel boeide. Zo ook de posters van films als Scanners etc.

avatar van Reinbo

Ik was 13, vond de foto's in de vitrine dood eng. Iedereen die er toen wel heen mocht of durfde noemde het een hele heftige spannende film. (wellicht te vergelijken met de impact Martyrs, maar heftiger.) Zag de film zelf pas twee jaar later op video. Eerst op een zonnige zondagmiddag. Vond er toe niks aan. Later eens s avonds laat met wat vrienden, we vonden m geweldig en eng. Hebben m toen nog vele malen gehuurd en konden de halve film mee praten. Maar hij bleef meer eng en spannend dan komisch.

Scanners is de eerste poster die mij compleet facineerde.

• 1948 berichten

Posters waren zowieso fasinerender toen. Evil Dead poster heb ik als klein jongetje vroeger ook altijd eng gevonden, kwam door die handen. Ik de film pas voor het eerst toen ik 14 was (ong.1990). Zelfs toen vond ik het echt een heftige film.

Thorak

Ja de posters uit de jaren 80 waren inderdaad véél boeiender als die van vandaag de dag.

Ik heb eigenlijk geen idee meer hoe oud ik was toen ik The Evil Dead voor het eerst zag, ik weet nog wel dat mijn oom en tante helemaal gek waren op horror films en dat ze helemaal lyrisch waren over deze film en de film The Hand.

Wat ik me nog wel goed herinner is dat ik het redelijk vreemd vond dat de kettingzaag op de poster helemaal niet uit de film kwam maar uit deel 2.

avatar van Reinbo

Kettingzaag zit ook in deel 1.scene dat hij zijn vriendin in stukken moet zagen, maar het niet kan.

avatar van mikey

mikey

De poster van Scanners is inderdaad erg eng. En ik was ook bijzonder gefascineerd door http://www.grindhousedatabase.com/images/BUTCHER_BAKER,_NIGHTMARE_MAKER.JPG Maar die heb ik nooit durven huren.

Misschien leuk voor een topic: 80's vhs covers die eng zijn.

Reinbo schreef:
Hmmm dat kan ik me dan niet meer herinneren. Maar het is in ieder geval niet zo, zoals het op de poster lijkt, dat hij er de demonen mee te lijf gaat toch?

avatar van Reinbo

Mwah, het specifieke shot zit er niet in, maar zijn vriendin is wel een demoon op dat moment.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Nee, in deel 1 leidde de kettingzaag tot een anti-climax. (En dat werd dus in deel 2 alsnog ruimschoots goedgemaakt.)

avatar van Minotaures

Minotaures

Ik merk nu pas dat Raimi 21/22 was toen die deze had gemaakt. Erg knap.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

ja, een echt ondeugend Wunderkind.

(Daar zie je anno nu met een losse flodder als Drag me to hell niets meer van terug...)

avatar van Actarus

Actarus

Héééél lang geleden zag ik deze film, maar doorheen de tijd en geheugenverlies was ik wel benieuwd hoe goed ie zoals toen was...

Met een klein budget gemaakt en dat zie je er aan...máár hoe klein dat budget ook mag wezen, deze cultfilm heeft waanzinnig goed camerawerk opgeleverd. Om van te smullen!!! Hieraan zie je onmiddellijk dat Sam Raimi een toekomstig talent ging worden...

Ondanks dat de film meer lachwekkend dan eng overkomt, word je ruimschoots getrakteerd met bloed en goor...écht een klassieker in zijn gerne!

PS : Een filmfoutje : Let op de maan op de achtergrond,...die is als foto werkelijk op het beeld geplakt! Heerlijke fout eigenlijk

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik was een wunderkind toen ik dit waardeerde op 11/12 jaar oud

orbit schreef:

Ik was een wunderkind toen ik dit waardeerde op 11/12 jaar oud

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Berichten verplaatst naar Film > Nieuws > The Evil Dead (2013)

avatar van herder

herder

Reinbo schreef:

Ja, vind ik ook. Deel 1 is toch wel gewoon een horrorfilm. Velen verwarren deel 1 dan ook met deel 2 en denken dat deel 1 ook als een Jim Carrey filmpje bedoeld is.

avatar van movie-edje

movie-edje

briljant!

avatar van Jeroenymus

Jeroenymus

De Cult Klassieker

Voor een budget van rond de $380.000 maakte Sam Raimi deze super gore nasty horror cult klassieker ook wel 'Book of the Dead' genaamd. Als je het budget ziet van deze film is het ongelofelijk dat deze film ooit van de grond is gekomen. Met zo weinig geld gemaakt. De effecten die in de film zitten zijn fenomenaal. De film is duidelijk gemaakt door een gepassioneerde genre liefhebber. Dat deze duidelijk van wanten weet laat het aantal liters bloed en gore zien. Maar niet zomaar een paar emmers bloed tegen een zombie aangooien. Ook met het camera werk heeft Raimi duidelijk een stempel weten te drukken. Een typisch kenmerk van Raimi zijn de snel duizelingwekkende en zich snel afwisselende shots. Die achtervolgingen in het bos, door iets wat je dan steeds niet ziet. Terwijl je de acteur steeds ziet achterom kijken en in alle hoekjes en gaatjes ziet vluchten. Alles gefilmd in een enorm sfeervol decor. De zombies die verschrompelen zijn naar verluid gemaakt met klei waar steeds een stukje vanaf werd getrokken alvorens er een nieuw beeldje werd gemaakt. Vervolgens werden dan de beeldjes snel of langzaam afgedraaid. Vandaar dat de film ook 1,5 jaar in beslag nam. Al met al, duidelijk gemaakt door liefhebbers voor liefhebbers. Hoeft trouwens niet perse de horror liefhebber te zijn. Filmstudenten die aparte en freaky shots en filmedits willen zien komen ook aan hun trekken.

avatar van Take 5

Take 5

Er zijn hier inderdaad credits te geven voor het camerawerk, maar aan de andfere kant is het meer van hetzelfde. Als je daarvan houdt zit je hier prima, anders heb je het voor het einde van de film wel gezien. Ondanks dat toch een klassieker.

avatar van SlasherMovieMan

SlasherMovieMan

Kan The Evil Dead boos blijven?

Zoals jeroenymus al zegt: De cult klassieker. Dat is het namelijk ook helemaal. En dan natuurlijk niet vergeten Sam Raimi's naam erbij te zetten. Bruce Campell speelt de rol van zijn leven in deze horror topper. Ik vind het een van de weinige horrorfilms van Sam Raimi die echt een dikke cult classic is geworden. Heerlijke gore en dan ook nog eens beseffen dat de film een verdomde NC-17 rating heeft gekregen voor z'n tijd. En ik vind hem nu zelfs nog extreem veel gore bevatten en dat zegt wat voor een horrorfilm uit 1981.

avatar van black swallow

black swallow

4 sterren voor de cultstatus -

al wil ik de film nooit meer zien....

avatar van brucecampbell

brucecampbell

black swallow schreef:

al wil ik de film nooit meer zien....

Waarom niet?

avatar van RuudC

RuudC

Het blijft wennen om naar die piepjonge Bruce Campbell te kijken, maar wat blijft The Evil Dead toch een heerlijke pulpklassieker. Uitstekend gevalletje van traditionele elementen (jongeren in een afgelegen blokhutje), fantastische gore en lekker wat rennen en gillen geblazen. Dit meesterwerkje moet je niet kijken voor de originaliteit of het acteerwerk. Dit is zitten en genieten. De sfeer is top. Dat de make up soms wel erg opzichtig is, mag eigenlijk geen probleem wezen. Duidelijk gevalletje low budget, maar Sam Raimi weet uit het minimale het maximale te halen. Het toppunt is voor mij het einde met de versneld rottende lijken, waarbij een heel scala aan klei, ketchup en aardappelpurée tevoorschijn wordt gehaald. Genoeg knipogen naar de klassiekers, maar dit is er zelf ook eentje. Fantastisch!