The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
dr channard
leuke film, zeker voor een horror-avondje het kijken waard, blijf het rare zweef vlieg- ding geweldig leuk vinden. 5,0
Zweef vlieg ding ?
Vergis je je nu met een scène uit Phantasm ?
likehorror1469
sorry, leg verkeerd uit wat ik bedoel. moest eigenlijk zeggen die camera die door het bos heen zweeft maar weet niet hoe je dat noemt. sommige zeggen dat in deel 2 wordt gezegd dat het een 'candarian demon' is
mikey
Misschien die 1st person camera?
Klopt, the Canadian demon.. in USA houden ze niet van hun bovenburen.
congo
Een cult classic topper van jewelste!
Sam Raimi is naar mijn mening een koning wat betreft het horror-genre, maar zijn geweldig cult-regiedebuut The Evil Dead is gewoon een prachtig werkje. Bruce Campbell speelt een memorabele rol neer als Ash. Ook de andere tieners spelen naar mijn mening subliem, iets wat ik niet zo snel zal verwachten in zo'n campy filmpje.
Ben er ook helemaal mee eens dat de 1ste helft van de film doodeng is door de sfeer die wordt neergezet. De 2de helft wordt het wat grappiger maar door de extreem bloederige gore blijft de film nog steeds erg vermakelijk. De film zit natuurlijk ook vol met een dosis humor. Die dansende demon die oorspronkelijk de vriendin was van Ash is absoluut hilarisch en sommige kills zijn ook geweldig over-de-top.
Sam Raimi heeft vervolgens nog 2 delen gemaakt die het meer moesten hebben van tongue-in-cheek humor en gore maar ik denk dat mijn persoonlijke voorkeur toch uitgaat naar dit legendarishe eerste deel. Overigens ook helemaal niks mis mee. Maar deze debuterende regisseur Sam Raimi maakte in collaboratie met acteur Bruce Campbell toch wel een cult-meesterwerkje.
yorgos.dalman
Geweldig hè, Sam Raimi was toen iets van 23 jaar toen ie de film maakte. Een heus Wunderkind...
congo
Inderdaad, Sam Raimi is eigenlijk wel een persoonlijk favoriet van mij. Ik vind de volgende twee delen in Evil Dead reeks ook erg leuk, maar dit eerste deel is the one!
mar007
hier ben ik het helemaal mee eens congo.
ben zeer benieuwd naar the possession van sam raimi,trailer ziet er goed uit.
congo
Kan je me even een link naar die film sturen? Ik kan hem niet vinden. Sam Raimi is verplichte kost voor de horrorliefhebber.
Maar mar007: ga eens voor Raimi's meest recente horrorfilm Drag Me To Hell. Dat is weer echt een terugkeer naar oude vorm.
@congo
gezien op you tube zoeken op the possession 2012,laat even horen als het is gelukt.
drag me to hell....weet niet meer of ik deze al gezien heb,denk het niet thanks
hier ben ik het helemaal mee eens congo.
ben zeer benieuwd naar the possession van sam raimi,trailer ziet er goed uit.
Is niet van Raimi, maar van Ole Bornedal,
ja maar de trailer die ik heb gezien geeft aan dat het een sam raimi film is,
vond dit ook vreemd, ik ga van de trailer uit dat het toch echt een raimi film is.
ja maar de trailer die ik heb gezien geeft aan dat het een sam raimi film is,
Het kan ook zijn dat de film geproduceerd is door Raimi. Bijv. de remakes van The Grudge heeft hij ook zelf geproduceerd.
yorgos.dalman
The Possession
Director: Ole Bornedal.
Producer: Sam Raimi
(Bron: www.imdb.com)
Ach, what's in a name? Tis toch allemaal marketing, ja?
Een film als Hostel begon toch ook met de tag 'Quentin Tarantino presents'...??
De regisseur is creatief verantwoordelijk. Sam's naam wordt natuurlijk om marketing technische redenen gebruikt.
mar007
oke ben niet echt bekend met films geregisseerd door ole bornedal.
the possession lijkt mij wel wat althans trailer ziet er veelbelovend uit.
jipt
Deze gister herzien, blijft een briljante film, heerlijk tempo, bizar, bloederig, toffe sounddesign, knappe cameratrucjes en schitterende sfeerfotografie. Fijn ook dat Ash en z'n vrienden allemaal lompe debielen zijn waardoor alles wat fout kan gaan, fout gaat. Volle mep 5* en misschien zelfs top 10 materiaal. (Één van) De beste horror(s) ooit gemaakt.
jumpstylemovie
Het viel me tegen. Ik hou er van als films zo dom zijn dat het grappig word maar dat viel me hier wel mee. En erg orgineel is het verder ook niet; een groep tieners zit vast in een huisje waar het spookt. Was dit in 1981 nog wel orgineel? Wat maakt deze film zo ontzettend geweldig (3,54 holy shit)
Ik heb er wel van genoten maar ik had er veel meer van verwacht.
@jumpstylemovie
deze film was toen zeker orgineel en in die tijd best heftig en bijzonder.
er zaten veel schrikmomenten in de film en de sfeer was echt heel eng.
het camera werk en het geluid brrr....
ik kan me best voorstellen dat nu in deze tijd het anders wordt beleeft maar
deze film staat nog steeds als een huis.
jumpstylemovie
Het zal wel leuker zijn wanneer je meer achtergrond informatie kent. Ik zal hem heus nog wel een keer kijken in de toekomst.
Perry Meer
Was dit in 1981 nog wel orgineel? Wat maakt deze film zo ontzettend geweldig
nou geloof mij dat was deze film in 1981, wij zaten op het puntje van onze stoel
P.C.96
Ik weet nog dat ik deze film een paar geleden ooit op de koninginne-markt op VHS heb gekocht als 12-jarige en werd toen weggeblazen. Wat een topper was dit toen. En nu nog steeds!
Heb een paar weken terug dan eindelijk dit filmpje op blu-ray gekocht, de VHS is ondertussen on-kijkbaar vanwege de slechte kwaliteit. Dit is gewoon een horror meesterwerk en een regelrechte horror klassieker. Eigenlijk wel jeugdsentiment voor me.
Bruce Campbell's rol als Ash is gewoon een classic-vertolking qua horrorfilms. Heb af en toe ook echt liggen schateren om hoe hij de rol speelt. Het blijft werkelijk briljant en precies zoals de film in herinneringen was. Verder is regisseur Sam Raimi ook een genie. Zijn regie-debuut was direct een meesterwerk en dat zegt wat. Jammer dat hij na de Evil Dead-reeks eigenlijk een beetje gestopt is met het horror genre.
Verder ben ik het er ook mee eens dat de 1ste helft van de film doodeng is. Er wordt op een prachtige manier gebruik maakt van afstandelijke camera-shots, mistige bossen en natuurlijk met de gore (waardoor deze film in de jaren 80' de beruchte NC-17 rating kreeg). Maar dat kunnen wij als horrorliefhebbers wel waarderen.
Voordat ik deze film ging herzien was ik even bang dat de film me een beetje voorbij was gegaan maar nee hoor: dit 1ste helft is een sfeervol meesterwerk. Er zijn vervolgens ook nog twee vervolgfilms gemaakt die het wat meer moesten hebben van typische cult tongue-in-cheek humor maar naar mijn mening overtreffen die delen dit meesterlijke eerste deel absoluut niet. Mijn voorkeur gaat toch uit naar de suspense uit dit origineel.
Een terechte horror klassieker van Sam Raimi!
Arkona
Vermakkelijke film. Had toch stiekem ietsje meer verwacht van de klassieker. De Demonen werden op een gegeven moment meer irritant dan eng met die lachjes.
wapner
Een 80s horror klassieker van formaat.
Ik zal altijd wel een beetje een zwak hebben voor Sam Raimi als regisseur. Dit geweldige regie-debuut van hem is echt een meesterwerk in het horror genre. Het zit vol met memorabele scènes en bevat gewoon het classic horror feeling.
De 1ste helft van de film is echt donders-eng en er wordt een geweldig horroreffect gecreëerd met prachtige POV-shots over het meer en door de bossen. Op het begin is het zeer sfeervol door de suspenseful setting en mistige shots. Verder zien de demonen er ook gaaf uit en heb er af en toe echt om liggen schateren. Verder zit er ook nog een flinke hoeveelheid gore in waardoor het sowieso een vermakelijk filmpje blijft.
Dit blijft geweldig om naar te kijken en is een genot keer op keer als ik hem weer zie.
Drs. DAJA
Op de nummer 3 in de Horror Top 25 met de beste horrorfilms van de jaren '80 staat The Evil Dead van Sam Raimi. Sinds 7 oktober tellen we bij Midnight Movie Review dagelijks af om op Halloween de beste horrorfilm van de jaren '80 vrij te geven.
Voor de video: Halloweem '80s Horror Top 25 - Nr. 3 The Evil Dead
EW101
Zeer mooie plaats voor deze film, Drs.Daja.
Ik ben benieuwd wat op twee en een staat dan.

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive